VYBERTE SI REGION

Kaviár z kapra a ze zeleniny

Proč utrácet tisíce za originál z jesetera, když se dá vyhlášená delikatesa vyrobit z mnohem levnějších surovin.

9.2.2013
SDÍLEJ:

Z LOSOSA. Na rozdíl od pravého kaviáru obvykle obsahuje barviva a dochucovadla.Foto: Shutterstock

Kaviár se vždy pojil s luxusem. A pravý kaviár je i dnes doménou vyšších vrstev. Cena pravého kaviáru z jesetera se stále pohybuje kolem čtyř tisíc korun za sto gramů. Cenu kaviáru určuje jenom množství použité soli a konzervačních látek při výrobě. Čím méně je jich použito, tím je cena vyšší a doba trvanlivosti kratší.

Možná jste si někdy dopřáli „falešný" kaviár, který je dostupnější. Stejnou gramáž pořídíte za dvě stě padesát korun a vyrábí se většinou z jiker lososa nebo pstruha.

A právě „falešný" kaviár se ještě upravuje. Výrobci mu dodávají barvivy potřebnou černou nebo červenou barvu a chuťovými látkami nebo dochucovadly se snaží přiblížit originálu.

Sázka do loterie

Malé lahvičky „falešného" kaviáru, které můžete zakoupit dnes již běžně v supermarketu, vás mohou nemile překvapit. Špatné skladování nebo nízké či naopak vysoké teploty při převozu jej mohou zcela znehodnotit. Proto se nikdy netěšte předem a přistupujte k němu spíše jako k experimentu.

Pokud byste si ale chtěli vyrobit domácí „falešný" kaviár sami, máme pro vás tip.

Zkuste si jej zhotovit z kapřích jiker. Postup je velmi jednoduchý. Potřebovat budete pouze čerstvé kapří jikry, které opravdu dokonale zbavíte všech blan. Poté je velmi důkladně vyperete ve vodě a naložíte do nasyceného solného roztoku. Ten vytvoříte tak, že do skleněné misky se studenou vodou budete přisypávat sůl tak dlouho, až se přestane při míchání rozpouštět a začne se usazovat na dně.

V tomto roztoku necháte jikry naloženy dvacet minut a domácí „falešný" kaviár je hotov a připraven ke konzumaci. Jen dejte pozor na spotřebu. Chutný vydrží v lednici pouze pár dní.

A dokonce existuje i varianta bez jiker, která je zcela zeleninová. Francouzi říkají této pastě kaviár chudých.

Pro „chudé"

Pro její přípravu budete potřebovat: 1 lilek, 1 menší cibuli, 1 střední rajče, 1 stroužek česneku, pár lístků bazalky, pár lístků hladkolisté petržele, sůl, pepř a podle chuti jen pár kapek vinného octa.

Přípravu začnete tím, že lilek podélně rozkrojíte a dáte péct na plechu při teplotě 180 stupňů Celsia po dobu asi 25 minut. Po vychladnutí jej polévkovou lžící jednoduše naškrábejte do misky.

V průběhu pečení lilku si na olivovém oleji osmažte cibulku doměkka, přidejte nadrobno nakrájené rajče a společně ještě pár minut duste. Po vychladnutí přidejte lístky petržele, bazalky a rozdrcený česnek. Vše smíchejte s lilkem a dochuťte solí, pepřem a vinným octem. Směs podávejte na opečené bagetě a přidejte se tak k zástupům Francouzů, kteří kaviár chudých podávají na každé domácí oslavě.

nepřehlédněte

- Další informace a reportáže najdete na webové stránce www.telereceptar.cz/denik>.

- Ve vysílání Receptáře prima nápadů v neděli 10. února od 11.55 na TV Prima family:

- úprava fíkusu

- řízkování citrusů

- pikýrování

LENKA MAHDALOVÁ

Autor: Redakce

9.2.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Areál nymburské nemocnice.
2 4

Nemocnice Nymburk: Pacient zemřel kvůli chybě jednotlivce, ne péče

Joe Biden

Viceprezident USA Biden se obává vměšování Ruska do evropských voleb

Brno podepsalo smlouvu o Hyperloopu. Má přispět také k rozvoji vědy ve městě

Brno – Kapsle létající tubami rychlostí čtrnáct set kilometrů v hodině může znít jako sci-fi, přesto se na vývoji těchto technologií Brno chce podílet. Zástupci města i Jihomoravské kraje ve středu podepsali dohodu o spolupráci s firmou Hyperloop Transportation Technologies. Ještě letos chtějí začít pracovat na studii proveditelnosti projektu. „Náklady velmi hrubě odhaduji na pět milionů korun pro kraj i Brno," sdělil náměstek krajského hejtmana pro oblast vědy a inovací Jan Vitula.

Hosté plesu Zemanových mohou opět vyhrát večeři s prezidentským párem

Praha - Návštěvníci pátečního charitativního plesu Miloše a Ivany Zemanových na Pražském hradě budou moci opět vyhrát večeři s prezidentským párem, divočáka z lánské obory nebo vstupenky na koncert Karla Gotta. Právě vystoupení "zlatého slavíka" bude jedním z vyvrcholení plesu. Předtančení se, stejně jako loni, ujme prezident se svou manželkou, řekl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Ústav pro studium totality se kvůli rekonstrukci budovy stěhuje

Praha - Historici z Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) se budou v únoru kvůli rekonstrukci stěhovat. Budova v Siwiecově ulici na Žižkově je dlouhodobě v nevyhovujícím stavu, kvůli velkým tepelným ztrátám a zatékání se musí zrekonstruovat fasáda a vyměnit okna, navíc je obložena nebezpečným azbestem. Ústav i část Archivu bezpečnostních složek se proto přesunou na jiná pracoviště v Praze. Stěhování se dotkne až 130 historiků včetně administrativy, řekl mluvčí ÚSTR Pavel Ryjáček.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies