VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kaviár z kapra a ze zeleniny

Proč utrácet tisíce za originál z jesetera, když se dá vyhlášená delikatesa vyrobit z mnohem levnějších surovin.

9.2.2013
SDÍLEJ:

Z LOSOSA. Na rozdíl od pravého kaviáru obvykle obsahuje barviva a dochucovadla.Foto: Shutterstock

Kaviár se vždy pojil s luxusem. A pravý kaviár je i dnes doménou vyšších vrstev. Cena pravého kaviáru z jesetera se stále pohybuje kolem čtyř tisíc korun za sto gramů. Cenu kaviáru určuje jenom množství použité soli a konzervačních látek při výrobě. Čím méně je jich použito, tím je cena vyšší a doba trvanlivosti kratší.

Možná jste si někdy dopřáli „falešný" kaviár, který je dostupnější. Stejnou gramáž pořídíte za dvě stě padesát korun a vyrábí se většinou z jiker lososa nebo pstruha.

A právě „falešný" kaviár se ještě upravuje. Výrobci mu dodávají barvivy potřebnou černou nebo červenou barvu a chuťovými látkami nebo dochucovadly se snaží přiblížit originálu.

Sázka do loterie

Malé lahvičky „falešného" kaviáru, které můžete zakoupit dnes již běžně v supermarketu, vás mohou nemile překvapit. Špatné skladování nebo nízké či naopak vysoké teploty při převozu jej mohou zcela znehodnotit. Proto se nikdy netěšte předem a přistupujte k němu spíše jako k experimentu.

Pokud byste si ale chtěli vyrobit domácí „falešný" kaviár sami, máme pro vás tip.

Zkuste si jej zhotovit z kapřích jiker. Postup je velmi jednoduchý. Potřebovat budete pouze čerstvé kapří jikry, které opravdu dokonale zbavíte všech blan. Poté je velmi důkladně vyperete ve vodě a naložíte do nasyceného solného roztoku. Ten vytvoříte tak, že do skleněné misky se studenou vodou budete přisypávat sůl tak dlouho, až se přestane při míchání rozpouštět a začne se usazovat na dně.

V tomto roztoku necháte jikry naloženy dvacet minut a domácí „falešný" kaviár je hotov a připraven ke konzumaci. Jen dejte pozor na spotřebu. Chutný vydrží v lednici pouze pár dní.

A dokonce existuje i varianta bez jiker, která je zcela zeleninová. Francouzi říkají této pastě kaviár chudých.

Pro „chudé"

Pro její přípravu budete potřebovat: 1 lilek, 1 menší cibuli, 1 střední rajče, 1 stroužek česneku, pár lístků bazalky, pár lístků hladkolisté petržele, sůl, pepř a podle chuti jen pár kapek vinného octa.

Přípravu začnete tím, že lilek podélně rozkrojíte a dáte péct na plechu při teplotě 180 stupňů Celsia po dobu asi 25 minut. Po vychladnutí jej polévkovou lžící jednoduše naškrábejte do misky.

V průběhu pečení lilku si na olivovém oleji osmažte cibulku doměkka, přidejte nadrobno nakrájené rajče a společně ještě pár minut duste. Po vychladnutí přidejte lístky petržele, bazalky a rozdrcený česnek. Vše smíchejte s lilkem a dochuťte solí, pepřem a vinným octem. Směs podávejte na opečené bagetě a přidejte se tak k zástupům Francouzů, kteří kaviár chudých podávají na každé domácí oslavě.

nepřehlédněte

- Další informace a reportáže najdete na webové stránce www.telereceptar.cz/denik>.

- Ve vysílání Receptáře prima nápadů v neděli 10. února od 11.55 na TV Prima family:

- úprava fíkusu

- řízkování citrusů

- pikýrování

LENKA MAHDALOVÁ

Autor: Redakce

9.2.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kandidát na ministra financí Ivan Pilný poskytl 18. května v Praze rozhovor Deníku.
1 17

Pilný: Návrh rozpočtu je rozumný, změny neplánuji

Dennis Russell Davies

Na Pražské jaro po čtvrtstoletí vrací Dennis Russell Davies

Otec zavíral své děti do hladomorny, tvrdí obžaloba. Viní ho z týrání

Dvě nezletilé děti měl sedmačtyřicetiletý otec na Břeclavsku podle obžaloby zavírat do místnosti nazývané hladomorna. Policisté navíc sdělili, že v jeho počítači našli tisíce erotických fotografií s mladými chlapci. Případem se v úterý začal zabývat brněnský krajský soud.

EXKLUZIVNĚ / AKTUALIZUJEME

Čtyři autentické dojmy z Británie: Lidé jsou šokovaní, život se ale nezastavil

/VIDEO, ROZHOVOR/ Jak se tragédie v Manchesteru, kde útočník na koncertě odpálil bombu, dotkla tamních obyvatel, včetně české ředitelky Czech School Manchester? Jaké dojmy a postřehy nám svěřil novinář deníku The Sun, jehož syn byl přítomen na tragickém koncertě? Přinášíme i poznatky další Češky, sociální praconice Zory Zámečníkové, jež poskytla video z okolí místa činu. Rovněž jsme oslovili bývalou novinářku Deníku, nyní působící v Londýně.

AUTOMIX.CZ

OBRAZEM: Jak by asi dnes vypadala legendární auta východního bloku?

Po rozpadu východního bloku se mnoho ikonických vozů této éry nedočkalo přímého nástupce. Plno nadšenců si však představuje jejich návrat a skrze grafické ilustrace vytváří moderní interpretace těchto známých aut. Podívali jsme se na ty nejzajímavější.

AKTUALIZOVÁNO

Je to tady! Kajínek opustil vězení. "Vítej na svobodě," zaznělo na uvítanou

/VIDEO, FOTOGALERIE/- Doživotně odsouzený vrah Jiří Kajínek se dočkal. Dnes o půl dvanácté byla odeslána podepsaná milost prezidentem Milošem Zemanem na Ministerstvo spravedlnosti k dalšímu vyřízení. Krátce po půl druhé pak vyšel branou na svobodu. "Vítej na svobodě," křičeli přítomní na evidentně dojatého muže. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies