VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kaviár z kapra a ze zeleniny

Proč utrácet tisíce za originál z jesetera, když se dá vyhlášená delikatesa vyrobit z mnohem levnějších surovin.

9.2.2013
SDÍLEJ:

Z LOSOSA. Na rozdíl od pravého kaviáru obvykle obsahuje barviva a dochucovadla.Foto: Shutterstock

Kaviár se vždy pojil s luxusem. A pravý kaviár je i dnes doménou vyšších vrstev. Cena pravého kaviáru z jesetera se stále pohybuje kolem čtyř tisíc korun za sto gramů. Cenu kaviáru určuje jenom množství použité soli a konzervačních látek při výrobě. Čím méně je jich použito, tím je cena vyšší a doba trvanlivosti kratší.

Možná jste si někdy dopřáli „falešný" kaviár, který je dostupnější. Stejnou gramáž pořídíte za dvě stě padesát korun a vyrábí se většinou z jiker lososa nebo pstruha.

A právě „falešný" kaviár se ještě upravuje. Výrobci mu dodávají barvivy potřebnou černou nebo červenou barvu a chuťovými látkami nebo dochucovadly se snaží přiblížit originálu.

Sázka do loterie

Malé lahvičky „falešného" kaviáru, které můžete zakoupit dnes již běžně v supermarketu, vás mohou nemile překvapit. Špatné skladování nebo nízké či naopak vysoké teploty při převozu jej mohou zcela znehodnotit. Proto se nikdy netěšte předem a přistupujte k němu spíše jako k experimentu.

Pokud byste si ale chtěli vyrobit domácí „falešný" kaviár sami, máme pro vás tip.

Zkuste si jej zhotovit z kapřích jiker. Postup je velmi jednoduchý. Potřebovat budete pouze čerstvé kapří jikry, které opravdu dokonale zbavíte všech blan. Poté je velmi důkladně vyperete ve vodě a naložíte do nasyceného solného roztoku. Ten vytvoříte tak, že do skleněné misky se studenou vodou budete přisypávat sůl tak dlouho, až se přestane při míchání rozpouštět a začne se usazovat na dně.

V tomto roztoku necháte jikry naloženy dvacet minut a domácí „falešný" kaviár je hotov a připraven ke konzumaci. Jen dejte pozor na spotřebu. Chutný vydrží v lednici pouze pár dní.

A dokonce existuje i varianta bez jiker, která je zcela zeleninová. Francouzi říkají této pastě kaviár chudých.

Pro „chudé"

Pro její přípravu budete potřebovat: 1 lilek, 1 menší cibuli, 1 střední rajče, 1 stroužek česneku, pár lístků bazalky, pár lístků hladkolisté petržele, sůl, pepř a podle chuti jen pár kapek vinného octa.

Přípravu začnete tím, že lilek podélně rozkrojíte a dáte péct na plechu při teplotě 180 stupňů Celsia po dobu asi 25 minut. Po vychladnutí jej polévkovou lžící jednoduše naškrábejte do misky.

V průběhu pečení lilku si na olivovém oleji osmažte cibulku doměkka, přidejte nadrobno nakrájené rajče a společně ještě pár minut duste. Po vychladnutí přidejte lístky petržele, bazalky a rozdrcený česnek. Vše smíchejte s lilkem a dochuťte solí, pepřem a vinným octem. Směs podávejte na opečené bagetě a přidejte se tak k zástupům Francouzů, kteří kaviár chudých podávají na každé domácí oslavě.

nepřehlédněte

- Další informace a reportáže najdete na webové stránce www.telereceptar.cz/denik>.

- Ve vysílání Receptáře prima nápadů v neděli 10. února od 11.55 na TV Prima family:

- úprava fíkusu

- řízkování citrusů

- pikýrování

LENKA MAHDALOVÁ

Autor: Redakce

9.2.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.
3 10

Andrej Babiš: Havel měl u nás zavést prezidentský systém

ilustrační fotografie
14

Pro a proti: Facka jako násilí. Zrušíme fyzické tresty dětí?

Revitalizace se blíží, v Ládví zavřou obchoďák

Revitalizace prostoru náměstí u metra Ládví se blíží, začíná už na jaře a na její realizaci by mělo stačit 12 měsíců. V rámci zkrášlování prostředí zavře společnost Regata Čechy obchodní dům. Opravovat začnou za rok na jaře.

Egyptská víza budou stát více než dvojnásobek

Od příštího týdne budou egyptská vstupní víza stát více než dvojnásobek. Zdraží z původních 25 dolarů (asi 640 Kč) na 60 dolarů (asi 1530 Kč). Víza, jež umožní několik vstupů do země, budou stát 70 dolarů (asi 1790 Kč). Informovala o tom dnes agentura AP s odkazem na zdroje z egyptského letiště.

Účet za lety do Mnichova dělá 60 milionů. Letiště Brno už linku dotovat nechce

Brno – Z vlastní kapsy dotuje Letiště Brno provoz letecké linky z Brna do Mnichova. Celkem ho spojení, které využívá v průměru padesát lidí denně, stálo doposud šedesát milionů korun. Jihomoravský kraj a město Brno přitom slíbili linku podpořit celkem pětačtyřiceti miliony korun. Zatím nedali nic.

Facebook je zajatcem politiky

Baracka Obamu dostal Facebook do Bílého domu. Zdeňka Škromacha bazénková selfie z politiky vylila. Jak si politické celebrity vedou na této sociální síti?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies