V krásném prvorepublikovém činžovním domě se nachází byt, který zažil velkou lásku i bujaré večírky Adiny Mandlové a Huga Haase. Ti dva zde po jistou dobu bydleli a tato skutečnost nepochybně přidává místu na atraktivitě.

Architekti ze studia I. D. Architektura o geniu loci domu píší: „Nebyl poškozen ani vládou dělnické třídy. S mírně ošuntělou, ale trvalou noblesou se zachoval kamenem obložený vstupní portál, elegantní mosazné prvky kování a schodišťového zábradlí, cedulky, zvonky, kukátka, intarzie na dveřích do jednotlivých bytů i dokonale provedené terrazzo ve společenských prostorách. Celý dům je proveden velmi precizně a na svou dobu nadčasovými stavebními technologiemi."

Duch původní majitelky

Není se co divit, že klienti (manželský pár ve středním věku), kteří byt v tomto domě koupili, se do něho zamilovali. A když se navíc dozvěděli, komu kdysi patřil, byla jejich radost o to větší. Aby ale byt splňoval požadavky na současný komfort bydlení, bylo potřeba ho zrekonstruovat. Manželé oslovili architektku Ivanu Dombkovou ze studia I. D. Architektura, protože její práci znali a líbila se jim. Ivana Dombková k tomu říká: „Paní, která byt koupila a pro kterou jsme rekonstrukci prováděli, nám řekla o zajímavé historii bytu.
Je obdivovatelkou Adiny Mandlové a velmi podrobně zná její život. Do bytu dokonce zakoupila v aukci portrét herečky s vlastnoručním podpisem.

Rekonstrukci bytu, který kdysi obývala hvězda prvorepublikových filmů, nedělá člověk každý den. Ivana Dombková se nebála razantní modernizace. Slavná herečka, které se byt kdysi zdál příliš malý, by ho dnes nepoznala.

Jasná představa

Představa investorů o tom, jak má byt po rekonstrukci vypadat, byla jasná – chtěli zachovat původní prvky, ne ale za každou cenu. Dopředu také věděli, jaké materiály by rádi ve svém bytě viděli. „Přáli si zachovat klidnou atmosférua vytvořit harmonický, uklidňující celek. Chtěli zkrátka vytvořit pohodlný domov. Preferovali zemité, ale jemné tóny a materiály a jednoduché elegantní řešení prostor," uvádí architektka Ivana Dombková.

„Spolupracovalo se nám velmi dobře už proto, že investoři uměli přesně pojmenovat své potřeby a přání. Velmi příjemný byl jejich cit pro neokázalost a snaha o kvalitní a zároveň nadčasové řešení," doplňuje architektka.

Rekonstrukci bytu, který kdysi obývala hvězda prvorepublikových filmů, nedělá člověk každý den. Ivana Dombková se nebála razantní modernizace. Slavná herečka, které se byt kdysi zdál příliš malý, by ho dnes nepoznala.

Stavební úpravy

Ve vstupní části navrhla maximum úložných prostor. Tato část bytu pak navazuje na jednoduchou plně vybavenou kuchyň. Její velkou výhodou je, že má vstup na balkon. Srdcem celého bytu je pak jídelna, která plynule přechází do obývacího pokoje, jehož dominantou je velké okno. Mezi těmito dvěma místnostmi byla původně příčka. „Ta však byla vybourána, protože klienti si přáli větší otevřený prostor," říká architektka Dombková. V koupelně si investoři přáli umístit jak vanu, tak sprchu. Ani koupelna není ochuzena o přirozené osvětlení – to tam přináší světlík a prostor díky němu působí prosvětlenější a vzdušnější.

Rekonstrukci bytu, který kdysi obývala hvězda prvorepublikových filmů, nedělá člověk každý den. Ivana Dombková se nebála razantní modernizace. Slavná herečka, které se byt kdysi zdál příliš malý, by ho dnes nepoznala.

Vychytávky z dob minulých

Co ale ocení všichni, kdo někdy řešili problém s místem, to je komora pro pračku, věci na úklid a skladování sezonních věcí. Dříve byly tyto „technické" místnosti samozřejmostí každého bytu, v dnešních novostavbách je na ně ale myšleno málokdy. Výhodou jsou také dvě samostatné ložnice, které mohou využít jak manželé, aby se navzájem nerušili, tak případná návštěva. Také v ložnicích je dostatek úložného prostoru a zároveň i místo pro práci. Původní podlahy byly bohužel zničeny při nepříliš zdařené rekonstrukci ze 60. let, kdy byly nahrazeny bukovými vlysy. Ty byly odstraněny a architektka je nahradila novými podlahami z dubového masivu, v některých místnostech (vstup, kuchyň, komora, koupelna) pak velkoformátovou dlažbou.

Rekonstrukci bytu, který kdysi obývala hvězda prvorepublikových filmů, nedělá člověk každý den. Ivana Dombková se nebála razantní modernizace. Slavná herečka, které se byt kdysi zdál příliš malý, by ho dnes nepoznala.

Repliky původních oken

Ani původní okna se přes veškerou snahu bohužel nepodařilo repasovat, byly ale vyrobeny přesné repliky, které také mají lepší izolační vlastnosti. Krásné vysoké stropy, které jsou tak typické pro prvorepublikové stavby, byly však sníženy a využity k zabudování osvětlení. Že je to škoda? Architektka Dombková k tomu říká: „Vzhledem ke špatnému stavu stropů a k jejich odlišným výškám po vybourání příčky jsme se s investory dohodli na nejsnazším řešení – snížení o deset centimetrů pomocí sádrokartonu. Toto řešení umožnilo použít zabudovaná svítidla, což bylo přání klientů."

ZAJÍMAVOSTI O SLAVNÉ HEREČCE

- Byla vymodleným dítětem (především tatínka) a odmalička ji rozmazlovali.
- Zcela kuriózní je, že tatínek i bratři jí vykali, kdežto ona jim tykala.
- Adina měla divokou povahu, a tak ji poslali do penzionátu ve Francii. Tam otěhotněla a šla na tajný potrat.
- K filmu se dostala víceméně náhodou. Prosadit se jí pomohla i prostořekost. Hned při natáčení prvního filmu vmetla režisérovi do tváře: „Kouknou, pane režisére, než voni udělaj jinej film, já budu hvězda." To ji proslavilo a dostala se do povědomí.
- Nejdůležitější pro ni bylo setkání s Hugem Haasem. Nejenže ji obsadil do hlavní role ve filmu, ale stala se také jeho milenkou a nastěhovala se s ním do společného bytu. Haas ji také seznámil s tehdejší společenskou smetánkou.
- Adina si užívala života, co to dá a s ničím si moc nelámala hlavu. Ani s tím, že se její přítel stýká s nacisty. Tento přístup jí po válce velmi uškodil.
- Po válce ji před zlobou veřejnosti uchránila jen vazba. Pro nedostatek důkazů byla nakonec propuštěna na svobodu. Nepodepsala spolupráci s STB, a tak nezavadila o práci.
- Provdala se a odjela do zahraničí. Do Československa se vrátila zemřít – v roce 1991.
- Napsala knihu pamětí Dneska už se tomu směju. „Rozhodla jsem se napsat svůj životopis, ale s vydáním musíme počkat, že to bude sichr, že jsem na zkápnutí, bude to významná pornografie," napsala svému známému ze sanatoria.

ING. ARCH. IVANA DOMBKOVÁ – VIZITKA
- Narodila se 3. listopadu 1965.
- Absolvovala fakultu architektury na VUT v Brně.
- Sama o své práci říká, že usiluje o poznání a vědění.
- Za nejdůležitější hodnoty považuje sv obodu, vzdělání, prostor a čas.
- Dlouho pracovala pro prestižní studio Design by Donlič.
- Nyní má vlastní studio I. D. Architektura.

Denisa Haveldová