Opět vzpomínají na vše, co se dříve udělalo špatně, a kritizují své předchůdce, kteří se o něco snažili. Kritizují ale ti, kteří sami nic nevymyslí a nic nedělají. Kromě toho pan Zácha v roce 2007 nebyl na radnici, nebyl ani řadovým zastupitelem, a tak nechápu, proč je mu vyčítáno něco, za co prokazatelně nemůže. Je to falešné a nepravdivé očerňování od SpP jejich politického konkurenta. Bohužel dost častý jev.

PŘIPOMEŇME SI HISTORII

V roce 2007 byla Škodova ulice plná nepřizpůsobivých obyvatel, lidé se tam báli chodit. Jak řekla paní Grambličková na jednání zastupitelstva primátorovi: „Vy děláte, jako by tam v roce 2007 byla nějaká lázeňská kolonáda. To tedy rozhodně nebyla." Jak se takového ghetta mohlo město v roce 2007 zbavit, když na to nemělo možnosti ani finanční prostředky? Vyhlásilo výběrové řízení na odprodej a rekultivaci této ulice. Tak, jak se to dělá běžně v jiných městech. Ale v prvním kole neměl nikdo zájem. Ve druhém kole se přihlásil jeden uchazeč, který byl dlužník. Až ve třetím kole se přihlásila developerská firma IMOFIN, později přejmenovaná na OPERA BOHEMIA. Žádný velký zájem o tuto ulici nebyl. A divíte se? Radnice s firmou uzavřela smlouvu. Firma musela vystěhovat obyvatele, sehnat jim náhradní bydlení, zbourat domy a postavit nové domy. To obnášelo mnohamilionové náklady. A proto dostali pozemky ve Škodově ulici za zvýhodněnou cenu 1,5 milionu korun. Doposud se to zdálo jako výborný plán.

ZASÁHLA CELOSVĚTOVÁ REALITNÍ KRIZE

Firma zkrachovala a nestihla vybudovat nové domy. Stihla však vystěhovat většinu nepřizpůsobivých obyvatel a demolici vybydlených budov. A to stálo několik milionů korun. Tyto peníze tam firma prokazatelně proinvestovala, a pokud by to neudělala tato firma, muselo by je tam vložit město. A co po firmě zůstalo? Zbořeniště. Nic pěkného. Ale ruku na srdce já tam denně chodím a raději chodím kolem zbořeniště než ghettem plným nepřizpůsobivých obyvatel. Kdybychom se měli vrátit v čase, určitě byste raději volili současný stav než ten, který tam byl dříve.

A ZASE SE KRITIZUJE…

Samozřejmě, že v roce 2007 bylo proti odprodeji Škodovy ulice Společně pro Přerov. Oni totiž byli vždy proti čemukoliv. V podstatě si nepamatuji, že by někdy pro něco hlasovali pozitivně. Dokonce byli i proti spolupráci s Nadací Malý Noe, která pomáhá opuštěným dětem. A co dělají dnes, když vládnou? Dělají přesný opak. Spolupracují s Nadací Malý Noe, proti které dříve protestovali. Navrhují prodej ubytovny Chemik, proti čemuž sami dříve protestovali. A jako vrchol všeho navrhují prodej Škodovy ulice. Ano, je to tak. V televizní reportáži na Kabelové televizi Přerov byla uvedena reportáž právě o odkoupení Škodovy ulice. Město ji chce podle slov tiskové mluvčí přerovské radnice koupit, odstranit zbytek budov, rekultivovat a poté nabídnout k prodeji! Takže to, co vyčítají svým předchůdcům, se sami chystají udělat!

SNAHA BYLA PO ZÁSLUZE POTRESTÁNA

Pokud vezmeme částku, za kterou bude město pozemky odkupovat (3,25 milionu korun), a částku, za kterou je prodalo (1,5 milionu korun), je tu rozdíl 1,75 milionu korun. A vystěhování 50 rodin s demolicí několika domů je prokazatelně mnohem nákladnější. Z hlediska finančních nákladů tedy na celé nepovedené developerské akci město finančně nakonec vydělalo. Co ale po stránce morální a psychologické? Tam je to prohra na celé čáře. Protože ti, kteří se snažili o postupnou likvidaci ghetta, viděli, že snaha se nevyplácí. SpP demagogicky tento neúspěch zneužilo ve volební kampani. Sami tito populisté z SpP ale nic dělat nebudou. Jsou přece poučeni co kdyby se jim to taky nepovedlo? Ono to tak v životě bývá, že kdo nic nedělá, nic nepokazí. A to je taktika, kterou přijali noví populističtí politici na přerovské radnici. Jim nejde o to, něco pro Přerov udělat. Nedělají nic. Ale svým předchůdcům neustále vyčítají vše, a s tím si vystačí na celé volební období.

Miloslav Skládal