VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchař Pavel Šnajdr: Chutné jídlo uvaříte jen tehdy, když do vaření dáte srdce

Zlínský kuchař Pavel Šnajdr se specializuje výhradně na výrobu polévek. Svým zákazníkům je rozváží dennodenně domů nebo přímo do zaměstnání.

2.4.2013
SDÍLEJ:

Polévky kuchaře Pavla Šnajdra. Brokolicová s modrým sýrem.Foto: DENÍK/Karásek Jan

Nápad založit si firmu vařící polévky dostal v Anglii, kde pracoval jako kuchař. Po návratu do Zlína ještě sice několik let působil jako šéfkuchař v místních restauracích, potom si ale splnil svůj sen.

„Začínal jsem vařit šest druhů polévek denně, později jsem ale nabídku zredukoval. Vybudoval jsem si stálou klientelu, která se ke mně pravidelně vrací. V současné době mám tolik zákazníků, že nové objednávky nepřijímám," říká kuchař, který své polévky nabízí prostřednictvím webových stránek.

Za svůj úspěch prý vděčí především chuti a kvalitě připravovaného jídla, také příznivé ceně. Zásadně nepoužívá žádné polotovary ani umělá ochucovadla, pouze čerstvé suroviny. Základem poctivé polévky je prý domácí masový vývar.

„Ke svým polévkám přidávám rohlík z pivního kvásku. Ne každá pekárna ho ale umí správně upéct," říká Šnajdr.

Musel jsem obejít několik pekařství v okolí, než jsem objevil jedno, kde dělají rohlíky správně propečené a křupavé. K ochucování polévek používám jen pepř, sůl a čerstvé bylinky. To stačí," tvrdí kuchař.

Do polévek nepřidává mouku, proto jsou vhodné i pro lidi s bezlepkovou dietou. Vaří prý spíše tradiční české polévky.

„Lidé ve Zlíně jsou specifičtí zákazníci. Neradi zkoušejí nové kombinace chutí. Když se jdou najíst, vyberou si z jídelního lístku jídlo, o kterém jsou přesvědčeni, že vědí, jak chutná," míní Šnajdr.

Domnívá se, že zážitková gastronomie má na Zlínsku šanci uspět jen tehdy, pokud si kuchař vychová vlastí klientelu ochotnou experimentovat. Ani tak však nemůže očekávat, že se k němu na oběd pohrnou zástupy lidí.

„Když jsem vaříval v Itálii, všiml jsem si, že hodně Italů má ve zvyku jít si do restaurace posedět a vychutnat si přitom opravdu kvalitní jídlo. Často i s více chody, včetně dezertu a předkrmu. Tady, když jdou lidé na oběd, zpravidla si dají menu, které je sice levné, ale málokdy vám dokáže nabídnout opravdový kulinářský zážitek," popisuje české stravovací návyky kuchař.

Podle něj se stav české gastronomie v posledních letech zlepšuje. Ovšem nabízet humra nebo ústřice ve zlínských restauracích je riskantní. Tyto delikatesy musí být čerstvé, aby měly správnou chuť, ale ne každý zákazník si je kvůli ceně může dovolit. Ústřice ležící půl roku v mrazáku tak ztrácejí hodně ze své původní lahodnosti.

„Že čerstvé suroviny ochucované pouze přírodními přísadami jsou alfou a omegou kvalitní kuchyně, jsem se naučil v Americe a Anglii, kde jsem vařil po boku opravdových mistrů. Práce po jejich boku mě hodně naučila a z této zkušenosti čerpám dodnes. Chutné jídlo uvaříte, jen pokud do vaření dáte srdce," uzavírá Pavel Šnajdr.

Autor: Lenka Kašparová

2.4.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Eliška Kolečkářová vzpomíná na dobu, kdy jí bylo teprve osmnáct let. Komunisti její rodině v roce 1951 vzali statek na Hodonínsku. Jejího otce Metoděje Hlobílka letos na konci března hodonínský okresní soud rehabilitoval.
6 9

Akce Kulak, pak samota, vypráví pamětnice

Koruna, ilustrační foto
19 7

Co s korunou po intervencích? Zavedení eura je v kurzu

Volby ve Francii ONLINE: volební místnosti v obležení voličů

Lid Francie hlasuje v prvním kole voleb, je o ně bezprecedentní zájem. Ve volebních místnostech se tvoří fronty, jaké nebyly k vidění posledních 35 let. Očekáváme nesmírně vyrovnané výsledky.

Roman Prymula: Češi mají nižší práh bolestivosti než Číňané

Jaký je rozdíl mezi poslancem a lékařem? Lékař svojí operaci dokončí. Pokud to nezvládne, práci za něj dokončí hned jiný tým. Poslanec to má jinak: pacienta klidně v polovině operace zašije a odejde. Pak se počká na nový tým, který celou operaci provede znovu, říká nový náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. V úřadu bojoval za univerzitní nemocnice, tradiční čínskou medicínu a očkování. 

Inkluze není nepřítel, dojímá příběh chlapce s vzácným syndromem

/ROZHOVOR, VIDEO/ Nechci pro své dítě nic speciálního, chci jen, aby měl stejnou šanci, jako ostatní.  Tato slova napsala Hana Kubíková z Liberce. Maminka kluka se vzácným Wiliamsovým syndromem. Už několik let se snaží své okolí přesvědčit, že inkluze nemusí být strašákem. „Člověk může hodně dokázat, pokud to aspoň zkusí," říká.

Bělobrádek: Minimální mzdu dramaticky zvedat nebudeme

V Česku není nyní podle vicepremiéra Pavla Bělobrádka (KDU-ČSL) prostor pro "dramatický růst" minimální mzdy. Řekl to dnes v pořadu Partie televize Prima. Reagoval tak na požadavek odborů zvednout od ledna nejnižší výdělek o 1500 korun na 12 500 korun. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) před pár dny řekl, že by minimální mzda měla odpovídat 40 procentům průměrné mzdy. S tím souhlasí i zaměstnavatelé ze Svazu průmyslu a dopravy. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies