VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchař Pavel Šnajdr: Chutné jídlo uvaříte jen tehdy, když do vaření dáte srdce

Zlínský kuchař Pavel Šnajdr se specializuje výhradně na výrobu polévek. Svým zákazníkům je rozváží dennodenně domů nebo přímo do zaměstnání.

2.4.2013
SDÍLEJ:
Fotogalerie
11 fotografií

Polévky kuchaře Pavla Šnajdra. Brokolicová s modrým sýrem.Foto: DENÍK/Karásek Jan

Nápad založit si firmu vařící polévky dostal v Anglii, kde pracoval jako kuchař. Po návratu do Zlína ještě sice několik let působil jako šéfkuchař v místních restauracích, potom si ale splnil svůj sen.

„Začínal jsem vařit šest druhů polévek denně, později jsem ale nabídku zredukoval. Vybudoval jsem si stálou klientelu, která se ke mně pravidelně vrací. V současné době mám tolik zákazníků, že nové objednávky nepřijímám," říká kuchař, který své polévky nabízí prostřednictvím webových stránek.

Za svůj úspěch prý vděčí především chuti a kvalitě připravovaného jídla, také příznivé ceně. Zásadně nepoužívá žádné polotovary ani umělá ochucovadla, pouze čerstvé suroviny. Základem poctivé polévky je prý domácí masový vývar.

„Ke svým polévkám přidávám rohlík z pivního kvásku. Ne každá pekárna ho ale umí správně upéct," říká Šnajdr.

Musel jsem obejít několik pekařství v okolí, než jsem objevil jedno, kde dělají rohlíky správně propečené a křupavé. K ochucování polévek používám jen pepř, sůl a čerstvé bylinky. To stačí," tvrdí kuchař.

Do polévek nepřidává mouku, proto jsou vhodné i pro lidi s bezlepkovou dietou. Vaří prý spíše tradiční české polévky.

„Lidé ve Zlíně jsou specifičtí zákazníci. Neradi zkoušejí nové kombinace chutí. Když se jdou najíst, vyberou si z jídelního lístku jídlo, o kterém jsou přesvědčeni, že vědí, jak chutná," míní Šnajdr.

Domnívá se, že zážitková gastronomie má na Zlínsku šanci uspět jen tehdy, pokud si kuchař vychová vlastí klientelu ochotnou experimentovat. Ani tak však nemůže očekávat, že se k němu na oběd pohrnou zástupy lidí.

„Když jsem vaříval v Itálii, všiml jsem si, že hodně Italů má ve zvyku jít si do restaurace posedět a vychutnat si přitom opravdu kvalitní jídlo. Často i s více chody, včetně dezertu a předkrmu. Tady, když jdou lidé na oběd, zpravidla si dají menu, které je sice levné, ale málokdy vám dokáže nabídnout opravdový kulinářský zážitek," popisuje české stravovací návyky kuchař.

Podle něj se stav české gastronomie v posledních letech zlepšuje. Ovšem nabízet humra nebo ústřice ve zlínských restauracích je riskantní. Tyto delikatesy musí být čerstvé, aby měly správnou chuť, ale ne každý zákazník si je kvůli ceně může dovolit. Ústřice ležící půl roku v mrazáku tak ztrácejí hodně ze své původní lahodnosti.

„Že čerstvé suroviny ochucované pouze přírodními přísadami jsou alfou a omegou kvalitní kuchyně, jsem se naučil v Americe a Anglii, kde jsem vařil po boku opravdových mistrů. Práce po jejich boku mě hodně naučila a z této zkušenosti čerpám dodnes. Chutné jídlo uvaříte, jen pokud do vaření dáte srdce," uzavírá Pavel Šnajdr.

Autor: Lenka Kašparová

2.4.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nikolas Bady u Okresního soudu v Ústí nad Labem.
6 9

Před lety brutálně znásilnil malého kluka. Nyní Bady u soudu odmítá násilí

Škoda 105 L.
AUTOMIX.CZ
22

Prodejce nabízí auta ze „socíku" v super stavu. Tahle Škoda najela jen 9000 km

Nástěnkový tendr. Slovenským exministrům hrozí trest jako za vraždu

V Bratislavě stanuli před soudem dva bývalí ministři pro podezření z korupce. Hrozí jim tresty jako za vraždu.

Druhá vlna EET: zavírají obchody i trafiky. Na trhy nepřišli žádní stánkaři

Dnes odstartovala druhá vlna EET, která se týká všech malých i velkých obchodníků, včetně stánkařů. Některým provozovnám dokázala pěkně zatopit. Mezi „obětmi" jsou obchody, trafiky nebo tradiční trhy v Domažlicích. Přinášíme vám příběhy z celé republiky

Koalice navrhla vyšší přídavky na děti. Populismus, reagovala opozice

Koalice ve Sněmovně je pro zvýšení přídavků rodinám s dětmi tak, jak se na tom dohodla v únoru. Celkově jim chce přidat čtyři miliardy korun. Zvýšení, které dnes předložil předseda poslanců ČSSD Roman Sklenák, počítá se zvýšením dětských přídavků i slevy na dani za první dítě. Opozice to označila za předvolební populismus, návrhy prý mohla vláda předložit dříve.

Rozbořil: Babiš ze mě udělal démona. Koštův konec byl plán

Bývalý hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil (ČSSD) se domnívá, že současné změny ve vedení regionu mají kořeny až u předloňské kauzy Vidkun.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies