Měsíček lékařský je bylina (letnička), která roste do výšky kolem 50 až 80 cm. Její lodyha se rozvětvuje, stonek je lemován podlouhlými listy a rostlina má vřetenovitý kořen. Měsíček kvete poměrně široké období od jara do podzimu, v závislosti na tom, kdy jej zasejete, ale vzhledem k tomu, že na jedné lodyze vyroste několik stonků s květy, můžete se těšit z jejich postupného rozkvétání poměrně dlouho. Barvy bývají v odstínech od světle žluté, přes tmavě žlutou, až po temně oranžovou. Některé odrůdy se pyšní plnými květy, typické je však jednořadé okvětí.

Čtěte také: Dopřejte restart dřevěné podlaze

Stejně jako v případě mnoha dalších rostlin, má i měsíček lékařský zajímavé léčivé účinky, a to navíc bez jakýchkoli známých vedlejších vlivů na organismus. Účinnými látkami, které tato rostlina ukrývá, jsou silice, saponin, karotenoidy, hořčiny, polyacetylenové sloučeniny apod. Užitečné části, které se z měsíčku využívají, jsou zejména květy, ale někdy také listy a stonky. Působení je samozřejmě odvislé od toho, jakým způsobem jej budete používat.

Čaj z měsíčku lékařského

Vhodný je především pro pročištění krve a celkovou podporu krevního oběhu. Dále je účinný při infekční žloutence, problémech s trávením (stimuluje např. činnost žlučníku) anebo při bolestivé menstruaci. Podpůrný může být také při nádorových onemocněních.

Mast z měsíčku lékařského

Vyráběna je smícháním nasekaných částí rostliny s vepřovým sádlem či rostlinným tukem. Přikládání masti působí kladně na jizvy (včetně těch pooperačních) či křečové žíly, ale také na různé záněty, spáleniny, omrzliny, vředy, hemeroidy, akné, plísně apod.

Tinktura z měsíčku lékařského

Stačí přidat hrst květů do cca 1 litru pálenky a nechat vylouhovat v teplém prostředí. Použití je buď vnitřní, kdy má tinktura podobné účinky jako čaj, anebo zevní. V tomto případě je účinná při léčbě ran i pohmožděnin a pro úlevu namožených svalů.

Olej z měsíčku lékařského

Květy můžete naložit do oleje a macerovat je několik týdnů. Takto získaný olej lze využít k relaxační masáži, protože měsíček uvolňuje namožené či natažené svaly a přináší úlevu celému tělu.

Využití měsíčku lékařského je možné i v kuchyni, kde se používá jako koření. Vzhledem k jeho pikantní a nahořklé chuti, stejně jako barvě, je jím někdy nahrazován šafrán, tedy koření, které patří k nejdražším na světě. Můžete jej tedy použít do salátů, při přípravě žluté rýže i na různé druhy masa.

Mohlo by vás zajímat: Vychytávky pro kutily, které by vás mohly zaujmout

Tip: Doma si můžete vytvořit i měsíčkové víno. Do 1 litru suchého vína pouze přidáte 10 dkg okvětních listů a necháte louhovat 14 dní na chladném místě bez přístupu světla. Následně již jen přecedíte a můžete konzumovat příjemně chutnající zdravý nápoj.