Zejména začínající rodiny volají po sociálním bydlení. Byty jsou sice na Kladensku dostupné, ale jen v rámci běžného nájemného. To se změní. První vlaštovkou je Slaný. V dohledné době zde vznikne devět sociálních bytů.

„Město požádalo o dotaci a v souvislosti s tím byly vytipovány tři objekty pro bydlení. Vzhledem k jejich technickému stavu je nutná rekonstrukce. Jedná se o domy ve Wilsonově ulici – Wiehlův dům, dále v Soukenické – bývalý Čedok a v Masnokrámské – obchod s levnými látkami. Cílem města je vybudovat devět bytových jednotek, které budou pronajímány v rámci sociálního bydlení.

Čtěte také: Z chudobince mají být sociální byty pro místní

Zastupitelstvo už záměr schválilo na podzim uplynulého roku,“ připomněl starosta Slaného Martin Hrabánek (ODS). Pro dokončení projektu musí město dořešit vlastnické vztahy v Masnokrámské ulici.

Slaný zde část pozemku majitelky získá do svého majetku a za to provede stavební úpravy v jejím dvoře. Předpokládané náklady jsou ve výši 193 tisíc korun.

V Kladně podle mluvčí magistrátu Lenky Růžkové nerozlišují byty na sociální a jiné. Většina z 1900 bytů je obsazena, pokud se některý uvolní, je buď bytovou komisí přidělen na základě žádostí sociálně potřebným občanům nebo je zveřejněn a následuje výběrové řízení obálkovou metodou. I v té jsou upřednostňovány rodiny s dětmi a podobně. Město má dále byty pro seniory, kde platí odlišná pravidla pro přidělování.

Čtěte také: Sociální byty nebudou pro obce povinné. Může se to ale změnit