Petiční výbor nájemníků se ve středu odpoledne vydal na jednání na radnici. Snaží se přesvědčit vedení města, aby stanovenou tržní cenu 14 500 Kč za metr čtvereční snížilo, cena, za kterou si mohou byty odkoupit, se jim zdá vzhledem ke stavu domu a bytů značně přemrštěná. Na radnici se petiční výbor sešel se starostou Pavlem Talířem, místostarostou Liborem Lukšem, tajemníkem Lukášem Bodnárem a vedoucím odboru správy majetku města Dagmar Štrbačkovou. Po více než dvouhodinové debatě členové petičního výboru opustili radnici se zklamáním a smutkem.

Škoda času, cena je příliš vysoká, tvrdí nájemci

„Byly to ztracené dvě hodiny, protože od začátku stále dokola opakují to, že občanský zákoník to takto nařizuje," podělil se o bezprostřední dojmy František Hájek. „Věcné argumenty neberou."

„Argumenty, o co by se měla cena snížit, vůbec neberou," přidala se Renata Tondlová. „Vůbec je to nezajímá, pořád jenom mluví o té svojí ceně."

„On by se možná našel nějaký důvod snížit cenu, ale není k tomu vůle," mínil Jan Lang.

Dům je v havarijním stavu a byty tím pádem nemají tak vysokou hodnotu

„Naše důvody, že barák je v havarijním stavu, že potřebuje novou fasádu, stoupačky, novou elektriku, nové topení, nic z toho neberou jako důvody," říkala rozhorleně Renata Tondlová. „Přidali jsme i, že tam bydlí důchodci, sociálně slabí, kteří na to nikdy nedosáhnou; my na to nedosáhneme ani půjčkou, protože banka nepůjčuje sto procent. Potřebovali bychom 940 000 korun, ale to mi banka nepůjčí, protože ten byt takovou hodnotu prostě nemá!"

„Já budu muset ručit bytem. Ten tu hodnotu ale nemá, tak mi půjčí jenom určitý podíl, takže třeba takových tři sta tisíc mi bude chybět."

Jan Lang připomněl: „Všude v okolí se prodávají stavební parcely za 40 korun metr. Při předvolební debatě v televizi Pavel Hroch, starosta Kovářova, řekl jasně: My svým lidem, protože chceme, aby u nás bydleli, umožníme na bydlení parcely třeba 35 Kč, a nikdo je za to nezavře!"

Jak se k situaci petiční výbor postaví dál, si nejprve musí ujasnit. „Zítra máme schůzku a musíme se domluvit.," sdělil František Hájek. „Myslíme si, že většina lidí nebude chtít za ty peníze byt koupit, a barák dopadne pravděpodobně tak, že se z něho stane ubytovna. A zůstane jako pomník, jako ´chlouba´ Kaplice."

Členové výboru propadli pesimismu. „Sejdeme se a ostatním to oznámíme," konstatoval František Hájek. „Já osobně si myslím, že končíme. Jediní, kdo by nám mohli ještě pomoci, jsou zastupitelé. My už pro to asi víc udělat nemůžeme a hnát to k soudu nemá cenu."

„Já chápu argumenty nájemníků," řekl po setkání starosta Pavel Talíř. „Ale mnohé mi připadají jako tvrzení pořád dokola, nesnaží se vyslechnout, co všechno už bylo zohledněno ve znaleckém posudku. Pro nás je oficiální znalecký posudek berná mince, a přes něj nejede vlak." Nájemníci tvrdí, že jimi pozvaní znalci ocenili jejich byty jinak, jenomže to od nemají dané černé na bílém". „Žádný oficiální posudek s kulatým razítkem nepředložili," řekl Pavel Talíř. „Poukazují na jiné starosty, jak v bytové politice vycházejí vlastním lidem vstříc, ale i tito starostové se musí chovat k majetku obce s péčí řádného hospodáře. Jestli daný starosta má takovou odvahu, že podepíše nižší cenu, je to jeho věc. Ale podle nového občanského zákoníku máme trestní zodpovědnost za škodu, kterou způsobíme. A co řeknou ostatní obyvatelé, kteří nebyli zvýhodněni? Jestli si ti lidé myslí, že je možné pořídit si byt za nižší peníze a nižší nájemné, ať si ho pořídí."