Jejich preference se pak ještě více ubírají směrem kvalitního bytu v Praze místo menšího domku se zahrádkou v satelitním městečku za Prahou. Ukázala to aktuální zpráva franšízingové sítě ERA Reality ČR.

Je tak pravdou, že nároky kupujících na kvalitu lokality se trvale zvyšují. Lidé chtějí bydlet v hezkém prostředí, s dostupnou občanskou vybaveností a v kvalitní nemovitosti, která má například výtah a je dobře spravována.

Zároveň se ukazuje trend návratu obyvatel do Prahy z developerských projektů za Prahou. Zájem se tedy snižuje u pozemků na výstavbu domů ve velkých developerských projektech, které čítají např. desítky nezastavěných parcel. Zájemce odrazuje obava, že několik dalších let by měli bydlet uprostřed staveniště. Proto v okolí velkých měst, zejména Prahy, je řada developerských projektů s desítkami až stovkami parcel a jsou víceméně hůře prodejné, byť jsou vybavené vyasfaltovanými přístupovými cestami, veřejným osvětlením a další infrastrukturou.

Přednost proto kupující dávají kvalitním lokalitám, které jsou již zastavěné, tedy výstavba je dokončena a nehrozí zde překvapení, jako je například nový vícepatrový dům, jenž bude zastiňovat výhled.