Když jí bylo asi pět, řekla si, že jednou bude v muzice tak dobrá, jako její táta. A svého holčičího snu se jen tak nevzdala. Vyzbrojena obrovským zápalem a tvrdohlavostí se krůček za krůčkem stávala opravdovou zpěvačkou. „K hudbě mě to táhlo od mala. Už ve třech letech jsem ráda hrála, tedy bouchala jsem vařečkami do misek. Hodně mě samozřejmě ovlivnil táta, který je kytaristou skupiny Iron Maiden Revival. Jezdívala jsem s ním na zkoušky a přísahala, že jednou budu jako on. Ty první krůčky byly rozhodně přes hru na kytaru. Díky ní jsem se ke zpěvu dostala," vzpomíná zpěvačka.

Sám člověk prorazí jen těžko

Jako školačka vyhrávala kytarové soutěže a zpívala s kapelou. Jak se ale prodrat do opravdového šoubyznysu? Možnost zkusit to přes talentovou soutěž zpočátku odmítala. Nakonec se ale přihlásila, a stala se stříbrnou SuperStar 2011. Proč ten obrat?

„Člověk může mít sebevětší talent, ale bez dobrého manažera nebo producenta má smůlu. Myslím si, že hledači talentů si už dávno nové hvězdy nechodí vybírat po klubech. Ne každý se narodí nebo žije v hlavním městě, plném příležitostí. Jak se tedy má zviditelnit? Sama jsem byla odpůrcem talentových soutěží, protože u nás nefungují tak jako venku. Ale rozhodně jsou prvním krokem, jak se dostat kupředu, blíž ke svým snům. Tahle soutěž splňuje to, co slibuje. Změní vám život. Ale vy sami se musíte postarat, abyste došli tam, kam chcete. Nikdo jiný to za vás neudělá," tvrdí kráska. I ostatní soutěžící prý byli lidé, kteří koncertovali nebo hráli po klubech a nikdo jim nepomohl. „Já jsem na tom byla stejně. Zpívám od třinácti, koncertovala jsem v klubech, na festivalech po celé republice a nic. Bohužel mi, nezbylo nic jiného, než tímto způsobem na sebe trochu upoutat pozornost. Rozhodla jsem se tam jít, protože jsem neměla jinou možnost," objasňuje Gabriela.

A opravdu to zafungovalo. „Byla to pro mě zkušenost k nezaplacení. Dostala jsem za vyučenou, a díky té soutěži jsem musela i rychle dospět. Umožnila mi osamostatnit se. Jsou to opravdu vrátka do úplně jiného světa. Jsem moc vděčná za vše co se stalo, díky tomu jsem totiž tam, kde jsem," pochvaluje si mladá interpretka.

Moderní hudba mi nic neříká

Současná moderní hudba ji nijak neoslovila. Tíhne spíš k muzice osmdesátých let. „Tuhle muziku mám ráda obecně, nemusí to být jen rock. Když vezmu disco z té doby, mělo alespoň melodii, dnes je to jenom elektronika, nic víc. A image rockové holky jí prý nejvíc vyhovuje. „Slovo rockera zní už jako takové klišé. Ale ano, rocková a celkově tvrdší muzika, jsou mému srdci nejbližší, a tímhle směrem chci jít i nadále. Mám výbornou kapelu Meryland, ze které mám každý den větší a větší radost, baví nás hrát, tvořit a skládat. Spolu to zvládneme. Jsem si jistá," tvrdí zpěvačka. Se skupinou Meryland vydala i první album Dvojí tvář, které slavilo obrovský úspěch. Její tvorbu určitě ovlivňují kapely, které jsou jejím vzorem. Jde třeba o skupinu Iron Maiden nebo Whitesnake. Ráda ale poslouchá i Mozarta nebo Beethovena. Má zkrátka ráda hudbu, kterou tvoří lidé a ne stroje!

Kleopatra mi náramně sedla

Bezprostředně po SuperStar si talentovanou zpěvačku vyhlédl i producent Michal David. Ten jí nabídl hlavní roli v muzikálu Kleopatra, který slavil obrovský úspěch v pražském Divadle Broadway. „Byla to pro mě velká pocta. Role Kleopatry mi sedla a hodně mě bavila. Tým Divadla Broadway i tamní publikum byli výborní. Ale není to ta cesta, kterou bych se chtěla ubírat. Ráda bych byla sólová zpěvačka a hrála na pódiích s kapelou, tam se cítím doma. Je spousta holek, které sní o muzikálových rolích, tak proč jim brát příležitost, když vím, že moje místo je někde jinde," podotýká umělkyně. A jak se v šoubyznysu zabydlela? „Vlastně se pořád nestačím některým věcem divit, ale člověk se pořád učí. Kromě těch negativních věcí ale narazíte i na pár milých překvapení. Tím pro mě bylo například hostování na turné pana Gotta. Splnil se mi tím vlastně můj dětský sen. Chtěla jsem s ním zpívat od dob, co jsem v Popelce slyšela píseň Kdepak ty ptáčku hnízdo máš. Zbožňovala jsem ji. Každopádně, moje útrapy v šoubyznysu, byly kroky dopředu, teď už to vím," tvrdí Gabriela.

Když nedělám muziku, tak se učím

Letos by měla maturovat na gymnáziu. Prý se jí uleví, protože skloubit kariéru zpěvačky se studiem se dá jen těžko. Na vzdělání si ale zakládá. „Uvažuji o vysoké s humanitním zaměřením, ale musím si zvolit takovou školu, kde bude možnost dálkového studia. Raději se totiž učím víc informací za kratší dobu. Navíc, muzika je pro mě číslo jedna, a chci se jí živit. Myslet ale musím i na zadní vrátka," má jasno zpěvačka, která se prý muzice věnuje devadesát procent dne. „Pokud nějaký čas ušetřím, chodím cvičit k Hance Kynychové do fitka. Jsem sportovní typ, ale hlavně ráda jím, a proto je pohyb nezbytný. S velkým zadkem by se mi těžko skákalo na pódiu. Jinak ráda čtu a chodím do přírody," vyjmenovává Gabriela, která touží hrát na velkých koncertech, a jako typická račice potřebuje k životu rodinu. Takže prý pevně věří, že v budoucnu najde toho svého prince na bílém koni, a budou spolu mít i nějaké malé raubíře.

Moje nejoblíbenější místo

Teď momentálně se nejraději vracím domů k rodině, do Jankovic u Holešova. Usídlila jsem se totiž kvůli práci natrvalo v Praze, a bulím tu jako želva. Je mi hrozně smutno. Všude dobře, ale doma nejlíp. Ale mám, co jsem chtěla…

Vizitka

Gabriela Gunčíková se narodila 27. června 1993 v Kroměříži. S rodiči žila od roku 2010 ve vesničce Jankovice. Letos by měla maturovat na gymnáziu v Holešově. V roce 2007 se přihlásila do pěvecké soutěže Superstar mikroregionu Haná, kterou vyhrála v kategorii do 15 let se skladbou Teď královnou jsem já. Tato soutěž ji přinesla první cestu do profesionálního studia. Poté začala zpívat v kapele a procestovala s ní dva roky napříč republikou. V kapele ale později došlo k neshodám, což vedlo k jejich rozchodu. Zlom nastal, když potkala olomouckého muzikanta Davida Spilku, a nahrála s ním duet na jeho CD Ghost. S ním přišlo také vystoupení na Masters of Rock ve Zlíně. Po tomto vystoupení ale navzdory očekávání žádná nabídka pro Gábinu nepřišla, rozhodla se tedy pro zásadní krok. Přihlásila se do soutěže Česko - Slovenská SuperStar. V této soutěži se probojovala až do superfinále, které se konalo 5. června 2011, a ve kterém těsně prohrála se slovenským zpěvákem Lukášem Adamcem. Stala se tak nejlepší účastnicí soutěže z Česka, a nejlepší mezi ženami. Díky této soutěži se stala známou osobností a znají ji tisíce fanoušků. Loni se v anketě Zlatý slavík stala Objevem roku. V roce 2011 vydala své debutové album Dvojí Tvář, které natočila se skupinou Maryland. Deska se stala hned po prvním týdnu prodeje 10. nejprodávanějším albem u nás. Kromě toho stihla desítky koncertů a šest kol slovenské taneční soutěže Let´s Dance. Michal David si ji vybral do muzikálu Kleopatra, kde bravurně ztvárnila právě roli egyptské princezny. Vystupovala také jako host na loňském koncertním turné Karla Gotta.

Jitka Janoušková