Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nebaví vás pivo ani víno? Ochutnejte cider!

Cider je méně opojný než víno, méně hořký než pivo, méně sladký než limonády, méně šumivý než sycené vody.

14.7.2012
SDÍLEJ:

KALNÁ VARIANTA. Může se dochutit skořicí.Foto: Shutterstock.com

Díky tomu zbavuje žízně, osvěží a hodí se takřka ke každému jídlu, tvrdí o podivuhodném nápoji ve své knize Jak se dělá cidre, calvados, pommeau Helena Uhrová.

Co to tedy cider vlastně je? „Technologicky je to opravdu jablečné víno. Vzniká kvašením jablečného moštu. Ale potravinářsky vzato se cider od jabčáku liší množstvím alkoholu. Jabčák se nastavuje cukrem, aby byl výsledek víc alkoholický, zatímco v cideru je alkohol pouze z cukru obsaženého v jablkách," vysvětluje Cyril Holub, spolumajitel značky F. H. Prager, která se jako jedna ze tří u nás zabývá výrobou jablečného cideru.

Perlivý i tichý

Podle něj je receptů a různých vychytávek na výrobu spousta, liší se podle krajů i rodinných tradic. Cider se vyrábí od Španělska po Švédsko a samozřejmě hraje velkou roli to, jaká jablka a jaké technologie se použijí. Některé cidery jsou čiré, jiné kalné, některé perlivé, jiné tiché, některé mají hodně zbytkového cukru a málo alkoholu, jiné naopak.

O nejdelší historii výroby tohoto nápoje se přou tradiční rivalové, Angličané a Francouzi. Na stránkách www.ciderclub.com se dozvíte, že ve Velké Británii se ročně vypije kolem 500 milionů litrů cideru. Už v dobách Keltů se na území Británie dostala jablka vhodná k moštování, pravděpodobně ještě před příchodem Římanů, ovšem první záznam o výrobě cideru se objevil v Norfolku roku 1205.

Začalo to v knajpě

I Cyril Holub se cideru poprvé napil na britských ostrovech. „Bylo to v té nejlevnější knajpě v severním Londýně. Dal jsem si ho k obědu a říkal si, že to je teda fakt hodně hnusný pivo v Anglii se totiž cider točí z pípy a do půllitru. Až když jsem pochopil, že se jedná o úplně jinou nápojovou kategorii, zjistil jsem, že svět není jen světlá výčepní desítka," vzpomíná.

Před dvěma a půl rokem se s kamarádem Ondřejem Fruncem rozhodli, že zkusí cider vyrábět v Česku. Tenkrát ho tu oficiálně nikdo nedělal. V současné době není Pragerův jablečný cider na trhu ještě ani rok, ale zájem je o něj obrovský. Napůl amatérská produkce se musela poptávce přizpůsobit.

„Nově jsme se přestěhovali do obrovského sklepa v Kročehlavách, kde pro nás už kapacita nebude problém. Nakoupili jsme taky spoustu nápojářských technologií, takže by nám teď měla jít práce pěkně od ruky," těší se Cyril Holub. Firma je navíc první a jediná v Česku, která dělá hruškový cider, takzvaný perry.

Klasický cider se vyrábí ze speciálních odrůd jablek, přičemž je vhodné smíchat několik odrůd dohromady. Tím se docílí vhodného poměru sladkosti, hořkosti a kyselosti výchozího moštu. „My bereme surovinu od jednoho ovocnářského podniku z Litoměřicka," říká Cyril Holub a dodává, že od začátku roku zpracovali šťávu odpovídající úrodě ze sadu o velikosti fotbalového hřiště. „Líbí se nám, že přispíváme k zachování českého sadařství, a tak i tradiční české krajiny."

Typičtí pijáci

Síla cideru se pohybuje od půl procenta alkoholu až po 8,2 procenta, což je nejvyšší přípustná hranice. Za ní už je jablečné víno. Například poslední várka F. H. Prageru měla 5, 6 procenta. Konkrétně tento cider neobsahuje žádné konzervační látky, díky pečlivé filtraci nejsou potřeba. Ale rozhodně to není pravidlem všude. Doporučená doba spotřeby přírodního cideru je do tří měsíců od stáčení, pokud ho ale budete skladovat v chladu a ve tmě, měl by vydržet mnohem déle. Existují dokonce cidery, které archivací získávají na kvalitě.

Podle Cyrila Holuba jsou typickými pijáky jejich cideru lidi, které přestalo bavit pivo nebo je nikdy nebavilo a víno je na ně příliš silné.

A jak tedy ten cider vlastně chutná? „Trochu jako jemné bílé víno, ale má hezké svěží tóny po jablkách. Rozhodně neděláme těžký aromatický cider podobný tomu, co se k nám dováží ze severní Francie, ani chemickou limonádu, jak je zvykem ve Skandinávii. Náš cider není hned každému po chuti, ale dá se do něj velice snadno vpít," uzavírá.

Filip Lukeš

Autor: Redakce

14.7.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Policisté na preventivní akci s chodci.
8

Nejen za tmy. Chodci musejí „svítit“ i přes den

Petra Erbanová
DOTYK.CZ
6

Kulka ze samopalu zasáhla koleno, se sportem byl nadobro konec

Fotbalový agent Zíka: Ovlivnění nominací? Blbost. Jarolím patří k nejlepším

/ROZHOVOR/ Bylo to vážné obvinění. Karel Jarolím si podle faktického předsedy fotbalové asociace nechal „radit“ při nominacích do národního týmu od agentů. Toto tvrzení Romana Berbra však vyvrací „třetí“ strana: významný agent Pavel Zíka.

Dolínek vs. Černochová a žehnání azylu: prohlédněte si nejlepší videa dne

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 16. října 2017.

AKTUALIZOVÁNO

Změna v rakouských volbách. Sociální demokraté jsou nakonec druzí

Sociální demokracie poskočila v předčasných rakouských parlamentních volbách na druhé místo, ačkoliv se po neděli zdálo, že bude až třetí. Vyplývá to z předběžných konečných výsledků, které dnes v noci zveřejnilo rakouské ministerstvo vnitra. Změna nastala po započtení více než 750 tisíc korespondenčních hlasů.

Cena povinného ručení plíživě stoupá. Pojišťovny na něm tratí

Povinné ručení by mělo podražit. Důvod je prostý, už delší dobu nevydělává a pojišťovny na něm navíc tratí. Kdo zdražení pocítí nejvíce a kdy k němu vlastně dojde, vysvětluje Zbyněk Kuběj, analytik neživotního pojištění Partners.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení