VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nebaví vás pivo ani víno? Ochutnejte cider!

Cider je méně opojný než víno, méně hořký než pivo, méně sladký než limonády, méně šumivý než sycené vody.

14.7.2012
SDÍLEJ:

KALNÁ VARIANTA. Může se dochutit skořicí.Foto: Shutterstock.com

Díky tomu zbavuje žízně, osvěží a hodí se takřka ke každému jídlu, tvrdí o podivuhodném nápoji ve své knize Jak se dělá cidre, calvados, pommeau Helena Uhrová.

Co to tedy cider vlastně je? „Technologicky je to opravdu jablečné víno. Vzniká kvašením jablečného moštu. Ale potravinářsky vzato se cider od jabčáku liší množstvím alkoholu. Jabčák se nastavuje cukrem, aby byl výsledek víc alkoholický, zatímco v cideru je alkohol pouze z cukru obsaženého v jablkách," vysvětluje Cyril Holub, spolumajitel značky F. H. Prager, která se jako jedna ze tří u nás zabývá výrobou jablečného cideru.

Perlivý i tichý

Podle něj je receptů a různých vychytávek na výrobu spousta, liší se podle krajů i rodinných tradic. Cider se vyrábí od Španělska po Švédsko a samozřejmě hraje velkou roli to, jaká jablka a jaké technologie se použijí. Některé cidery jsou čiré, jiné kalné, některé perlivé, jiné tiché, některé mají hodně zbytkového cukru a málo alkoholu, jiné naopak.

O nejdelší historii výroby tohoto nápoje se přou tradiční rivalové, Angličané a Francouzi. Na stránkách www.ciderclub.com se dozvíte, že ve Velké Británii se ročně vypije kolem 500 milionů litrů cideru. Už v dobách Keltů se na území Británie dostala jablka vhodná k moštování, pravděpodobně ještě před příchodem Římanů, ovšem první záznam o výrobě cideru se objevil v Norfolku roku 1205.

Začalo to v knajpě

I Cyril Holub se cideru poprvé napil na britských ostrovech. „Bylo to v té nejlevnější knajpě v severním Londýně. Dal jsem si ho k obědu a říkal si, že to je teda fakt hodně hnusný pivo v Anglii se totiž cider točí z pípy a do půllitru. Až když jsem pochopil, že se jedná o úplně jinou nápojovou kategorii, zjistil jsem, že svět není jen světlá výčepní desítka," vzpomíná.

Před dvěma a půl rokem se s kamarádem Ondřejem Fruncem rozhodli, že zkusí cider vyrábět v Česku. Tenkrát ho tu oficiálně nikdo nedělal. V současné době není Pragerův jablečný cider na trhu ještě ani rok, ale zájem je o něj obrovský. Napůl amatérská produkce se musela poptávce přizpůsobit.

„Nově jsme se přestěhovali do obrovského sklepa v Kročehlavách, kde pro nás už kapacita nebude problém. Nakoupili jsme taky spoustu nápojářských technologií, takže by nám teď měla jít práce pěkně od ruky," těší se Cyril Holub. Firma je navíc první a jediná v Česku, která dělá hruškový cider, takzvaný perry.

Klasický cider se vyrábí ze speciálních odrůd jablek, přičemž je vhodné smíchat několik odrůd dohromady. Tím se docílí vhodného poměru sladkosti, hořkosti a kyselosti výchozího moštu. „My bereme surovinu od jednoho ovocnářského podniku z Litoměřicka," říká Cyril Holub a dodává, že od začátku roku zpracovali šťávu odpovídající úrodě ze sadu o velikosti fotbalového hřiště. „Líbí se nám, že přispíváme k zachování českého sadařství, a tak i tradiční české krajiny."

Typičtí pijáci

Síla cideru se pohybuje od půl procenta alkoholu až po 8,2 procenta, což je nejvyšší přípustná hranice. Za ní už je jablečné víno. Například poslední várka F. H. Prageru měla 5, 6 procenta. Konkrétně tento cider neobsahuje žádné konzervační látky, díky pečlivé filtraci nejsou potřeba. Ale rozhodně to není pravidlem všude. Doporučená doba spotřeby přírodního cideru je do tří měsíců od stáčení, pokud ho ale budete skladovat v chladu a ve tmě, měl by vydržet mnohem déle. Existují dokonce cidery, které archivací získávají na kvalitě.

Podle Cyrila Holuba jsou typickými pijáky jejich cideru lidi, které přestalo bavit pivo nebo je nikdy nebavilo a víno je na ně příliš silné.

A jak tedy ten cider vlastně chutná? „Trochu jako jemné bílé víno, ale má hezké svěží tóny po jablkách. Rozhodně neděláme těžký aromatický cider podobný tomu, co se k nám dováží ze severní Francie, ani chemickou limonádu, jak je zvykem ve Skandinávii. Náš cider není hned každému po chuti, ale dá se do něj velice snadno vpít," uzavírá.

Filip Lukeš

Autor: Redakce

14.7.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ladislav Okleštěk
6 33

Hejtmanem olomouckého kraje je Okleštěk. Sesazený Košta asi ANO opustí

Ilustrační foto.
4

Cukrárna Šárka v Michálkovicích končí, hlavním důvodem je EET

AUTOMIX.CZ

Škoda vážně chystala vlastní pick-up. Neklaplo to. Zatím...

V posledních letech se několikrát objevily zprávy, že Škoda zvažuje výrobu pick-upu. Nejčastěji se přitom hovořilo o vlastní verzi Volkswagenu Amarok. Nyní se ukazuje, že na těchto informacích opravdu něco bylo.

Filipínští islamisté sťali uneseného Němce, nedostali výkupné

Filipínská teroristická skupina Abu Sayyafa zavraždila sedmdesátiletého německého rukojmího, což ukazuje dnes zveřejněný videozáznam činu. Smrt svého občana potvrdila a odsoudila vláda v Berlíně. Filipíny označily zločin za barbarský. Muže radikální islamistická organizace unesla loni v listopadu, když se plavil kolem jednoho z ostrovů na jihozápadě Filipín. Jeho devětapadesátiletá partnerka přišla o život už při únosu.

Česko zažilo neobvykle slunný den, teplota atakovala osmnáct stupňů

Na většině území Česka vystupovaly teploty na 10 až 15 stupňů Celsia, v Karviné, ale rtuť teploměru dosáhla až na 17,7 stupně. Teplotní rekordy pro 27. únor byly dnes překročeny na 20 ze 144 stanic měřících 30 a více let. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu. Podobně teplo bylo už v minulém týdnu ve čtvrtek.

Student z Brna vymyslel jedinečný výpočet. Dostal cenu Wernera von Siemense

Už jako středoškolák chodil občas o prázdninách vypomáhat do Ústavu přístrojové techniky Akademie věd. „Hrozně mě to bavilo. Tak jsem u toho pak už zůstal," vzpomíná pětadvacetiletý Tomáš Pikálek. Jeho diplomové práci letos v únoru udělila porota prestižní cenu Wernera von Siemense pro mladé talentované vědce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies