VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nebaví vás pivo ani víno? Ochutnejte cider!

Cider je méně opojný než víno, méně hořký než pivo, méně sladký než limonády, méně šumivý než sycené vody.

14.7.2012
SDÍLEJ:

KALNÁ VARIANTA. Může se dochutit skořicí.Foto: Shutterstock.com

Díky tomu zbavuje žízně, osvěží a hodí se takřka ke každému jídlu, tvrdí o podivuhodném nápoji ve své knize Jak se dělá cidre, calvados, pommeau Helena Uhrová.

Co to tedy cider vlastně je? „Technologicky je to opravdu jablečné víno. Vzniká kvašením jablečného moštu. Ale potravinářsky vzato se cider od jabčáku liší množstvím alkoholu. Jabčák se nastavuje cukrem, aby byl výsledek víc alkoholický, zatímco v cideru je alkohol pouze z cukru obsaženého v jablkách," vysvětluje Cyril Holub, spolumajitel značky F. H. Prager, která se jako jedna ze tří u nás zabývá výrobou jablečného cideru.

Perlivý i tichý

Podle něj je receptů a různých vychytávek na výrobu spousta, liší se podle krajů i rodinných tradic. Cider se vyrábí od Španělska po Švédsko a samozřejmě hraje velkou roli to, jaká jablka a jaké technologie se použijí. Některé cidery jsou čiré, jiné kalné, některé perlivé, jiné tiché, některé mají hodně zbytkového cukru a málo alkoholu, jiné naopak.

O nejdelší historii výroby tohoto nápoje se přou tradiční rivalové, Angličané a Francouzi. Na stránkách www.ciderclub.com se dozvíte, že ve Velké Británii se ročně vypije kolem 500 milionů litrů cideru. Už v dobách Keltů se na území Británie dostala jablka vhodná k moštování, pravděpodobně ještě před příchodem Římanů, ovšem první záznam o výrobě cideru se objevil v Norfolku roku 1205.

Začalo to v knajpě

I Cyril Holub se cideru poprvé napil na britských ostrovech. „Bylo to v té nejlevnější knajpě v severním Londýně. Dal jsem si ho k obědu a říkal si, že to je teda fakt hodně hnusný pivo v Anglii se totiž cider točí z pípy a do půllitru. Až když jsem pochopil, že se jedná o úplně jinou nápojovou kategorii, zjistil jsem, že svět není jen světlá výčepní desítka," vzpomíná.

Před dvěma a půl rokem se s kamarádem Ondřejem Fruncem rozhodli, že zkusí cider vyrábět v Česku. Tenkrát ho tu oficiálně nikdo nedělal. V současné době není Pragerův jablečný cider na trhu ještě ani rok, ale zájem je o něj obrovský. Napůl amatérská produkce se musela poptávce přizpůsobit.

„Nově jsme se přestěhovali do obrovského sklepa v Kročehlavách, kde pro nás už kapacita nebude problém. Nakoupili jsme taky spoustu nápojářských technologií, takže by nám teď měla jít práce pěkně od ruky," těší se Cyril Holub. Firma je navíc první a jediná v Česku, která dělá hruškový cider, takzvaný perry.

Klasický cider se vyrábí ze speciálních odrůd jablek, přičemž je vhodné smíchat několik odrůd dohromady. Tím se docílí vhodného poměru sladkosti, hořkosti a kyselosti výchozího moštu. „My bereme surovinu od jednoho ovocnářského podniku z Litoměřicka," říká Cyril Holub a dodává, že od začátku roku zpracovali šťávu odpovídající úrodě ze sadu o velikosti fotbalového hřiště. „Líbí se nám, že přispíváme k zachování českého sadařství, a tak i tradiční české krajiny."

Typičtí pijáci

Síla cideru se pohybuje od půl procenta alkoholu až po 8,2 procenta, což je nejvyšší přípustná hranice. Za ní už je jablečné víno. Například poslední várka F. H. Prageru měla 5, 6 procenta. Konkrétně tento cider neobsahuje žádné konzervační látky, díky pečlivé filtraci nejsou potřeba. Ale rozhodně to není pravidlem všude. Doporučená doba spotřeby přírodního cideru je do tří měsíců od stáčení, pokud ho ale budete skladovat v chladu a ve tmě, měl by vydržet mnohem déle. Existují dokonce cidery, které archivací získávají na kvalitě.

Podle Cyrila Holuba jsou typickými pijáky jejich cideru lidi, které přestalo bavit pivo nebo je nikdy nebavilo a víno je na ně příliš silné.

A jak tedy ten cider vlastně chutná? „Trochu jako jemné bílé víno, ale má hezké svěží tóny po jablkách. Rozhodně neděláme těžký aromatický cider podobný tomu, co se k nám dováží ze severní Francie, ani chemickou limonádu, jak je zvykem ve Skandinávii. Náš cider není hned každému po chuti, ale dá se do něj velice snadno vpít," uzavírá.

Filip Lukeš

Autor: Redakce

14.7.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Základní škola v Plánici, kde došlo k incidentu mezi učitelem a hajlujícím žákem.
38

Učitel neunesl hajlování romského žáka, teď má obavy z jeho rodiny

V jednom cyrušském domě si na balkoně nezapálíte
4 10

Bytové družstvo v Curychu zakázalo nájemníkům kouřit. I na balkoně

Čeští opraváři zemědělských strojů pojedou na dva roky se Zetorem do Zambie

/VIDEO/ Zambie je novou zemí na africkém kontinentu, kamspolečnost Zetor Tractors bude dovážet své stroje. Značka Zetor nově navázala spolupráci s partnerem Agriserve Agro. K symbolickému stvrzení spolupráce došlo na veletrhu Agritech EXPO 2017 konaném koncem dubna v zambijské Chisambě, kde byly předány první stroje novým majitelům.

Španělé zatkli dva muže podezřelé z výbuchů na letišti v Bruselu v březnu 2016

Mohammed Lamsalak a Youssef Ben Hammou byli zadrženi v Barceloně. Policie pozatýkala toto úterý v Barceloně celkem devět osob podezřelých z terorismu. Jednalo se o jednu z nejrozsáhlejších protiteroristických akcí v této oblasti Španělska v posledních měsících.

AKTUALIZOVÁNO

Tým kampaně Emmanuela Macrona vykázal ze svých akcí ruská média

Rusko obvinilo francouzského prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona z diskriminace poté, co jeho volební štáb zakázal přístup na své akce agentuře Sputnik a televizní stanici Russia Today.

AKTUALIZUJEME / EXKLUZIVNĚ

Jižní Čechy trápí sněhová kalamita, tisíce domácností bez proudu

Zejména Prachaticko a Českokrumlovsko se probraly do sněhem zasypaného dne. Mnohá místa hlásí výpadky proudu, haprují mobilní sítě. Silničáři a hasiči pracují od dvou hodin ráno, situaci zvládají s vypětím. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies