Úroky na hypotékách jsou na rekordně nízkých hodnotách a tak nepřekvapuje, že úměrně tomu roste i počet nových smluv na financování bydlení. V květnu jich banky schválily přesně 10 831! Ve více než dvacetileté historii existence tohoto finančního nástroje je to vůbec nejplodnější měsíc.

Zároveň roste i průměrná částka, kterou si občané půjčují v rámci hypotéky. Nyní je to více než 1,9 milionu korun na jednu žádost.

Přepálené splátky

Experti už začínají varovat, že lidé se často zadluží bez rozmyslu v případě hypotéky na dlouhé desítky let.

„O nemovitost svých snů stojí zájemci často natolik, že jsou ochotni jít až na hranice vlastních finančních možností," říká Petr Stuchlík, předseda představenstva poradenské společnosti Fincentrum. „Situaci, kdy rodina zaplatí za výdaje na bydlení a hypotéku měsíčně více než tři čtvrtiny příjmů, rozhodně nelze označit za správnou."

Do této skupiny patří desetina českých domácností, vyplývá z průzkumu, který pro Fincentrum připravila agentura Ipsos.

Bez rozmyslu a rady

Z průzkumu také vyplývá, že více než polovina lidí, kteří se rozhodnou vzít vysokou hypotéku, se o tom s nikým příliš neradí.

Důsledkem je, že lidé přeceňují vlastní příjmy a jen málo berou v potaz rizika, která souvisí s takovým dlouhodobým závazkem. Kdyby u domácností s hypotékami došlo k neočekávanému výpadku příjmů, více než 57 % by již do 3měsíců pocítilo dopad na životní úroveň.

O patrně největší investici v životě se podle průzkumu s experty radí jen 45 % lidí s hypotékou. Přitom je vhodné, aby s plány na koupi nemovitosti pomohli poradci ideálně už při ujasňování záměru.

O to, aby lidé půjčenou částku „nepřepálili", jde i bankám. „Hypotéka je dlouhodobý závazek, proto je zapotřebí důkladně zvážit veškeré souvislosti," říká Marie Mocková, tisková mluvčí Hypoteční banky.

„Je dobré pamatovat i na další náklady na vybavení domácnosti a nečekané výdaje. Proto zájemcům o hypotéku doporučuji nejít na hranici finančních možností a nechat si v měsíčních příjmech dostatečnou rezervu," dodává Mocková.

Neuspoří skoro nic

Výrazné zatížení rodinného rozpočtu hypotékou se promítá i do schopnosti spořit.

Až 44 % dotázaných v průzkumu Ipsos pro Fincentrum neušetřilo za uplynulých 12 měsíců ani 15 000 korun. Sumu mezi 15 a 45 tisíci korunami si mohlo nechat stranou 36 % dotázaných, více než 45 000 korun pak pětina respondentů.

Navíc až pětina dotázaných má po sjednání hypotéky vyšší náklady na bydlení, než čekali v době, kdy smlouvu podepisovali.

A 18 % účastníků průzkumu si pak zpětně uvědomuje, že raději měli zvolit levnější nemovitost a nižšími splátkami a tolik nezatěžovat rodinný rozpočet.

„Aby se život na dluh nestal noční můrou, stačí dodržet základní pravidla," tvrdí David Šmejkal z Poradny při finanční tísni. „Každý by si měl důkladně propočítat, kolik je schopný měsíčně splácet, aby daná částka nenarušila životní úroveň. A pro nečekané události je dobré mít vždy přiměřenou rezervu."