Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Chov hadů: Neobvyklý koníček, který se dá zvládnout

V posledním díle Receptáře jsme navštívili pražskou ZOO, kde jsme se s odborníkem Petrem Velenským bavili o teraristice. Pokud přemýšlíte o tom, že budete věnovat péči o toto zvíře, nesmíte zapomenout, že to není obvyklý domácí mazlíček.

14.3.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock

Odborníci se shodují na tom, že vždy, když had opustí své terárium, dostává se do stresové situace. Bohužel se někteří chovatelé dopouštějí té největší chyby. Hada často přenášejí z terária do veřejných prostor a do společnosti. To jeho psychice neprospívá.

Pokud se rozhodnete pro chov hadů, potřebujete znát několik základních informací. Hada můžete chovat i v malém městském bytě. Tito plazi jsou poměrně nenároční jak na prostor, tak na péči.

Nejvhodnějším hadem pro chovatele začátečníky je bezpochyby užovka červená, jíž stačí terárium o rozměrech 100×50×70 centimetrů. Velikosti terárií mohou být samozřejmě různé. Vždy mějte na paměti své podmínky, tedy velikost bytu či prostoru, kde chcete terárium umístit.

Světlo a teplo

Samotné terárium je potřeba vybavit tak, aby se had cítil bezpečně a měl dostatek světla a tepla. Právě světlo a teplo nejlépe obstará klasická žárovka s reflexní vrstvou. Dalším důležitým vybavením terária je substrát.

K dostání je ve všech specializovaných prodejnách, naprosto dostačující je například substrát kokosový. Zapomínat nesmíte ani na dostatek čerstvé vody, kterou si hadi, stejně jako většina živočichů, doplňují tekutiny. I když hadům v domácím chovu nehrozí napadení predátorem, potřebují bezpečný úkryt. Úkryt je nejlépe volit stísněný pro pocit naprostého bezpečí. Použít můžete mnoho druhů a tvarů z různých materiálů, ale postačí i běžná krabice od bot.

Větev na cvičení

A poslední, na co nesmíte při vybavovaní terária zapomenout, je větev, na které bude had „cvičit“. Tady platí, že čím rozmanitější tvar, tím lépe. Když máte terárium vybaveno, můžete přemýšlet o vhodné stravě.

Pokud zvolíte pro chov už námi zmiňovanou užovku červenou, nezapomeňte, že je to, stejně jako ostatní hadi, predátor. Neživí se tedy rostlinnou stravou. Pro krmení užovky červené postačí laboratorní hlodavci, které dostanete také ve specializovaných prodejnách.

Kompletním krmivem pro hada jsou myši, a to včetně vnitřností, ve kterých je spousta užitečných vitamínů. Z kostí hlodavců si hadi berou potřebný vápník.

Laboratorní myš dostanete nejspíše zamrazenou. Před samotným krmením je nutné, abyste ji nejenom rozmrazili, ale také zahřáli na pokojovou teplotu.

LENKA MAHDALOVÁ

14.3.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Prezident České stomatologické komory Roman Šmucler.
5 8

Roman Šmucler: Zákaz amalgámu? Bílé plomby jsou daleko jedovatější

Ilustrační foto.
AKTUALIZUJEME

Další útok nožem: Neznámý útočník v Rusku pobodal osm lidí

AKTUALIZUJEME / SLEDUJEME ON-LINE

Noční bouřka se prohnala Hradeckem, u Vlachova Březí zavřela silnici

Bouřka, která se prohnala zemí, neušetřila ani Jindřichohradecko. Několik tisícovek domácností v jižních Čechách je stále bez elektřiny. Mimo provoz také stále zůstávají některé železniční tratě.

Smršť zranění kosí hvězdy. Jsou tenisté přepracovaní?

Na kurtech připomínají nezničitelné superhrdiny. Roger Federer, Novak Djokovič, Andy Murray ti všichni umějí s tenisovou raketou v ruce věci, nad kterými se méně talentovaným jedincům tají dech. Přesto to ale jsou normální lidé, ne nezničitelné stroje na úspěchy. Poslední týdny to dokazují víc než kdy jindy.

Teror ve finském Turku: policie podnikla noční razii, zatkla pět osob

Finská policie při noční razii ve městě Turku zatkla pět osob. Zároveň oznámila, že motivem včerejšího činu, při němž osmnáctiletý Maročan pobodal nožem deset lidí, byl terorismus. Agresora střelila do nohy a zadržela. Dvě oběti na následky zranění zemřely.

Jiří Kajínek nazul kopačky a hrál fotbal za rodné Prachovice

Páteční přátelské utkání prachovických fotbalistů s třemošnickým týmem recesistů vzbudilo rozruch. Proč? V prachovickém dresu nastoupil na stadion asi nejznámější rodák této obce – Jiří Kajínek.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení