VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nejlepší švestkové omáčky

Pokud se vám letos urodily švestky, máme pro vás tipy na jejich zpracování. Budete se olizovat až za ušima.

11.10.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografie.Foto: DENÍK/Vít Šimánek

Slivoň švestka neboli švestka domácí je strom u nás velmi rozšířený. Dokonce jej můžeme považovat za moravský symbol, stejně jako lípu za symbol národní.

Původem však tento strom pochází z Kavkazu a k nám se dostal už na počátku 5. Století se slovanskými kmeny. Sázením odnoží se rozšířil do celé Evropy. Dnes tvoří švestky nedílnou součást české kuchyně. Dají se použít do sladkých kynutých knedlíků, různých druhů koláčů i buchet. Vyrábí se z nich povidla, zavařeniny a chutney. A samozřejmě nesmíme zapomenout na jejich sušení. To je už po staletí tradiční způsob jejich uchování.

V posledním vydání Receptáře jsme se věnovali také přípravě švestkových omáček, ve kterých právě sušené švestky nesmí chybět.

Z dob našich babiček

Jednou z takových omáček je omáčka k masu, kterou uměly uvařit především naše babičky a prababičky. Vařila se jako příloha k uzenému masu a byla velmi oblíbená. Mimochodem, uzené maso viselo v komorách a komínech především v období vesnických zabijaček, takže švestková omáčka se jedla výhradně v zimním období. I dnes si ji můžete zkusit připravit. Není to nic složitého.

Ovocný přeliv

Další zajímavou, jednoduchou a velmi chutnou omáčkou ze švestek je klevera. Připravuje se z čerstvých švestek a s oblibou se používá jako ovocný přeliv na tvarohové knedlíky.

K UZENÉMU MASU

Ingredience:
20 kusů zralých švestek, hrst sušených, 300–400 gramů švestkových povidel, kůra a šťáva z 1 citronu, 1 celou skořici, 1 badyán, 1 lžíci medu, máslo, hladkou mouku, cukr, sůl, pepř a trocha rumu

Příprava:
Do hrnce s vodou dejte přibližně litr vody, čerstvé vypeckované švestky, sušené švestky, celou skořici, badyán a med. Vařte asi půl hodiny na mírném ohni. Přidejte povidla, kůru z citronu a dál prohřívejte, dokud se povidla zcela nerozpustí. Přes síto přepasírujte a hmotu vylijte zpět do hrnce. Na kousku másla připravte světlou jíšku, kterou omáčku zahustíte. Dochutit stačí cukrem, solí a rumem. Pro pikantnější chuť můžete přidat pepř.

KLEVERA

Ingredience:
čerstvé švestky, rum

Příprava:
Na větší pánvi povařte vypeckované švestky. Až se z nich odpaří voda, přidejte trošku rumu. To je vše.

PIKANTNÍ KLEVERA K MASU

Ingredience:
malá červená cibule, kousek másla, červené víno, asi 100 gramů krystalového cukru, lžíce medu, zeleninový vývar, sůl, kajenský pepř a hotová klevera

Příprava:
Na másle nechte zesklovatět cibulku a zalijte asi decilitrem červeného vína. Převařte, aby se odpařil alkohol. Přidejte kleveru, cukr a lžíci medu. Cukr nechte zkaramelizovat a zalijte vývarem. Dochuťte solí a špetkou kajenského pepře. Omáčka se výborně hodí například k pečenému kuřeti s rýží.

SPECIÁLNÍ TIP

Sušené švestky mají téměř univerzální použití a je velmi jednoduché si jejich zásobu připravit doma. Sušit je můžete buď v klasické troubě, nebo v sušičce ovoce. Omyté a vypeckované švestky sušte při teplotě 50 °C přibližně osm hodin. Jak v sušičce, tak v troubě je doba sušení stejná.

Ve vysílání Receptáře prima nápadů v neděli 12. října od 11.55 hodin na TV Prima budou odvysílány tyto reportáže: carving z ovoce a zeleniny, výroba krabicového draka, chov exotických žab. Více informací se dozvíte na webu www.telereceptar.cz/denik.

Lenka Mahdalová

Autor: Redakce

11.10.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
10

Chyba za miliony. Pojišťovny platily za léky i dvojnásobek

Jan Klička
12

Pohledem Jana Kličky: Akademie českých prezidentů

Úkol pro exekutory: vymoci tolik, jako je čtvrtina státního rozpočtu

/INFOGRAFIKA/- Políčeno mají hlavně na lidi mezi 28 a 47 lety. Těch je mezi dlužníky víc než polovina. Převažují muži.

Stánky ve Znojmě jsou prázdné. Trhovkyně: Nechci se učit novoty kvůli EET

Brambory, cibuli, jablka nebo třeba česnek od místních prodejců si mohli obyvatelé Znojma donedávna koupit na stáncích na Masarykově náměstí. Zhruba desítka prodejců zde nabízela zboží každé dopoledne vždy od pondělí do soboty. Nyní zůstala prodejní místa opuštěná, i když na konci března již vždy trhovci bývali na svých místech.

Na Havaji Trumpův protiimigrační dekret neplatí, zatím na neurčito

Federální soud amerického státu Havaj prodloužil na neurčito příkaz, který pozastavil platnost protiimigračního dekretu vydaného v březnu prezidentem Donaldem Trumpem. Podle soudce bude příkaz platit do doby, než rozhodne o osudu žaloby, která označuje Trumpův krok za diskriminaci muslimů. 

Poslední rozloučení s loutkoherečkou Helenou Štáchovou, "maminkou" Hurvínka

Ve velké obřadní síni strašnického krematoria v Praze se dnes rodina, přátelé a veřejnost rozloučí s ředitelkou Divadla Spejbla a Hurvínka Helenou Štáchovou. Loutkoherečka, scenáristka, režisérka a dabérka zemřela po těžké nemoci 22. března ve věku 72 let.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies