VYBERTE SI REGION

Norský losos pomůže doplnit potřebné látky

S příchodem zimy, kdy se zkracují dny, chybí lidskému organismu vitaminy ze slunečního svitu. Jak je doplnit? Buď můžeme utrácetza potravinové doplňky, nebo si můžeme dát norského lososa, což je jistě chutnější a zároveň zdravější. Jeho konzumace je totižjedním ze způsobů, jak doplnit Omega-3 nenasycené mastné kyseliny, vitaminy A, B12, D a antioxidanty.

9.2.2015 4
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Thinkstock.com

SASHIMI Z LOSOSA S ČERVENÝM PEPŘEM, CITRÓNOVÝM DRESINKEM A SEZAMOVÝM OLEJEM

Suroviny na 8 porcí:
500 g vrchního filetu z lososa na sashimi, červený pepř, 3 citrony, 20 g černého sezamu, 1 až 2 lžičky cukru, 12 lžic sezamového oleje,
10 lžic kikoman sójové omáčky, 3 vaničky sakura mix směs klíčků

Postup:
Sezam na sucho opražíme v pánvi. Vrchní filet nakrájíme na tenké plátky a upravíme na talíř. Z citronové šťávy a kůry, kikomanu
a cukru vymícháme dresink. Pokapeme jím plátky lososa, přidáme červený pepř, sezam a přelijeme rozpáleným sezamovým olejem. Ihned podáváme s klíčky.

Z JEDNÉ STRANY PEČENÝ VÁLEČEK Z LOSOSA NA CARPACCIU Z ČERVENÉ ŘEPY S MÁSLOVOU OMÁČKOU, LOSOSOVÝM KAVIÁREM A JEMNÝM KOPROVÝM PYRÉ, CHIPS Z LOSOSÍ KŮŽE

Suroviny na 4 porce:
400 g filetu s kůží z hřbetní části lososa, olivový olej, 2 ks vařené červené řepy – oloupané, 20 g másla, římský kmín, 250 ml smetany 33%, 40 a 40 g másla, 30 g lososového kaviáru, 400 g brambor, svazek kopru, pepř, sůl

Postup:
Váleček rozkrojíme na jednotlivé steaky a pozvolna pečeme na pánvi s olivovým olejem kůží dolů, aby maso bylo propečené pouze do poloviny. Osolíme a opepříme. Řepu nakrájíme na plátky a opečeme ji na másle společně s římským kmínem a solí. Smetanu necháme zredukovat na polovinu svého množství, vypneme, vmícháme máslo, kaviár a případně sůl. Brambory uvaříme v osolené vodě, scedíme a vyšleháme se smetanou, máslem, solí a sekaným koprem.

Rady a tipy
- Norského lososa koupíte prakticky všude. Nejlepší formou je filet, který je v zásadě ihned připraven ke konzumaci či finální úpravě. Když kupujete lososa, vždy věnujte pozornost tomu, aby bylo maso pružné, kůže hladká a lesklá – to je záruka toho, že je čerstvý.
- Maso lososa je možné jíst jak syrové, tak tepelně zpracované. 
- Jestliže lososa smažíte, smažte ho vždy kůží dolů. Horní část jen polévejte tukem, na kterém rybu smažíte. Tímto způsobem získáte dokonale křupavou krustu, zatímco maso uvnitř bude krásně šťavnaté. 
- Lososa je možné solit jak před, tak i po tepelném zpracování. Po osolení maso neztvrdne. 
- Lososy seženete pod ochrannou známkou NORGE. Není logem výrobce ani žádnou konkrétní značkou. NORGE znamená zkrátka Norsko a vyjadřuje zemi původu lososa – čisté a studené hluboké vody Norska.

Filip Lukeš

Autor: Redakce

9.2.2015 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:

Inkluze je zločin na dětech, říká Václav Klaus mladší

Havlíčkův Brod /ROZHOVOR/ - Má všeobecní vzdělání budoucnost? Je inkluze krok tím správným směrem? To byla hlavní témata přednášky, kterou v Havlíčkově Brodě nedávno připravil Okrašlovací spolek Budoucnost.

Manželé ze Kdyně se snažili zachránit život mladému sportovci. Bohužel marně

Hluboká - Silák z Hluboké zemřel za jízdy na kole. Jeho otec děkuje manželům Homolkovým, kteří bojovali o jeho život.

Nezvládnutý staford napadl na ulici dalšího psa, skončil v útulku

Olomoucký kraj – Policisté se zabývají případem nebezpečného křížence stafordšírského teriéra, který v Zábřehu napadl několik psů i lidí. Poslední incident se stal zkraje týdne poblíž husitského kostela u areálu bývalých kasáren, kde staford zaútočil na dalšího psa. Toho majitelka právě venčila.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies