VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Norský losos pomůže doplnit potřebné látky

S příchodem zimy, kdy se zkracují dny, chybí lidskému organismu vitaminy ze slunečního svitu. Jak je doplnit? Buď můžeme utrácetza potravinové doplňky, nebo si můžeme dát norského lososa, což je jistě chutnější a zároveň zdravější. Jeho konzumace je totižjedním ze způsobů, jak doplnit Omega-3 nenasycené mastné kyseliny, vitaminy A, B12, D a antioxidanty.

9.2.2015 4
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Thinkstock.com

SASHIMI Z LOSOSA S ČERVENÝM PEPŘEM, CITRÓNOVÝM DRESINKEM A SEZAMOVÝM OLEJEM

Suroviny na 8 porcí:
500 g vrchního filetu z lososa na sashimi, červený pepř, 3 citrony, 20 g černého sezamu, 1 až 2 lžičky cukru, 12 lžic sezamového oleje,
10 lžic kikoman sójové omáčky, 3 vaničky sakura mix směs klíčků

Postup:
Sezam na sucho opražíme v pánvi. Vrchní filet nakrájíme na tenké plátky a upravíme na talíř. Z citronové šťávy a kůry, kikomanu
a cukru vymícháme dresink. Pokapeme jím plátky lososa, přidáme červený pepř, sezam a přelijeme rozpáleným sezamovým olejem. Ihned podáváme s klíčky.

Z JEDNÉ STRANY PEČENÝ VÁLEČEK Z LOSOSA NA CARPACCIU Z ČERVENÉ ŘEPY S MÁSLOVOU OMÁČKOU, LOSOSOVÝM KAVIÁREM A JEMNÝM KOPROVÝM PYRÉ, CHIPS Z LOSOSÍ KŮŽE

Suroviny na 4 porce:
400 g filetu s kůží z hřbetní části lososa, olivový olej, 2 ks vařené červené řepy – oloupané, 20 g másla, římský kmín, 250 ml smetany 33%, 40 a 40 g másla, 30 g lososového kaviáru, 400 g brambor, svazek kopru, pepř, sůl

Postup:
Váleček rozkrojíme na jednotlivé steaky a pozvolna pečeme na pánvi s olivovým olejem kůží dolů, aby maso bylo propečené pouze do poloviny. Osolíme a opepříme. Řepu nakrájíme na plátky a opečeme ji na másle společně s římským kmínem a solí. Smetanu necháme zredukovat na polovinu svého množství, vypneme, vmícháme máslo, kaviár a případně sůl. Brambory uvaříme v osolené vodě, scedíme a vyšleháme se smetanou, máslem, solí a sekaným koprem.

Rady a tipy
- Norského lososa koupíte prakticky všude. Nejlepší formou je filet, který je v zásadě ihned připraven ke konzumaci či finální úpravě. Když kupujete lososa, vždy věnujte pozornost tomu, aby bylo maso pružné, kůže hladká a lesklá – to je záruka toho, že je čerstvý.
- Maso lososa je možné jíst jak syrové, tak tepelně zpracované. 
- Jestliže lososa smažíte, smažte ho vždy kůží dolů. Horní část jen polévejte tukem, na kterém rybu smažíte. Tímto způsobem získáte dokonale křupavou krustu, zatímco maso uvnitř bude krásně šťavnaté. 
- Lososa je možné solit jak před, tak i po tepelném zpracování. Po osolení maso neztvrdne. 
- Lososy seženete pod ochrannou známkou NORGE. Není logem výrobce ani žádnou konkrétní značkou. NORGE znamená zkrátka Norsko a vyjadřuje zemi původu lososa – čisté a studené hluboké vody Norska.

Filip Lukeš

Autor: Redakce

9.2.2015 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:
Tragická nehoda: Na silnici z Lomnice na Kraslice zemřel člověk.
AKTUALIZOVÁNO
3

Tragická sobota. Na silnicích zemřelo devět lidí, letos nejvíc

Ilustrační fotografie.
7 30

Vyplašená zvěř, zničené porosty. Čtyřkolky dělají vrásky myslivcům

DOTYK.CZ

Česká agentura veze z Cannes několik cen. Za kampaň pro časopis, co už nevychází

Čím jsou pro světový film ceny americké filmové akadamie Oscar, tím je pro evropskou reklamu mezinárodní reklamní festival Cannes Lions. Koná se vždy koncem června ve francouzském letovisku Cannes a v posledních letech je na něm úspěšná česká pobočka reklamní sítě Young & Rubicam.

OBRAZEM: Poslední ohňostroj v Brně ukázal Nebe na Zemi. V rytmu jazzu

/VIDEO, ANKETA/ Nebem tancují miliony pestrobarevných jisker. Vlní se vesele do jazzového rytmu, rozsvítí se a zase mizí. Oblohu nad Špilberkem v sobotu prozářil závěrečný nesoutěžní ohňostroj festivalu Ignis Brunensis. Podívaná nesla název Nebe na zemi podle slov známé skladby Jaroslava Ježka.

Týdenní zkrat: Milionová milost

Paroubek to zkusil, Zaorálek mu to zarazil, Klaus slavil a dostal milion. I další zprávy měly katastrofický rozměr.

EXKLUZIVNĚ

Unikátní jako Pavel Bure, říká expert na bruslení Allard o Eratovi

/ROZHOVOR/ O své práci hovoří s opravdovým zanícením. Kanadský trenér Shawn Allard se před několika lety vydal do neprobádaného hokejového území a začal se zabývat možnostmi zlepšování techniky bruslení hráčů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies