VYBERTE SI REGION

Norský losos pomůže doplnit potřebné látky

S příchodem zimy, kdy se zkracují dny, chybí lidskému organismu vitaminy ze slunečního svitu. Jak je doplnit? Buď můžeme utrácetza potravinové doplňky, nebo si můžeme dát norského lososa, což je jistě chutnější a zároveň zdravější. Jeho konzumace je totižjedním ze způsobů, jak doplnit Omega-3 nenasycené mastné kyseliny, vitaminy A, B12, D a antioxidanty.

9.2.2015 4
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Thinkstock.com

SASHIMI Z LOSOSA S ČERVENÝM PEPŘEM, CITRÓNOVÝM DRESINKEM A SEZAMOVÝM OLEJEM

Suroviny na 8 porcí:
500 g vrchního filetu z lososa na sashimi, červený pepř, 3 citrony, 20 g černého sezamu, 1 až 2 lžičky cukru, 12 lžic sezamového oleje,
10 lžic kikoman sójové omáčky, 3 vaničky sakura mix směs klíčků

Postup:
Sezam na sucho opražíme v pánvi. Vrchní filet nakrájíme na tenké plátky a upravíme na talíř. Z citronové šťávy a kůry, kikomanu
a cukru vymícháme dresink. Pokapeme jím plátky lososa, přidáme červený pepř, sezam a přelijeme rozpáleným sezamovým olejem. Ihned podáváme s klíčky.

Z JEDNÉ STRANY PEČENÝ VÁLEČEK Z LOSOSA NA CARPACCIU Z ČERVENÉ ŘEPY S MÁSLOVOU OMÁČKOU, LOSOSOVÝM KAVIÁREM A JEMNÝM KOPROVÝM PYRÉ, CHIPS Z LOSOSÍ KŮŽE

Suroviny na 4 porce:
400 g filetu s kůží z hřbetní části lososa, olivový olej, 2 ks vařené červené řepy – oloupané, 20 g másla, římský kmín, 250 ml smetany 33%, 40 a 40 g másla, 30 g lososového kaviáru, 400 g brambor, svazek kopru, pepř, sůl

Postup:
Váleček rozkrojíme na jednotlivé steaky a pozvolna pečeme na pánvi s olivovým olejem kůží dolů, aby maso bylo propečené pouze do poloviny. Osolíme a opepříme. Řepu nakrájíme na plátky a opečeme ji na másle společně s římským kmínem a solí. Smetanu necháme zredukovat na polovinu svého množství, vypneme, vmícháme máslo, kaviár a případně sůl. Brambory uvaříme v osolené vodě, scedíme a vyšleháme se smetanou, máslem, solí a sekaným koprem.

Rady a tipy
- Norského lososa koupíte prakticky všude. Nejlepší formou je filet, který je v zásadě ihned připraven ke konzumaci či finální úpravě. Když kupujete lososa, vždy věnujte pozornost tomu, aby bylo maso pružné, kůže hladká a lesklá – to je záruka toho, že je čerstvý.
- Maso lososa je možné jíst jak syrové, tak tepelně zpracované. 
- Jestliže lososa smažíte, smažte ho vždy kůží dolů. Horní část jen polévejte tukem, na kterém rybu smažíte. Tímto způsobem získáte dokonale křupavou krustu, zatímco maso uvnitř bude krásně šťavnaté. 
- Lososa je možné solit jak před, tak i po tepelném zpracování. Po osolení maso neztvrdne. 
- Lososy seženete pod ochrannou známkou NORGE. Není logem výrobce ani žádnou konkrétní značkou. NORGE znamená zkrátka Norsko a vyjadřuje zemi původu lososa – čisté a studené hluboké vody Norska.

Filip Lukeš

Autor: Redakce

9.2.2015 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.
13

Na víkend zvou i níže položené sjezdovky a desítky kilometrů stop

Ilustrační foto
AKTUALIZUJEME

Tragické ráno. Na Plzeňsku zemřeli při srážce auta a vlaku tři lidé

Račte vstoupit, Bílý dům je váš

Donald Trump je teprve třetí ze 45 amerických prezidentů, který složí přísahu na bibli Abrahama Lincolna. Tím prvním byl sám Lincoln, jako druhý přísahal Barack Obama.

Obamovi balí, prezidentští úředníci vyklízejí Bílý dům

Odcházející americký prezident Barack Obama se loučí s Bílým domem, v němž jako hlava státu bydlel osm let. Oficiální akce, projevy a tiskové konference má za sebou a dnes je jeho program podle poradců volnější, byť Bílý dům ještě neopouští. Hlavou státu je do pátku 12:00 místního času (18:00 SEČ), kdy složí přísahu jeho nástupce Donald Trump.

Prodej plzeňské teplárny miliardáři Křetínskému je znovu ve hře

Plzeň – Nejbohatší městský podnik se možná spojí s Plzeňskou energetikou miliardáře Daniela Křetínského.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies