VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Norský losos pomůže doplnit potřebné látky

S příchodem zimy, kdy se zkracují dny, chybí lidskému organismu vitaminy ze slunečního svitu. Jak je doplnit? Buď můžeme utrácetza potravinové doplňky, nebo si můžeme dát norského lososa, což je jistě chutnější a zároveň zdravější. Jeho konzumace je totižjedním ze způsobů, jak doplnit Omega-3 nenasycené mastné kyseliny, vitaminy A, B12, D a antioxidanty.

9.2.2015 4
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Thinkstock.com

SASHIMI Z LOSOSA S ČERVENÝM PEPŘEM, CITRÓNOVÝM DRESINKEM A SEZAMOVÝM OLEJEM

Suroviny na 8 porcí:
500 g vrchního filetu z lososa na sashimi, červený pepř, 3 citrony, 20 g černého sezamu, 1 až 2 lžičky cukru, 12 lžic sezamového oleje,
10 lžic kikoman sójové omáčky, 3 vaničky sakura mix směs klíčků

Postup:
Sezam na sucho opražíme v pánvi. Vrchní filet nakrájíme na tenké plátky a upravíme na talíř. Z citronové šťávy a kůry, kikomanu
a cukru vymícháme dresink. Pokapeme jím plátky lososa, přidáme červený pepř, sezam a přelijeme rozpáleným sezamovým olejem. Ihned podáváme s klíčky.

Z JEDNÉ STRANY PEČENÝ VÁLEČEK Z LOSOSA NA CARPACCIU Z ČERVENÉ ŘEPY S MÁSLOVOU OMÁČKOU, LOSOSOVÝM KAVIÁREM A JEMNÝM KOPROVÝM PYRÉ, CHIPS Z LOSOSÍ KŮŽE

Suroviny na 4 porce:
400 g filetu s kůží z hřbetní části lososa, olivový olej, 2 ks vařené červené řepy – oloupané, 20 g másla, římský kmín, 250 ml smetany 33%, 40 a 40 g másla, 30 g lososového kaviáru, 400 g brambor, svazek kopru, pepř, sůl

Postup:
Váleček rozkrojíme na jednotlivé steaky a pozvolna pečeme na pánvi s olivovým olejem kůží dolů, aby maso bylo propečené pouze do poloviny. Osolíme a opepříme. Řepu nakrájíme na plátky a opečeme ji na másle společně s římským kmínem a solí. Smetanu necháme zredukovat na polovinu svého množství, vypneme, vmícháme máslo, kaviár a případně sůl. Brambory uvaříme v osolené vodě, scedíme a vyšleháme se smetanou, máslem, solí a sekaným koprem.

Rady a tipy
- Norského lososa koupíte prakticky všude. Nejlepší formou je filet, který je v zásadě ihned připraven ke konzumaci či finální úpravě. Když kupujete lososa, vždy věnujte pozornost tomu, aby bylo maso pružné, kůže hladká a lesklá – to je záruka toho, že je čerstvý.
- Maso lososa je možné jíst jak syrové, tak tepelně zpracované. 
- Jestliže lososa smažíte, smažte ho vždy kůží dolů. Horní část jen polévejte tukem, na kterém rybu smažíte. Tímto způsobem získáte dokonale křupavou krustu, zatímco maso uvnitř bude krásně šťavnaté. 
- Lososa je možné solit jak před, tak i po tepelném zpracování. Po osolení maso neztvrdne. 
- Lososy seženete pod ochrannou známkou NORGE. Není logem výrobce ani žádnou konkrétní značkou. NORGE znamená zkrátka Norsko a vyjadřuje zemi původu lososa – čisté a studené hluboké vody Norska.

Filip Lukeš

Autor: Redakce

9.2.2015 VSTUP DO DISKUSE 4
SDÍLEJ:
eet
6

EET: obchodníci s obuví mají strach ze sankcí a kontrol

Krajně pravicová Národní fronta (FN) získala podle dílčích výsledků sčítání v prvním kole francouzských regionálních voleb 28 procent hlasů.
14

Le Penová se odmítla zahalit, zrušila kvůli tomu schůzku s muftím

Kateřina Perknerová: Spor o Šumavu naznačí Zemanovu sílu v ČSSD

Prezident Miloš Zeman se o Národní park Šumava zajímá dlouho. Ještě v době, kdy byl důchodcem z Vysočiny, jezdil za starosty šumavských obcí a poslouchal jejich stížnosti na Bursíkova ředitele parku Krejčího, řádění kůrovce, uschlé stromy a „ekoteroristy". Když se pak nad nezelenou částí Šumavy, která byla nechána na pospas žravému broukovi, proletěl vrtulníkem, udělal si definitivní názor.

Lidl dramaticky zvyšuje nástupní mzdu a srovnává platy v regionech

Praha - Diskontní řetězec Lidl zvýší od 1. března nástupní mzdu zaměstnanců v obchodech o 25 procent, ta tak dosáhne 23 333 korun při čtyřicetihodinovém úvazku. Průměrná mzda prodavačů a pokladních bude při stejném úvazku 24 897 Kč.

U francouzského pobřeží vraždil žralok

U pobřeží francouzského zámořského regionu Réunion zabil dnes žralok mladého surfaře. Oblast neštěstí je známá svou nebezpečností a zákaz koupání zde nařizovaly tabule, které ale někdo v posledních dnech nedovoleně odstranil, uvedla francouzská média s odvoláním na úřady tohoto ostrova v Indickém oceánu.

DOTYK.CZ

Příjmy začínajících vědců jsou pod hranicí chudoby

V České republice je přibližně 25 tisíc doktorandů. Mnozí na začátku studia pomýšlí na vědeckou dráhu. Ve vědě je přitom čím dál víc důležitá mezinárodní spolupráce. Podle slov předsedkyně České asociace doktorandek a doktorandů Kateřiny Cidlinské však českým studentům současný systém nedovoluje být na této mezinárodní úrovni zcela konkurenceschopní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies