Vlastníci mohou peníze využít například na zateplení, výměnu oken a dveří a nově rovněž na výměnu starého kotle na tuhá paliva nebo instalaci solárního systému, uvedlo ministerstvo, které se Státním fondem životního prostředí (SFŽP) výzvu dnes otevřelo. Žádosti mohou podávat společenství vlastníků (bytových) jednotek a bytová družstva i fyzické a právnické osoby a městské části.

"Letos očekáváme, že z programu přerozdělíme na dotacích pro rodinné i bytové domy zhruba dvě miliardy korun," uvedl Brabec. Celkem má NZÚ rozdělit do příštích šesti let mezi příjemce z Česka 27 miliard korun. Díky tomu, že budou moct zájemci žádat kdykoliv do konce roku 2021, stane se program podle Brabce i pro "bytovky" stabilním a předvídatelným.

Další novinkou u podpory pro bytové domy je růst maximální výše dotace z 20 na 30 procent způsobilých výdajů. Žadatelé, kteří již mají vyřízenou žádost z loňska, ji mohou převést do letošní výzvy nabízející podle MŽP výhodnější podmínky i vyšší dotaci. Svoji původní žádost ale budou muset nejprve zrušit a podat si elektronicky novou. Ostatní podklady nicméně podle ministerstva mohou využít z původní žádosti. Nebudou muset znovu dokládat ani projektovou dokumentaci a energetické hodnocení.

"Nově financujeme vypracování projektové dokumentace a zajištění odborného technického dozoru, pro majitele domů bude jistě zajímavá i možnost požádat si o podporu na fotovoltaické systémy, což může významně snížit náklady na elektrickou energii jak v jednotlivých bytech, tak ve společných prostorách bytových domů," uvedl ředitel fondu Petr Valdman.

Loni v první výzvě pro vlastníky pražských "bytovek" přijal fond 290 žádostí za více než 174 milionů korun. Původně bylo k dispozici půl miliardy.