VYBRAT REGION
Zavřít mapu

O svátcích si dejte krůtu!

Vyzkoušejte zajímavé recepty na pečenou krůtu a plněnou krůtí kapsu.

22.12.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto. Foto: archiv Deníku

PEČENÁ KRŮTA S UZENÁŘSKOU NÁDIVKOU

Ingredience:

1 středně velká krůta, 100 g libové anglické slaniny, sůl, pepř

Nádivka:

250 g směsi mletého vepřového a hovězího masa, 1 nadrobno nakrájená pikantní klobása, 1 vejce, 12 lžíce smetany, 1 lžička koření pro mletá masa, sůl, pepř

Postup:

Z uvedených surovin připravíme nádivku. Krůtu na povrchu i uvnitř osolíme a opepříme. Nádivku vložíme pod kůži prsou (do volete).

Krůtu dáme na pekáč, přikryjeme plátky slaniny a v předem vyhřáté troubě při 200 °C zapečeme. Teplotu snížíme na 170 - 180 °C, podlijeme, přikryjeme alobalem nebo poklicí a za občasného přelévání vypečenou šťávou a podlévání dusíme doměkka.

Když maso změkne, slaninu sejmeme, krůtu odkryjeme a dopečeme dozlatova. Podáváme s bramborovým salátem nebo vařenými či opečenými bramborami a zeleninovým salátem.

S mandlovou nádivkou:

4 vejce, 4 žemle, 200 g loupaných mletých mandlí, 100 g másla, trochu mléka, nastrouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu, trochu strouhaného muškátového oříšku, hrst petrželky, sůl, pepř

Postup:

Nádivku připravíme tak, že máslo utřeme do pěny, přidáme za stálého míchání žloutky, drobně pokrájené žemle, které předem navlhčíme v mléce, citronovou kůru, muškátový oříšek, zelenou nať, sůl, pepř a nakonec přidáváme střídavě mandle a ušlehané bílky. Touto směsí krůtu naplníme. Otvor sešijeme kuchyňskou nití nebo zachytíme jehlicemi. Vhodnou přílohou je bramborový salát nebo vařené brambory a dušené červené zelí.

PLNĚNÁ KRŮTÍ KAPSA

Ingredience:

1 krůtí prso (asi 800 g), 250 g žampionů, 200 ml bílého vína, drůbeží vývar podle potřeby (i z kostky), 200 g ricotty, 80 g schwarzwaldské šunky, 2 lžíce tvrdého strouhaného sýra, 1 vejce, 1 stroužek česneku, 3 snítky rozmarýnu, 70 g másla, sůl, pepř

Postup:

Do krůtího prsa vyřízneme nožem širší kapsu. Ricottu prolisujeme přes síto, přidáme na nudličky nakrájenou šunku, sýr, vejce, jehličky z jedné snítky rozmarýnu, špetku strouhaného muškátového oříšku, sůl a pepř a pomocí lžičky nebo cukrářského sáčku kapsu naplníme. Otvor zašijeme kuchyňskou nití nebo sepneme párátky.

Ve větší pánvi rozpustíme 40 g másla a maso po všech stranách opečeme. Přidáme snítky rozmarýnu, podlijeme vínem, a když se alkohol vydusí, maso zakryjeme a za občasného podlévání vývarem a přelévání vlastní šťávou dusíme pod pokličkou zvolna doměkka.

Mezitím zpěníme na 20 g másla drobně nasekanou cibuli s nasekaným česnekem, přimícháme plátky žampionů, a když pustí šťávu, osolíme je, opepříme a krátce podusíme. Podušené krůtí prso necháme pět minut odpočinout a do vypečené šťávy přimícháme zbývající máslo a za stálého zašlehávání omáčku takto zahustíme.

Maso nakrájíme na plátky. Podáváme s podušenými žampiony a opečenými bramborami.

Ukázka z knihy Karina vaří s Deníkem / Recepty na celý rok od Kariny Havlů. Vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Autor: Redakce

22.12.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Zaměstnanci slovenského Volkswagenu stávkují za vyšší mzdy.
5

Stávka v bratislavském VW končí, zaměstnanci se dočkají vyšších mezd

Mumie.
14

Nová fakta o buchlovské mumii. Nejde o tělo muže

Maketa Německého domu v Brně stojí načerno. Nemá stavební povolení

Brno porušuje skrz své turistické centrum zákon, obvinil šéf brněnských občanských demokratů Robert Kerndl současné vedení magistrátu. Problém vidí v maketě Německého domu na Moravském náměstí. „Musí mít stavební povolení a územní rozhodnutí, které nemá. Jde o černou stavbu," uvedl Kerndl.

Další mezinárodní úspěch. Vína z Česka bodovala mezi elitou

Tuzemští vinaři si z letošního ročníku soutěže vín Oenoforum odvážejí hned několik ocenění. Cenu za nejlepší kolekci získalo vinařství Mikrosvín Mikulov.

AKTUALIZUJEME

V Kolumbii se potopila loď se 150 turisty na palubě

/VIDEO/ Ve vodní nádrži Guatapé na severovýchodě Kolumbie se potopila třípatrová turistická loď s přibližně 150 pasažéry.

Hurá do plavek! Ale do jakých? Hitem jsou jednodílné, radí ostravský stylista

Léto. Rtuť teploměru šplhá výš a výš. Oblékáme se do koupacího oděvu, jehož historie sahá až do antického Řecka. Po jakém typu plavek ale letos mají ženy sáhnout? Co zrovna letí?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies