Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

O svátcích si dejte krůtu!

Vyzkoušejte zajímavé recepty na pečenou krůtu a plněnou krůtí kapsu.

22.12.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto. Foto: archiv Deníku

PEČENÁ KRŮTA S UZENÁŘSKOU NÁDIVKOU

Ingredience:

1 středně velká krůta, 100 g libové anglické slaniny, sůl, pepř

Nádivka:

250 g směsi mletého vepřového a hovězího masa, 1 nadrobno nakrájená pikantní klobása, 1 vejce, 12 lžíce smetany, 1 lžička koření pro mletá masa, sůl, pepř

Postup:

Z uvedených surovin připravíme nádivku. Krůtu na povrchu i uvnitř osolíme a opepříme. Nádivku vložíme pod kůži prsou (do volete).

Krůtu dáme na pekáč, přikryjeme plátky slaniny a v předem vyhřáté troubě při 200 °C zapečeme. Teplotu snížíme na 170 - 180 °C, podlijeme, přikryjeme alobalem nebo poklicí a za občasného přelévání vypečenou šťávou a podlévání dusíme doměkka.

Když maso změkne, slaninu sejmeme, krůtu odkryjeme a dopečeme dozlatova. Podáváme s bramborovým salátem nebo vařenými či opečenými bramborami a zeleninovým salátem.

S mandlovou nádivkou:

4 vejce, 4 žemle, 200 g loupaných mletých mandlí, 100 g másla, trochu mléka, nastrouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu, trochu strouhaného muškátového oříšku, hrst petrželky, sůl, pepř

Postup:

Nádivku připravíme tak, že máslo utřeme do pěny, přidáme za stálého míchání žloutky, drobně pokrájené žemle, které předem navlhčíme v mléce, citronovou kůru, muškátový oříšek, zelenou nať, sůl, pepř a nakonec přidáváme střídavě mandle a ušlehané bílky. Touto směsí krůtu naplníme. Otvor sešijeme kuchyňskou nití nebo zachytíme jehlicemi. Vhodnou přílohou je bramborový salát nebo vařené brambory a dušené červené zelí.

PLNĚNÁ KRŮTÍ KAPSA

Ingredience:

1 krůtí prso (asi 800 g), 250 g žampionů, 200 ml bílého vína, drůbeží vývar podle potřeby (i z kostky), 200 g ricotty, 80 g schwarzwaldské šunky, 2 lžíce tvrdého strouhaného sýra, 1 vejce, 1 stroužek česneku, 3 snítky rozmarýnu, 70 g másla, sůl, pepř

Postup:

Do krůtího prsa vyřízneme nožem širší kapsu. Ricottu prolisujeme přes síto, přidáme na nudličky nakrájenou šunku, sýr, vejce, jehličky z jedné snítky rozmarýnu, špetku strouhaného muškátového oříšku, sůl a pepř a pomocí lžičky nebo cukrářského sáčku kapsu naplníme. Otvor zašijeme kuchyňskou nití nebo sepneme párátky.

Ve větší pánvi rozpustíme 40 g másla a maso po všech stranách opečeme. Přidáme snítky rozmarýnu, podlijeme vínem, a když se alkohol vydusí, maso zakryjeme a za občasného podlévání vývarem a přelévání vlastní šťávou dusíme pod pokličkou zvolna doměkka.

Mezitím zpěníme na 20 g másla drobně nasekanou cibuli s nasekaným česnekem, přimícháme plátky žampionů, a když pustí šťávu, osolíme je, opepříme a krátce podusíme. Podušené krůtí prso necháme pět minut odpočinout a do vypečené šťávy přimícháme zbývající máslo a za stálého zašlehávání omáčku takto zahustíme.

Maso nakrájíme na plátky. Podáváme s podušenými žampiony a opečenými bramborami.

Ukázka z knihy Karina vaří s Deníkem / Recepty na celý rok od Kariny Havlů. Vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Autor: Redakce

22.12.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Vězeňský volební autobus Pirátů
1 3

Piráti podobiznu Nečasové ze svého "vězeňského autobusu" neodstraní

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán.
11 16

Vysvětlete svá slova z Respektu, apeluje Chovanec na Pelikána

Před 75 lety se začal hroutit Hitlerův sen. Němci zaútočili na Stalingrad

Zničehonic jsme uslyšeli děsivé burácení. Uviděla jsem nebe plné letadel. Bylo tečkované, jako by to byly puntíky na látce. Pak jsem spatřila výbuch. A tak to celé začalo. Vzduch byl plný kouře. Takto popsala pro stanici RT Evženie Siliverstová své vzpomínky na jeden z prvních náletů německých bombardérů na Stalingrad.

AKTUALIZOVÁNO

V pardubické Explosii vybuchl střelný prach, tři dělníci jsou zranění

Tři zaměstnanci utrpěli v pondělí před polednem zranění při výbuchu střelného prachu v pardubické Explosii.

Londýnský Big Ben čeká rekonstrukce, zvonit nebude čtyři roky

Známý zvon Big Ben, který se nachází se v Alžbětině věži patřící k Westminsterskému paláci v Londýně, čeká velká rekonstrukce. Podle předpokladu by opravné práce měly trvat až do roku 2021.

Je mrtvá, pohřbil jsem ji do moře, řekl o nezvěstné novinářce vynálezce ponorky

Dánský vynálezce a majitel soukromé ponorky Nautilus Peter Madsen v pondělí prohlásil, že švédská novinářka Kim Wallová, pohřešovaná od 11. srpna, zemřela při nehodě na palubě ponorky a že ji pohřbil do moře. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení