Dobrý den, zajímalo by mě, jak je to se sušením koření a jaký je váš názor na kořenicí směsi. Je lepší používat v kuchyni sušené, či čerstvé bylinky? Matylda Horáková, Přelouč

U některých koření je sušení nezbytný proces, při kterém daný přírodní produkt získává na kvalitě a kulinářské využitelnosti. Například vanilka se sklízí ještě zelená, po sklizni se spaří, suší na slunci a následně nechává až osm měsíců dozrát v temnu. Po všech těchto procedurách teprve vypadá tak, jak ji známe, tedy jako černý lusk s nezaměnitelnou vůní. Čerstvý šafrán, tedy blizny krokusu setého, se také dají za čerstvého stavu jen velmi těžko použít.

Jde-li o koření a kořenicí směsi, zaměřte se při nákupu na ty, které jsou bez přidaných konzervantů a jejichž jednotlivé složky nejsou překombinované. Například klasické gulášové koření považuji za něco nepřijatelného. Všechny jeho složky by se totiž neměly použít naráz, ale naopak v průběhu vaření, s rozmyslem a nejlépe za čerstvého stavu.

U bylinek ne vždy platí, že sušením získávají na využitelnosti. Srovnáte-li sušený a čerstvý tymián (mateřídouška), musí vám být zřejmé, o kolik vůně a chuti přišla jeho sušená verze. Totéž bychom mohli říci o majoránce, rozmarýnu i kopru.

Čerstvé bylinky jsou dnes navíc velmi dobře dostupné. Co se týče skladování – nejdéle vám v lednici vydrží zabalené do vlhkého ubrousku, a to až týden.

Radek Jakubec, gastronomický konzultant, šéfkuchař a lektor školy vaření Chefparade, protagonista pořadu Vše o vaření Své dotazy můžete zasílat na e-mail poradna@denik.cz.