VYBERTE SI REGION

Odborník radí: Jak na bylinky

Na dotazy čtenářů odpovídá Radek Jakubec, gastronomický konzultant, šéfkuchař a lektor školy vaření Chefparade, protagonista pořadu Vše o vaření.

2.2.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

Dobrý den, zajímalo by mě, jak je to se sušením koření a jaký je váš názor na kořenicí směsi. Je lepší používat v kuchyni sušené, či čerstvé bylinky? Matylda Horáková, Přelouč

U některých koření je sušení nezbytný proces, při kterém daný přírodní produkt získává na kvalitě a kulinářské využitelnosti. Například vanilka se sklízí ještě zelená, po sklizni se spaří, suší na slunci a následně nechává až osm měsíců dozrát v temnu. Po všech těchto procedurách teprve vypadá tak, jak ji známe, tedy jako černý lusk s nezaměnitelnou vůní. Čerstvý šafrán, tedy blizny krokusu setého, se také dají za čerstvého stavu jen velmi těžko použít.

Jde-li o koření a kořenicí směsi, zaměřte se při nákupu na ty, které jsou bez přidaných konzervantů a jejichž jednotlivé složky nejsou překombinované. Například klasické gulášové koření považuji za něco nepřijatelného. Všechny jeho složky by se totiž neměly použít naráz, ale naopak v průběhu vaření, s rozmyslem a nejlépe za čerstvého stavu.

U bylinek ne vždy platí, že sušením získávají na využitelnosti. Srovnáte-li sušený a čerstvý tymián (mateřídouška), musí vám být zřejmé, o kolik vůně a chuti přišla jeho sušená verze. Totéž bychom mohli říci o majoránce, rozmarýnu i kopru.

Čerstvé bylinky jsou dnes navíc velmi dobře dostupné. Co se týče skladování – nejdéle vám v lednici vydrží zabalené do vlhkého ubrousku, a to až týden.

Radek Jakubec, gastronomický konzultant, šéfkuchař a lektor školy vaření Chefparade, protagonista pořadu Vše o vaření Své dotazy můžete zasílat na e-mail poradna@denik.cz.

Autor: Redakce

2.2.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Chladné počasí. Ilustrační foto.
11

Mrazivý leden. Teploty v noci mohou klesat až k minus 17 stupňům

Europoslanec Pavel Telička.
2 9

Telička se stal místopředsedou Evropského parlamentu

Obří aligátor vyděsil turisty na Floridě, připomínal pravěkého ještěra

Turistům v národním parku poblíž Tampy na Floridě zkřížil v neděli cestu obří aligátor. Zvíře připomínající pravěkého ještěra měřilo odhadem přes čtyři metry a vážilo 360 kilogramů, informovala americká média.

Obama. Prezident, který Evropě možná nerozuměl

Když 20. ledna 2009 vstupoval Barack Obama do Bílého domu, bylo ve Spojených státech 861 664 prázdných domů. Jejich majitelé je museli opustit kvůli nesplácení hypoték. Po osmi letech je jeho země sice názorově rozdělená, ale po ekonomické stránce úspěšná.

Odškodnění za ptačí chřipku pokryje sotva třetinu ztrát, stěžuje si chovatel

Jižní Morava - Lidé, kteří přišli o drůbež kvůli ptačí chřipce, mohou požádat o odškodnění. Podle chovatelů je ale nižší než ztráty.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies