VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Odborník radí: Jak na bylinky

Na dotazy čtenářů odpovídá Radek Jakubec, gastronomický konzultant, šéfkuchař a lektor školy vaření Chefparade, protagonista pořadu Vše o vaření.

2.2.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

Dobrý den, zajímalo by mě, jak je to se sušením koření a jaký je váš názor na kořenicí směsi. Je lepší používat v kuchyni sušené, či čerstvé bylinky? Matylda Horáková, Přelouč

U některých koření je sušení nezbytný proces, při kterém daný přírodní produkt získává na kvalitě a kulinářské využitelnosti. Například vanilka se sklízí ještě zelená, po sklizni se spaří, suší na slunci a následně nechává až osm měsíců dozrát v temnu. Po všech těchto procedurách teprve vypadá tak, jak ji známe, tedy jako černý lusk s nezaměnitelnou vůní. Čerstvý šafrán, tedy blizny krokusu setého, se také dají za čerstvého stavu jen velmi těžko použít.

Jde-li o koření a kořenicí směsi, zaměřte se při nákupu na ty, které jsou bez přidaných konzervantů a jejichž jednotlivé složky nejsou překombinované. Například klasické gulášové koření považuji za něco nepřijatelného. Všechny jeho složky by se totiž neměly použít naráz, ale naopak v průběhu vaření, s rozmyslem a nejlépe za čerstvého stavu.

U bylinek ne vždy platí, že sušením získávají na využitelnosti. Srovnáte-li sušený a čerstvý tymián (mateřídouška), musí vám být zřejmé, o kolik vůně a chuti přišla jeho sušená verze. Totéž bychom mohli říci o majoránce, rozmarýnu i kopru.

Čerstvé bylinky jsou dnes navíc velmi dobře dostupné. Co se týče skladování – nejdéle vám v lednici vydrží zabalené do vlhkého ubrousku, a to až týden.

Radek Jakubec, gastronomický konzultant, šéfkuchař a lektor školy vaření Chefparade, protagonista pořadu Vše o vaření Své dotazy můžete zasílat na e-mail poradna@denik.cz.

Autor: Redakce

2.2.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

S novým rokem se opět mírně upravují pravidla pro přiznání důchodu: rozhoduje nejen dosažení zákonem stanoveného věku, ale rovněž doba pojištění.

Co je dobré stihnout, než odejdete do důchodu

Divadlo Bez zábradlí. Ilustrační fotografie.
16

Kavárna divadla, kde hraje žena Stropnického, nemá EET. Prý nemusí

Mládek nevydržel, Sobotka ho odvolal. Na tahu je Zeman

/ANALÝZA/ - Volby se nevyhrávají díky potlesku velkých firem, ale díky lidem, kteří vhazují hlasovací lístek do urny. Většinou to dělají na základě svých zkušeností – u lékaře, ve škole, při pohledu na výplatní pásku nebo na účet od mobilního operátora. A právě ten je nepřiměřeně vysoký celé tři roky, kdy vedl ministerstvo průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Čeští vojáci měli konflikt s policií v Litvě

Pětice českých vojáků, kteří jsou na tříměsíčním cvičení v Litvě, měli v noci na neděli incident s policií v přístavu Klaipeda. Vojáci byli údajně opilí a dožadovali se vstupu do nočního klubu. Informoval o tom server iHned.cz s odvoláním na litevskou policii a ruská a litevská média.

VIDEO: Ve Zlíně na cyklostezce spálili korán

„Proč pálíme korán? Chceme podpořit slovenskou aktivistku, která řekla svůj názor a byla za svůj čin zatčena," komentoval David Nepimach ze Zlína akt, při kterém v pondělí ve Zlíně společně s desítkou zúčastněných spálil na cyklostezce na Vršavě svatou knihu muslimů.

EET? Prázdné výlohy a strach

Po restauracích, barech a hotelech, které už mají za sebou skoro tři měsíce zkušeností, míří elektronická evidence tržeb (EET) do dalších provozoven. Od začátku letošního března čeká živnostníky podnikající v maloobchodě i velkoobchodě. Někteří jsou už teď dokonale připraveni, jiní podlehli strachu a s podnikáním raději končí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies