VYBERTE SI REGION

Odborník radí: Jak na bylinky

Na dotazy čtenářů odpovídá Radek Jakubec, gastronomický konzultant, šéfkuchař a lektor školy vaření Chefparade, protagonista pořadu Vše o vaření.

2.2.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

Dobrý den, zajímalo by mě, jak je to se sušením koření a jaký je váš názor na kořenicí směsi. Je lepší používat v kuchyni sušené, či čerstvé bylinky? Matylda Horáková, Přelouč

U některých koření je sušení nezbytný proces, při kterém daný přírodní produkt získává na kvalitě a kulinářské využitelnosti. Například vanilka se sklízí ještě zelená, po sklizni se spaří, suší na slunci a následně nechává až osm měsíců dozrát v temnu. Po všech těchto procedurách teprve vypadá tak, jak ji známe, tedy jako černý lusk s nezaměnitelnou vůní. Čerstvý šafrán, tedy blizny krokusu setého, se také dají za čerstvého stavu jen velmi těžko použít.

Jde-li o koření a kořenicí směsi, zaměřte se při nákupu na ty, které jsou bez přidaných konzervantů a jejichž jednotlivé složky nejsou překombinované. Například klasické gulášové koření považuji za něco nepřijatelného. Všechny jeho složky by se totiž neměly použít naráz, ale naopak v průběhu vaření, s rozmyslem a nejlépe za čerstvého stavu.

U bylinek ne vždy platí, že sušením získávají na využitelnosti. Srovnáte-li sušený a čerstvý tymián (mateřídouška), musí vám být zřejmé, o kolik vůně a chuti přišla jeho sušená verze. Totéž bychom mohli říci o majoránce, rozmarýnu i kopru.

Čerstvé bylinky jsou dnes navíc velmi dobře dostupné. Co se týče skladování – nejdéle vám v lednici vydrží zabalené do vlhkého ubrousku, a to až týden.

Radek Jakubec, gastronomický konzultant, šéfkuchař a lektor školy vaření Chefparade, protagonista pořadu Vše o vaření Své dotazy můžete zasílat na e-mail poradna@denik.cz.

Autor: Redakce

2.2.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Ústavní soud ve středu rozhodne o stížnosti vyhoštěného Iráčana

Brno - Ústavní soud (ÚS) ve středu vyhlásí nález s přímou vazbou na uprchlickou krizi a právní úpravu azylu v Česku. Rozhodne o stížnosti Iráčana zajištěného loni v listopadu a brzy poté vyhoštěného do vlasti. České orgány se podle stížnosti vůbec nezabývaly jeho obavami z mučení a násilí. Policie údajně také nezohlednila jeho úmysl požádat o mezinárodní ochranu.

Gymnazisté chtějí operovat, ne učit

Praha /INFOGRAFIKA/ – Když ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) ohlásila, že do konce roku platy učitelů vzrostou o osm procent, expert na vzdělávací systémy Daniel Münich pro Deník reagoval, že symbolické přilepšení o několik stokorun nic neřeší. „Aby to proměnilo zájem o obor, muselo by jít o zvýšení skokové, kolem deseti tisíc," míní Münich.

Z izraelského nákupu ponorek prý bude profitovat i Írán

Tel Aviv - Aféra kolem nákupu dalších tří ponorek pro izraelskou armádu nabrala nové obrátky. Objevily se totiž informace, že v německé společnosti ThyssenKrupp, která je měla dodat, má podíl i úhlavní nepřítel židovského státu Írán. Informovala o tom agentura AFP.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies