Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Odborník radí: Jak na bylinky

Na dotazy čtenářů odpovídá Radek Jakubec, gastronomický konzultant, šéfkuchař a lektor školy vaření Chefparade, protagonista pořadu Vše o vaření.

2.2.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

Dobrý den, zajímalo by mě, jak je to se sušením koření a jaký je váš názor na kořenicí směsi. Je lepší používat v kuchyni sušené, či čerstvé bylinky? Matylda Horáková, Přelouč

U některých koření je sušení nezbytný proces, při kterém daný přírodní produkt získává na kvalitě a kulinářské využitelnosti. Například vanilka se sklízí ještě zelená, po sklizni se spaří, suší na slunci a následně nechává až osm měsíců dozrát v temnu. Po všech těchto procedurách teprve vypadá tak, jak ji známe, tedy jako černý lusk s nezaměnitelnou vůní. Čerstvý šafrán, tedy blizny krokusu setého, se také dají za čerstvého stavu jen velmi těžko použít.

Jde-li o koření a kořenicí směsi, zaměřte se při nákupu na ty, které jsou bez přidaných konzervantů a jejichž jednotlivé složky nejsou překombinované. Například klasické gulášové koření považuji za něco nepřijatelného. Všechny jeho složky by se totiž neměly použít naráz, ale naopak v průběhu vaření, s rozmyslem a nejlépe za čerstvého stavu.

U bylinek ne vždy platí, že sušením získávají na využitelnosti. Srovnáte-li sušený a čerstvý tymián (mateřídouška), musí vám být zřejmé, o kolik vůně a chuti přišla jeho sušená verze. Totéž bychom mohli říci o majoránce, rozmarýnu i kopru.

Čerstvé bylinky jsou dnes navíc velmi dobře dostupné. Co se týče skladování – nejdéle vám v lednici vydrží zabalené do vlhkého ubrousku, a to až týden.

Radek Jakubec, gastronomický konzultant, šéfkuchař a lektor školy vaření Chefparade, protagonista pořadu Vše o vaření Své dotazy můžete zasílat na e-mail poradna@denik.cz.

Autor: Redakce

2.2.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto
3 24

Třicítky se vrací, víkend bude horký a slunečný

Miroslav Stejskal.
17

Dělejte víc, vyzval šéf strážníky z Prahy 1. Radnice přikyvuje

Oko za oko: V Pákistánu nařídili znásilnění dívky kvůli činu jejího bratra

Znásilnění za znásilnění či znásilnění „ze cti“, tak nazývají místní to, co se odehrálo v pákistánské vesnici poblíž města Multan. Vesnická rada zde rozhodla, že jako odplatu za znásilnění nezletilé dívky nechá znásilnit sestru pachatele. Tento případ vyvolal velkou pozornost úřadů v celé zemi a 29 lidí již bylo zatčeno.

Vandal poškodil fotoobrazy Jadrana Šetlíka v prachatické galerii

/FOTOGALERIE/ Po vandalovi, který poškodil díla Jadrana Šetlíka, vystavené v Galerii Dolní brána v Prachaticích, pátrá policie.

Studenti ČVUT vyhráli prestižní mezinárodní soutěž Microsoftu

Studenti z pražského ČVUT zvítězili vůbec poprvé v prestižní mezinárodní soutěži Imagine Cup, kterou pořádá společnost Microsoft. Zde se svým projektem, který pomáhá dětem s cukrovkou, porazili 54 týmů z celého světa a získali peněžní ocenění v hodnotě 250 tisíc dolarů, tedy zhruba 5,5 milionů korun.

AKTUALIZOVÁNO

Zaorálek: Egypt musí sdělit okolnosti útoku a zvážit odškodnění

Egypt musí sdělit, co přesně se odehrálo předminulý týden na pláži v letovisku Hurgada při útoku, na jehož následky v noci na dnešek zemřela občanka České republiky. Novinářům to dnes řekl ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD). Egypt by podle něj měl rovněž zvážit, zda neodškodní pozůstalé v Česku. Záležitost chce Zaorálek řešit i s egyptským protějškem. Česká republika bude požadovat také záznam z pitvy. Tělo zesnulé by mohlo být převezeno z Egypta začátkem příštího týdne.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení