VYBERTE SI REGION

Odborník radí: Jak připravit rybu na gril

Léto a grilování jde ruku v ruce. Jiří Štěpnička vám poradí, jak správně udělat rybu.

26.7.2011
SDÍLEJ:

Čerstvá ryba je pokrytá slizem, voní vodou, má lesklé a vypouklé oči a červené žábry. Foto: Shutterstock

Základním předpokladem pro to, abyste si na svém zahradním grilu připravili skvělou letní pochoutku, je čerstvá ryba. Pokud si rybu nemůžete obstarat sami, musíte při nakupování dát pozor na několik znaků čerstvosti.

Čerstvá ryba je pokrytá slizem, voní vodou, má lesklé a vypouklé oči a červené žábry. Když je krev nahnědlá, žábry zašedlé a po dotyku prstem se na těle ryby vytvoří a pak zůstane důlek, ryba čerstvá opravdu není. Při správném skladování vydrží ryby bez zamrazení až čtyři dny.

Marinády nekupujte

A jak tedy rybu správně na gril připravit? Zapomeňte na marinády z pytlíku nebo dochucovadla, která mění nejen vzhled, ale především chuť ryby. Naopak nezbytná pro grilování ryb je sůl. Pokud budete připravovat například pstruha, nezapomeňte, že sůl musíte dostat do ryby. Z kůže se do masa při rychlé úpravě grilováním nedostane. Pomoc je jednoduchá. Stačí rybu naříznout na několika místech a sůl do ryby vpravit prsty.

Pokud chcete mít rybu opravdu grilovanou, nikoliv vařenou, nepoužívejte alobal. A máte-li strach, že se bude ryba na gril lepit, potřete rošt například špekem. Na horkém roštu to půjde samo.

Dalším dobrým pomocníkem při grilování ryb mohou být bylinky. Rozmarýn, libeček, bazalka, kopr nebo máta. To jsou bylinky, které se při grilování používají velice často. A při správné kombinaci chuť ryby zvýrazní.

Pokud připravujete lososa, nezapomeňte jej doplnit čerstvým koprem. Ilustrační foto.

Máslo nesmí chybět

Pokud chcete být opravdu dobrým hostitelem a ugrilovat přátelům nebo rodině něco skutečně zajímavého, nezapomeňte také na máslo.

Všechny bylinky můžete nejdřív zpracovat do bylinkového másla, které použijete jako náplň, a také při samotném dokončení ryby. A pokud chcete konkrétní nápady, tady jsou.

Chuť pstruha můžete po nasolení zvýraznit jen vložením citrónové kůry a snítkou rozmarýnu.

Okoun je výborný s bazalkou a citrónovou šťávou. Na cejna postačí jen sůl a kmín. Kapra můžete grilovat se slaninou a česnekem. A pokud připravujete lososa, nezapomeňte jej doplnit čerstvým koprem.

Grilování ryb je jen na vaší fantazii a každý má určitě své oblíbené a prověřené recepty.

LENKA MAHDALOVÁ

26.7.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Před brněnskými strážníky ujížděl řidič, který předtím úmyslně zaparkoval na chodníku před ředitelstvím městské policie ve Štefánikově ulici a odmítal auto odstranit.
1

Rychle a zběsile v Brně. Provokoval strážníky, pak ujížděl i na červenou

Poslední rozloučení s bývalým politickým vězněm a skautským činovníkem Jiřím Navrátilem proběhlo 22. ledna v Praze.
16

Skauti a přátelé se rozloučili s Jiřím Navrátilem

Po útoku kormoránů tekla Ostravicí „krvavá voda"

Doslova masakr ryb způsobila obrovská hejna kormoránů v řece Ostravici v místech, kde se do této řeky vlévá Lučina. Uvedl to jednatel Českého rybářského svazu pro severní Moravu a Slezsko Přemysl Jaroň.

AKTUALIZOVÁNO

Dívenka, která vylétla ze sjezdovky, v nemocnici podlehla vážným zraněním

Dolní Morava – Teprve jedenáctiletá lyžařka se v sobotu 21. ledna dopoledne velmi těžce zranila ve skiareálu na Dolní Moravě. Přes veškerou lékařskou péči dívenka svým zraněním v nemocnici podlehla.

Ředitel psychiatrické nemocnice: Pacienti jsou na prvním místě. Nejsme vězení

Brno /ROZHOVOR/ – Asi šest tisíc lidí ročně podstoupí léčbu v psychiatrické nemocnici v brněnských Černovicích. Podle jejího ředitele Marka Radimského si na péči v ní stěžuje jen minimum z nich. „Personál se snaží pro pacienty dělat, co může. Kdyby na psychiatrii zaměstnanci pracovat nechtěli, už tu nejsou," míní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies