VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Odborník radí: Jak připravit rybu na gril

Léto a grilování jde ruku v ruce. Jiří Štěpnička vám poradí, jak správně udělat rybu.

26.7.2011
SDÍLEJ:

Čerstvá ryba je pokrytá slizem, voní vodou, má lesklé a vypouklé oči a červené žábry. Foto: Shutterstock

Základním předpokladem pro to, abyste si na svém zahradním grilu připravili skvělou letní pochoutku, je čerstvá ryba. Pokud si rybu nemůžete obstarat sami, musíte při nakupování dát pozor na několik znaků čerstvosti.

Čerstvá ryba je pokrytá slizem, voní vodou, má lesklé a vypouklé oči a červené žábry. Když je krev nahnědlá, žábry zašedlé a po dotyku prstem se na těle ryby vytvoří a pak zůstane důlek, ryba čerstvá opravdu není. Při správném skladování vydrží ryby bez zamrazení až čtyři dny.

Marinády nekupujte

A jak tedy rybu správně na gril připravit? Zapomeňte na marinády z pytlíku nebo dochucovadla, která mění nejen vzhled, ale především chuť ryby. Naopak nezbytná pro grilování ryb je sůl. Pokud budete připravovat například pstruha, nezapomeňte, že sůl musíte dostat do ryby. Z kůže se do masa při rychlé úpravě grilováním nedostane. Pomoc je jednoduchá. Stačí rybu naříznout na několika místech a sůl do ryby vpravit prsty.

Pokud chcete mít rybu opravdu grilovanou, nikoliv vařenou, nepoužívejte alobal. A máte-li strach, že se bude ryba na gril lepit, potřete rošt například špekem. Na horkém roštu to půjde samo.

Dalším dobrým pomocníkem při grilování ryb mohou být bylinky. Rozmarýn, libeček, bazalka, kopr nebo máta. To jsou bylinky, které se při grilování používají velice často. A při správné kombinaci chuť ryby zvýrazní.

Pokud připravujete lososa, nezapomeňte jej doplnit čerstvým koprem. Ilustrační foto.

Máslo nesmí chybět

Pokud chcete být opravdu dobrým hostitelem a ugrilovat přátelům nebo rodině něco skutečně zajímavého, nezapomeňte také na máslo.

Všechny bylinky můžete nejdřív zpracovat do bylinkového másla, které použijete jako náplň, a také při samotném dokončení ryby. A pokud chcete konkrétní nápady, tady jsou.

Chuť pstruha můžete po nasolení zvýraznit jen vložením citrónové kůry a snítkou rozmarýnu.

Okoun je výborný s bazalkou a citrónovou šťávou. Na cejna postačí jen sůl a kmín. Kapra můžete grilovat se slaninou a česnekem. A pokud připravujete lososa, nezapomeňte jej doplnit čerstvým koprem.

Grilování ryb je jen na vaší fantazii a každý má určitě své oblíbené a prověřené recepty.

LENKA MAHDALOVÁ

26.7.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Andrej Babiš.
8 10

ANO a ČSSD posílily, Piráti březnový úspěch nezopakovali

Angela Merkelová debatuje s Ivankou Trumpovou
10 5

Ivanka Trumpová. V Berlíně ji vysyčeli

Maminky na brigádě? Dál hrozí, že přijdou o „rodičák"

Maminky, které chtějí od raného věku dítěte pracovat, dávat potomka do jeslí či mateřinek a nepřijít přitom o rodičovskou, mají smůlu. V novele zákona o státní sociální podpoře totiž zůstal stávající limit 46 hodin měsíčně, kdy může být dítě do dvou let v předškolním zařízení. Pokud rodič hodinovou dotaci překročí, ztratí nárok na rodičovskou.

Ultralevý Jean-Luc Mélenchon. Tajný trumf Le Penové?

Středovému Emmanuelu Macronovi, který spolu s Marine Le Penovou postoupil do druhého kola prezidentských ve Francii, vyslovili podporu všichni výrazní rivalové - pravicový François Fillon i socialista Benoît Hamon. Čekalo se na vyjádření ulevicového radikála Jean-Luka Mélenchona, který prolomil mlčení až včera.

Penta pokračuje v zahraničních akvizicích. Podle Dospivy není na prodej

Finanční skupina Penta miliardáře Marka Dospivy hodlá i letos pokračovat v zahraničních akvizicích, do nichž se pustila v loňském roce. Celková aktivita firem, které má skupina v portfoliu, se loni zvýšila meziročně o 21 procent, zisk skupiny o čtvrtinu. Podle Dospivy není Penta na prodej.

U Zaječic had kousl psa. Podle odborníků to mohla být i užovka

Hadi se vyhřívali na cyklostezce z Jirkova do Strupčic. Podle místních zaútočila zmije, kouše ale i užovka obojková, která je od zmije k nerozeznání.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies