VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Odborník radí: Jak připravit rybu na gril

Léto a grilování jde ruku v ruce. Jiří Štěpnička vám poradí, jak správně udělat rybu.

26.7.2011
SDÍLEJ:

Čerstvá ryba je pokrytá slizem, voní vodou, má lesklé a vypouklé oči a červené žábry. Foto: Shutterstock

Základním předpokladem pro to, abyste si na svém zahradním grilu připravili skvělou letní pochoutku, je čerstvá ryba. Pokud si rybu nemůžete obstarat sami, musíte při nakupování dát pozor na několik znaků čerstvosti.

Čerstvá ryba je pokrytá slizem, voní vodou, má lesklé a vypouklé oči a červené žábry. Když je krev nahnědlá, žábry zašedlé a po dotyku prstem se na těle ryby vytvoří a pak zůstane důlek, ryba čerstvá opravdu není. Při správném skladování vydrží ryby bez zamrazení až čtyři dny.

Marinády nekupujte

A jak tedy rybu správně na gril připravit? Zapomeňte na marinády z pytlíku nebo dochucovadla, která mění nejen vzhled, ale především chuť ryby. Naopak nezbytná pro grilování ryb je sůl. Pokud budete připravovat například pstruha, nezapomeňte, že sůl musíte dostat do ryby. Z kůže se do masa při rychlé úpravě grilováním nedostane. Pomoc je jednoduchá. Stačí rybu naříznout na několika místech a sůl do ryby vpravit prsty.

Pokud chcete mít rybu opravdu grilovanou, nikoliv vařenou, nepoužívejte alobal. A máte-li strach, že se bude ryba na gril lepit, potřete rošt například špekem. Na horkém roštu to půjde samo.

Dalším dobrým pomocníkem při grilování ryb mohou být bylinky. Rozmarýn, libeček, bazalka, kopr nebo máta. To jsou bylinky, které se při grilování používají velice často. A při správné kombinaci chuť ryby zvýrazní.

Pokud připravujete lososa, nezapomeňte jej doplnit čerstvým koprem. Ilustrační foto.

Máslo nesmí chybět

Pokud chcete být opravdu dobrým hostitelem a ugrilovat přátelům nebo rodině něco skutečně zajímavého, nezapomeňte také na máslo.

Všechny bylinky můžete nejdřív zpracovat do bylinkového másla, které použijete jako náplň, a také při samotném dokončení ryby. A pokud chcete konkrétní nápady, tady jsou.

Chuť pstruha můžete po nasolení zvýraznit jen vložením citrónové kůry a snítkou rozmarýnu.

Okoun je výborný s bazalkou a citrónovou šťávou. Na cejna postačí jen sůl a kmín. Kapra můžete grilovat se slaninou a česnekem. A pokud připravujete lososa, nezapomeňte jej doplnit čerstvým koprem.

Grilování ryb je jen na vaší fantazii a každý má určitě své oblíbené a prověřené recepty.

LENKA MAHDALOVÁ

26.7.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Nedaleko ústeckého sportovního letiště v Podhoří spadlo v úterý krátce po sedmé hodině ranní ultralehké letadlo.
AKTUALIZUJEME
3

Bolí mě záda. Pád ultralightu nedaleko letiště Podhoří pilot přežil.

Sále populárnější lev Fufi žije ve Zděchově.
12

Chovatel lva: Úřady mě chtějí finančně zlikvidovat

Poslední den kouření v hospodách: Protesty? Třeba vysypání nedopalků na ulici

/ANKETA, INFOGRAFIKA/ Poslední možnost zakouřit si v restauraci nebo baru mají v úterý lidé po celé republice. Pak už jim to nedovolí takzvaný protikuřácký zákon, který začne platit od středy 31. května.

Michal Klíma: Stát má podporovat nezávislá média

Téma svobody médií v České republice se už dostalo i do agendy jednání Evropského parlamentu. Dne 1. června se budou poslanci zabývat tématem Riziko politického zneužití médií v ČR.

AUTOMIX.CZ

Garáž 10 motoristů: Tahle parta stavěla fascinující auta, socialismu navzdory

Sedmdesátá léta minulého století československým automobilovým nadšencům příliš nepřála. Nabídka aut byla samozřejmě úzká a když už jste si vybrali, ani samotné pořízení nemuselo být snadné. Našli se ale tací, kteří se s takovou situací odmítli smířit a i v náročných podmínkách si plnili svoje automobilové sny. Takoví byli i nadšenci, kteří stáli za projektem s podivuhodným názvem GIOM.

Jarolím sáhl do nominace: Šural i Fillo se omluvili

Omluvenky, změny a potíže s logistikou. Karel Jarolím před nadcházejícím srazem fotbalové reprezentace rozhodně neodpočívá.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies