Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Odborník radí: Jak připravit rybu na gril

Léto a grilování jde ruku v ruce. Jiří Štěpnička vám poradí, jak správně udělat rybu.

26.7.2011
SDÍLEJ:

Čerstvá ryba je pokrytá slizem, voní vodou, má lesklé a vypouklé oči a červené žábry. Foto: Shutterstock

Základním předpokladem pro to, abyste si na svém zahradním grilu připravili skvělou letní pochoutku, je čerstvá ryba. Pokud si rybu nemůžete obstarat sami, musíte při nakupování dát pozor na několik znaků čerstvosti.

Čerstvá ryba je pokrytá slizem, voní vodou, má lesklé a vypouklé oči a červené žábry. Když je krev nahnědlá, žábry zašedlé a po dotyku prstem se na těle ryby vytvoří a pak zůstane důlek, ryba čerstvá opravdu není. Při správném skladování vydrží ryby bez zamrazení až čtyři dny.

Marinády nekupujte

A jak tedy rybu správně na gril připravit? Zapomeňte na marinády z pytlíku nebo dochucovadla, která mění nejen vzhled, ale především chuť ryby. Naopak nezbytná pro grilování ryb je sůl. Pokud budete připravovat například pstruha, nezapomeňte, že sůl musíte dostat do ryby. Z kůže se do masa při rychlé úpravě grilováním nedostane. Pomoc je jednoduchá. Stačí rybu naříznout na několika místech a sůl do ryby vpravit prsty.

Pokud chcete mít rybu opravdu grilovanou, nikoliv vařenou, nepoužívejte alobal. A máte-li strach, že se bude ryba na gril lepit, potřete rošt například špekem. Na horkém roštu to půjde samo.

Dalším dobrým pomocníkem při grilování ryb mohou být bylinky. Rozmarýn, libeček, bazalka, kopr nebo máta. To jsou bylinky, které se při grilování používají velice často. A při správné kombinaci chuť ryby zvýrazní.

Pokud připravujete lososa, nezapomeňte jej doplnit čerstvým koprem. Ilustrační foto.

Máslo nesmí chybět

Pokud chcete být opravdu dobrým hostitelem a ugrilovat přátelům nebo rodině něco skutečně zajímavého, nezapomeňte také na máslo.

Všechny bylinky můžete nejdřív zpracovat do bylinkového másla, které použijete jako náplň, a také při samotném dokončení ryby. A pokud chcete konkrétní nápady, tady jsou.

Chuť pstruha můžete po nasolení zvýraznit jen vložením citrónové kůry a snítkou rozmarýnu.

Okoun je výborný s bazalkou a citrónovou šťávou. Na cejna postačí jen sůl a kmín. Kapra můžete grilovat se slaninou a česnekem. A pokud připravujete lososa, nezapomeňte jej doplnit čerstvým koprem.

Grilování ryb je jen na vaší fantazii a každý má určitě své oblíbené a prověřené recepty.

LENKA MAHDALOVÁ

26.7.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Policisté vyšetřují na místě, kde k hrůzné události došlo.
AKTUALIZUJEME
8

V Doubici zavraždili mladou dívku, další bojuje o život

Boris Johnson a Lubomír Zaorálek
4

Práva Čechů v Británii zachováme i po brexitu, ujišťoval Johnson v Praze

AKTUALIZOVÁNO

Po pádu z Karlova mostu zemřel herec Jan Tříska. Policie sebevraždu vyloučila

Smutná zpráva. Oblíbený český herec Jan Tříska, který v sobotu spadl z Karlova mostu v Praze do Vltavy, zemřel. Představiteli učitele z filmu Obecná škola bylo osmdesát let. Od pondělí měl natáčet snímek Na střeše. 

Do projektu Úřadu práce „Záruky pro mladé“ vstoupilo už přes 3700 lidí

Celkem 3765 absolventů a mladých lidí z celého Česka vstoupilo do projektu „Záruky pro mladé v .… kraji“. Více než 2200 z nich zatím podepsalo pracovní smlouvu. Úřad práce České republiky dosud poskytl zaměstnavatelům příspěvky v celkové výši přesahující 376 milionů korun.

Muslimská aktivistka: Evropa potřebuje společné zákony proti terorismu

Evropská unie by měla přijmout společná pravidla pro boj s náboženským extremismem, která by omezila hrozbu teroristických útoků. Dnes to řekla německá aktivistka, spisovatelka a bojovnice za lidská práva Seyran Ateşová, když v Praze představila evropskou petici za přijetí legislativy pro společný boj s terorismem.

Vláda schválila růst důchodů. Reaguje na zvyšování cen a mezd

Průměrný měsíční důchod vzroste od ledna příštího roku o 475 korun. Nařízení o valorizaci schválila dnes vláda, informoval na twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Růst odráží zvyšování cen i mezd v zemi.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení