VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Oddejte se melounovému hodování

Melouny jsou typické letní ovoce, ať už červený vodní meloun, nebo žlutý ananasový (zvaný také medový nebo cukrový). Obsahují velké množství vody a jsou tudíž ideální k uhašení žízně. Přitom mají malé množství kalorií.

1.9.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Ladislav Jerie

Původní melouny pocházejí z jižní Afriky. Pěstují se i na Slovensku, a to už od 16. století. Mohou se přidávat do salátů. Žlutý meloun je výborný podávaný s plátky uzené šunky (prosciutto crudo) jako předkrm.

VODNÍ MELOUN S BALKÁNSKÝM SÝREM

Ingredience:

400 g oloupaného vodního melounu, 2 salátové okurky, 150 g balkánského sýra, několik snítek čerstvého tymiánu, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Postup:

Oloupaný meloun nakrájíme na malé kousky, přičemž opatrně odstraníme černé pecičky. Důkladně omyté okurky nakrájíme na tenké plátky. Obě suroviny promícháme v míse s olivovým olejem, lístečky tymiánu, solí a pepřem a posypeme pokrájenými kostičkami balkánského sýra.

CARPACCIO Z VODNÍHO MELOUNU S KOZÍM SÝREM

Ingredience:

600 g vodního melounu, 200 g tvrdého kozího sýra, hrst bazalky, 50 g mandlových lupínků, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Postup:

Oloupaný meloun zbavíme semínek a nakrájíme na velmi tenké plátky. Melounové plátky rozdělíme na čtyři talíře. Zakapeme je olivovým olejem, posypeme lístky bazalky, nasucho opraženými mandlovými lupínky, kostičkami kozího sýra, osolíme, opepříme a před podáním necháme vychladit.

ŽLUTÝ MELOUN SE SCHWARZWALDSKOU ŠUNKOU NA ŠPEJLI

Ingredience:

500-600 g žlutého melounu, asi 100 g schwarzwaldské šunky, 100 g tvrdého kozího sýra, 2 hrsti polníčku, trochu čtyřbarevného pepře

Postup:

Meloun rozpůlíme a zbavíme semínek. Pomocí vypichovátka připravíme ze žlutého melounu kuličky. Ty obalíme lístky polníčku a plátky schwarzwaldské šunky pokrájené na tenké proužky. Napichujeme na špejle střídavě s kostkami kozího sýra a podáváme jako předkrm posypaný mletým čtyřbarevným pepřem.

ŽLUTÝ MELOUN S KUŘECÍM MASEM

Ingredience:

2 menší žluté melouny, 400 g kuřecích prsou, 1 červená cibule, 250 g mozzarelly, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce másla, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Postup:

Melouny rozpůlíme, zbavíme semínek a vypichovátkem připravíme z dužniny kuličky. Popřípadě můžeme pomocí lžíce dužninu vydlabat a pak nakrájet na menší kousky. Kuřecí prsa nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a na lžíci oleje a na másle je osmahneme dozlatova. Vychladlé je promícháme s melounovou dužninou, na kolečka nakrájenou cibulí, mozzarellou pokrájenou na kostičky a zálivkou připravenou ze zbývajícího oleje, citronové šťávy, soli a pepře. Podáváme vychlazené jako lehčí večeři s plátky bílého chleba nebo toasty. 

Ukázka z knihy Karina vaří s Deníkem / Recepty na celý rok od Kariny Havlů. Vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Autor: Redakce

1.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Opel Insignia Grand Sport.

Francouzi chtějí Opel. Rýsuje se nový automobilový gigant

Žižkovský vysílač v Praze

Nové televizní vysílání startuje od března

Spoření na penzi. Vydělává, ale slabá koruna ho sráží

Penzijní fondy si pochvalují, že spoření na penzi táhne více než v nedávné minulosti. Na přilepšení k důchodu dokonce svým dětem začínají šetřit i někteří rodiče.

EUC koupila od Homolky firmu poskytující nadstandardní péči

Praha - Skupina EUC (dříve Euroclinicum), která v Česku provozuje mimo jiné síť poliklinik a laboratoři, koupila za 50,5 milionu korun firmu Homolka Premium Care, která se specializuje na poskytování nadstandardní individuální zdravotní péče. Prodej akcií firmy je součástí likvidace společnosti Holte, která je dceřinou společností Nemocnice Na Homolce. Ve čtvrtek o tom informovala mluvčí nemocnice Martina Dostálová.

Praha zaplatí na 22 školách výuku češtiny jako cizího jazyka

Praha - Hlavní město zaplatí ve 22 základních školách výuku češtiny pro děti, pro které není mateřským jazykem. Dvě vyučovací hodiny jednou týdně město vyjdou za celý rok zhruba na 620 tisíc korun. Přidělení peněz ve čtvrtek schválili pražští zastupitelé.

Zlikviduje KLDR svého velvyslance v Česku? Prý je na řadě

Paranoidní severokorejský režim v čele s Kim Čong-unem by mohl zlikvidovat svého velvyslance v Česku Kim Pchjong-ila, který patří k členům vládnoucí dynastie. Tvrdí to zahraniční experti na KLDR, podle nichž je ambasador pro režim hrozbou, stejně jako nedávno zavražděný bratr diktátora Kim Čong-una.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies