VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sezona grilovacích párty je tady! Na čem udělat největší pochoutky?

Voda, země, vzduch – ty všechny jsou pro krásu přírody nepostradatelné, díky nim se můžeme těšit z kypícího života na naší zahrádce. Chybí jen jeden, oheň. Pravda, bez naší nejbližší rozpálené hvězdy Slunce bychom o životě nemohli hovořit vůbec. Příjemné sluneční paprsky ale přece jen nejsou tím pravým vyjádřením nejdivočejšího živlu. Tím jsou plameny, které hypnoticky přitahují naši pozornost, které nás hřejí při večerním posezení a především ty, které ze syrových potravin dělají ty největší pochoutky na světě! Jak a kde můžeme udržovat oheň na naší zahradě?

9.6.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock.com

Grilovací krb pro romantiky

Ačkoliv je představa posezení u krbu a pozorování hvězd velmi romantická, dnes nabývá zahradní krb dalšího významu, a to především kulinářského. Stejně jako na zahradním grilu si v něm můžete na mřížce ugrilovat maso či zeleninu, ale v tomto stabilním monolitu se skrývá mnohem víc. Využít ho lze jako pec na chléb či kuřátko.

Grilovací krby jsou vyrobeny z betonových bloků, odolných vůči žáru, mrazu a povětrnostním vlivům. Výhodou je, že pokud si krb na zahradě jednou postavíte, k vlastnímu grilování je poté připraven během chvíle – nemusíte montovat rošt na ohniště ani vynášet těžký gril na zahradu.

Grilovací krb lze umístit do zahrady, altánku nebo dokonce pergoly, není totiž žádný problém postavit komín skrz střechu. Největším lákadlem je ale požitek z otevřeného ohně, který tolik neznečistí zahradu, jako obyčejné ohniště obložené kameny. V grilovacím krbu si zatopíte nejlépe grilovacím uhlím či dřevem. A co se týče čištění, není potřeba speciální péče, pouze důkladné odstraňování popela a čištění grilovacího roštu.

Zahradní udírna pro labužníky

Uzená slaninka, klobásy, ryby, sýry… zbíhají se vám sliny? Pro přípravu jídel uzením jsou tou nejlepší volbou zahradní udírny. Například v OBI si můžete pořídit udírny spojené se zahradním grilem, tzv. univerzální udírny, kde můžeme připravovat pokrmy jak uzením, tak i pečením v pečící troubě nebo grilováním. K výhodám udíren patří menší vnější rozměry, malá spotřeba dřeva a především pak rychlé pečení díky uzavřeném prostoru.

Udírna je vybavena spodními dvířky pro topení a přikládání, teploměrem a komínovou klapkou pro sledování a regulaci teploty. V udírně se topí ideálně trnkovým nebo meruňkovým dřevem nebo dřevěným uhlím. Ke klasické udírně lze také přikoupit mramorovou desku, která je výborná pro přípravu ryb, rožeň nebo i prodloužený komín, jenž vám zajistí lepší tah.

Ohniště, kytara a špekáčky?

Milujete odskakující jiskry a rádi přikládáte do ohně? Kvůli atmosféře otevřeného ohně a opékání špekáčků už nemusíte mít na zahradě permanentně vypálené kolo obložené kameny. K dispozici jsou otevřená ocelová nebo litinová ohniště, která lze v mžiku přenést na zahradu a po použití opět sklidit do garáže či zahradního domku. Navíc si neponičíte trávník a ani se nemusíte bát náhodného požáru. Navíc je možné oheň přenášet i na neobvyklá místa, jako jsou verandy nebo terasy. V pohyblivém ohništi topíme stejně jako v klasickém, a to dřevem.

Čím zatopíme?

Tip odborníka:

„U zahradních udíren je potřeba dávat si větší pozor a pečlivě vybírat. Dřevo s příliš silným aroma by zkazilo chuť uzeného masa nebo sýrů. Nevhodné jsou jehličnany, dřevo s obsahem pryskyřic, ořešák nebo šišky. Vhodné je především suché dřevo habru, buku nebo olše a potom samozřejmě dřevo ovocných dřevin, například třešeň, meruňka či švestka,“ vysvětluje Jiří Šubrt z OBI marketu Praha - Prosek.

Stejně jako v čem topit je důležité i čím! U zahradních grilovacích krbů nebo ohnišť volíme drobné kusy tvrdého dřeva nebo pohodlné a dostupné dřevěné uhlí. Rozhodnete-li se pro dřevo, ideální je čisté a suché, bez příměsi pryskyřice (borovice, smrk), které netvoří nepříjemný dým. Masité pokrmy je naopak vhodné dochutit tzv. grilovacími štěpkami, které nejprve nemočíte do vody, aby nasály vlhkost, a poté dáte na rozpálené uhlíky. Ze štěpek se pak uvolňuje aroma, které maso příjemně provoní a dochutí. Vybírat můžete z nejrůznějších „příchutí“.

Rozhodně není vhodné ani rozumné používat jako podpalovače benzín nebo líh! Optimální jsou speciální podpalovače, ať už v tekuté nebo tuhé formě. Oheň také nezalévejte vodou, ale nechte uhlíky vyhasnout – při tak velkém rozdílu teplot mezi sálajícím krbem a studenou vodou by mohlo dojít k popraskání krbu a vzniku trhlin.

Grilování? Víme, jak na to!

Už jsme probrali krby, udírny a ohniště, paliva i podpalovače. Přichází na řadu otázka, jak vlastně pokrmy nejlépe ugrilovat? Vše záleží na druhu pokrmu, zejména na délce jeho přípravy a také na jeho velikosti. Obecně platí, že menší kousky masa grilujeme nejlépe na přímém ohni – tedy na roštu nebo na jehle, které jsou umístěny nad sálajícími uhlíky. Tento způsob se hodí pro druhy pokrmů, které jsou hotové za chvíli, asi tak za 20 minut.

Přímým grilováním při intenzivním žáru docílíte úžasně křupavé kůrčičky, a té se jen těžko odolává! Druhou variantou je grilování nepřímé. Už z tohoto názvu jasně vyplývá, že maso nepřijde do kontaktu s ohněm a tento způsob se tedy více podobá klasickému pečení.

Nepřímo připravujeme pokrmy, které potřebují k dokonalé chuti více času, řekněme více jak půl hodiny, a na přímém ohni by se mohly spálit. Mohou to být velké kusy masa, jako například celé kuře nebo velké kusy vepřového. K tomuto účelu nám výborně poslouží grilovací tácy nebo obyčejný alobal, kterým pokrm na jehle obalíme. Ptáte se, kam se poděla opečená kůrčička? Nezoufejte. Stačí chvíli před koncem alobal odstranit a posledních pár minut nechat dopéct kůrku do zlatova.

Připravováno ve spolupráci s odborníky z OBI Česká republika s.r.o.

9.6.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ladislav Leksa pečuje o hodiny v kostele sv. Josefa v Obořišti.
3

Zvoník Ladislav Leksa: Změna času je proti přírodě

Dětská skupina. Ilustrační foto.
14

Dvouleté děti nejsou do školek zralé. Potřebují individuální péči

Ceny Thálie pro Vránovou či Kňažka. V muzikálu uspěl Vojtek

Herečka Alena Vránová převzala dnes večer v Praze za dlouhotrvajícího potlesku zaplněného hlediště české první scény prestižní Cenu Thálie za celoživotní činoherní mistrovství. Na jevišti historické budovy Národního divadla v Praze stála už před devíti lety, kdy přebírala prestižní pohár za výkon v inscenaci Bouřlivé jaro v Divadle Ungelt, které je už téměř 20 let jejím druhým domovem.

Kvůli EET nemají kamberští prodejnu potravin

Závažný problém řeší aktuálně již měsíc obec Kamberk. Obyvatelé této vsi nemají, kde v obci nakoupit základní potraviny. Provozovatelka krámku na konci února skončila. Nechtěla kupovat drahou pokladnu pro EET.

Sivok před San Marinem: Vpředu máme hladové kluky, věřím jim

/ROZHOVOR od zvláštního zpravodaje Deníku/ Od českého národního týmu se zítra v San Marinu očekává čisté konto. Podle kapitána Tomáše Sivoka však právě první pohled klame, svěřence Karla Jarolíma, a speciálně obránce, nečeká jednoduchá práce. 

Sobotka po summitu EU: Deklarace obsahuje priority České republiky

Státy, které zůstanou v Evropské unii po odchodu Velké Británie, mají příležitost EU zlepšit, a to ve čtyřech hlavních oblastech. Novinářům to po dnešní schůzce šéfů států a vlád 27 unijních zemí v Římě řekl premiér Bohuslav Sobotka. Premiéři a prezidenti bloku si - bez britské kolegyně Theresy Mayové - připomněli 60 let od podpisu římských smluv, tedy začátku evropské integrace.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies