VYBERTE SI REGION

Ožužlaný rohlík slaví návrat

Pamatujete? Rohlík, který jste mohli v samoobsluze a nejen tam vrazit do ruky řvoucímu dítěti, býval jakousi potravinou poslední záchrany. Zatímco dítko spokojeně žužlalo a patlalo rohlík po kočárku, matka mohla dokončit nákup.

3.4.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Archív

Alespoň to platilo do doby, než přišli pediatři s tím, že rohlík se pro děti do roka v žádném případě vůbec nehodí a i později by s ním měl být člověk spíše opatrný. A to proto, že obsahuje gluten neboli lepek, jehož konzumace může u citlivých lidí rozjet celiakii, onemocnění postihující sliznici tenkého střeva. Příliš brzké ochutnávání pšeničného pečiva bylo dáváno do souvislosti rovněž s rozvojem alergií.

Lepek není tak nebezpečný

Tohle už tak docela neplatí. Nové výzkumy ukázaly, že lepek zase tak nebezpečný není aSvětová zdravotnická organizace dokonce doporučuje, aby kojenci už v pátém měsíci života dostávali potraviny, které ho obsahují. Má to totiž být přesně naopak – čím dříve se dítě s lepkem setká, tímspíše se s ním dokáže bez potíží vyrovnat.

Dětští gastroenterologové s tím souhlasí, první jídlo s lepkem by dítě mělo dostat ještě v době, kdy je plně kojeno. Jelikož se plné kojení doporučuje do půl roku, je skutečně pátý šestý měsíc ideální pro první setkání s lepkem.

Začněte s rýžovou nebo pšeničnou kaší

„Samozřejmě ne hned s rohlíkem, protože dítě by ho stejně nezvládlo kousat, navíc obsahuje i sůl, ale začít můžete některou rýžovou a posléze pšeničnou kaší, pokud možno neslazenou,“ radí dětská lékařka Dana Valentová. Podle některých pediatrů ale nic nezkazíte ani tehdy, když s jídlem, které obsahuje lepek, počkáte do osmého až desátého měsíce života dítěte. Tehdy už to asi lze občas zkusit i s tím rohlíkem.

S celozrnným pečivem u dětí počkejte

Ale samozřejmě, děti mohou i nadále dostávat neslané kukuřičné křupky, kterými matky zapovězený rohlík úspěšně nahradily. Ono je stejně dobré to u dětí s rohlíky a podobným pečivem nepřehánět. Dlouhé cumlání rohlíku může škodit dětským zubům, protože obsahuje sacharidy neboli cukry. Navíc, přece jen je to bílá mouka a to jsou tak trochu prázdné kalorie. A už vůbec nedávejte malým dětem – některá doporučení považují za hranici až deset let věku – pečivo celozrnné, nedokáží ho dobře strávit.

Článek byl převzat z www.kondiceonline.cz.

Anna Chaloupková

Autor: Redakce

3.4.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Čeští vědci přišli na to, proč někteří lidé marodí častěji

Brno – Proč jsou někteří lidé náchylnější k infekcím a alergiím? Na tuto otázku možná našli odpověď vědci z Masarykovy univerzity a Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. 

Pes vběhl na cizí pozemek, majitel mu ustřelil přirození. Teď jej soudí

Klatovsko – Nelehký úkol stojí před klatovským okresním soudem. Musí rozhodnout, zda je Zdeněk Skalický (53 let) nebezpečný pistolník, který ustřelil samonabíjecí pistolí psu přirození jen proto, že vběhl na jeho pozemek, nebo šlo jen o nešťastnou náhodu, když se chovatel snažil bránit své ovce před útočícím predátorem.

Hra s ohněm skončila. Rakousko to zvládlo

Berlín – Němečtí komentátoři vesměs pozitivně hodnotí výsledek rakouských voleb, kdy v nedělních volbách vyhrál kandidát Zelených Alexander Van der Bellen nad Norbertem Hoferem ze Svobodné strany Rakouska (FPÖ).

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies