VYBERTE SI REGION

Party na míru: Každý si již může oslavy užít bez starostí

„Když si chce někdo doma udělat oslavu pro rodinu, je s tím hodně starostí a zařizování. Pokud zvolí catering, tak si oslavu mohou všichni krásně užít. Je ale potřeba, když akce skončí a klient všechno zaplatí, aby z toho měl dobrý pocit," říká Lili Spieglová, která se cateringu věnuje již více než dvacet let.

22.5.2014
SDÍLEJ:

Lili Spieglová. Foto: Deník/Martin Divíšek

Co si vlastně  představit  pod pojmem catering a jaký je jeho vývoj v České republice?

Jde vlastně o jakékoliv zajištění občerstvení pro veřejnost v mnoha variantách.  V překladu to doslova znamená zásobování. Po roce 1989 měl v Česku catering spíše formu luxusnější služby, mezi naše klienty patřily zejména zahraniční a dobře prosperující mladé české firmy. Tehdy byl pojímán catering jako součást luxusu a prosperity. V současnosti se slovo catering používá v tom nejširším slova smyslu.

Například když přijede někam přívěs s mobilní restaurací, je tam také napsáno catering. A je to správně.

Těchto služeb využívají asi nejvíce firmy, je to tak?

Ano, ale poměr firemních a soukromých osob se s dobou změnil. Ještě nedávno byla soukromá osoba, nebo chcete-li rodina, kterási objednala catering, výjimkou. V současnosti je to už jiné. Hodně lidí touží mít například svatbu u sebe doma na zahradě. Je to jednodušší v tom smyslu, že se nemusí řešit místo, a také se svatba koná v milém srdci a blízkém prostředí bez časového omezení.

V čem je specifická příprava takového svatebního cateringu?

Svatby jsou specifické svým emočním nábojem. Ten není u firemních akcí takový. Pro mnohé je svatba také způsob, jak si splnit sen. Navíc ji mnohdy platí rodiče, kteří jsou rádi, když mohou dětem vystrojit velkou a pěknou svatbu.

Lili Spieglová. V čem spočívají přípravy na svatbu či jinou soukromou akci?

Po startovací nabídce, kdy je zákazník rozhodnut pro nás jako dodavatele, se vždy jezdíme nejprve podívat na místo konání zakázky.

Potom se finální nabídka upřesní a eventuálně přizpůsobí rozpočtu.

Jak?

Někteří klienti volí pouze zajištění jídla a služby s nimi spojené a nápoje mají vlastní. To platí zejména při variante dodávky s přípravou bez další obsluhy. Obvykle se domluvíme na poskytnutém servisu, například na zapůjčení sklenic.

Catering je ale především o jídle. Děláte pro klienty ochutnávku menu, které si zvolí?

Když  si  řeknou,  že  ji  chtějí,  určitě  ano. Když si kupříkladu klient vybere pro oslavu svatby svíčkovou, tak je ochutnávka rozhodně na místě. Každý má totiž docela jinou představu, jak taková svíčková má chutnat. Někdo ji dělá více zeleninovou, někdo více bešamelovou, světlou …

Není ale důležité, aby klienti ochutnali vše, co se bude podávat, ale spíše aby zjistili, jak vaříme a jakou úroveň má naše gastronomie.

Jaké druhy kuchyně nabízíte?

Nenabízíme nic, s čím bychom neměli zkušenosti. Kromě tradiční české kuchyně se věnujeme i italské, španělské, francouzské kuchyni, japonskému sushi a tak dále.

Co je nejvíce žádané?

Většina našich zákazníků volí mix mezinárodní kuchyně spolu s nějakým typicky českým oblíbeným pokrmem, zcela  české menu je žádáno méně často. Efektní a výborné jsou pečeně  roastbeefového  typu, kde je důležitý výběr vysoce kvalitního masa. Velmi oblíbené jsou stále  tradiční řízky, přestože  je to typické rodinné jídlo. Rozhodně jsou zákazníci připraveni, že by služba měla být výjimečná. Čistota chutí opírající se o kvalitní suroviny.

Děláte třeba i vegetariánskou kuchyni?

Ta už je považována za standardní součást každé naší nabídky.  V našem spektru máme celou řadu vynikajících receptů. Když chce například někdo grilování, tak vždy doporučuji kromě masa například pečené baklažány, grilované cukety, pečené papriky marinované v oleji a podobně. K masu se to perfektně hodí a pro vegetariána to znamená, že má spoustu možností dobře si vybrat.

Stalo se vám někdy, že klient nakonec odstoupil od objednávky?

To se  několikrát  stalo,  ale vždy k tomu byl nějaký vážný důvod. Například, když v USA došlo k teroristickému útoku na „dvojčata", obrovská akce pro významnou americkou společnost byla zrušena, což jsme považovali za samozřejmé.

Party na míru: Každý si již  může oslavy užít bez starostíLidé si mnohdy myslí, že když si nechají udělat catering u nich doma, tak na tom ušetří…

Ne vždy to tak platí. Velmi to záleží na okolnostech. Ale může to tak rozhodne být.

Může si někdo půjčit u vás třeba jenom stany nebo jiné vybavení a jídlo si připravit sám?

Ano, samozřejmě, to je možné. Zajištujeme i dílčí služby bez gastronomické části.

Kdo si chce posedět s přáteli a nebojí se improvizace, tak si to poměrně lehce může zajistit s vlastní kreativitou i sám. Často nám do firmy volají lidé jen pro radu.

Když si rodina objedná oslavu na zahradě u svého domu, stavíte tam automaticky party stany?

Automaticky rozhodně ne. Pokud to dispozice domu dovolí a zákazník si přeje alternativní variantu bez pobytu na zahradě, je to také dobré řešení. Pokud je  k dispozici dostatečný prostor uvnitř, tak si myslím, že je zbytečné zakrývat zahradu jen kvůli tomu, že by mohlo pršet.

Jestli se má ovšem celá akce konat na zahradě, nikdy bych nedoporučila spoléhat se na počasí. Při zakázce jsme již zažili i bleskovou povodeň a stany s podlážkou byly tehdy jedinou záchranou akce, která se za vypjatých podmínek nakonec moc hezky vydařila.

Mnohé by asi zajímalo, kolik dají za zapůjčení stanu?

Nákladnost stanu se liší podle jejich typu. Ty krásné a dostatečně pevné jsou sice drahé, ale je to větší jistota, pokud jsou skutečné problémy s počasím.  Jednodušší stany jsou sice funkční, ale neodolají tolik velkému náporu větru.

Lili Spieglová. U jakých akcí jsou tedy stany nezbytné?

Především pokud jde o firemní akci. Tam je stan na místě. Využije se k uspořádání sezení, programu, ozvučení akce a podobně. To už se nemůže nechat náhodě. Zároveň ale, pokud má výrobní podnik pěkné skladové prostory, které je možné využít, je to také jedna z variant. Mnoho našich klientů to tak dělá.

Počítáte i s tím, že se něco z vašeho vybavení může rozbít nebo znehodnotit?

Naše společnost je pojištěná na škody odpovědnosti. Od klientů požadujeme někdy kauci, pokud necháváme všechen inventář bez účasti naší obsluhy například do druhého dne na místě, ale nestává se nám, že by se nám ztrácely věci, nebo se něco rozbilo.

Samozřejmě u větších zakázek se vždy nějaká sklenka rozbije nebo nenajde, ale s tím se počítá.

Vizitka Lili Spieglové
•  Cateringu se spolu se svým manželem Reném Spieglem věnuje již přes dvacet let, společně vlastní cateringovou společnost Bohemia Party Servis. Zatímco René vládne části gastronomicko-realizační, Lili se spolu s kolegy zabývá marketingem a je ve styku s klienty.
•  Jejich specializací je špičková gastronomie zaměřená na mezinárodní i tradiční českou kuchyni, nabízejí ale také čistě národní  kuchyně – například francouzskou, italskou, španělskou a rakouskou.
• Jejich první zakázka byla jen pro čtyři osoby a v historii firmy byla tou nejmenší, presto nezapomenutelnou.

Nabízíte v rámci cateringu i nějaký speciální program?

Ano, určitě. Hudba, ozvučení, kouzelnická show, ohňostroj.  Ale u soukromých akcí klienti program vyžadují jen minimálně. Když už, tak je to například trampolína nebo nafukovací skákadlo pro děti. Při zapůjčení skákacího hradu většího rozměru je na místě zajistit také někoho na hlídání dětí, aby se nestal úraz.

Kolik lidí se stará o zdar cateringové akce?

Samozřejmě v zázemí jsou to kuchaři, pomocný personál. Když se jedná o zakázku „dodávka s přípravou do domácnosti, to je zpravidla pro 20 až 30 osob, většinou přijedou dva lidé a ti vše připraví a odjedou. Pokud se jedná o standardní zakázku s obsluhou, záleží na počtu hostů a také typu menu. Zakázka pro 30 až 40 osob vyžaduje 3 až 4 osoby v obsluze, pro 60 osob 5 až 6, záleží také na složitosti menu a nápojového servisu. Obecně platí, že osob  v obsluze by  mělo být  akorát. Ani moc, ani málo.

Někdo si možná řekne, že jde vlastně jen o jídlo, tak proč je to tak drahé?

Každá zakázka je připravována od A do Z. Nákupy, vaření,  přípravy,  převoz,  příprava na místě, průběh akce, sklízení a návrat zpět do základny. Každá sklenička má svoji přihrádku, každý talíř je potřeba převézt. Nic se nesmí rozbít ani poničit po cestě. Dekorace, ubrusy, stoly, květiny…

Kompletní servis považuji za nejefektnější, každý si již oslavy může užít bez starostí.  Jde o dražší službu, ale výsledek stojí za to. Je to zážitek, koupená radost.

Ceny za služby
•  menu s teplým bufetem   ..............  580 Kč
•  sklo k zapůjčení  ....... 5 Kč/kus i s umytím
•  přepravní inventář a servírovací nádobí  ........................... 500 Kč
•  přípravy, servis za akci v jednom   dni  ............................................... 2000 Kč
•  doprava ........................................ 400 až 600 Kč
•  stan lehké konstrukce s možností uzavření všech bočnic   ................... 1800 Kč
•  montáže a demontáže stanu, stolu, židlí tam i zpět  ......................................... 950 Kč
•  světlo do stanu  ....................................... 300 Kč
•  plastové křesílko  .....................  50 Kč za kus
• oválný stůl (šest osob)   .............  95 Kč/kus
• topení houba  s jednou bombou PB  ....................... 1300 Kč
Pozn. red.: Ceny za cateringové služby jsou pouze orientační.

Autor: Redakce

22.5.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Aston Martin postaví 25 nových exemplářů modelu DB4 GT. Cena je astronomická

Britská automobilka Aston Martin se vrátí k výrobě vozu, jehož život byl původně vymezen lety 1959 až 1963. Příští rok totiž obnoví produkci slavného modelu DB4 GT, v plánu je stavba 25 kusů.

Taneční soutěž StarDance vyhrál Piškula před Bankem a Plodkovou

Praha - Vítězem osmé řady taneční soutěže StarDance se stal herec Zdeněk Piškula, který tančil s Veronikou Lálovou. Ve finále dnes předstihl lyžaře Ondřeje Banka s Evou Krejčířovou. Třetí skončila v diváckém hlasování herečka Jana Plodková s Michalem Padevětem. Odborná porota v přímém přenosu České televize ohodnotila stejným počtem bodů dnešní výkony Piškuly a Plodkové, Bank v tomto pořadí zůstal třetí.

Zaorálek míří do Turecka, jednat bude i o zadržených Češích

Ankara/Praha - Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek odlétá v pondělí na dvoudenní návštěvu Turecka. Chce jednat o migrační krizi a podpořit vzájemné obchodní vztahy, bude se ale zabývat i případem dvojice Čechů, kteří byli v zemi zadrženi kvůli údajné příslušnosti ke kurdským milicím. Věnovat by se měl i problematickému projektu stavby turecké elektrárny Yunus Emre, na který poskytla úvěr Česká exportní banka (ČEB) a pojistila ho státní pojišťovna EGAP.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies