VYBERTE SI REGION

Pěstitele zeleniny trápí plíseň. Dá se proti ní bránit?

Vlhko a teplo. To jsou ideální podmínky pro plíseň, která teď trápí většinu pěstitelů nejen na Přerovsku. Ošetření je podle odborníků nezbytné, kdo preventivní ochranu zanedbal, se s úrodou může rozloučit.

6.8.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock.com

Takzvané skleníkové počasí, které je živou vodou pro plíseň, provází téměř celou republiku. Bojují s ní drobní pěstitelé i velké firmy, otázkou je – jak zachránit okurky nebo zelí?

„Investice do postřiku jsou v tuto chvíli zbytečné. Doporučuju posklízet, co ještě lidé mají," uvedl Miroslav Mlčoch, předseda družstva Zeltr Troubky.

S plísní bojují okurky, rajčata, kapusty, zelí nebo brambory.

Na vině je hned několik faktorů. Zaprvé – nedostatek vláhy.

„I když to vypadá, že prší, na půdu to nemá skoro žádný vliv. Srážky jsou minimální, to platí konkrétně u nás v Troubkách," doplnil Mlčoch.

Problém číslo dvě – vysoká vzdušná vlhkost, která se v současnosti pohybuje na 87 procentech. Ta postupně ničí okurky, rajčata a další zeleninu. Na rozdíl od loňského sucha, je letošní letní počasí doprovázeno občasnými přeháňkami, které ale za vysokých teplot vede právě k plísním.

A samozřejmě teplo. Pokud se teploty budou držet kolem třiceti stupňů Celsia, jiné výsledky podle Miroslava Mlčocha ani nebudou.

Používání některých ochranných přípravků, které jsou v souladu s IPZ – integrovaným pěstováním zeleniny, což znamená šetrné chování k přírodě, plísni nezabrání.

To potvrdil i Miroslav Mlčoch.

„Používáme jen vhodné a schválené postřiky. Jestliže je navíc choroba rozlezlá, na jakoukoliv záchranu už je pozdě. Pokud to nezachytíme zavčas, můžeme se se sklizní rozloučit," dodal.

Zelenina by se měla ošetřovat pravidelně, ještě předtím než začne plodit. Přičemž dodržovat se musí i několikadenní ochranné lhůty.

Je to katastrofa

Velké ztráty přiznává Stanislava Zapletalová, která je známá díky výrobě Bochořských svátečních okurků. Letos za ně získala i certifikát Haná – regionální produkt.

„Je to katastrofa, nemám ani polovinu toho, co loni touto dobou," vypočítala následky. Celkem obhospodařuje asi hektar půdy, i přes pravidelnou a denní péči se ani jejím okurkům plíseň nevyhnula.

Produkty Stanislavy Zapletalové jsou navíc známy tím, že nejsou chemicky ošetřeni. Všem typům postřiku se totiž paní Zapletalová vehementně brání. „Ve výsledku to padlo na všechny – i na ty, kteří používají postřiky," vysvětlila.

Teď čeká, co bude dál.

„Buď se okurky vzpamatují nebo ne, nic jiného než si počkat nezbývá," doplnila s tím, že vysela ještě další várku. Pokud počasí dá, okurky by mohla sklidit ještě v září.

Ty budou podle Stanislavy Zapletalové v letošním roce vzácné. „Kdo si nezavařil, tak nemá a bude muset draze koupit," odtušila na závěr.

Autor: Iva Najďonovová

6.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Inkluze je zločin na dětech, říká Václav Klaus mladší

Havlíčkův Brod /ROZHOVOR/ - Má všeobecní vzdělání budoucnost? Je inkluze krok tím správným směrem? To byla hlavní témata přednášky, kterou v Havlíčkově Brodě nedávno připravil Okrašlovací spolek Budoucnost.

Muslimové v Česku nejsou dle knihy monolit, ale pestrá skupina

Brno - Muslimská komunita v Česku je mnohotvárnější a etnicky pestřejší, než jak ji vidí většinová společnost. Její členové se také liší v přístupu k víře a pravidlům. Vyplývá to z obsáhlého souboru studií, který pod názvem Muslimové v Česku vydalo brněnské nakladatelství Barrister&Principal.

Starosta Pískové Lhoty na Nymbursku byl obviněn z rozkrádání obecních peněz

Písková Lhota /FOTOGALERIE/ - Zpronevěra a zneužití pravomoci úřední osoby. To jsou dva trestné činy, z nichž policie obvinila šestačtyřicetiletého starostu Pískové Lhoty na Nymbursku Radovana Staňka. Obecní peníze měl rozkrádat ve spolupráci s účetní obce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies