VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Podzimní zvěřinové hodování

V tomto ročním období probíhá honitba, a tudíž se v restauracích i na pultech obchodů můžeme setkat se zvěřinovým masem.

24.11.2013
SDÍLEJ:

Ilustační foto.Foto: Deník/Jarmila Kuncová

Srnec, jelen, daněk a kanec mají velmi chutné a jemné maso, ovšem čím jsou kusy starší, tím je maso tužší a hůře stravitelné. Z ptáků žijících divoce v přírodě se po kulinářské stránce těší velké oblibě bažant.

Zvěřinu je třeba odblanit, a aby nebyla suchá, protahujeme maso, zvláště větší kusy na pečení, slaninou. Zvěřinu před kuchyňskou úpravou je lépe naložit do marinády, maso bude křehčí, chutnější a stravitelnější.

Nejběžnější marináda je octová nebo připravená z bílého či červeného vína. Maso však můžeme naložit i do kyselého mléka, kde ho necháme na chladném místě zakryté dva až tři dny, přičemž mléko každý den vyměníme a maso obrátíme.

KANČÍ MEDAILONKY S JABLKY A BRUSINKAMI

Ingredience:

600 g kančí kýty bez kosti, vývar dle potřeby (i z kostky), 2 menší jablka, 100 ml červeného vína, 1 lžíce mletého jalovce, 2 lžíce másla, 4 lžíce nasekaných vlašských ořechů, 4 lžíce brusinkového kompotu na ozdobení, 30 g másla, 2 lžíce oleje, sůl, pepř

Postup:

Z kančí kýty nakrájíme medailonky (asi po 75 g), zlehka je naklepeme, po okrajích nepatrně nařízneme, aby se při tepelné úpravě nekroutily, osolíme je, opepříme, ochutíme mletým jalovcem a na rozehřátém oleji je osmahneme po obou stranách. Přidáme lžíci másla, podlijeme červeným vínem a pod pokličkou dusíme doměkka. Podle potřeby podlijeme medailonky vývarem.

Mezitím podusíme na zbývajícím másle oloupaná a na plátky nakrájená jablka.

Hotové medailonky obložíme na talíři podušenými jablky, ozdobíme kopečkem brusinek a posypeme nasekanými vlašskými ořechy.

Podáváme s opečenými bramborami.

ZVĚŘINOVÉ RAGÚ NA HOUBÁCH

Ingredience:

600 g srnčí (jelení nebo daňčí) kýty, 200 g čerstvých lesních hub (nebo žampionů), 3 velké cibule, 1 konzerva oloupaných krájených rajčat (asi 400 g), 100 ml bílého vína, 100 - 200 ml vývaru (i z kostky), 250 ml kysané smetany, 1 lžička hladké mouky, hrst listové petrželky, 2 lžíce oleje, sůl, pepř

Postup:

Odblaněnou kýtu nakrájíme na kostky, mírně osolíme, opepříme a po všech stranách na oleji opečeme.

Opečené maso vyjmeme a v témže tuku necháme zesklovatět nadrobno pokrájené cibule, přidáme očištěné a na plátky nakrájené houby a chvíli je dusíme pod pokličkou, dokud nepustí šťávu.

Pak přidáme opečené maso, podlijeme vše vínem, a když se vydusí, přidáme spařená, oloupaná a pokrájená rajčata, podlijeme trochu vývarem a dusíme za občasného podlévání zbytkem vývaru dál doměkka.

Nakonec přilijeme smetanu rozmíchanou s moukou, vmícháme nasekanou petrželku a povaříme do zhoustnutí. Podáváme s knedlíkem a kouskem citronu.

Ukázka z knihy Karina vaří s Deníkem / Recepty na celý rok od Kariny Havlů. Vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Autor: Redakce

24.11.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Lubomír Bystroň nacistický poklad na Budišovsku hledá už více než dvacet let.
DOTYK.CZ
4

Nacistický poklad na Budišovsku: reálná možnost anebo čirá utopie?

S ukradeným autem ujížděl policistům, zastavila ho až svodidla.
4

VIDEO: S ukradeným autem ujížděl policistům, zastavila ho až svodidla

Nemocnice se propadají do dluhů. Bez injekcí z krajů by neměly na provoz

/INFOGRAFIKA/ Nemocnice jsou na tom stále hůř, přestože účty pojišťoven bobtnají – jen za poslední dva roky se jejich přebytky navýšily o 11,5 miliardy korun. Kde je problém? Experti tvrdí, že je české zdravotnictví špatně nastaveno.

V obchodě už jen s účtenkou. Startuje EET

Malé krámky i velké supermarkety. Řeznictví, pekařství, trafiky nebo třeba prodejny textilu a obuvi. Tam všude už ve středu dostanete – nebo byste alespoň teoreticky měli dostat – povinnou účtenku.

Kdo neumí, ten učí? Může to být ale naopak

Ministerstvo školství chce, aby všude před tabulí stáli kvalitní lidé, kteří rozumějí svému oboru a zároveň mají požadované pedagogické vzdělání. Ne vždy se to potkává s realitou. Kvalifikovaných učitelů matematiky, fyziky a chemie je kupříkladu velký nedostatek. Nejde o planý poplach, neboť zatímco před revolucí třeba obor učitelství fyziky na Matematicko-fyzikální fakultě UK absolvovalo na 150 lidí ročně, v posledních letech je to necelá desítka.

Sobotka chce jednat ve Sněmovně o snížení cen za mobilní data

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) svolal na pátek jednání zástupců všech parlamentních stran k novele zákona o elektronických komunikacích. Chce prověřit možnost zrychleného přijetí normy. Přijetí normy v prvním čtení by podle premiéra tlačilo na snížení ceny mobilních dat.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies