VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pohanka: chutná, zdravá, ale opomíjená

Na tuto obilovinu se v našich kuchyních neprávem zapomíná. Proto jsme se jí věnovali.

21.2.2011
SDÍLEJ:

Houbový kuba z pohanky potěší chuťové buňky a zároveň prospěje lidskému zdraví.Foto: Alena Kučerová

Pravlastí pohanky jsou Himaláje a do Evropy se dostala až v časech tatarských nájezdníků. Obecně je považována za velký zdroj minerálů a vlákniny a přispívá nejenom ke snižování hladiny cholesterolu, ale dokáže udržovat pružné cévy, brání tvorbě krevních sraženin a je i významným zdrojem vlákniny.

Právě v zimním období posiluje její konzumace obranyschopnost sliznic, které tolik trpí při nachlazení nebo chřipce. Pokud bychom chtěli vyzvednout její další přednosti, rozhodně nesmíme zapomínat na vitamin cholin, který regeneruje jaterní buňky. Tento klenot mezi obilovinami je výborný i k detoxikaci celého organismu, a to dokonce i v době těhotenství. Pokud trpíte na opary, pohanka by měla být součástí vašeho jídelníčku.

Správný typ

A jak obilovinu připravovat? Nejdříve musíte vybrat správný typ. Doporučujeme pohanku z Moravy. Ta se podle našich zkušeností mnohem méně rozváří, a tak se z ní při použití nestává nevzhledná kaše. Co se týká samotné přípravy, postup je velice jednoduchý. Příprava je totiž velmi podobná rýži.

Pohanku vaříme v osolené vodě asi 20 minut a dalších 20 minut ji ještě necháme dojít. Pravidlo je, že 100 g pohanky uvaříte ve 2 dcl vody. Takto připravenou pohanku můžete rovnou podávat jako přílohu nebo ji použít k přípravě dalších pokrmů. Snad nejjednodušším a také jedním z klasických pokrmů je pohanka se smaženou cibulkou. Uvařenou pohanku stačí pouze ozdobit dozlatova osmaženou cibulkou a podávat s kyselou okurkou.

Obecně platí, že pohanka je nejlepší s jinou zeleninou. Dalším z jednoduchých receptů je pohanka s rajčaty. Do předem uvařené pohanky přidáte několik stroužků rozmačkaného česneku, nakrájenou cibuli a nakrájená rajčata. Vše promícháte s olivovým olejem a provensálským kořením a upečete v menší zapékací míse. Takto upravenou pohanku můžete použít jako hlavní jídlo nebo chutnou přílohu.

#nahled|http://g.denik.cz/62/39/pohanka_221210_04_denik_clanek_solo.jpg|http://g.denik.cz/62/39/pohanka_221210_04.jpg|Houbový kuba z pohanky potěší chuťové buňky a zároveň prospěje lidskému zdraví.#

Nápadité recepty

Pokud byste chtěli vyzkoušet něco náročnějšího, můžete připravit pohankové karbanátky. I tento recept můžete obměňovat podle fantazie. My vám nabízíme klasickou variantu.

Nejdříve si uvařte 200 g pohanky v osolené vodě. K pohance potom přidejte jednu menší nakrájenou cibuli, dva stroužky rozmačkaného česneku, dvě vejce, sůl pepř, majoránku a nasekanou petrželku. Z připraveného těsta vypracujte bochánky a obalte ve strouhance. I pohankové karbanátky se smaží stejně jako masové na rostlinném oleji do zlatova.

Pokud si pohanku do svého jídelníčku chcete zařadit, nezapomeňte, že fantazii se meze nekladou. Pohanka je vhodná nejenom jako příloha nebo hlavní jídlo. Můžete ji použít také pro přípravu polévek nebo pomazánek. Je to jenom na vás.

LENKA MAHDALOVÁ

21.2.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Z areálu muniční továrny v Boříně se ozývají exploze. Hasiči se z místa museli stáhnout.
AKTUALIZUJEME
6 18

V Poličských strojírnách vybuchla trhavina. Tři lidé jsou v kritickém stavu

Martin Schulz.
4 6

Kandidáta na německého kancléře Schulze bude patrně vyšetřovat OLAF

AKTUALIZOVÁNO

Labe v Pardubicích vyplavilo mrtvolu ženy

Řeka Labe v Pardubicích vyplavila ve čtvrtek ráno mrtvé tělo. Voda mohla mrtvou ženu přivést z Labe či Chrudimky. Policie pátrá po totožnosti.

Osmý ročník je tady! Nominujte tu svoji Ženu regionu

Soutěž pro výjimečné ženy je zase zpátky. Přišel čas přihlásit dámy, které se ve volném čase obětují pro druhé a zvládají své aktivity skloubit s péčí o rodinu. Přihlášení je možné do středy 1. března.

DOTYK.CZ

Chyťte doktora! Nemocnice kupují lékaře už během studia. Nabízí jim i sto tisíc

Více než třetina špitálů láká adepty medicíny na štědrá stipendia, vyplývá z ankety regionálních redakcí Deníku. Další nemocnice to plánují.

FOTO: Na Šumavě řádili vlci. Dokázali zabít statného jelena

Mrtvý jelen, kterého se podařilo najít nedaleko Borových Lad na rozhraní Klatovska a Prachaticka, podle všeho výrazně ovlivní novodobý pohled na vlky na Šumavě. Dosud totiž měli ochránci přírody potvrzené zprávy jen o dvou jedincích, kteří se pohybovali nezávisle na sobě na velkém území. Tohoto jelena ale nejspíše ulovili dva, možná i tři vlci společně.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies