VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pokrmy z čerstvých i sušených rajčat

Rajčata už dnes nejsou jen sezonní záležitostí. Doporučuji však sledovat v obchodě na etiketách jejich původ. Rajská jablíčka pocházející z jižní Evropy nebo Afriky jsou pěstována pod žhavým sluncem a je pak větší potěšení se do nich zakousnout. To platí i pro rajčata, která si vypěstujeme v našich klimatických podmínkách.

8.9.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Vít Šimánek

Loupaná rajčata jsou stravitelnější a mají i jemnější chuť. Výtečná jsou také rajčata sušená.

VEPŘOVÉ ZÁVITKY SE SUŠENÝMI RAJČATY

Ingredience:

4 vepřové řízky (po 150 g), 8 sušených rajčat (v olivovém oleji), 4 lžíce pesta (zakoupeného nebo připraveného podle následujícího receptu), 20 g sušených lesních hub, 1 cibule, hovězí vývar (i z kostky) podle potřeby, 1 lžička majoránky, několik lístků bazalky, 12 lžíce hladké mouky, 2 lžíce oleje, sůl, pepř

Postup:

Houby namočíme do vody na 30 minut, pak je přecedíme (vodu nevyléváme) a necháme na později. Vepřové řízky tence naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme pestem. Na každý řízek poklademe dvě sušená rajčata okapaná z oleje, srolujeme, sepneme párátky a lehce pomoučíme.

Na rozehřátém oleji osmahneme závitky ze všech stran, pak je vyjmeme. Ve zbývajícím tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli s nasekaným česnekem, přidáme scezené houby, vrátíme zpět závitky, osolíme, opepříme, zalijeme vodou z hub a dusíme pomalu za občasného podlévání vývarem doměkka. Nakonec dochutíme majoránkou a bazalkou.

Závitky na talíři obložíme houbovou směsí a podáváme s rýží, těstovinami, vařený- mi bramborami, nebo čerstvým pečivem.

Příprava pesta:

Dvě hrsti nahrubo nasekané bazalky a petrželky rozmixujeme, přidáme 2 stroužky česneku, trochu soli, pepře a 23 kostky ledu. Díky tomu nám bazalka neztmavne. Poté vsypeme 100 g piniových jader nebo vlašských ořechů, 100 g parmazánu a mixujeme na kaši.

Když jsou suroviny dobře umleté, přidáváme po troškách olivový olej (50 ml) a mixujeme dál, dokud nevznikne zelená pasta.

ZAPEČENÁ RAJČATA SE SÝREM

Ingredience:

6 velkých rajčat, 200 až 250 g ementálu, 4 žloutky, máslo na vymazání mísy, sůl, pepř

Postup:

Rajčata rozpůlíme, dužninu vydlabeme. Potom je položíme otvorem dolů na sítko a necháme okapat.

Nastrouhaný sýr promícháme se žloutky, jemně nasekanou rajčatovou dužninou, solí a pepřem. Touto směsí půlky rajčat naplníme a rozložíme do zapékací mísy vymazané máslem. Zapékáme při 180 °C, dokud povrch nezrůžoví. Podáváme s topinkami jako lehčí večeři.

Do náplně můžeme podle chuti přidat nasekanou šunku nebo žampiony nebo jemně nasekanou šalotku či prolisovaný česnek. 

Ukázka z knihy Karina vaří s Deníkem / Recepty na celý rok od Kariny Havlů. Vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Autor: Redakce

8.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Když Essie Bartelsová z Ghany přijela do Spojených států, rozhodla se, že tradiční západoafrické pokrmy představí celému světu
2

Ghanská kuchařka seznamuje USA s africkou gastronomií

Sněm ANO 2017
9 8

Pohádky pro delegáty a kamery: Babišův projev kritizují opozice i ČSSD

FOTO: Masopustní maškary vozil v Homoli speciální autobus

Homole u Panny - Sobota byla v obci Homole u Panny ve znamení masopustního veselí. Specifikem místních oslav byl speciální autobus, který převážel účastníky po jednotlivých částech obce.

AKTUALIZOVÁNO

Policie při pátrání v okolí výbuchu v Poličce nalezla kus munice

Policisté při dnešním pátrání v okolí vybuchlé továrny v Poličce na Scvtavsku nalezli jeden kus munice, zároveň zmenšili pásmo kolem vstupu. Pátrání bude pokračovalo do setmění. Série čtvrtečních explozí v hale v areálu Polišských strojíren zranila 19 lidí, z toho tři vážně.

Šafářová si v Budapešti zahraje finále dvouhry. Osmý titul v kariéře je blízko

Budapešť - Tenistka Lucie Šafářová porazila v semifinále turnaje v Budapešti Němku Carinu Witthöftovou 6:4, 6:3 a poprvé od loňského triumfu v Praze ve Stromovce si zahraje finále dvouhry. Brněnská rodačka bude usilovat o osmý titul v kariéře.

Andrej Babiš: Havel měl u nás zavést prezidentský systém

Hnutí ANO se chystá na sněmovní volby, v sobotu a neděli si zvolí nové vedení a brzy už také představí svou vizi rozvoje České republiky v příštích dvaceti letech. Jeho předseda Andrej Babiš v rozhovoru s Deníkem tvrdí, že Česko by se mělo inspirovat v zahraničí a vzít si z něj to nejlepší – americký většinový systém, švýcarskou přímou demokracii a německý parlamentní jednací řád.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies