VYBERTE SI REGION

Pokrmy z čerstvých i sušených rajčat

Rajčata už dnes nejsou jen sezonní záležitostí. Doporučuji však sledovat v obchodě na etiketách jejich původ. Rajská jablíčka pocházející z jižní Evropy nebo Afriky jsou pěstována pod žhavým sluncem a je pak větší potěšení se do nich zakousnout. To platí i pro rajčata, která si vypěstujeme v našich klimatických podmínkách.

8.9.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Vít Šimánek

Loupaná rajčata jsou stravitelnější a mají i jemnější chuť. Výtečná jsou také rajčata sušená.

VEPŘOVÉ ZÁVITKY SE SUŠENÝMI RAJČATY

Ingredience:

4 vepřové řízky (po 150 g), 8 sušených rajčat (v olivovém oleji), 4 lžíce pesta (zakoupeného nebo připraveného podle následujícího receptu), 20 g sušených lesních hub, 1 cibule, hovězí vývar (i z kostky) podle potřeby, 1 lžička majoránky, několik lístků bazalky, 12 lžíce hladké mouky, 2 lžíce oleje, sůl, pepř

Postup:

Houby namočíme do vody na 30 minut, pak je přecedíme (vodu nevyléváme) a necháme na později. Vepřové řízky tence naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme pestem. Na každý řízek poklademe dvě sušená rajčata okapaná z oleje, srolujeme, sepneme párátky a lehce pomoučíme.

Na rozehřátém oleji osmahneme závitky ze všech stran, pak je vyjmeme. Ve zbývajícím tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli s nasekaným česnekem, přidáme scezené houby, vrátíme zpět závitky, osolíme, opepříme, zalijeme vodou z hub a dusíme pomalu za občasného podlévání vývarem doměkka. Nakonec dochutíme majoránkou a bazalkou.

Závitky na talíři obložíme houbovou směsí a podáváme s rýží, těstovinami, vařený- mi bramborami, nebo čerstvým pečivem.

Příprava pesta:

Dvě hrsti nahrubo nasekané bazalky a petrželky rozmixujeme, přidáme 2 stroužky česneku, trochu soli, pepře a 23 kostky ledu. Díky tomu nám bazalka neztmavne. Poté vsypeme 100 g piniových jader nebo vlašských ořechů, 100 g parmazánu a mixujeme na kaši.

Když jsou suroviny dobře umleté, přidáváme po troškách olivový olej (50 ml) a mixujeme dál, dokud nevznikne zelená pasta.

ZAPEČENÁ RAJČATA SE SÝREM

Ingredience:

6 velkých rajčat, 200 až 250 g ementálu, 4 žloutky, máslo na vymazání mísy, sůl, pepř

Postup:

Rajčata rozpůlíme, dužninu vydlabeme. Potom je položíme otvorem dolů na sítko a necháme okapat.

Nastrouhaný sýr promícháme se žloutky, jemně nasekanou rajčatovou dužninou, solí a pepřem. Touto směsí půlky rajčat naplníme a rozložíme do zapékací mísy vymazané máslem. Zapékáme při 180 °C, dokud povrch nezrůžoví. Podáváme s topinkami jako lehčí večeři.

Do náplně můžeme podle chuti přidat nasekanou šunku nebo žampiony nebo jemně nasekanou šalotku či prolisovaný česnek. 

Ukázka z knihy Karina vaří s Deníkem / Recepty na celý rok od Kariny Havlů. Vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Autor: Redakce

8.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Areál nymburské nemocnice.
1 4

Nemocnice Nymburk: Pacient zemřel kvůli chybě jednotlivce, ne péče

Sebevražda. Policie ČR. Ilustrační snímek.
1

Tragédie: Mladá žena se střelila do hlavy

Kavárník Ondřej Kobza: Jsem jezuitský podnikatel

V pražském kavárenském podhoubí nenajdete známější jméno. Ondřej Kobza má hrst plnou nápadů. Jeho tvář, nejprve spojenou s vršovickým podnikem Café V lese, začíná poznávat celá země, kterou v posledních letech rozehrál projekt Piána na ulici. Kobza má originální pohled na byznys, podporuje levicové ideje, věří v občanskou společnost i v sílu jednotlivce.

Hosté plesu Zemanových mohou opět vyhrát večeři s prezidentským párem

Praha - Návštěvníci pátečního charitativního plesu Miloše a Ivany Zemanových na Pražském hradě budou moci opět vyhrát večeři s prezidentským párem, divočáka z lánské obory nebo vstupenky na koncert Karla Gotta. Právě vystoupení "zlatého slavíka" bude jedním z vyvrcholení plesu. Předtančení se, stejně jako loni, ujme prezident se svou manželkou, řekl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Čínský prezident chce zakázat a zničit všechny jaderné zbraně

Všechny jaderné zbraně by měly být zcela zakázány a zničeny. V sídle OSN v Ženevě to dnes řekl čínský prezident Si Ťin-pching, jehož země patří mezi jaderné velmoci.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies