VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pokrmy z čerstvých i sušených rajčat

Rajčata už dnes nejsou jen sezonní záležitostí. Doporučuji však sledovat v obchodě na etiketách jejich původ. Rajská jablíčka pocházející z jižní Evropy nebo Afriky jsou pěstována pod žhavým sluncem a je pak větší potěšení se do nich zakousnout. To platí i pro rajčata, která si vypěstujeme v našich klimatických podmínkách.

8.9.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Vít Šimánek

Loupaná rajčata jsou stravitelnější a mají i jemnější chuť. Výtečná jsou také rajčata sušená.

VEPŘOVÉ ZÁVITKY SE SUŠENÝMI RAJČATY

Ingredience:

4 vepřové řízky (po 150 g), 8 sušených rajčat (v olivovém oleji), 4 lžíce pesta (zakoupeného nebo připraveného podle následujícího receptu), 20 g sušených lesních hub, 1 cibule, hovězí vývar (i z kostky) podle potřeby, 1 lžička majoránky, několik lístků bazalky, 12 lžíce hladké mouky, 2 lžíce oleje, sůl, pepř

Postup:

Houby namočíme do vody na 30 minut, pak je přecedíme (vodu nevyléváme) a necháme na později. Vepřové řízky tence naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme pestem. Na každý řízek poklademe dvě sušená rajčata okapaná z oleje, srolujeme, sepneme párátky a lehce pomoučíme.

Na rozehřátém oleji osmahneme závitky ze všech stran, pak je vyjmeme. Ve zbývajícím tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli s nasekaným česnekem, přidáme scezené houby, vrátíme zpět závitky, osolíme, opepříme, zalijeme vodou z hub a dusíme pomalu za občasného podlévání vývarem doměkka. Nakonec dochutíme majoránkou a bazalkou.

Závitky na talíři obložíme houbovou směsí a podáváme s rýží, těstovinami, vařený- mi bramborami, nebo čerstvým pečivem.

Příprava pesta:

Dvě hrsti nahrubo nasekané bazalky a petrželky rozmixujeme, přidáme 2 stroužky česneku, trochu soli, pepře a 23 kostky ledu. Díky tomu nám bazalka neztmavne. Poté vsypeme 100 g piniových jader nebo vlašských ořechů, 100 g parmazánu a mixujeme na kaši.

Když jsou suroviny dobře umleté, přidáváme po troškách olivový olej (50 ml) a mixujeme dál, dokud nevznikne zelená pasta.

ZAPEČENÁ RAJČATA SE SÝREM

Ingredience:

6 velkých rajčat, 200 až 250 g ementálu, 4 žloutky, máslo na vymazání mísy, sůl, pepř

Postup:

Rajčata rozpůlíme, dužninu vydlabeme. Potom je položíme otvorem dolů na sítko a necháme okapat.

Nastrouhaný sýr promícháme se žloutky, jemně nasekanou rajčatovou dužninou, solí a pepřem. Touto směsí půlky rajčat naplníme a rozložíme do zapékací mísy vymazané máslem. Zapékáme při 180 °C, dokud povrch nezrůžoví. Podáváme s topinkami jako lehčí večeři.

Do náplně můžeme podle chuti přidat nasekanou šunku nebo žampiony nebo jemně nasekanou šalotku či prolisovaný česnek. 

Ukázka z knihy Karina vaří s Deníkem / Recepty na celý rok od Kariny Havlů. Vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Autor: Redakce

8.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto
4

Oslavy, nebo poslední bitva? Čeští poslanci věří, že EU chytí druhý dech

Stanislav Šulc.
13

Komentář Stanislava Šulce: Babiš nás zklamal. Je čas jít dál

Experti: připlácení na péči vylepší zdraví i rozpočet státu

Čeští pacienti jsou rekordmany ve zdravotní turistice. Ke svému lékaři zajdou i dvanáctkrát za rok. Přitom Skandinávcům to stačí jen třikrát a rakouským sousedům sedmkrát. Česko to stojí zbytečných dvacet miliard korun navíc.

OBRAZEM: Nejlepší fotografie týdne

Prohlédněte si nejpovedenější snímky našich fotografů, pořízené během uplynulého týdne.

Le Penová se sešla s Putinem. Kritizovala sankce EU vůči Rusku

Předsedkyně krajně pravicové francouzské Národní fronty (NF) a kandidátka v nadcházejících francouzských prezidentských volbách Marine Le Penová dnes na zasedání zahraničního výboru Státní dumy (dolní komory ruského parlamentu) prohlásila, že nevidí žádný důvod pro to, aby se Francie k Rusku chovala nepřátelsky. Podle agentury TASS se Le Penová zároveň vyjádřila nesouhlasně o sankcích, které na Rusko uvalila EU.

Drama na magistrátě: muž napadl strážného, poslal ho ke špatné přepážce

Neobvyklé pěstní drama se tento týden odehrálo v budově Magistrátu města Ostravy. Čtyřicetiletý muž, který si chtěl vyřídit pas, chtěl zlynčovat strážného.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies