VYBERTE SI REGION

Pokrmy z čerstvých i sušených rajčat

Rajčata už dnes nejsou jen sezonní záležitostí. Doporučuji však sledovat v obchodě na etiketách jejich původ. Rajská jablíčka pocházející z jižní Evropy nebo Afriky jsou pěstována pod žhavým sluncem a je pak větší potěšení se do nich zakousnout. To platí i pro rajčata, která si vypěstujeme v našich klimatických podmínkách.

8.9.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Vít Šimánek

Loupaná rajčata jsou stravitelnější a mají i jemnější chuť. Výtečná jsou také rajčata sušená.

VEPŘOVÉ ZÁVITKY SE SUŠENÝMI RAJČATY

Ingredience:

4 vepřové řízky (po 150 g), 8 sušených rajčat (v olivovém oleji), 4 lžíce pesta (zakoupeného nebo připraveného podle následujícího receptu), 20 g sušených lesních hub, 1 cibule, hovězí vývar (i z kostky) podle potřeby, 1 lžička majoránky, několik lístků bazalky, 12 lžíce hladké mouky, 2 lžíce oleje, sůl, pepř

Postup:

Houby namočíme do vody na 30 minut, pak je přecedíme (vodu nevyléváme) a necháme na později. Vepřové řízky tence naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme pestem. Na každý řízek poklademe dvě sušená rajčata okapaná z oleje, srolujeme, sepneme párátky a lehce pomoučíme.

Na rozehřátém oleji osmahneme závitky ze všech stran, pak je vyjmeme. Ve zbývajícím tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli s nasekaným česnekem, přidáme scezené houby, vrátíme zpět závitky, osolíme, opepříme, zalijeme vodou z hub a dusíme pomalu za občasného podlévání vývarem doměkka. Nakonec dochutíme majoránkou a bazalkou.

Závitky na talíři obložíme houbovou směsí a podáváme s rýží, těstovinami, vařený- mi bramborami, nebo čerstvým pečivem.

Příprava pesta:

Dvě hrsti nahrubo nasekané bazalky a petrželky rozmixujeme, přidáme 2 stroužky česneku, trochu soli, pepře a 23 kostky ledu. Díky tomu nám bazalka neztmavne. Poté vsypeme 100 g piniových jader nebo vlašských ořechů, 100 g parmazánu a mixujeme na kaši.

Když jsou suroviny dobře umleté, přidáváme po troškách olivový olej (50 ml) a mixujeme dál, dokud nevznikne zelená pasta.

ZAPEČENÁ RAJČATA SE SÝREM

Ingredience:

6 velkých rajčat, 200 až 250 g ementálu, 4 žloutky, máslo na vymazání mísy, sůl, pepř

Postup:

Rajčata rozpůlíme, dužninu vydlabeme. Potom je položíme otvorem dolů na sítko a necháme okapat.

Nastrouhaný sýr promícháme se žloutky, jemně nasekanou rajčatovou dužninou, solí a pepřem. Touto směsí půlky rajčat naplníme a rozložíme do zapékací mísy vymazané máslem. Zapékáme při 180 °C, dokud povrch nezrůžoví. Podáváme s topinkami jako lehčí večeři.

Do náplně můžeme podle chuti přidat nasekanou šunku nebo žampiony nebo jemně nasekanou šalotku či prolisovaný česnek. 

Ukázka z knihy Karina vaří s Deníkem / Recepty na celý rok od Kariny Havlů. Vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Autor: Redakce

8.9.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Vojenský historický ústav má nově opravenou stíhačku MiG-15

Praha - Vojenský historický ústav (VHÚ) bude moct vystavit nově opravený stíhací bombardér MiG-15. V uplynulých pěti měsících ho zrekonstruovali pracovníci Vojenského technického ústavu (VTÚ). Představitelé VTÚ, VHÚ a ministerstva obrany ve čtvrtek opravený stroj na vojenské základně ve Kbelích představili novinářům.

Rakušan: Hnutí STAN je připraveno soudit se o mandát Drábové

Praha - Hnutí STAN je podle středočeského lídra Víta Rakušana připraveno soudit se o mandát krajské zastupitelky Dany Drábové, pokud by ho někdo napadl. Drábová je totiž předsedkyní Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB), ačkoli podle ministerstva vnitra mohou být zastupiteli jen řadoví státní zaměstnanci. STAN tvrdí, že souběh funkcí je podle zákona možný. I kdyby hnutí u soudu neuspělo, výsledkem bude alespoň precedentní rozhodnutí, které vyjasní současný stav, řekl dnes Rakušan novinářům.

Hasiči přejeli hocha, chvátali k požáru. Policie: Nešťastná náhoda

Krucemburk – Havlíčkobrodští kriminalisté uzavřeli vyšetřování nehody z letošního června, při níž hasiči na závodech dračích lodí v Krucemburku na Havlíčkobrodsku přejeli desetiletého chlapce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies