VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pokrmy z našich tradičních uzenin

V září nastává nádherné babí léto a jihočeské město Tábor se má určitě čím chlubit, protože v polovině tohoto měsíce probíhá mezinárodní historický festival Táborská setkání. Je to vždy úžasná podívaná, zejména na průvod husitských bojovníků v dobových kostýmech, procházejících městem za rachotu bubnů a světel pochodní.

22.9.2013 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/Lenka Novotná

Centrum města ožije husitskou historií a aspoň na tři dny nad městem převezme vládu Jan Žižka z Trocnova. Nechybí ani středověké jarmarky a v neposlední řadě stánky s medovinou či hospůdky s vybranými středověkými lahůdkami, ke kterým se většinou hodí orosený žejdlík piva.

ZAPEČENÉ ŠPEKÁČKY NA TMAVÉM PIVU

Ingredience:

8 špekáčků, 4 zelené papriky, 4 rajčata, 2 cibule, 2 romadury, 500 ml tmavého piva, 2 rajčatové protlaky (po 160 g), kremžská hořčice podle potřeby, 2 lžíce medu, 4 bobkové listy, sůl, pepř

Postup:

Špekáčky rozřízneme podélně napůl, ale nedokrojíme je. Rozpůlenou uzeninu potřeme uvnitř hořčicí, poklademe do ní na plátky pokrájený romadur a spíchneme párátky. Na dno zapékací mísy rozložíme na nudličky nakrájené papriky, na kostky nakrájená a předem spařená a oloupaná rajčata, na nudličky pokrájenou cibuli a přidáme bobkový list. Pivo promícháme s rajčatovým protlakem, medem, solí, pepřem a zeleninovou směs pivem zalijeme. Do mísy rozložíme špekáčky rozříznutou stranou nahoru a v troubě vyhřáté na 160 °C zapékáme asi 35 až 40 minut. Podáváme s chlebem.

SPIŠSKÝ ŠPÍZ V ALOBALU

Ingredience:

4 spišské párky (8 nožiček), 6 malých rajčat, 3 zelené papriky, 2 menší cibule, 100 g slaniny, 1 lžička sladké mleté papriky, olej na vymazání alobalu, sůl, pepř

Postup:

Spišské párky nakrájíme na silnější kolečka. Papriku nakrájíme na plátky, rajčata na tlustší kolečka, slaninu na menší kousky, cibuli rozdělíme na plátky. Na špejle střídavě napichujeme jednotlivé suroviny, pak je osolíme, opepříme, posypeme paprikou a zabalíme do olejem vymazaného alobalu. V dobře vyhřáté troubě pečeme asi 25 minut. Podáváme s chlebem, hořčicí nebo kečupem.

RADY A MOUDRA

- Špekáčky, spišské párky nebo třeba lovecký salám byly kdysi pochoutkou konzumovanou u táborových ohňů. V posledních letech se však, až na pár výjimek hodně změnily. Mnohdy v obchodě koupíte nevábnou kašovitou uzeninu.

- Špekáček se nedávno konečně dočkal ochranného označení v rámci EU. Tato tradiční uzenina označená logem EU musí obsahovat 56 procent hovězího a vepřového masa. Už žádné rozemleté masové kosti, masokostní moučka či sója. Můžeme se tedy opět těšit na skutečné pochutnání nejen u táboráku.

- Podobného úspěchu se dočkaly i spišské párky a lovecký salám, které si také vysloužily označení logem EU.

- Párky vkládáme do studené vody a jakmile začne voda vařit, snížíme teplotu a necháme zvolna probublávat, to proto, aby párky nepopraskaly. Vaříme zvolna asi pět minut.

Ukázka z knihy Karina vaří s Deníkem / Recepty na celý rok od Kariny Havlů. Vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Autor: Redakce

22.9.2013 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
S novým rokem se opět mírně upravují pravidla pro přiznání důchodu: rozhoduje nejen dosažení zákonem stanoveného věku, ale rovněž doba pojištění.

Co je dobré stihnout, než odejdete do důchodu

Divadlo Bez zábradlí. Ilustrační fotografie.
16

Kavárna divadla, kde hraje žena Stropnického, nemá EET. Prý nemusí

Mládek nevydržel, Sobotka ho odvolal. Na tahu je Zeman

/ANALÝZA/ - Volby se nevyhrávají díky potlesku velkých firem, ale díky lidem, kteří vhazují hlasovací lístek do urny. Většinou to dělají na základě svých zkušeností – u lékaře, ve škole, při pohledu na výplatní pásku nebo na účet od mobilního operátora. A právě ten je nepřiměřeně vysoký celé tři roky, kdy vedl ministerstvo průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Čeští vojáci měli konflikt s policií v Litvě

Pětice českých vojáků, kteří jsou na tříměsíčním cvičení v Litvě, měli v noci na neděli incident s policií v přístavu Klaipeda. Vojáci byli údajně opilí a dožadovali se vstupu do nočního klubu. Informoval o tom server iHned.cz s odvoláním na litevskou policii a ruská a litevská média.

Migranti pronikli na španělské území. Překonali šestimetrový plot

Na 360 migrantů dnes časně ráno proniklo z Maroka přes vysoký hraniční plot do španělské severoafrické enklávy Ceuta. Jde o druhý masový případ za posledních několik dnů. V pátek se takto dostalo na španělské území kolem 500 lidí.

EET? Prázdné výlohy a strach

Po restauracích, barech a hotelech, které už mají za sebou skoro tři měsíce zkušeností, míří elektronická evidence tržeb (EET) do dalších provozoven. Od začátku letošního března čeká živnostníky podnikající v maloobchodě i velkoobchodě. Někteří jsou už teď dokonale připraveni, jiní podlehli strachu a s podnikáním raději končí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies