Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pokrmy z našich tradičních uzenin

V září nastává nádherné babí léto a jihočeské město Tábor se má určitě čím chlubit, protože v polovině tohoto měsíce probíhá mezinárodní historický festival Táborská setkání. Je to vždy úžasná podívaná, zejména na průvod husitských bojovníků v dobových kostýmech, procházejících městem za rachotu bubnů a světel pochodní.

22.9.2013 1
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Deník/Lenka Novotná

Centrum města ožije husitskou historií a aspoň na tři dny nad městem převezme vládu Jan Žižka z Trocnova. Nechybí ani středověké jarmarky a v neposlední řadě stánky s medovinou či hospůdky s vybranými středověkými lahůdkami, ke kterým se většinou hodí orosený žejdlík piva.

ZAPEČENÉ ŠPEKÁČKY NA TMAVÉM PIVU

Ingredience:

8 špekáčků, 4 zelené papriky, 4 rajčata, 2 cibule, 2 romadury, 500 ml tmavého piva, 2 rajčatové protlaky (po 160 g), kremžská hořčice podle potřeby, 2 lžíce medu, 4 bobkové listy, sůl, pepř

Postup:

Špekáčky rozřízneme podélně napůl, ale nedokrojíme je. Rozpůlenou uzeninu potřeme uvnitř hořčicí, poklademe do ní na plátky pokrájený romadur a spíchneme párátky. Na dno zapékací mísy rozložíme na nudličky nakrájené papriky, na kostky nakrájená a předem spařená a oloupaná rajčata, na nudličky pokrájenou cibuli a přidáme bobkový list. Pivo promícháme s rajčatovým protlakem, medem, solí, pepřem a zeleninovou směs pivem zalijeme. Do mísy rozložíme špekáčky rozříznutou stranou nahoru a v troubě vyhřáté na 160 °C zapékáme asi 35 až 40 minut. Podáváme s chlebem.

SPIŠSKÝ ŠPÍZ V ALOBALU

Ingredience:

4 spišské párky (8 nožiček), 6 malých rajčat, 3 zelené papriky, 2 menší cibule, 100 g slaniny, 1 lžička sladké mleté papriky, olej na vymazání alobalu, sůl, pepř

Postup:

Spišské párky nakrájíme na silnější kolečka. Papriku nakrájíme na plátky, rajčata na tlustší kolečka, slaninu na menší kousky, cibuli rozdělíme na plátky. Na špejle střídavě napichujeme jednotlivé suroviny, pak je osolíme, opepříme, posypeme paprikou a zabalíme do olejem vymazaného alobalu. V dobře vyhřáté troubě pečeme asi 25 minut. Podáváme s chlebem, hořčicí nebo kečupem.

RADY A MOUDRA

- Špekáčky, spišské párky nebo třeba lovecký salám byly kdysi pochoutkou konzumovanou u táborových ohňů. V posledních letech se však, až na pár výjimek hodně změnily. Mnohdy v obchodě koupíte nevábnou kašovitou uzeninu.

- Špekáček se nedávno konečně dočkal ochranného označení v rámci EU. Tato tradiční uzenina označená logem EU musí obsahovat 56 procent hovězího a vepřového masa. Už žádné rozemleté masové kosti, masokostní moučka či sója. Můžeme se tedy opět těšit na skutečné pochutnání nejen u táboráku.

- Podobného úspěchu se dočkaly i spišské párky a lovecký salám, které si také vysloužily označení logem EU.

- Párky vkládáme do studené vody a jakmile začne voda vařit, snížíme teplotu a necháme zvolna probublávat, to proto, aby párky nepopraskaly. Vaříme zvolna asi pět minut.

Ukázka z knihy Karina vaří s Deníkem / Recepty na celý rok od Kariny Havlů. Vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Autor: Redakce

22.9.2013 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:
Ve vyškovských kasárnách vybuchly granáty, jednoho vojáka roztrhaly a další dva zranily.
AKTUALIZOVÁNO
10 6

V dědických kasárnách údajně vybuchly granáty. Jeden voják zemřel

Ilustrační foto.

Vlaky stojí, nádraží pročesává policie. Hledá bombu

O Krejčířovu vilu neměl nikdo zájem. Do dražby půjde znova za půl roku

V úterý proběhla první dražba černošické vily uprchlého Radovana Krejčíře. Žádný zájemce se ovšem nepřihlásil. Dražba se zopakuje ještě za půl roku, ovšem za nižší cenu. O výsledku aukce v úterý informoval server Irozhlas.cz.

Drzá krádež a pád mostu ze špejlí: nejlepší videa z 18. září

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku v pondělí 18. září 2017.

Chybí posudkoví lékaři a co je zlé: třetina jich za rok skončí kvůli věku

Lékařské posudkové službě chybí lékaři a situace se na konci příštího roku může ještě zhoršit. Kvůli věku skončí třetina doktorů, bude jim přes 70 let. Ministerstvo práce chce, aby administrativu za "posudkáře" začali vyřizovat v příštím roce asistenti. Na volná místa chce díky zvýšení platů přilákat nové lékaře.

Připravte se na topnou sezonu: Některé obce žádají revize plošně

/INFOGRAFIKA/ Než si necháte vystavit revizní zprávu, ověřte si, kdo vám ji zpracovává, radí ředitel topenářské asociace Mojmír Krátký.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení