VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pokrmy z rybízu červeného i černého

V červenci dozrává rybíz, ze kterého si můžeme připravit různé sladké moučníky a dezerty, ale i slané pokrmy nebo omáčky. Šťáva z červeného rybízu se využívá jako potravinářské barvivo. Rybíz obsahuje velké množství vitaminu C. Chrání cévy a podporuje trávení. Léčivé účinky má při žaludečních problémech a průjmech.

14.7.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Archiv

KUŘECÍ STEHNA S RYBÍZOVOU OMÁČKOU

Ingredience:

4 kuřecí stehna, 3 lžíce rybízové omáčky, 50 g mandlových lupínků, kousek čerstvého zázvoru, špetka mleté skořice, 150 ml dezertního vína, asi 250300 ml drůbežího vývaru, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička škrobové moučky, 2 lžíce oleje, 1 lžíce másla, sůl, pepř

Na omáčku: 2 hrsti rybízu (červený/černý), 2 - 3 lžíce medu, několik lístků máty peprné, sůl, pepř

Postup:

Kuřecí stehna (můžeme je pro dietnější pokrm zbavit kůže) osolíme, opepříme a poprášíme moukou. Na rozehřátém oleji stehna opečeme ze všech stran a přidáme máslo. Maso mírně podlijeme vývarem a zvolna dusíme pod pokličkou asi 30 minut. Podle potřeby podléváme. Pak kuře podlijeme dezertním vínem, přidáme rybízovou omáčku, nastrouhaný zázvor, špetku skořice a ještě asi 20 minut za občasného podlévání dusíme.

Stehna vyjmeme a šťávu zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou v trošce vody a krátce povaříme do zhoustnutí. Porce dáme na talíř, přelijeme omáčkou a posypeme nasucho opraženými mandlovými lupínky. Vhodnou přílohou je rýže.

Rybízová omáčka:

Rybíz rozmačkáme a osladíme medem. Podle potřeby osolíme, opepříme a dochutíme nasekanými lístky máty peprné.

LETNÍ SALÁT

Ingredience:

1 ledový salát, 1 medový meloun, hrst vlašských ořechů nebo pražených mandlí, hrst bazalky

Na dresink: 4 lžíce rybízové omáčky, 2 lžíce bílého vinného octa, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžička mletého zázvoru, 1 lžička kůry z pomeranče

Postup:

Ledový salát natrháme na malé kousky nebo keramickým nožem nakrájíme na nudličky a smícháme s dresinkem, který jsme připravili prošleháním všech uvedených surovin. Oloupaný meloun nakrájíme na tenké plátky, naaranžujeme na salát, posypeme ořechy a jemně natrhanou bazalkou.

RYBÍZOVÝ KOLÁČ „HOP DO REMOSKY"

Ingredience:

500 g rybízu, 150 g polohrubé mouky, 100 g krupicového (popř. hnědého) cukru, 2 vejce, asi 150 ml mléka, 80 g másla, 1/2 prášku do pečiva, sůl

Postup:

Polohrubou mouku smícháme s cukrem, nasekaným máslem, práškem do pečiva a z této směsi připravíme drobenku. Hrnek drobenky dáme stranou, do zbylé vpracujeme rozšlehaná vejce, špetku soli a tolik mléka, abychom získali hustší těsto, které nalijeme do kulaté rozevírací formy, kde jsme předem rozložili pečicí papír. Na těsto dáme očištěný rybíz, posypeme drobenkou, vložíme do remosky a pečeme asi 40 minut. Koláč nakrájíme na porce až po vychladnutí.

Poznámka: Koláč peču zejména v remosce i s uvedenou rozevírací formou a pečicím papírem. Výsledek je skvělý. 

Ukázka z knihy Karina vaří s Deníkem / Recepty na celý rok od Kariny Havlů. Vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Autor: Redakce

14.7.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ladislav Okleštěk
33

Hejtmanem olomouckého kraje je Okleštěk. Sesazený Košta asi ANO opustí

Ilustrační foto.

Cukrárna Šárka v Michálkovicích končí, hlavním důvodem je EET

DOTYK.CZ

Jako po válce. Podívejte se na kdysi výstavní čtvrť v Ostravě

Třeba to opravit a ne opustit! Těžko říci, zda sprejeři říkající si Deroj a Breck mysleli tyto slova vážně či ironicky. Nastříkali je každopádně mezi ruiny, které kdysi bývaly výstavními činžáky pro železničáře.

Česko zažilo neobvykle teplý den, teplota atakovala osmnáct stupňů

Na většině území Česka vystupovaly teploty na 10 až 15 stupňů Celsia, v Karviné, ale rtuť teploměru dosáhla až na 17,7 stupně. Teplotní rekordy pro 27. únor byly dnes překročeny na 20 ze 144 stanic měřících 30 a více let. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu. Podobně teplo bylo už v minulém týdnu ve čtvrtek.

Optimistické zprávy? Většina obchodníků je prý na EET připravena

Jak jsou na tom podnikatelé před druhou vlnou elektronické evidence tržeb? Podle Finanční správy většina připravena je. Autentizační údaje si dosud vyzvedlo 110.000 podnikatelů z odhadovaných 250.000, ne všichni z maloobchodu a velkoobchodu ale evidenci budou muset podléhat či ji od 1. března vykazovat, sdělila.

Student z Brna vymyslel jedinečný výpočet. Dostal cenu Wernera von Siemense

Už jako středoškolák chodil občas o prázdninách vypomáhat do Ústavu přístrojové techniky Akademie věd. „Hrozně mě to bavilo. Tak jsem u toho pak už zůstal," vzpomíná pětadvacetiletý Tomáš Pikálek. Jeho diplomové práci letos v únoru udělila porota prestižní cenu Wernera von Siemense pro mladé talentované vědce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies