VYBERTE SI REGION

Pokrmy z rybízu červeného i černého

V červenci dozrává rybíz, ze kterého si můžeme připravit různé sladké moučníky a dezerty, ale i slané pokrmy nebo omáčky. Šťáva z červeného rybízu se využívá jako potravinářské barvivo. Rybíz obsahuje velké množství vitaminu C. Chrání cévy a podporuje trávení. Léčivé účinky má při žaludečních problémech a průjmech.

14.7.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Archiv

KUŘECÍ STEHNA S RYBÍZOVOU OMÁČKOU

Ingredience:

4 kuřecí stehna, 3 lžíce rybízové omáčky, 50 g mandlových lupínků, kousek čerstvého zázvoru, špetka mleté skořice, 150 ml dezertního vína, asi 250300 ml drůbežího vývaru, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička škrobové moučky, 2 lžíce oleje, 1 lžíce másla, sůl, pepř

Na omáčku: 2 hrsti rybízu (červený/černý), 2 - 3 lžíce medu, několik lístků máty peprné, sůl, pepř

Postup:

Kuřecí stehna (můžeme je pro dietnější pokrm zbavit kůže) osolíme, opepříme a poprášíme moukou. Na rozehřátém oleji stehna opečeme ze všech stran a přidáme máslo. Maso mírně podlijeme vývarem a zvolna dusíme pod pokličkou asi 30 minut. Podle potřeby podléváme. Pak kuře podlijeme dezertním vínem, přidáme rybízovou omáčku, nastrouhaný zázvor, špetku skořice a ještě asi 20 minut za občasného podlévání dusíme.

Stehna vyjmeme a šťávu zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou v trošce vody a krátce povaříme do zhoustnutí. Porce dáme na talíř, přelijeme omáčkou a posypeme nasucho opraženými mandlovými lupínky. Vhodnou přílohou je rýže.

Rybízová omáčka:

Rybíz rozmačkáme a osladíme medem. Podle potřeby osolíme, opepříme a dochutíme nasekanými lístky máty peprné.

LETNÍ SALÁT

Ingredience:

1 ledový salát, 1 medový meloun, hrst vlašských ořechů nebo pražených mandlí, hrst bazalky

Na dresink: 4 lžíce rybízové omáčky, 2 lžíce bílého vinného octa, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžička mletého zázvoru, 1 lžička kůry z pomeranče

Postup:

Ledový salát natrháme na malé kousky nebo keramickým nožem nakrájíme na nudličky a smícháme s dresinkem, který jsme připravili prošleháním všech uvedených surovin. Oloupaný meloun nakrájíme na tenké plátky, naaranžujeme na salát, posypeme ořechy a jemně natrhanou bazalkou.

RYBÍZOVÝ KOLÁČ „HOP DO REMOSKY"

Ingredience:

500 g rybízu, 150 g polohrubé mouky, 100 g krupicového (popř. hnědého) cukru, 2 vejce, asi 150 ml mléka, 80 g másla, 1/2 prášku do pečiva, sůl

Postup:

Polohrubou mouku smícháme s cukrem, nasekaným máslem, práškem do pečiva a z této směsi připravíme drobenku. Hrnek drobenky dáme stranou, do zbylé vpracujeme rozšlehaná vejce, špetku soli a tolik mléka, abychom získali hustší těsto, které nalijeme do kulaté rozevírací formy, kde jsme předem rozložili pečicí papír. Na těsto dáme očištěný rybíz, posypeme drobenkou, vložíme do remosky a pečeme asi 40 minut. Koláč nakrájíme na porce až po vychladnutí.

Poznámka: Koláč peču zejména v remosce i s uvedenou rozevírací formou a pečicím papírem. Výsledek je skvělý. 

Ukázka z knihy Karina vaří s Deníkem / Recepty na celý rok od Kariny Havlů. Vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Autor: Redakce

14.7.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

23.8.2014

Houbové hody

POHLEDEM DENÍKU: Zeman a jeho lidé. Co se děje na Hradě?

Odchod vrchního protokoláře Jindřicha Forejta spustil lavinu otázek ohledně toho, jak to vlastně na Pražském hradě chodí.

Kapra na Vánoce koupíte on-line

Orlickoústecko, Svitavsko – Kapr s bramborovým salátem je vánoční klasika. Na kolik letos štědrovečerní večeře vyjde? Kilo šupináče v regionu koupíte pod 90 korun. Ulovit si ho můžete dokonce v „on-line rybníku", Plundrovo rybářství z Dlouhoňovic totiž nabízí on-line objednávku.

Polská medvědice rozbila skrytou kameru, která ji natáčela

Varšava - Se zjevným potěšením se medvědice válela v čerstvě napadlém sněhu v pohoří Bieszczady na jihovýchodě Polska - než si všimla, že ji při dovádění natáčí skrytá kamera. Fotopast vzápětí rozbila.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies