Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pokrmy z rybízu červeného i černého

V červenci dozrává rybíz, ze kterého si můžeme připravit různé sladké moučníky a dezerty, ale i slané pokrmy nebo omáčky. Šťáva z červeného rybízu se využívá jako potravinářské barvivo. Rybíz obsahuje velké množství vitaminu C. Chrání cévy a podporuje trávení. Léčivé účinky má při žaludečních problémech a průjmech.

14.7.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Archiv

KUŘECÍ STEHNA S RYBÍZOVOU OMÁČKOU

Ingredience:

4 kuřecí stehna, 3 lžíce rybízové omáčky, 50 g mandlových lupínků, kousek čerstvého zázvoru, špetka mleté skořice, 150 ml dezertního vína, asi 250300 ml drůbežího vývaru, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička škrobové moučky, 2 lžíce oleje, 1 lžíce másla, sůl, pepř

Na omáčku: 2 hrsti rybízu (červený/černý), 2 - 3 lžíce medu, několik lístků máty peprné, sůl, pepř

Postup:

Kuřecí stehna (můžeme je pro dietnější pokrm zbavit kůže) osolíme, opepříme a poprášíme moukou. Na rozehřátém oleji stehna opečeme ze všech stran a přidáme máslo. Maso mírně podlijeme vývarem a zvolna dusíme pod pokličkou asi 30 minut. Podle potřeby podléváme. Pak kuře podlijeme dezertním vínem, přidáme rybízovou omáčku, nastrouhaný zázvor, špetku skořice a ještě asi 20 minut za občasného podlévání dusíme.

Stehna vyjmeme a šťávu zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou v trošce vody a krátce povaříme do zhoustnutí. Porce dáme na talíř, přelijeme omáčkou a posypeme nasucho opraženými mandlovými lupínky. Vhodnou přílohou je rýže.

Rybízová omáčka:

Rybíz rozmačkáme a osladíme medem. Podle potřeby osolíme, opepříme a dochutíme nasekanými lístky máty peprné.

LETNÍ SALÁT

Ingredience:

1 ledový salát, 1 medový meloun, hrst vlašských ořechů nebo pražených mandlí, hrst bazalky

Na dresink: 4 lžíce rybízové omáčky, 2 lžíce bílého vinného octa, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžička mletého zázvoru, 1 lžička kůry z pomeranče

Postup:

Ledový salát natrháme na malé kousky nebo keramickým nožem nakrájíme na nudličky a smícháme s dresinkem, který jsme připravili prošleháním všech uvedených surovin. Oloupaný meloun nakrájíme na tenké plátky, naaranžujeme na salát, posypeme ořechy a jemně natrhanou bazalkou.

RYBÍZOVÝ KOLÁČ „HOP DO REMOSKY"

Ingredience:

500 g rybízu, 150 g polohrubé mouky, 100 g krupicového (popř. hnědého) cukru, 2 vejce, asi 150 ml mléka, 80 g másla, 1/2 prášku do pečiva, sůl

Postup:

Polohrubou mouku smícháme s cukrem, nasekaným máslem, práškem do pečiva a z této směsi připravíme drobenku. Hrnek drobenky dáme stranou, do zbylé vpracujeme rozšlehaná vejce, špetku soli a tolik mléka, abychom získali hustší těsto, které nalijeme do kulaté rozevírací formy, kde jsme předem rozložili pečicí papír. Na těsto dáme očištěný rybíz, posypeme drobenkou, vložíme do remosky a pečeme asi 40 minut. Koláč nakrájíme na porce až po vychladnutí.

Poznámka: Koláč peču zejména v remosce i s uvedenou rozevírací formou a pečicím papírem. Výsledek je skvělý. 

Ukázka z knihy Karina vaří s Deníkem / Recepty na celý rok od Kariny Havlů. Vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Autor: Redakce

14.7.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
První školní den na malé škole v Řehlovicích.
5 9

Brašna by měla vážit 10 procent z hmotnosti dítěte, říká odborník

Zakladatel Flixbusu André Schwämmlein
DOTYK.CZ
6

Radši více místa, než mizerná káva, říká zakladatel FlixBusu

Dva trůny, dvě Češky. Vydrží?

Od včerejška jsou světovými jedničkami ve dvouhře a čtyřhře Karolína Plíšková a Lucie Šafářová.

Režisér Tomáš Svoboda: Svatba je pro mne takový divně kostýmovaný mejdan

/ROZHOVOR/ Režisér a scenárista Tomáš Svoboda působí jako recesista, kterému není nic svaté – když například v televizním Dobrém ránu propagoval obnovenou premiéru své drsné inscenace Popcorn, s vážnou tváří před kamerami tvrdil, že k přezkoušení titulu došlo proto, že všichni hlavní představitelé byli během repríz omylem postříleni. Se stejnou „neuctivostí“ vůči autoritám režíroval i své politické kabarety.

Výbava pro školáky? Nákup vyjde výhodněji než před lety

/INFOGRAFIKA/ Pořídit vybavení pro dítě školou povinné lze výhodněji než před deseti lety. Většina školních pomůcek, poplatků ve školní jídelně či v základní umělecké škole sice zdražila, ale platy rostly rychleji. 

Trump: V Afghánistánu zůstaneme a budeme bojovat

Prezident Donald Trump řekl, že urychlené stažení USA z Afghánistánu by zanechalo vakuum, které by zaplnili teroristé. Jeho původním instinktem podle jeho slov bylo stáhnout americké síly, ale místo toho se rozhodl zůstat a "bojovat o výhru."

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení