První zmínky o kopci severně od centra Prahy se datují do 11. století. V oblasti byly zejména vinice a vinohrady. Souvisleji začala být Letná osidlována až v 19. století, zástavba se šířila od Holešovic a od Bubenče.

Sady byly vytvořeny v 19. století 

Významnou se Letná stala v roce 1891, kdy tu byl zahájen provoz první pražské lanovky. V současnosti je oblíbenou čtvrtí zejména kvůli Letenským sadům. V době Karla IV. byly porostlé vinohrady. Časem ale v důsledku válek zanikly. Samotné sady byly vytvořeny ve čtyřicátých letech 19. století.

V počátku 20. století odolal park megalomanskému projektu, v jehož rámci měl být zničen a rozdělen. Nápad nebyl uskutečněný stejně jako prvorepublikový plán zastavět Letenskou pláň budovou parlamentu.

Čtvrť skrývá architektonické zajímavosti 

Dnes jsou Letenské sady chloubou celé čtvrtě a slouží Pražanům k rekreaci a sportu. Letná ale rozhodně není jen park a rozlehlá pláň. Čtvrť v sobě skrývá řadu architektonických zajímavostí, ať už povedených, či méně úspěšných.

Další z procházek Prahy neznámé návštěvníky provede po zajímavých památkách této čtvrti. První dvě zastávky budou spjaty se sportovní tematikou. Na programu totiž bude bubenečská sokolovna, pocházející už z roku 1911. Druhým místem bude fotbalový stadion Sparty. Závěr vycházky bude v církevním duchu patřit kostelu sv. Klimenta.

Památky na Letné. Infografika. Zdroj: Redakce

Elegantní LetnáKomentovaná procházka se uskuteční v neděli 11. prosince
Sraz účastníků bude v Korunovační ulici č. 29
Délka vycházky 1,5 hodiny
Terén je vhodný pro kočárky i pro vozíčkáře
Provází Dan Verner
Účastníci si připomenou architekta, který chtěl vybourat Nové Město a nahradit jej třemi mrakodrapy a parkem, navštíví ulici, ve které bydlel slavný český malíř Antonín Slavíček a uvidí „Parník" nominovaný na cenu Stavba roku

Praha Neznámáje projekt Petra Rysky, který jej založil v roce 2013
neznámá zákoutí metropole představuje na webu www.prahaneznama.cz
facebookový profil sleduje přes 81 tisíc fanoušků

Čtěte také: Poznejte tajemství beuronského umění