VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Překvapte své nejbližší a připravte jim ochucenou grilbagetu se špízem

K letnímu grilování a posezení s přáteli přináší gastronomický specialista Petr Stupka jeden z jeho nejoblíbenějších kulinářských triků.

18.7.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník

Shrnutí receptu
Suroviny
- 500 g kuřecí svaloviny,
- 100 g slaniny,
- 100 g cibule,
- 130 g čerstvé papriky,
- 1 vejce,
- 30 g bramborového škrobu,
- sůl,
- 2 dlouhé bagety,
- listy salátu polníček,
- 60 g másla,
- Koření kulinář = zlatá pečínka, bylinkové máslo

K létu patří také posedávání na zahradě či příprava pestré večeře na grilu. „Velmi rád sedávám na své zahradě u dřevěného altánu a chystám večeři. Díky sálavé terakotové desce, kterou rozehřívá elektrická spirála, mám totiž k dispozici v podstatě vše, co potřebuji," prozrazuje kuchař Petr Stupka.

Jedním z jeho nejoblíbenějších kulinářských triků je grilbageta, kterou si teď s jeho pomocí můžete snadno připravit i vy!

„Určitě si čas od času přichystáte nějaký šašlik nebo chcete-li špíz. Pestrá směs na jehlici či špejli, pěkně upečená, to jest vidina lákavá. No a pokud si chvilku pohrajete se stejnoměrně nakrájenými kousky masa, zeleniny, uzeniny a třeba i hub, pak už stačí vložit špíz do rozpečené a lehce ochucené bagety, vytáhnout špejli a máte hotovou elegantní grilbagetu," říká Petr Stupka.

Nabízíme vám přesný postup, jak připravit tuto dobrotu z kuřecí svaloviny. „Samozřejmě je jenom na vás, zda připravíte maličké či větší bagety a jaké suroviny do nich po upečení na jehle vložíte, ale věřte, že všechny tato maličkost nadchne," láká kuchař.

Co za suroviny si máte pořídit?

Celkový čas i s přípravou je zhruba jedna hodina. Na asi šest porcí si připravte 500 gramů kuřecí svaloviny, 100 gramů slaniny, 100 gramů cibule, 130 gramů čerstvé papriky, jedno vejce, 30 gramů bramborového škrobu, sůl, dvě dlouhé bagety, listy salátu polníček, 60 gramů másla, koření kulinář, koření zlatá pečínka – sušená mletá cibule, paprika, kurkuma, mletý rozmarýn a tymián, koření bylinkové máslo kulinář – směs bylinek, česnek, bílý pepř, sůl.

Jak postupovat v přípravě grilbagety

„Kuřecí maso, stehenní nebo prsní svalovinu, nakrájejte na stejnoměrné kousky. Vložte do misky, přidejte vejce, bramborový škrob, sůl a dvě lžičky zlaté pečínky. Vše důkladně promíchejte a nechte v chladu odležet asi 30 minut," radí gastronomický specialista Petr Stupka.

„Papriku, slaninu a cibuli nakrájejte na stejnoměrné kousky tak, aby vše bylo možné napichovat na jehlice či špejle. Marinované maso napichujte střídavě se slaninou a zeleninou na jehlice. Délku špízů zvolte podle velikosti baget. Špízy grilujte nejprve zvolna, aby se propekly. Ideální je sálavé teplo. Když jsou jehlice téměř pečené, rozpečte rozpůlené bagety," pokračuje Petr Stupka. Dále radí, aby se do změklého másla namíchala kořenící směs bylinkové máslo, které rozetřete po opečeném pečivu. Do každé z baget pak vložte pečený špíz, vytáhněte špejli a přizdobte listy salátu, polníčkem, rukolou a podobně.

Můžete si vybrat z několika variací

Pro ty, kterým by nestačila jen jedna varianta má kulinář Petr Stupka doporučení. „Je samozřejmě možné péci na jehlici různé jiné suroviny, například uzeniny, žampiony, další druhy masa i kuličky ze sekaného masa. Skvělé jsou bagety doplněné za tepla strouhaným sýrem," dodává.

Malá rada na závěr. Vyzkoušet také můžete do změklého másla zapracovat i jiné druhy kořenících směsí. Příště si spolu s kuchařem Petrem Stupkou řekneme o grilované krkovičce.

Markéta Markovicsová

Autor: Redakce

18.7.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Žižkovský vysílač v Praze
19

Nové televizní vysílání startuje od března

Sedmiramenný svícen, symbol židovství
DOTYK.CZ
7

Izraelci spočítali židy v okolí Trumpa. Na výročí šoa

AKTUALIZOVÁNO

Česko zasáhl silný vítr. Kácel stromy, ochromil dopravu, shazoval střechy

Předpověď meteorologů se vyplnila. Velmi silný vítr narušil železniční dopravu po celé České republice. Nejvíce pak v jižních Čechách. V Praze ničil také billboardy a shazoval plechy ze střech. Vítr by měl během dneška postupně slábnout. Výstraha platila v hlavním městě i ve většině krajů do dnešních 10:00.

Soud poslal muže, který chtěl k islamistům, na tři roky do vězení

Jan Silovský ze Spáleného Poříčí, který se chtěl přidat k teroristické organizaci Islámský stát, byl odsouzen za trestný čin podpora a propagace terorismu ve stadiu pokusu a soud mu vyměřil trest tři roky a tři měsíce v mírnějším typu věznice s dohledem.  

Plastové tašky už nebudou v obchodech zdarma. Sněmovna schválila novelu

Lidé zřejmě nebudou moci od příštího roku získat v obchodech zadarmo žádné plastové tašky, v nichž by si mohli odnést zboží. Bezplatné by mohly zůstat jen tenké sáčky, například na pečivo či masné výrobky. Sněmovna to dnes schválila v rámci novely o obalech, která má v návaznosti na předpisy EU omezit objem plastového odpadu.

Rodičům vadí povinná předškolní docházka

V názorech na novou povinnost nechat zapsat budoucí prvňáčky do mateřských škol se rodiče předškoláků a učitelé neshodnou. Stejně jako u další možnosti učit dítě doma, ale počítat s tím, že bude muset absolvovat přezkoušení, zda je stejně připravené jako jeho vrstevníci navštěvující školky. Povinná předškolní docházka začíná platit od září letošního roku.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies