Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Proč pěstovat pastinák

Pastinák je rostlina typická pro Evropu, o čemž svědčí skutečnost, že se s jeho planou formou můžeme setkat velmi často v přírodě, na okrajích cest a podél příkopů. Kvete zlatožlutými květy sestavenými do okolíku, listy jsou podobné celerovým.

24.5.2014
SDÍLEJ:

Ilustační foto.Foto: Shutterstock.com

Pastinák se pěstuje již 3000 let. Před příchodem brambor  do Evropy se využíval  nejen k jídlu, jako vařená příloha, k přípravě polévek, kaší nebo společně s ostatní kořenovou zeleninou k dušení masa, zvěřiny a ryb, ale také k léčení revmatismu, plynatosti a neuróz. Má také močopudné účinky, ale v současné době je využíván pro tyto účely pouze v lidovém léčitelství.

Zdroj vitaminu C

Pastinák se od petržele liší větší mohutností kořene, s průměrem v horní části až pět centimetrů. Jeho velkou předností, při srovnání s petrželí, je nenáročnost. Snáší osluněné i mírně zastíněné  stanoviště,  nepotřebuje  vyšší  dávky hnojení a závlahu vyžaduje pouze v době extrémního sucha. Chorobami a škůdci trpí pouze výjimečně. Nesnáší pouze půdy kyselé nebo čerstvě vyhnojené.

Vysokou výživnou hodnotu kořenům dodává obsah bílkovin a třikrát vyšší obsah cukru, než má například mrkev. Ze všech kořenových zelenin má pastinák nejvyšší obsah vitaminu C, dále vyniká obsahem draslíku, vápníku, fosforu a aromatických silic. Chuť kořenu je mírně nasládlá, kořenitá. Petrželi ale musíme přiznat jemnější chuť a vůni. Na rozdíl od jemnější petržele poskytuje pastinák více než dvojnásobné výnosy.

Mráz mu dodá chuť

Pastinák se pěstuje z výsevu semen, který je možné uskutečnit ve dvou termínech. Bud brzy na jaře, nejčastěji v březnu až dubnu, nebo opět na podzim, v průběhu září až začátku října. Řádky volíme asi 30 centimetrů od sebe. Vzchází za dva až čtyři týdny a rostlinky rostou velmi pomalu. Osvědčuje se pracnější způsob výsevu, a to po třech semenech do řádku na vzdálenost asi deseti centimetrů, s následným vyjednocením. Vyjednocené rostlinky se zásadně nevysazují, vzhledem k jemnému kořínku se neujímají.

Kořeny se mohou sklízet od července, kdy jsou ještě nedorostlé, a využívat jako polévková zelenina. Většinou se ale sklizen ponechává až na říjen, kdy začnou žloutnout listy. Po namrznutí získávají kořeny mnohem lepší chuť.

Ve vysílání Receptáře prima nápadů v neděli 25. května od 11.50 hodin na TV Prima: vítězný recept kulinářské soutěže Minigrilování, nátěry pergoly a zahradního nábytku

Více na www.telereceptar.cz/denik.

Ludmila Dušková

Autor: Redakce

24.5.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Srážka nákladního auta s vlakem na přejezdu v Divišově ulici v Olomouci
AKTUALIZOVÁNO
3 11

V Olomouci se srazil vlak s náklaďákem, zranilo se devět lidí

Volební spot Hnutí Ano Andreje Babiše
DOTYK.CZ
20

Expert rozcupoval Babišovo video: Vykradená forma, nevkus, prázdný obsah

České letadlo přistálo v Americe na pláži. Policie: To tu každý den nevidíte

Neobvyklou událost zažilo město Clearwater na západním pobřeží Floridy v USA. Na tamní pláž na ostrově Sand Key muselo kvůli technickým potížím nouzově přistát malé české letadlo firmy Pragway.

Kupujte máslo, dokud je čas. Na Vánoce bude stát sedmdesát korun

Už nějakou dobu trápí české domácnosti stoupající cena obyčejného másla. V srpnu jsme za tuto komoditu platili zhruba o 45 procent více než v loňském roce. Největší poptávku po této surovině zažívají obchody před Vánoci. Právě v prosinci očekává společnost Fortuna ceny na úrovni sedmdesáti korun v kursu 1,8:1.

AUTOMIX.CZ

Sběratel dal 55 milionů za LaFerrari, které nesmí řídit. A nikdy moct nebude

Drobně paradoxní dražba se odehrála v Maranellu, v domovském městě italského Ferrari. Během akce Leggenda E Passione, která svádí dohromady nejbohatší sběratele a nejexkluzivnější rudé vozy, koupil si jeden nadšenec velmi speciální LaFerrari.

AKTUALIZOVÁNO

Tragická nehoda u Teplic. Při srážce auta s autobusem zemřel člověk

/FOTOGALERIE/ Oběť ranní nehody museli z vraku vyprostit hasiči. Muži už nebylo pomoci.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení