VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Proč pěstovat pastinák

Pastinák je rostlina typická pro Evropu, o čemž svědčí skutečnost, že se s jeho planou formou můžeme setkat velmi často v přírodě, na okrajích cest a podél příkopů. Kvete zlatožlutými květy sestavenými do okolíku, listy jsou podobné celerovým.

24.5.2014
SDÍLEJ:

Ilustační foto.Foto: Shutterstock.com

Pastinák se pěstuje již 3000 let. Před příchodem brambor  do Evropy se využíval  nejen k jídlu, jako vařená příloha, k přípravě polévek, kaší nebo společně s ostatní kořenovou zeleninou k dušení masa, zvěřiny a ryb, ale také k léčení revmatismu, plynatosti a neuróz. Má také močopudné účinky, ale v současné době je využíván pro tyto účely pouze v lidovém léčitelství.

Zdroj vitaminu C

Pastinák se od petržele liší větší mohutností kořene, s průměrem v horní části až pět centimetrů. Jeho velkou předností, při srovnání s petrželí, je nenáročnost. Snáší osluněné i mírně zastíněné  stanoviště,  nepotřebuje  vyšší  dávky hnojení a závlahu vyžaduje pouze v době extrémního sucha. Chorobami a škůdci trpí pouze výjimečně. Nesnáší pouze půdy kyselé nebo čerstvě vyhnojené.

Vysokou výživnou hodnotu kořenům dodává obsah bílkovin a třikrát vyšší obsah cukru, než má například mrkev. Ze všech kořenových zelenin má pastinák nejvyšší obsah vitaminu C, dále vyniká obsahem draslíku, vápníku, fosforu a aromatických silic. Chuť kořenu je mírně nasládlá, kořenitá. Petrželi ale musíme přiznat jemnější chuť a vůni. Na rozdíl od jemnější petržele poskytuje pastinák více než dvojnásobné výnosy.

Mráz mu dodá chuť

Pastinák se pěstuje z výsevu semen, který je možné uskutečnit ve dvou termínech. Bud brzy na jaře, nejčastěji v březnu až dubnu, nebo opět na podzim, v průběhu září až začátku října. Řádky volíme asi 30 centimetrů od sebe. Vzchází za dva až čtyři týdny a rostlinky rostou velmi pomalu. Osvědčuje se pracnější způsob výsevu, a to po třech semenech do řádku na vzdálenost asi deseti centimetrů, s následným vyjednocením. Vyjednocené rostlinky se zásadně nevysazují, vzhledem k jemnému kořínku se neujímají.

Kořeny se mohou sklízet od července, kdy jsou ještě nedorostlé, a využívat jako polévková zelenina. Většinou se ale sklizen ponechává až na říjen, kdy začnou žloutnout listy. Po namrznutí získávají kořeny mnohem lepší chuť.

Ve vysílání Receptáře prima nápadů v neděli 25. května od 11.50 hodin na TV Prima: vítězný recept kulinářské soutěže Minigrilování, nátěry pergoly a zahradního nábytku

Více na www.telereceptar.cz/denik.

Ludmila Dušková

Autor: Redakce

24.5.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Římské noci
9

Zranění ani náročnost představení Simoně Stašové nevzaly radost z Římských nocí

Mladí lidé

Výzkumníci zjistili: dvacátníci se těžko rozhodují a mají jasno ve vztazích

Strakonický pivovar kvůli EET zavádí nový systém

Pivovar Dudák mění ředitele, ten kvůli aféře odchází do pražského Staropramenu. Dudák navíc musí zavést nový systém pro větší pohodlí zákazníků.

Egyptská víza budou stát více než dvojnásobek

Od příštího týdne budou egyptská vstupní víza stát více než dvojnásobek. Zdraží z původních 25 dolarů (asi 640 Kč) na 60 dolarů (asi 1530 Kč). Víza, jež umožní několik vstupů do země, budou stát 70 dolarů (asi 1790 Kč). Informovala o tom dnes agentura AP s odkazem na zdroje z egyptského letiště.

Sňatkový podvodník vylákal z žen miliony

Náchodská policie vyšetřuje působení čtyřicetiletého muže z Mladoboleslavska, který je podezřelý, že z několika žen pod slibem společné budoucnosti vylákal zhruba 3,5 milionu korun. 

Opočno je po čtvrtstoletí tahanic státu

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání Kristiny Colloredo-Mansfeldové v letitém sporu o renesanční zámek v Opočně na Rychnovsku. Justice památku loni v dubnu pravomocně přiřkla státu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies