Vždycky si přála bydlet v domě, připomínajícím svým tvarem pyramidu. Žena věří, že pyramidy v sobě mají koncentrovánu pozitivní a léčebnou energii. A protože je opravdu nemocná, věřila, že jí zdraví pomůže navrátit právě život v domě ve tvaru pyramidy. Jenže. Na takovou stavbu neměla peníze.

Shodou okolností se ženě podařilo vyhrát ve Sportce. Jako úplně první si pořídila pozemek. Měla také podporu vedoucí rýmařovského stavebního úřadu Ivety Pochylové, které jí pomáhala s výběrem pozemku. Ale nastal další problém, jelikož žádná z oslovených stavebních firem nebyla ochotna dům v netradičním tvaru stavět. Teprve rýmařovská firma Vesper Frames se realizace chopila, a dům letos na podzim předala majitelce k užívání.

„Nemohli jsme postavit pyramidu celkovou, protože má stavba velký poměr mezi zastavěnou a užitnou plochou. Na celou pyramidu by musela mít majitelka pozemek třikrát větší," ujistil Petr Novák z rýmařovské firmy Vesper Frames. Firma se vypořádávala s odstupovými vzdálenostmi, aby v domě zůstala alespoň nějaká užitná plocha. A hlavně proto, aby zachovala tvar pyramidy tak, jak si kvůli údajným léčebným účinkům majitelka přála.

„Majitelka nechtěla v pyramidě žádné kovové prvky, které by mohly rušit pozitivní energie. Doufejme, že to paní pomůže," uvedl Novák. Firma se před výstavbou musela seznámit blíže s problematikou pyramid, aby pracovala se správným poměrem stran pyramidy a její orientací na pozemku. „Tyto parametry má dům naprosto stejné jako u známých pyramid v Egyptě. Po pár náčrtech a hodinách studia vznikl návrh, se kterým byla spokojena nejen investorka, ale i my jako architekti," konstatoval Michal Šopík z rýmařovské firmy.

Montáž za pouhé tři týdny

Dřevostavbu tvoří klasická rámová sendvičová konstrukce, která byla prefabrikována ve výrobním závodě a díky tomu zabrala montáž díla na klíč pouhé tři týdny. Základem pro plášť pyramidy jsou čtyři nárožní krokve, vynášející zbytek izolované konstrukce střechy. Výsledkem je dům s vloženým kvádrem a užitnou plochou šedesát čtyři metrů čtverečních. V přízemí jsou dva pokoje, ve špici pyramidy ve druhém podlaží ložnice s meditačním prostorem.

Je pravdou, že lidé chodící okolo se dívají na pyramidu jako na něco, co se totálně vymyká jejich chápání normality. „Nevím, připadá mi, že by měl dům vypadat úplně jinak. Přestavovala jsem si pyramidu a ne dům se střechou do špičky," vyjádřila se mladá sousedka Kristýna Mrkvová, která je zároveň neteří majitelky. Podobný názor má i její kamarádka Tereza Kunstová: „I já jsem už viděla lepší pyramidu. Nebydlela bych tam. Je tam málo místa a nahoře je to zkosené."