VYBERTE SI REGION

Rada pro zahrádkáře: Sazeničky na poslední chvíli

Štěstí přeje připraveným a u pečlivých zahradníků či zahradnic to platí obzvlášť. Začátek března je nejzazším termínem pro předpěstování řady květin, zeleniny i bylinek.

3.3.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: shutterstock.com

Předpěstování sadby je základem úspěchu pro správné zakořenění, růst, sílu a zdraví rostliny a není radno jí zanedbat. Vysetí semínek tedy déle neoddalujte a připravte své truhlíky a sadbovače na jarní várku semínek plných života.

Na co nezapomenout?

Pro úspěšné klíčení je zapotřebí především světlé stanoviště, ve stínu nebo tmavších místnostech se semínkům z půdy na povrch chtít nebude. V pokoji proto umisťujeme výsadbu přímo k oknu, kde je přirozeného světla nejvíce, popřípadě je nutné zajistit další zdroj osvětlení. Stejně tak je důležitá teplota, která by se měla pohybovat okolo 25°C, a přiměřená vzdušná vlhkost zhruba 50 %.

Pokud je v blízkosti okna příliš chladno nebo na semenáčky dokonce táhne, teplotu můžeme zvýšit vyhřívanými podložkami. Pozor ale na radiátory! Ty sice generují teplo, ovšem za cenu vysoušení vzduchu. Vysokou vlhkost udržíme nejsnáze ve sklenicích, minipařeništích nebo zakrytých nádobách, úspěšně ji lze také zvýšit pravidelným rosením a samozřejmě nezbytnou pravidelnou zálivkou.

Neměli bychom zapomenout také na pravidelné větrání, které rostliny otužuje a pomáhá bránit šíření chorob. Substrát, ve kterém necháme semínka odpočívat a klíčit, by měl být dostatečně propustný, obecně se doporučuje kvalitní rašelinový substrát nebo přímo speciální substrát určený pro výsevy. Neobsahuje tak vysoké množství živin, které jsou ze začátku klíčení spíše na škodu.

Tip odborníka:

„Pozor je třeba dávat na přelití semínek, hrozí tak vznik plísní a šíření dalších nemocí. Zalévejte proto raději přiměřeně a v malých dávkách. Voda by měla mít ideálně stejnou teplotu jako vzduch. Proti nemocem však můžeme zasáhnout již před výsadbou, a to mořením osiva. Naprostá většina semen z obchodu je ale naštěstí namořena,“ říká Jan Smékal, ředitel OBI marketu v Litoměřicích.

Užiteční pomocníci

1) Sadbovače slouží pro vysévaní větších semínek, poskytují dostatečný prostor pro kořenový systém a jsou vhodné téměř pro jakékoliv zeleninové druhy. Existují ve dvou variantách, a to v klasické formě z plastu, kterou můžeme použít znovu, a k dostání jsou také celulózo-rašelinové, které jde pohodlně stříhat, a při vysazování si s nimi nemusíme lámat hlavu – zkrátka je zasadíme do půdy a organický materiál se rozloží.

2) Květináče jsou nejjednodušší variantou pro další práci s již vzrostlejšími rostlinkami, které již nepotřebují přesazovat. Díky tomu také nedochází k porušení kořenů a sazeničky jsou tak odolnější.

3) Sadbovací kostky zvané také tablety nebo jiffy pořídíte v hobbymarketech. Jsou asi nejkomfortnějším způsobem výsadby. Semínko stačí „zasadit“ do kostky a vložit do vody, kde celá tableta vodu absorbuje a nabobtná. Jsou vyrobeny z rašeliny, a proto dokážou nasát velké množství vody, drží samy o sobě tvar a rostlinku následně pouze jednoduše zasadíme i s bohatým kořenovým balem, který si v kostce vytvořila.

4) Malé domácí skleníčky jsou speciální misky s krytem z měkkého či tvrdého plastu, které udržují vysokou vzdušnou vlhkost podobně jako jejich klasičtí příbuzní. Můžeme do nich umístit přímo zeminu podobně jako do truhlíku, ale i jiffy a sadbovací kostky. Miniskleníčky s průhledným krytem, které prodávají například v OBI, zajistí správnou vlhkost vzduchu a díky otočným otvorům v krytu umožní přiměřené odvětrání.

5) Výsevné nádoby volíme dle množství a velikosti semen, nejdrobnější semínka sejeme plošně do různých mělkých výsevných misek a teprve až povyrostou, rozsazujeme je do květináčků. Větší semínka sejeme jednotlivě, některé druhy po dvou, do sadbovačů. Semínka není vhodné set do větších nádob, nestačila by řádně a kompaktně prokořenit a špatně by se vyvíjela. Až rostlinky vytvoří první pravé lístky, přepichujeme je do větších nádob – malých plastových nebo rašelino celulózových květináčků.

6) Kromě nádob je nesmírně důležitý správný výsevný substrát. Používáme zásadně speciálně upravený lehký výsevný substrát s nízkým obsahem živin. Další množností je použít pro výsevy (agro)perlit, inertní porézní hmotu, kde se nedaří houbovým chorobám a dobře reguluje vláhu. Povyrostlé rostliny pak ale musíme přesadit do substrátu pro výsevy a množení do jiného květináčku.

7) Hodit se budou i etikety a nesmazatelný popisovač pro označení výsevů.

Připravováno ve spolupráci s odborníky z OBI Česká republika s.r.o.

3.3.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Psovod Jörg Kempe a fenka Hipi při pátrání po pohřešované Míše Patricii Muzikářové.
AKTUALIZUJEME
2 15

Po ztracené školačce pátrá německá fenka Hipi. Pomoci má dívčina bota

Z Ferrari 458 Speciale zbyl jen vrak.
5

Poněkud drahý večer. Opilý řidič zdemoloval Ferrari 458 Speciale

AKTUALIZOVÁNO

Trump: Amerika bude na prvním místě, vymýtíme terorismus

Američané a jejich rodiny budou ode dneška na prvním místě pro Bílý dům a pro americkou vládu. Ve své inaugurační řeči, jejíž obsah se příliš nelišil od projevů z kampaně, to řekl nový americký prezident Donald Trump. Slíbil rovněž vymýtit terorismus a prohlásil, že moc z rukou politiků vrátí "zapomenutým mužům a ženám".

Kristýna Plíšková padla s jedničkou, fandil jí oscarový herec Russell Crowe

Melbourne – V prvním kole se prala s horkem, ale vyhrála. Ve druhém Kristýna Plíšková překonala Beguovou a vyrovnala své grandslamové maximum. Ve třetím ale lounská rodačka narazila na Kerberovou a s Australian Open se rozloučila.

Osmnáctiletý mladík týral babičku a pobodal svého otce, když ji chránil

Příbramsko - Až deset let vězení hrozí mladíkovi z Příbramska. Policie ho obvinila z trestného činu týrání osoby žijící ve společném obydlí, těžké ublížení na zdraví ve stádiu pokusu a nebezpečné vyhrožování.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies