VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Rady do zahrady: Seriál o podnožích

Podnož J-TE-E má slabý růst a dá se srovnávat s podnoží M 9. Vyniká brzkým nástupem do plodnosti, plodí již ve školce a na stanovišti po zakořenění ve druhém roce. Plodí pravidelně, plody jsou velmi kvalitní a dobře vybarvené.

30.3.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Alena Kaňková

Kořenový systém je pevnější než u M 9, ale přesto je vhodné stromky vyvazovat k trvalým oporám. Je to vhodná jabloňová podnož pro štíhlá vřetena středně a silně vzrůstných odrůd.

Koncem března a během dubna můžeme vysazovat jahodník. Čistíme starší porosty jahodníku od starých zaschlých a nemocných listů a přihnojíme jej. Vyseté měsíční jahody v dubnu nám přinesou první úrodu ještě letos. Vhodný výsev je do keramické misky, na jejíž dno nasypeme vrstvu štěrku nebo keramzitu jako drenáž. Poté přidáme výsevní substrát a na něj asi centimetrovou vrstvu agroperlitu, jenž důkladně zalijeme. Na vlhký agroperlit vysejeme semínka. Jsou drobná, tmavá a na bílém perlitu jsou dobře vidět. Osetou misku zakryjeme igelitem nebo sklem a semínka necháme klíčit při teplotě kolem 20 °C. Semena začnou klíčit za 10 až 15 dní.

Květní pupeny jabloní často ničí květopas jabloňový. Ochranný postřik proti tomuto škůdci použijeme ve fázi myšího ouška pupenů jabloně (to je tehdy, když se pupeny začínají mírně rozvírat). Ochranu je nutné provádět za odpolední teploty nad 16 °C. Zahrádkáři již dnes vyhledávají ekologické a přitom účinné přípravky, z této řady je na trhu účinný přípravek na bázi minerálních olejů.

Ve vlhčích a chladných letech nás na zahradě pronásledují slimáci. Dokáží zlikvidovat prakticky celou naší úrodu. Chemické návnady nebývají vždy příliš účinné, protože se k nim slimáci musí dostat sami. V posledních několika letech je na trhu novinka z řady biologických predátorů. Jsou to mikroskopické a pro teplokrevné živočichy zcela neškodné parazitické hlístice pod obchodním názvem Nemaslug. Návnada se provádí tak, že hlístice vypustíme do vody, kterou zalijeme záhony. Hlístice čichem vyhledávají slimáky a budou v jejich těle parazitovat, čímž je zahubí.  

Petr Kumšta

Autor: Redakce

30.3.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

První závod autonomních vozů skončil nehodou.
14

V Argentině se jel první závod aut bez řidičů, Skončil nehodou

K vraždě došlo na ubytovně v Jevíčku, kde oběť i  vrah bydleli ve stejném pokoji.
AKTUALIZOVÁNO

Vražda na ubytovně otřásla Malou Hanou, muži hrozí až 18 let vězení

Vodojemy v Brně se podobají istanbulské památce, říká znalec podzemí

Brno /FOTOGALERIE/ – Již zanedlouho se Brňané i přespolní vyřádí na adrenalinových prohlídkách brněnského podzemí. Lidé při nich vstoupí na dosud nepřístupná, ale zato zajímavá místa, jen s helmami a čelovkami. Úzkými štolami a žebříky do podzemí, které návštěvníci zakusí, již nespočetněkrát prošel znalec brněnského podzemí Aleš Svoboda. Právě on se velkou měrou na zpřístupnění nových tras podílí.

Co je dobré stihnout, než odejdete do důchodu

Praha - V České republice žijí téměř tři miliony důchodců a jejich počet trvale roste. I na tuto životní etapu by se měl člověk připravit.

AKTUALIZOVÁNO

Valachová se pře s gymnázii o termín maturity z matematiky

Zlomky, deskriptivní geometrie, nepřímá úměra a všechny další matematické dovednosti se mají zabydlet v myslích středoškoláků natolik, že bude přirozené z nich skládat maturitu. A to nejen na gymnáziích a lyceích, kde se bude maturita z matematiky poprvé konat povinně na jaře 2021, ale i na středních odborných školách. Tam tato novinka dorazí o rok později, jak v pondělí rozhodla vláda. Výjimku budou mít pouze umělecké, zdravotnické a sociální obory.

EET? Prázdné výlohy a strach

Po restauracích, barech a hotelech, které už mají za sebou skoro tři měsíce zkušeností, míří elektronická evidence tržeb (EET) do dalších provozoven. Od začátku letošního března čeká živnostníky podnikající v maloobchodě i velkoobchodě. Někteří jsou už teď dokonale připraveni, jiní podlehli strachu a s podnikáním raději končí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies