VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Rady do zahrady: Výsev letniček

Během měsíce února se začíná s výsevem některých letniček, které vyžadují větší čas pro předpěstování. Nejčastěji se jedná o drobnokvěté begónie neboli voskovky, surfinie, petunie apod.

7.2.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: čtk

Všechny tyto druhy totiž mají velmi drobná semena, která mají velmi málo zásobních látek, proto potřebují daleko více času, aby nabobtnala a vyklíčila. V domácích podmínkách si tyto rostliny můžeme vypěstovat jen tehdy, máme-li alespoň malý skleník a dostatek trpělivosti, výsevy totiž musíme pravidelně větrat a případně trochu snižovat teplotu, aby se nevytáhly a nepostihla je plíseň. Počítat musíme též s pikýrováním, tj. rozsazování malých rostlinek a další péčí.

V tomto měsíci je také nejzazší termín, kdy je nutné odstranit ručně, pomocí nůžek či houseníku (jde o střihací zařízení upevněné na dlouhé tyči) mumifikované moniliózní (shnilé) plody a případně i zámotky housenek. Tento nebezpečný odstraněný materiál je pak nutné zlikvidovat nejlépe spálením. V případě zanedbání této údržby jsou tyto plody zdrojem infekce pro nadcházející vegetační období.

Při hustém sněžení setřásáme sníh z větví jehličnanů a stálezelených dřevin, při oteplení a ostrém slunci zastíníme citlivější rostliny bílou netkanou textilií.

Máme-li dostatečný zdroj slamnatého hnoje, nejlépe koňského, můžeme si založit teplé pařeniště. Znamená to ovšem našlapat ho hnojem alespoň 60 cm silnou vrstvou a ten se doporučuje prohodit trochu močovinou. Jedině tak zajistíme, aby hnůj hřál. Na hnůj dáme přibližně 20 cm kvalitní zeminy.

Příprava pařeniště je velice pracná, získáme však ekologicky vytápěnou plochu, kde můžeme rychlit salát, ředkvičky, kedlubny a vypěstovat zde i vitální sadbu. Na noc je však nutné pařeniště zakrývat polystyrénovými rohožemi nebo jiným vhodným izolačním materiálem. V teplých slunných dnech je potřeba dostatečně větrat. Tento prostor vyžaduje častou kontrolu a péči. Získáme ale i pařeništní zem ze zetlelého hnoje, a to je výborný pěstební substrát.    

Petr Kumšta

Autor: Redakce

7.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ministryně školství Kateřina Valachová
AKTUALIZOVÁNO
7 5

Valachová se pře s gymnázii o termín maturity z matematiky

K vraždě došlo na ubytovně v Jevíčku, kde oběť i  vrah bydleli ve stejném pokoji.
AKTUALIZOVÁNO

Vražda na ubytovně otřásla Malou Hanou, muži hrozí až 18 let vězení

Vodojemy v Brně se podobají istanbulské památce, říká znalec podzemí

Brno /FOTOGALERIE/ – Již zanedlouho se Brňané i přespolní vyřádí na adrenalinových prohlídkách brněnského podzemí. Lidé při nich vstoupí na dosud nepřístupná, ale zato zajímavá místa, jen s helmami a čelovkami. Úzkými štolami a žebříky do podzemí, které návštěvníci zakusí, již nespočetněkrát prošel znalec brněnského podzemí Aleš Svoboda. Právě on se velkou měrou na zpřístupnění nových tras podílí.

Co je dobré stihnout, než odejdete do důchodu

Praha - V České republice žijí téměř tři miliony důchodců a jejich počet trvale roste. I na tuto životní etapu by se měl člověk připravit.

Babiš chce zdanit firemní dluhopisy, "ušetřené" peníze pošle na charitu

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) dnes ve Sněmovně podal pozměňovací návrh, podle něhož by byly zdaněny korunové dluhopisy, které majitelé nakoupili od svých firem. Opatření se podle něj dotkne desítek lidí, nevztahuje se na státní dluhopisy. Bude se týkat i Babiše, který nakoupil v roce 2013 dluhopisy své tehdejší společnosti Agrofert za 1,482 miliardy korun.

EET? Prázdné výlohy a strach

Po restauracích, barech a hotelech, které už mají za sebou skoro tři měsíce zkušeností, míří elektronická evidence tržeb (EET) do dalších provozoven. Od začátku letošního března čeká živnostníky podnikající v maloobchodě i velkoobchodě. Někteří jsou už teď dokonale připraveni, jiní podlehli strachu a s podnikáním raději končí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies