VYBERTE SI REGION

Anna Halfarová: Výroba domácích sýrů trošku připomíná alchymii

Denně vstává před šestou, aby podojila všech čtyřiadvacet koz a krávu. Když uskladní mléko, je čas nakrmit také ovce, drůbež, králíky a ostatní obyvatele Halfarovic farmy. Z nadojeného mléka pak vyrábí domácí sýry a k večeru si zopakuje ranní rutinu.

12.7.2015
SDÍLEJ:

Anna Halfarová se na své farmě věnuje farmaření a výrobě mléčných produktů.Foto: archiv Anny Halfarové

Na dovolenou může zapomenout, o změně povolání však neuvažuje. „Tuhle práci může dělat jen člověk, který má ke zvířatům hezký vztah," říká třiatřicetiletá farmářka Anna Halfarová.

Jak jste se k farmaření a výrobě mléčných produktů dostala?
Na farmě v Bohuslavicích jsem se narodila, otec tu choval prasata a býky. Po jeho smrti jsem farmu zdědila. Starší sourozenci nemají ke zvířatům tak blízko 
a rozhodli se jít jiným směrem. Nejdřív jsme si s manželem pořídili ovce, abychom na farmě nezarostli trávou.

Pak jsme přidali kozy. Z mléka jsem začala vyrábět sýry pro domácnost a zájem okolí mě přivedl na myšlenku zřídit minisýrárnu. Oficiálně fungujeme od září, nově pod značkou Regionální potravina Opavské Slezsko.

Co všechno z mléka vytváříte?
Z kozího mléka dělám sýry, měkké i tvrdší. Vyrábím čisté sýry bez příchutě i sýry kořeněné. Do těch přidávám domácí bylinky nebo je ochutím například kořením gyros či medvědím česnekem, které kupuji 
v obchodech s kořením. Z kravského mléka vyrábím sýry, korbáčiky a jogurty.

Jak se domácí sýr dělá?
Nejdřív z mléka odstraním nežádoucí mikroorganismy tím, že ho ohřeju a zchladím. Pak přidám směs bakterií vhodných pro tvorbu daného typu sýra. Musím hlídat teploty a čas, protože bakterie jsou na teplotu citlivé. Po přidání syřidla se 
z mléka stane pudingová hmota a začne se vypouštět syrovátka.

Hmota musí stát, až pak ji rozkrájím a dohřívám. Syrovátka se oddělí od sýra, který naliju 
do formiček a nechám okapat do druhého dne. Nakonec dám sýr do solného nálevu. Trochu to připomíná alchymii, ale po chvíli to jde samo.

Jak dlouho domácí sýr vydrží?
Protože do sýrů nepřidávám žádné konzervanty, je doba spotřeby o poznání kratší než v případě sýrů průmyslově vyrobených. Nejlepší je sýr spotřebovat do týdne ode dne výroby.

Vyrábíte je celoročně?
Kozí sýry vyrábím sezonně 
do listopadu. Lidé často nechápou, proč v prosinci sýry nejsou k dostání, ale má to své důvody. V zimě nejenže není tráva na pastvě, ale kozy je zapotřebí 
v září připustit, aby měly kůzlátka a mléko. Dobrá koza pak denně nadojí až čtyři litry mléka. V únoru kozy začínají rodit, měsíc jejich mléko patří jen kůzlatům a v dubnu začíná sezona výroby naplno.

Čím se živíte mimo sezonu?
Kráva má cyklus nastavený jinak. Bude rodit v září, takže přes léto má klidový režim, ale v zimě můžu prodávat jogurty, sýry a korbáčiky z kravského mléka. Od mateřské prodávám jehňata ke spásání trávy a o Velikonocích kůzlata. Zájem je také o králičí maso a drůbež.

Vyhledávají lidé produkty z kozího mléka i kvůli léčivým účinkům, které jsou s ním spojovány?
Maminky, které u mě sýry nakupují, si pochvalují, že jejich děti nejsou nemocné. Rýmu občas sice dostanou, ale ve většině případů se obejdou bez antibiotik.

Kozí mléko a sýry vyhledávají také lidé, kteří jsou na kravské mléko alergičtí. Výrobky z kozího mléka normálně snesou. Kozí mléko má navíc jedinečné účinky na atopický ekzém, který je vhodné dále mazat syrovátkou. Ekzém samozřejmě nezmizí za týden a je nutné tak postupovat dlouhodobě.

Neodrazuje lidi od výrobků z kozího mléka jeho specifická vůně?
Spousta lidí má zafixované, že kozí mléko smrdí, přitom má spíš charakteristickou chuť. Je jiné než kravské mléko, které je tučnější a sladší. Některým lidem kozí mléko jednoduše nechutná. Jiní kozí mléko haní,
 i když ho nikdy neochutnali.

Na vesnici lidé kozí mléko často vnímají jako něco podřadného, protože se kdysi dávalo prasatům. Najdou se i lidé, kteří na něm vyrostli, a proto k němu mají pozitivní vztah.

Kupujete mléčné výrobky v obchodě?
Nekupuji, na farmě si vyrobím vše, co potřebuji. Mléko sama nadojím, z kravského pak seberu smetanu. Umím udělat tvaroh, jogurty i máslo. Jedině když kráva čeká telátko, musím máslo koupit. Raději sáhnu po kvalitním než po másle ze supermarketu.

Anna HalfarováZdědila rodinnou farmu v Bohuslavicích. Vystudovala Masarykovu střední školu zemědělskou v Opavě. Roku 2010 se začala živit prodejem kůzlat a jehňat. Loni svůj repertoár rozšířila o prodej domácích kozích sýrů, jogurtů z kravského mléka a korbáčiků. Ve volných chvílích ráda jezdí na kole a na výlety po okolí se svými dětmi.

Barbora Halbová

Autor: Redakce

12.7.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
AKTUALIZOVÁNO

Ve věku 69 let zemřel kytarista Radim Hladík

Praha -Ve věku 69 let zemřel dnes ráno kytarista Radim Hladík, který mimo jiné stál u zrodu legendární kapely Blue Effect, sdělil to současný zpěvák kapely Honza Křížek. Hladík podlehl následkům fibrózy plic, se kterou bojoval několik let. Sedmdesátiny by oslavil 13. prosince.

Soud nařídil francouzskému meštu Publier odstranit sochu Panny Marie

Paříž - Město Publier na východě Francie dostalo od soudu nařízeno, aby odstranilo z parku sochu Panny Marie. Důvodem je celostátní zákaz vystavování náboženských symbolů na veřejných prostranstvích. Informoval o tom zpravodajský server BBC News s odvoláním na starostu města.

Trump šel na kostýmovou party Padouši a hrdinové sám za sebe

New York - Budoucí americký prezident Donald Trump se v sobotu večer zúčastnil kostýmové party, kterou pořádali největší sponzoři jeho volební kampaně, rodina finančníka Roberta Mercera. Na tradiční akci nazvanou Villains and Heroes (Padouši a hrdinové) přišel ale Trump v tmavém obleku. Zatímco šéfka jeho volební kampaně Kellyane Conwayová šla za Supermanku, on šel prý sám za sebe. Informoval o tom server Politico.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies