VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Anna Halfarová: Výroba domácích sýrů trošku připomíná alchymii

Denně vstává před šestou, aby podojila všech čtyřiadvacet koz a krávu. Když uskladní mléko, je čas nakrmit také ovce, drůbež, králíky a ostatní obyvatele Halfarovic farmy. Z nadojeného mléka pak vyrábí domácí sýry a k večeru si zopakuje ranní rutinu.

12.7.2015
SDÍLEJ:

Anna Halfarová se na své farmě věnuje farmaření a výrobě mléčných produktů.Foto: archiv Anny Halfarové

Na dovolenou může zapomenout, o změně povolání však neuvažuje. „Tuhle práci může dělat jen člověk, který má ke zvířatům hezký vztah," říká třiatřicetiletá farmářka Anna Halfarová.

Jak jste se k farmaření a výrobě mléčných produktů dostala?
Na farmě v Bohuslavicích jsem se narodila, otec tu choval prasata a býky. Po jeho smrti jsem farmu zdědila. Starší sourozenci nemají ke zvířatům tak blízko 
a rozhodli se jít jiným směrem. Nejdřív jsme si s manželem pořídili ovce, abychom na farmě nezarostli trávou.

Pak jsme přidali kozy. Z mléka jsem začala vyrábět sýry pro domácnost a zájem okolí mě přivedl na myšlenku zřídit minisýrárnu. Oficiálně fungujeme od září, nově pod značkou Regionální potravina Opavské Slezsko.

Co všechno z mléka vytváříte?
Z kozího mléka dělám sýry, měkké i tvrdší. Vyrábím čisté sýry bez příchutě i sýry kořeněné. Do těch přidávám domácí bylinky nebo je ochutím například kořením gyros či medvědím česnekem, které kupuji 
v obchodech s kořením. Z kravského mléka vyrábím sýry, korbáčiky a jogurty.

Jak se domácí sýr dělá?
Nejdřív z mléka odstraním nežádoucí mikroorganismy tím, že ho ohřeju a zchladím. Pak přidám směs bakterií vhodných pro tvorbu daného typu sýra. Musím hlídat teploty a čas, protože bakterie jsou na teplotu citlivé. Po přidání syřidla se 
z mléka stane pudingová hmota a začne se vypouštět syrovátka.

Hmota musí stát, až pak ji rozkrájím a dohřívám. Syrovátka se oddělí od sýra, který naliju 
do formiček a nechám okapat do druhého dne. Nakonec dám sýr do solného nálevu. Trochu to připomíná alchymii, ale po chvíli to jde samo.

Jak dlouho domácí sýr vydrží?
Protože do sýrů nepřidávám žádné konzervanty, je doba spotřeby o poznání kratší než v případě sýrů průmyslově vyrobených. Nejlepší je sýr spotřebovat do týdne ode dne výroby.

Vyrábíte je celoročně?
Kozí sýry vyrábím sezonně 
do listopadu. Lidé často nechápou, proč v prosinci sýry nejsou k dostání, ale má to své důvody. V zimě nejenže není tráva na pastvě, ale kozy je zapotřebí 
v září připustit, aby měly kůzlátka a mléko. Dobrá koza pak denně nadojí až čtyři litry mléka. V únoru kozy začínají rodit, měsíc jejich mléko patří jen kůzlatům a v dubnu začíná sezona výroby naplno.

Čím se živíte mimo sezonu?
Kráva má cyklus nastavený jinak. Bude rodit v září, takže přes léto má klidový režim, ale v zimě můžu prodávat jogurty, sýry a korbáčiky z kravského mléka. Od mateřské prodávám jehňata ke spásání trávy a o Velikonocích kůzlata. Zájem je také o králičí maso a drůbež.

Vyhledávají lidé produkty z kozího mléka i kvůli léčivým účinkům, které jsou s ním spojovány?
Maminky, které u mě sýry nakupují, si pochvalují, že jejich děti nejsou nemocné. Rýmu občas sice dostanou, ale ve většině případů se obejdou bez antibiotik.

Kozí mléko a sýry vyhledávají také lidé, kteří jsou na kravské mléko alergičtí. Výrobky z kozího mléka normálně snesou. Kozí mléko má navíc jedinečné účinky na atopický ekzém, který je vhodné dále mazat syrovátkou. Ekzém samozřejmě nezmizí za týden a je nutné tak postupovat dlouhodobě.

Neodrazuje lidi od výrobků z kozího mléka jeho specifická vůně?
Spousta lidí má zafixované, že kozí mléko smrdí, přitom má spíš charakteristickou chuť. Je jiné než kravské mléko, které je tučnější a sladší. Některým lidem kozí mléko jednoduše nechutná. Jiní kozí mléko haní,
 i když ho nikdy neochutnali.

Na vesnici lidé kozí mléko často vnímají jako něco podřadného, protože se kdysi dávalo prasatům. Najdou se i lidé, kteří na něm vyrostli, a proto k němu mají pozitivní vztah.

Kupujete mléčné výrobky v obchodě?
Nekupuji, na farmě si vyrobím vše, co potřebuji. Mléko sama nadojím, z kravského pak seberu smetanu. Umím udělat tvaroh, jogurty i máslo. Jedině když kráva čeká telátko, musím máslo koupit. Raději sáhnu po kvalitním než po másle ze supermarketu.

Anna HalfarováZdědila rodinnou farmu v Bohuslavicích. Vystudovala Masarykovu střední školu zemědělskou v Opavě. Roku 2010 se začala živit prodejem kůzlat a jehňat. Loni svůj repertoár rozšířila o prodej domácích kozích sýrů, jogurtů z kravského mléka a korbáčiků. Ve volných chvílích ráda jezdí na kole a na výlety po okolí se svými dětmi.

Barbora Halbová

Autor: Redakce

12.7.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Andrej Babiš
DOTYK.CZ

Jste zloděj formátu, jaký tu nikdy nebyl, uslyšel Babiš na svém mítinku

Kybernetický útok, ilustrační foto
AKTUALIZOVÁNO
12 8

Ukrajina hlásí kyberútok. Nebezpečný email se šíří světem, zasáhl i Česko

Stříbrný tým z Eura pohledem vedoucího: Pohodář, srdcař i dva mimozemšťané

Je to takový renesanční muž českého reprezentačního áčka v malém fotbale. Stará se o chod týmu jako jeho vedoucí, trénuje gólmany, do toho na mistrovství Evropy v Brně zajištoval komunikaci se zahraničními účastníky.

Ostatky Horákové jsou 67 let po její popravě stále neznámo kde

Ani 67 let po justiční vraždě právničky Milady Horákové není zřejmé, jak komunistický režim naložil s jejími ostatky.

Záhadná smrt bezdomovce Indiána: viděl jsem, jak ho surově mlátí, tvrdí svědek

Smrt ústeckého bezdomovce Jaroslava Dvořáka začala šetřit krajská kriminálka. Přihlásil se jí mladík, který viděl, jakým způsobem bývalý hokejista zemřel. Redaktor Deníku mluvil se svědkem, ještě než se přihlásil na policii.

AUTOMIX.CZ

Teď umřu... Richard Hammond se konečně vyjádřil k nehodě, co přesně se stalo?

Jsou to už více než dva týdny, co moderátor Richard Hammond ošklivě boural ve Švýcarsku s elektromobilem Rimac Concept One. Na konci vrchařské trati vyletěl ze silnice, a urazil 300 metrů dolů z kopce, než se auto zastavilo a shořelo.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies