Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Anna Halfarová: Výroba domácích sýrů trošku připomíná alchymii

Denně vstává před šestou, aby podojila všech čtyřiadvacet koz a krávu. Když uskladní mléko, je čas nakrmit také ovce, drůbež, králíky a ostatní obyvatele Halfarovic farmy. Z nadojeného mléka pak vyrábí domácí sýry a k večeru si zopakuje ranní rutinu.

12.7.2015
SDÍLEJ:

Anna Halfarová se na své farmě věnuje farmaření a výrobě mléčných produktů.Foto: archiv Anny Halfarové

Na dovolenou může zapomenout, o změně povolání však neuvažuje. „Tuhle práci může dělat jen člověk, který má ke zvířatům hezký vztah," říká třiatřicetiletá farmářka Anna Halfarová.

Jak jste se k farmaření a výrobě mléčných produktů dostala?
Na farmě v Bohuslavicích jsem se narodila, otec tu choval prasata a býky. Po jeho smrti jsem farmu zdědila. Starší sourozenci nemají ke zvířatům tak blízko 
a rozhodli se jít jiným směrem. Nejdřív jsme si s manželem pořídili ovce, abychom na farmě nezarostli trávou.

Pak jsme přidali kozy. Z mléka jsem začala vyrábět sýry pro domácnost a zájem okolí mě přivedl na myšlenku zřídit minisýrárnu. Oficiálně fungujeme od září, nově pod značkou Regionální potravina Opavské Slezsko.

Co všechno z mléka vytváříte?
Z kozího mléka dělám sýry, měkké i tvrdší. Vyrábím čisté sýry bez příchutě i sýry kořeněné. Do těch přidávám domácí bylinky nebo je ochutím například kořením gyros či medvědím česnekem, které kupuji 
v obchodech s kořením. Z kravského mléka vyrábím sýry, korbáčiky a jogurty.

Jak se domácí sýr dělá?
Nejdřív z mléka odstraním nežádoucí mikroorganismy tím, že ho ohřeju a zchladím. Pak přidám směs bakterií vhodných pro tvorbu daného typu sýra. Musím hlídat teploty a čas, protože bakterie jsou na teplotu citlivé. Po přidání syřidla se 
z mléka stane pudingová hmota a začne se vypouštět syrovátka.

Hmota musí stát, až pak ji rozkrájím a dohřívám. Syrovátka se oddělí od sýra, který naliju 
do formiček a nechám okapat do druhého dne. Nakonec dám sýr do solného nálevu. Trochu to připomíná alchymii, ale po chvíli to jde samo.

Jak dlouho domácí sýr vydrží?
Protože do sýrů nepřidávám žádné konzervanty, je doba spotřeby o poznání kratší než v případě sýrů průmyslově vyrobených. Nejlepší je sýr spotřebovat do týdne ode dne výroby.

Vyrábíte je celoročně?
Kozí sýry vyrábím sezonně 
do listopadu. Lidé často nechápou, proč v prosinci sýry nejsou k dostání, ale má to své důvody. V zimě nejenže není tráva na pastvě, ale kozy je zapotřebí 
v září připustit, aby měly kůzlátka a mléko. Dobrá koza pak denně nadojí až čtyři litry mléka. V únoru kozy začínají rodit, měsíc jejich mléko patří jen kůzlatům a v dubnu začíná sezona výroby naplno.

Čím se živíte mimo sezonu?
Kráva má cyklus nastavený jinak. Bude rodit v září, takže přes léto má klidový režim, ale v zimě můžu prodávat jogurty, sýry a korbáčiky z kravského mléka. Od mateřské prodávám jehňata ke spásání trávy a o Velikonocích kůzlata. Zájem je také o králičí maso a drůbež.

Vyhledávají lidé produkty z kozího mléka i kvůli léčivým účinkům, které jsou s ním spojovány?
Maminky, které u mě sýry nakupují, si pochvalují, že jejich děti nejsou nemocné. Rýmu občas sice dostanou, ale ve většině případů se obejdou bez antibiotik.

Kozí mléko a sýry vyhledávají také lidé, kteří jsou na kravské mléko alergičtí. Výrobky z kozího mléka normálně snesou. Kozí mléko má navíc jedinečné účinky na atopický ekzém, který je vhodné dále mazat syrovátkou. Ekzém samozřejmě nezmizí za týden a je nutné tak postupovat dlouhodobě.

Neodrazuje lidi od výrobků z kozího mléka jeho specifická vůně?
Spousta lidí má zafixované, že kozí mléko smrdí, přitom má spíš charakteristickou chuť. Je jiné než kravské mléko, které je tučnější a sladší. Některým lidem kozí mléko jednoduše nechutná. Jiní kozí mléko haní,
 i když ho nikdy neochutnali.

Na vesnici lidé kozí mléko často vnímají jako něco podřadného, protože se kdysi dávalo prasatům. Najdou se i lidé, kteří na něm vyrostli, a proto k němu mají pozitivní vztah.

Kupujete mléčné výrobky v obchodě?
Nekupuji, na farmě si vyrobím vše, co potřebuji. Mléko sama nadojím, z kravského pak seberu smetanu. Umím udělat tvaroh, jogurty i máslo. Jedině když kráva čeká telátko, musím máslo koupit. Raději sáhnu po kvalitním než po másle ze supermarketu.

Anna HalfarováZdědila rodinnou farmu v Bohuslavicích. Vystudovala Masarykovu střední školu zemědělskou v Opavě. Roku 2010 se začala živit prodejem kůzlat a jehňat. Loni svůj repertoár rozšířila o prodej domácích kozích sýrů, jogurtů z kravského mléka a korbáčiků. Ve volných chvílích ráda jezdí na kole a na výlety po okolí se svými dětmi.

Barbora Halbová

Autor: Redakce

12.7.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Zahájení školního roku v Suchdole nad Lužnicí.
1 9

Křivá záda. Má je čtvrtina prvňáků

Ponorka Nautilus postavená Dánem Peterem Madsenem
AKTUALIZUJEME
4

Potvrzeno. Bezhlavé tělo patří novinářce z Madsenovy ponorky

DOTYK.CZ

Vinařský fond podpoří kampaní povinné značení domácích vín

Vinařský fond, který je marketingovou organizací českých a moravských vinařů, připravuje kampaň na podporu větší známosti povinného značení domácích vín trikolórou. Vytvoření kampaně stálo zhruba tři miliony korun, za její mediální nasazení fond zaplatí asi 5,5 milionu korun.

Metro v Jinonicích se dnes otvírá. Anděl nebo Karlovo náměstí opravy čekají

Oprava vzácných obkladů, modernizace osvětlení či lepší odvodňovací a kamerový systém. To jsou práce, kterými v posledních měsících prošla stanice metra Jinonice. Už za plného provozu prostor čeká poslední etapa.

Přestaňte chránit Tálibán, nebo přijdete o miliardy, varují USA Pákistán

Americký ministr obrany Rex Tillerson zesílil diplomatický tlak na Pákistán. Pohrozil, že země ztratí své privilegované postavení spojence USA, a tím také miliardy dolarů v zahraniční pomoci. Důvodem je jeho údajná podpora afgánskému hnutí Tálibán.

Tragické prázdniny. Na jihomoravských silnicích zemřelo už 17 lidí

/INFOGRAFIKA/ Auto slisované projíždějícím vlakem nebo rozmlácená auta v příkopě. I takové jsou výsledky tragických dopravních nehod, při nichž umírali lidé. Počet mrtvých od začátku prázdnin na jihomoravských silnicích je už teď vyšší než v předchozích letech za celé léto. Při nehodách zemřelo od začátku července na jižní Moravě sedmnáct lidí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení