VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Anna Halfarová: Výroba domácích sýrů trošku připomíná alchymii

Denně vstává před šestou, aby podojila všech čtyřiadvacet koz a krávu. Když uskladní mléko, je čas nakrmit také ovce, drůbež, králíky a ostatní obyvatele Halfarovic farmy. Z nadojeného mléka pak vyrábí domácí sýry a k večeru si zopakuje ranní rutinu.

12.7.2015
SDÍLEJ:

Anna Halfarová se na své farmě věnuje farmaření a výrobě mléčných produktů.Foto: archiv Anny Halfarové

Na dovolenou může zapomenout, o změně povolání však neuvažuje. „Tuhle práci může dělat jen člověk, který má ke zvířatům hezký vztah," říká třiatřicetiletá farmářka Anna Halfarová.

Jak jste se k farmaření a výrobě mléčných produktů dostala?
Na farmě v Bohuslavicích jsem se narodila, otec tu choval prasata a býky. Po jeho smrti jsem farmu zdědila. Starší sourozenci nemají ke zvířatům tak blízko 
a rozhodli se jít jiným směrem. Nejdřív jsme si s manželem pořídili ovce, abychom na farmě nezarostli trávou.

Pak jsme přidali kozy. Z mléka jsem začala vyrábět sýry pro domácnost a zájem okolí mě přivedl na myšlenku zřídit minisýrárnu. Oficiálně fungujeme od září, nově pod značkou Regionální potravina Opavské Slezsko.

Co všechno z mléka vytváříte?
Z kozího mléka dělám sýry, měkké i tvrdší. Vyrábím čisté sýry bez příchutě i sýry kořeněné. Do těch přidávám domácí bylinky nebo je ochutím například kořením gyros či medvědím česnekem, které kupuji 
v obchodech s kořením. Z kravského mléka vyrábím sýry, korbáčiky a jogurty.

Jak se domácí sýr dělá?
Nejdřív z mléka odstraním nežádoucí mikroorganismy tím, že ho ohřeju a zchladím. Pak přidám směs bakterií vhodných pro tvorbu daného typu sýra. Musím hlídat teploty a čas, protože bakterie jsou na teplotu citlivé. Po přidání syřidla se 
z mléka stane pudingová hmota a začne se vypouštět syrovátka.

Hmota musí stát, až pak ji rozkrájím a dohřívám. Syrovátka se oddělí od sýra, který naliju 
do formiček a nechám okapat do druhého dne. Nakonec dám sýr do solného nálevu. Trochu to připomíná alchymii, ale po chvíli to jde samo.

Jak dlouho domácí sýr vydrží?
Protože do sýrů nepřidávám žádné konzervanty, je doba spotřeby o poznání kratší než v případě sýrů průmyslově vyrobených. Nejlepší je sýr spotřebovat do týdne ode dne výroby.

Vyrábíte je celoročně?
Kozí sýry vyrábím sezonně 
do listopadu. Lidé často nechápou, proč v prosinci sýry nejsou k dostání, ale má to své důvody. V zimě nejenže není tráva na pastvě, ale kozy je zapotřebí 
v září připustit, aby měly kůzlátka a mléko. Dobrá koza pak denně nadojí až čtyři litry mléka. V únoru kozy začínají rodit, měsíc jejich mléko patří jen kůzlatům a v dubnu začíná sezona výroby naplno.

Čím se živíte mimo sezonu?
Kráva má cyklus nastavený jinak. Bude rodit v září, takže přes léto má klidový režim, ale v zimě můžu prodávat jogurty, sýry a korbáčiky z kravského mléka. Od mateřské prodávám jehňata ke spásání trávy a o Velikonocích kůzlata. Zájem je také o králičí maso a drůbež.

Vyhledávají lidé produkty z kozího mléka i kvůli léčivým účinkům, které jsou s ním spojovány?
Maminky, které u mě sýry nakupují, si pochvalují, že jejich děti nejsou nemocné. Rýmu občas sice dostanou, ale ve většině případů se obejdou bez antibiotik.

Kozí mléko a sýry vyhledávají také lidé, kteří jsou na kravské mléko alergičtí. Výrobky z kozího mléka normálně snesou. Kozí mléko má navíc jedinečné účinky na atopický ekzém, který je vhodné dále mazat syrovátkou. Ekzém samozřejmě nezmizí za týden a je nutné tak postupovat dlouhodobě.

Neodrazuje lidi od výrobků z kozího mléka jeho specifická vůně?
Spousta lidí má zafixované, že kozí mléko smrdí, přitom má spíš charakteristickou chuť. Je jiné než kravské mléko, které je tučnější a sladší. Některým lidem kozí mléko jednoduše nechutná. Jiní kozí mléko haní,
 i když ho nikdy neochutnali.

Na vesnici lidé kozí mléko často vnímají jako něco podřadného, protože se kdysi dávalo prasatům. Najdou se i lidé, kteří na něm vyrostli, a proto k němu mají pozitivní vztah.

Kupujete mléčné výrobky v obchodě?
Nekupuji, na farmě si vyrobím vše, co potřebuji. Mléko sama nadojím, z kravského pak seberu smetanu. Umím udělat tvaroh, jogurty i máslo. Jedině když kráva čeká telátko, musím máslo koupit. Raději sáhnu po kvalitním než po másle ze supermarketu.

Anna HalfarováZdědila rodinnou farmu v Bohuslavicích. Vystudovala Masarykovu střední školu zemědělskou v Opavě. Roku 2010 se začala živit prodejem kůzlat a jehňat. Loni svůj repertoár rozšířila o prodej domácích kozích sýrů, jogurtů z kravského mléka a korbáčiků. Ve volných chvílích ráda jezdí na kole a na výlety po okolí se svými dětmi.

Barbora Halbová

Autor: Redakce

12.7.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Tlačítko hlídá seniory. Šetří miliardy

v úterý spadlo malé letadlo na obchodní dům v Melbourne
4

V Melbourne spadlo letadlo na obchoďák, pět lidí nepřežilo

Mládek nevydržel, Sobotka ho odvolal. Na tahu je Zeman

/ANALÝZA/ - Volby se nevyhrávají díky potlesku velkých firem, ale díky lidem, kteří vhazují hlasovací lístek do urny. Většinou to dělají na základě svých zkušeností – u lékaře, ve škole, při pohledu na výplatní pásku nebo na účet od mobilního operátora. A právě ten je nepřiměřeně vysoký celé tři roky, kdy vedl ministerstvo průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Putin si údajně nechává sestavit psychologický profil Trumpa

Ruský prezident Vladimir Putin si nechává sestavit psychologický profil svého nového amerického kolegy Donalda Trumpa. Uvedla to v pondělí americká televize NBC News. Podle předběžných závěrů analýzy prý Trump rád riskuje, ale dokáže být i naivní.

VIDEO: Ve Zlíně na cyklostezce spálili korán

„Proč pálíme korán? Chceme podpořit slovenskou aktivistku, která řekla svůj názor a byla za svůj čin zatčena," komentoval David Nepimach ze Zlína akt, při kterém v pondělí ve Zlíně společně s desítkou zúčastněných spálil na cyklostezce na Vršavě svatou knihu muslimů.

Teroristé v Egyptě hrozí dalšími útoky na křesťany

Egyptská teroristická skupina napojená na takzvaný Islámský stát (IS) dnes na internetu zveřejnila video sebevražedného atentátníka, který loni v prosinci v kostele v Káhiře zabil téměř 30 lidí. Dvacetiminutové video komentuje extremista, který tvrdí, že islámští radikálové útoky na koptské křesťany znásobí. .

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies