Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ryba z grilu potěší každého gurmána

V seriálu o vaření a grilovaní kuchař Vladimír Klofanda prozradí recepty na lehká jídla. I rybí speciality jsou velmi snadné na přípravu a navíc chutné.

3.9.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Vladimír Klofanda

Grilovat se dají ryby sladkovodní jako například pstruh, siven, lín, candát, štika, kapr, z mořských pak tuňák, losos, makrela, platýz. Kdo má chuť na mořské plody, tak je může také vyzkoušet. Velmi důležité je vybrat opravdu jen čerstvé. „U některých druhů, zvláště pak těch z dovozu, se dá pochybovat, zda byly dovezeny mražené či chlazené. Doporučuji proto navštívit rybárnu a nechat si ryby připravit," radí kuchař Vladimír Klofanda.

Co se týká velikosti ryb tak zde platí jednoduché pravidlo. Malé, do půl kilogramu grilujeme vcelku. Větší je lepší vyfiletovat, nebo nakrájet na podkovy. Dobře očištěné a připravené ryby můžeme naložit. Oproti jiným druhům masa to naštěstí netrvá tak dlouho. „Stačí půl až dvě hodiny nechat ležet v marinádě, kterou si připravíme z olivového oleje a oblíbených bylinek. Hodí se například petržel nebo koriandr. Kdo má rád česnek, tak ho může namačkat do připravené směsi," říká kuchař.

Ohledně samotného grilu doporučuje snížit teplotu oproti jiným druhům masa na zhruba dvě stě stupňů celsia. Ryby v celku, jako je pstruh, grilujeme z každé strany tři až pět minut, filety a podkovy podle druhu a tloušťky masa. Pokud máme filety s kůží, tak nejdříve grilujeme z této strany. „U lososa si dejte pozor, aby nebyl vysušený. Jde to velice rychle. Ideální způsob přípravy je medium. Velice chutné jsou i krevety na grilu. Ty jsou za tři minuty hotové," doporučuje a radí Vladimír Klofanda.

Kuchař na závěr prozradil tři jednoduché recepty

Špíz z krevet, slaniny a papriky. Napícháme střídavě na jehlu jednotlivé suroviny. Pak už je jen stačí osolit a grilovat tři minuty. Na závěr pokapeme citronem. „Kupte šedivé krevety. Růžové jsou už uvařené, nebo spařené," míní Vladimír Klofanda.

Losos na grilu s koprem. Steaky z lososa posypeme nasekaným čerstvým koprem a osolíme. Grilujeme tři minuty na straně s kůží, a pak otočíme a grilujeme ještě dvě minuty.

Pstruh s petrželkou. Pstruha omyjeme a osušíme. Nasekáme petrželku, vložíme do pstruha, osolíme a přidáme ještě trochu kmínu. Necháme odležet dvacet minut a grilujeme maximálně pět minut z každé strany. 

Autor: Petr Šilar

3.9.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Útok v Cambrils
2 21

Útočníci z Barcelony plánovali krvavější akci. Řidič dodávky je prý mrtvý

Melbourne, ilustrační foto
6 10

Kde se žije nejlépe? Vítězí Melbourne a Vídeň. Praha uzavírá šestou desítku

OBRAZEM: Nejlepší fotografie týdne

Prohlédněte si nejpovedenější snímky našich fotografů pořízené během uplynulého týdne.

Velká světlometová krádež: zaměstnanci ukradli zboží za statisíce

Velkou krádež vyšetřují policisté ve firmě na výrobu světlometů v Mohelnici. Skupina devíti lidí zde kradla výrobky. Celkově způsobili škodu za devět set tisíc korun.

Dětské úrazy loni stály 815 milionů korun, častější jsou v létě

Dětské úrazy loni stály české zdravotnictví více než 815 milionů korun, nejvíce jich je v letních měsících. Počet i náklady každoročně rostou. Nejčastější jsou například poranění kotníků, chodidel, zápěstí, rukou a hlavy.

Lenovo je po dvou letech ve ztrátě. Ta činí téměř dvě miliardy

Čínský výrobce osobních počítačů Lenovo hlásí za první fiskální čtvrtletí ztrátu ve výši 72 milionů dolarů, tedy v přepočtu 1,6 miliardy korun. Informovala o tom agentura Reuters. Podle ní jsou příčinou vyšší náklady a tlak marže v souvislosti s nedostatkem některých součástí, jako jsou například paměťové čipy. Jedná se o první čtvrtletní ztrátu za poslední dva roky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení