VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ryba z grilu potěší každého gurmána

V seriálu o vaření a grilovaní kuchař Vladimír Klofanda prozradí recepty na lehká jídla. I rybí speciality jsou velmi snadné na přípravu a navíc chutné.

3.9.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Vladimír Klofanda

Grilovat se dají ryby sladkovodní jako například pstruh, siven, lín, candát, štika, kapr, z mořských pak tuňák, losos, makrela, platýz. Kdo má chuť na mořské plody, tak je může také vyzkoušet. Velmi důležité je vybrat opravdu jen čerstvé. „U některých druhů, zvláště pak těch z dovozu, se dá pochybovat, zda byly dovezeny mražené či chlazené. Doporučuji proto navštívit rybárnu a nechat si ryby připravit," radí kuchař Vladimír Klofanda.

Co se týká velikosti ryb tak zde platí jednoduché pravidlo. Malé, do půl kilogramu grilujeme vcelku. Větší je lepší vyfiletovat, nebo nakrájet na podkovy. Dobře očištěné a připravené ryby můžeme naložit. Oproti jiným druhům masa to naštěstí netrvá tak dlouho. „Stačí půl až dvě hodiny nechat ležet v marinádě, kterou si připravíme z olivového oleje a oblíbených bylinek. Hodí se například petržel nebo koriandr. Kdo má rád česnek, tak ho může namačkat do připravené směsi," říká kuchař.

Ohledně samotného grilu doporučuje snížit teplotu oproti jiným druhům masa na zhruba dvě stě stupňů celsia. Ryby v celku, jako je pstruh, grilujeme z každé strany tři až pět minut, filety a podkovy podle druhu a tloušťky masa. Pokud máme filety s kůží, tak nejdříve grilujeme z této strany. „U lososa si dejte pozor, aby nebyl vysušený. Jde to velice rychle. Ideální způsob přípravy je medium. Velice chutné jsou i krevety na grilu. Ty jsou za tři minuty hotové," doporučuje a radí Vladimír Klofanda.

Kuchař na závěr prozradil tři jednoduché recepty

Špíz z krevet, slaniny a papriky. Napícháme střídavě na jehlu jednotlivé suroviny. Pak už je jen stačí osolit a grilovat tři minuty. Na závěr pokapeme citronem. „Kupte šedivé krevety. Růžové jsou už uvařené, nebo spařené," míní Vladimír Klofanda.

Losos na grilu s koprem. Steaky z lososa posypeme nasekaným čerstvým koprem a osolíme. Grilujeme tři minuty na straně s kůží, a pak otočíme a grilujeme ještě dvě minuty.

Pstruh s petrželkou. Pstruha omyjeme a osušíme. Nasekáme petrželku, vložíme do pstruha, osolíme a přidáme ještě trochu kmínu. Necháme odležet dvacet minut a grilujeme maximálně pět minut z každé strany. 

Autor: Petr Šilar

3.9.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
EET ilustrační foto
5

Zmatení řezníci či pekaři. Nevědí, zda mají povinně dávat účtenky

Ilustrační foto.

Policie v Porsche. Muži zákona jezdí zabavenými auty

Pohledem Realistů: Naše ambice jsou realistické

V minulých dnech jsme začali s představováním naší strany. Máme za sebou Prahu, Ostravu a Brno, další místa nás čekají. Svým příznivcům i široké veřejnosti podrobně vysvětlujeme svá východiska, plány i cíle. I naše ambice. 

DOTYK.CZ

Evropa, daňový ráj to na pohled

Španělsko a další země EU by podle MMF hospodařily s přebytkem. Kdyby část jejich daní nemizela za hranicemi.

Deště a tající sníh zvedají na desítce mít v Česku hladiny toků

Povodňový stupeň pohotovosti dnes brzo ráno hlásily tři měřicí stanice, Dalečín a Veverská Bítýška na Svratce a Pertoltice na Liberecku na Panenském potoce. V některých případech za to může nahromaděný led. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zákaz vjezdu starým autům. Brno zvažuje nízkoemisní zónu uvnitř velkého okruhu

Brno /INFOGRAFIKA, ANKETA/ – Změnit trasu při cestování po Brně budou muset řidiči starých automobilů pokud magistrát zavede nízkoemisní zóny. Jejich studii v úterý brněnští radní schválili. Auta s vysokým množstvím škodlivin ve výfukových plynech podle plánu čeká zákaz vjezdu do významné části města.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies