VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ryba z grilu potěší každého gurmána

V seriálu o vaření a grilovaní kuchař Vladimír Klofanda prozradí recepty na lehká jídla. I rybí speciality jsou velmi snadné na přípravu a navíc chutné.

3.9.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Vladimír Klofanda

Grilovat se dají ryby sladkovodní jako například pstruh, siven, lín, candát, štika, kapr, z mořských pak tuňák, losos, makrela, platýz. Kdo má chuť na mořské plody, tak je může také vyzkoušet. Velmi důležité je vybrat opravdu jen čerstvé. „U některých druhů, zvláště pak těch z dovozu, se dá pochybovat, zda byly dovezeny mražené či chlazené. Doporučuji proto navštívit rybárnu a nechat si ryby připravit," radí kuchař Vladimír Klofanda.

Co se týká velikosti ryb tak zde platí jednoduché pravidlo. Malé, do půl kilogramu grilujeme vcelku. Větší je lepší vyfiletovat, nebo nakrájet na podkovy. Dobře očištěné a připravené ryby můžeme naložit. Oproti jiným druhům masa to naštěstí netrvá tak dlouho. „Stačí půl až dvě hodiny nechat ležet v marinádě, kterou si připravíme z olivového oleje a oblíbených bylinek. Hodí se například petržel nebo koriandr. Kdo má rád česnek, tak ho může namačkat do připravené směsi," říká kuchař.

Ohledně samotného grilu doporučuje snížit teplotu oproti jiným druhům masa na zhruba dvě stě stupňů celsia. Ryby v celku, jako je pstruh, grilujeme z každé strany tři až pět minut, filety a podkovy podle druhu a tloušťky masa. Pokud máme filety s kůží, tak nejdříve grilujeme z této strany. „U lososa si dejte pozor, aby nebyl vysušený. Jde to velice rychle. Ideální způsob přípravy je medium. Velice chutné jsou i krevety na grilu. Ty jsou za tři minuty hotové," doporučuje a radí Vladimír Klofanda.

Kuchař na závěr prozradil tři jednoduché recepty

Špíz z krevet, slaniny a papriky. Napícháme střídavě na jehlu jednotlivé suroviny. Pak už je jen stačí osolit a grilovat tři minuty. Na závěr pokapeme citronem. „Kupte šedivé krevety. Růžové jsou už uvařené, nebo spařené," míní Vladimír Klofanda.

Losos na grilu s koprem. Steaky z lososa posypeme nasekaným čerstvým koprem a osolíme. Grilujeme tři minuty na straně s kůží, a pak otočíme a grilujeme ještě dvě minuty.

Pstruh s petrželkou. Pstruha omyjeme a osušíme. Nasekáme petrželku, vložíme do pstruha, osolíme a přidáme ještě trochu kmínu. Necháme odležet dvacet minut a grilujeme maximálně pět minut z každé strany. 

Autor: Petr Šilar

3.9.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Základní škola v Plánici, kde došlo k incidentu mezi učitelem a hajlujícím žákem.
8

Učitel nic nespáchal, zato hajlující romský žák má problém. I jeho rodina

Ženy měly na páteční demonstraci v New Yorku ke 100 dnům Trumpova vládnutí jasno. Donald Trump ženy zklamal.
1 5

Donald Trump o svých sto dnech: Jsem hodně rychlý, nejrychlejší ze všech

Hodina velkých změn v pražské hromadné dopravě je tu

Ve skutečnost se od soboty mění dlouhodoběji připravované rozsáhlé změny v Pražské integrované dopravě.

EXKLUZIVNĚ

Velvyslanec Jevhen Perebyjnis: I my Ukrajinci máme svého Jana Palacha

/ROZHOVOR, VIDEO/ Kdyby nebylo ukrajinské armády, ta ruská by dnes možná stála na hranicích Evropské unie, řekl mimo jiné v rozhovoru pro Deník ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis. Když hovoří o Krymu a východní Ukrajině, nepoužívá termíny anexe, obsazení nebo odtržení, ale okupace. Nový ukrajinský ambasador v České republice je člověk, který i v diplomatické pozici dokáže věci pojmenovávat přímo.

Sobotka: Jednání o brexitu se nesmí dotknout peněz ve fondech EU

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) odletěl na mimořádný summit 27 zemí Evropské unie k odchodu Velké Británie z bloku.

DOTYK.CZ

Letní festivaly bez EET? Pivo jen na stojáka a nechtějte k němu tatranku

Čím se budou letošní letní festivaly lišit od těch loňských? Tak třeba tím, že si možná častěji než dřív budete moci dát pivo jenom "na stojáka". A že k němu nedostanete balené oříšky ani tatranku. Důvodem je elektronická evidence tržeb.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies