VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ryba z grilu potěší každého gurmána

V seriálu o vaření a grilovaní kuchař Vladimír Klofanda prozradí recepty na lehká jídla. I rybí speciality jsou velmi snadné na přípravu a navíc chutné.

3.9.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Vladimír Klofanda

Grilovat se dají ryby sladkovodní jako například pstruh, siven, lín, candát, štika, kapr, z mořských pak tuňák, losos, makrela, platýz. Kdo má chuť na mořské plody, tak je může také vyzkoušet. Velmi důležité je vybrat opravdu jen čerstvé. „U některých druhů, zvláště pak těch z dovozu, se dá pochybovat, zda byly dovezeny mražené či chlazené. Doporučuji proto navštívit rybárnu a nechat si ryby připravit," radí kuchař Vladimír Klofanda.

Co se týká velikosti ryb tak zde platí jednoduché pravidlo. Malé, do půl kilogramu grilujeme vcelku. Větší je lepší vyfiletovat, nebo nakrájet na podkovy. Dobře očištěné a připravené ryby můžeme naložit. Oproti jiným druhům masa to naštěstí netrvá tak dlouho. „Stačí půl až dvě hodiny nechat ležet v marinádě, kterou si připravíme z olivového oleje a oblíbených bylinek. Hodí se například petržel nebo koriandr. Kdo má rád česnek, tak ho může namačkat do připravené směsi," říká kuchař.

Ohledně samotného grilu doporučuje snížit teplotu oproti jiným druhům masa na zhruba dvě stě stupňů celsia. Ryby v celku, jako je pstruh, grilujeme z každé strany tři až pět minut, filety a podkovy podle druhu a tloušťky masa. Pokud máme filety s kůží, tak nejdříve grilujeme z této strany. „U lososa si dejte pozor, aby nebyl vysušený. Jde to velice rychle. Ideální způsob přípravy je medium. Velice chutné jsou i krevety na grilu. Ty jsou za tři minuty hotové," doporučuje a radí Vladimír Klofanda.

Kuchař na závěr prozradil tři jednoduché recepty

Špíz z krevet, slaniny a papriky. Napícháme střídavě na jehlu jednotlivé suroviny. Pak už je jen stačí osolit a grilovat tři minuty. Na závěr pokapeme citronem. „Kupte šedivé krevety. Růžové jsou už uvařené, nebo spařené," míní Vladimír Klofanda.

Losos na grilu s koprem. Steaky z lososa posypeme nasekaným čerstvým koprem a osolíme. Grilujeme tři minuty na straně s kůží, a pak otočíme a grilujeme ještě dvě minuty.

Pstruh s petrželkou. Pstruha omyjeme a osušíme. Nasekáme petrželku, vložíme do pstruha, osolíme a přidáme ještě trochu kmínu. Necháme odležet dvacet minut a grilujeme maximálně pět minut z každé strany. 

Autor: Petr Šilar

3.9.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.
15

Super plat za práci na páse nabízí měsíce. Málokdo to ale vydrží dlouho

Evakuace zaměstnanců a zákazníků v obchodním centru ve Zlíně Malenovicích
AKTUALIZOVÁNO
18

Policie evakuovala obchodní centrum ve Zlíně. Poplach vyvolala fotopast

Berlusconi perlil: Nejlepší věc na Trumpovi? Jeho žena Melania!

/VIDEO/ Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi opět vzbudil pozornost svými výroky. Do kamer italské televize La7 totiž prohlásil, že to nejlepší na americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi je jeho žena Melania.

Nehádejme se o kvóty, řekl německý ministr. Zaorálek mu český postoj vysvětlil

Evropská unie by měla řešit, jak snížit příliv uprchlíků, ne vést spory o uprchlické kvóty. Při své návštěvě Prahy to dnes na tiskové konferenci řekl německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel.

Balík vám nově vydají v balíkovně. Bez fronty i občanky

/INFOGRAFIKA, ANKETA/ Česká pošta chce od prázdnin rozšířit služby. Zatímco počet odeslaných dopisů v posledních letech klesá, objem poslaných balíků naopak roste. Pošťáci proto rozšíří své balíkové služby, vstříc klientům ale chce jít pošta i s datovými schránkami.

Irácká armáda v Mosulu osvobodila stovky civilistů, boje o centrum pokračují

Irácké síly otevřely únikové koridory pro stovky obyvatel mosulského starého města. Tuhé boje o centrum města, které je srdce samozvaného Islámského státu, nicméně pokračují. Jen v průběhu pátku si vyžádaly dalších 12 životů a větší množství zraněných.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies