VYBERTE SI REGION

Ryba z grilu potěší každého gurmána

V seriálu o vaření a grilovaní kuchař Vladimír Klofanda prozradí recepty na lehká jídla. I rybí speciality jsou velmi snadné na přípravu a navíc chutné.

3.9.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Vladimír Klofanda

Grilovat se dají ryby sladkovodní jako například pstruh, siven, lín, candát, štika, kapr, z mořských pak tuňák, losos, makrela, platýz. Kdo má chuť na mořské plody, tak je může také vyzkoušet. Velmi důležité je vybrat opravdu jen čerstvé. „U některých druhů, zvláště pak těch z dovozu, se dá pochybovat, zda byly dovezeny mražené či chlazené. Doporučuji proto navštívit rybárnu a nechat si ryby připravit," radí kuchař Vladimír Klofanda.

Co se týká velikosti ryb tak zde platí jednoduché pravidlo. Malé, do půl kilogramu grilujeme vcelku. Větší je lepší vyfiletovat, nebo nakrájet na podkovy. Dobře očištěné a připravené ryby můžeme naložit. Oproti jiným druhům masa to naštěstí netrvá tak dlouho. „Stačí půl až dvě hodiny nechat ležet v marinádě, kterou si připravíme z olivového oleje a oblíbených bylinek. Hodí se například petržel nebo koriandr. Kdo má rád česnek, tak ho může namačkat do připravené směsi," říká kuchař.

Ohledně samotného grilu doporučuje snížit teplotu oproti jiným druhům masa na zhruba dvě stě stupňů celsia. Ryby v celku, jako je pstruh, grilujeme z každé strany tři až pět minut, filety a podkovy podle druhu a tloušťky masa. Pokud máme filety s kůží, tak nejdříve grilujeme z této strany. „U lososa si dejte pozor, aby nebyl vysušený. Jde to velice rychle. Ideální způsob přípravy je medium. Velice chutné jsou i krevety na grilu. Ty jsou za tři minuty hotové," doporučuje a radí Vladimír Klofanda.

Kuchař na závěr prozradil tři jednoduché recepty

Špíz z krevet, slaniny a papriky. Napícháme střídavě na jehlu jednotlivé suroviny. Pak už je jen stačí osolit a grilovat tři minuty. Na závěr pokapeme citronem. „Kupte šedivé krevety. Růžové jsou už uvařené, nebo spařené," míní Vladimír Klofanda.

Losos na grilu s koprem. Steaky z lososa posypeme nasekaným čerstvým koprem a osolíme. Grilujeme tři minuty na straně s kůží, a pak otočíme a grilujeme ještě dvě minuty.

Pstruh s petrželkou. Pstruha omyjeme a osušíme. Nasekáme petrželku, vložíme do pstruha, osolíme a přidáme ještě trochu kmínu. Necháme odležet dvacet minut a grilujeme maximálně pět minut z každé strany. 

Autor: Petr Šilar

3.9.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Trumpovi právníci brání přepočítávání hlasů ve třech státech USA

Washington - Právníci nově zvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa se snaží zablokovat ruční přepočítání hlasů ve státech Pensylvánie, Wisconsin a Michigan. Oznámil to dnes americký server Politico. K novému sčítání hlasů vyzvala neúspěšná prezidentská kandidátka Zelených Jill Steinová, žádost podpořila několikamilionovou kaucí.

Nádražka kvůli EET končí. Další bojují

Praha /FOTOGALERIE/ - Oblíbený podnik v Bubenči kvůli elektronické evidenci tržeb zavřel. Ostatní tradiční nádražky s administrativní zátěží zápasí.

V Norsku našli nápis Arbeit macht frei ukradený z Dachau

Bergen - Norská policie nejspíš objevila nechvalně proslulý nápis Arbeit macht frei (Práce osvobozuje) ukradený v roce 2014 z brány bývalého německého koncentračního tábora Dachau. S odvoláním na bavorskou policii o tom dnes informovala agentura AFP.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies