VYBERTE SI REGION

Rychlé jablečné dezerty

Také vaše loňská jablka uložená ve sklepě už ztrácejí na šťavnatosti? Víme, co s nimi.

4.5.2013
SDÍLEJ:

Moučníky s jablky u nás mají tradici. Hlavní ingredience roste v každé zahradě. Foto: Shutterstock.com

S přicházejícím jarem vyklízíme sklípky a komory. Nejen loňské brambory a zelenina potřebují přebrat, ale také jablka už ztrácejí na své plnosti a šťavnatosti. To ale není důvod je odhodit do kompostu. Stále je můžete využít.

V posledním vydání Receptáře jsme ukázali několik jednoduchých receptů, jak je využít v kuchyni. Nechte se inspirovat a vyzkoušejte je. Hodit se budou po víkendovém obědu a skvěle poslouží také jako rychlá záchrana při neočekávané návštěvě.

LEHKÝ JABLEČNÝ MOUČNÍK

Suroviny:

1 kg oloupaných a jádřinců zbavených jablek, 2 vanilkové pudingy, 2 vanilkové cukry, 1 lžíce oleje, 2 lžíce kokosové moučky, voda

Příprava:

Jablka nakrájejte na menší kousky a vložte do hrnce se silným dnem. Přilijte jen nepatrné množství vody a jablka rozvařte na hladkou kaši. Poté v půl litru vody rozmíchejte pudingy s vanilkovými cukry a za stálého míchání vlijte do připraveného jablečného rozvaru.

Poté ještě dvě minuty vařte a nalijte do dortové formy vymazané olejem a vysypané kokosovou moučkou. Vychlazený dezert podávejte s čerstvou domácí šlehačkou.

Tip:

Pokud nemusíte řešit kalorie, můžete formu vyložit dětskými piškoty a přidat do rozvaru kousek másla. Dezert můžete vylepšit také tím, že po nalití poloviny rozvaru do formy přidáte jednu krémovou vrstvu z tučného tvarohu smíchaného s moučkovým cukrem a limetkovou nebo citrónovou šťávou. Tuto vrstvu nakonec ještě překryjete druhou polovinou jableč- né hmoty.

KOLÁČ Z DĚTSKÉ KRUPICE

Suroviny:

300 g nastrouhaných jablek, 3 vejce, 1 lžíci oleje, 20 dkg moučkového cukru, 9 lžic dětské krupice, 2 lžíce kakaa, ½ prášku do pečiva

Příprava:

Nejdříve oddělte žloutky od bílků. Žloutky potom utřete do světlé pěny s moučkovým cukrem a přidejte kakao. Do takto připraveného základu těsta vmíchejte nastrouhaná jablka, dětskou krupici a tuhý sníh z bílků.

Na samotný závěr ještě nezapomeňte přidat prášek do pečiva. Těsto vlijte do připravené, olejem vyma- zané a hrubou moukou vysypané formy. Moučník poté vložte do rozehřáté trouby a pečte 40 minut při 170 stupních Celsia.

Oba dezerty jsou velmi snadné na přípravu a rozhodně vás nezklamou! 

nepřehlédněte

- Další informace a reportáže najdete na webové stránce www.telereceptar.cz/denik>.

- Ve vysílání Receptáře prima nápadů v neděli 5. května od 12.00 na TV Prima family:

přírodní repelenty

schodiště do zahrad

péče o trávníky

LENKA MAHDALOVÁ

Autor: Redakce

4.5.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Čechům chutná. Přibrzdili ale v alkoholu

Praha – „Spotřeba potravin nabrala dobrý trend. Zdá se, že lidé nemají hlad, ale chuť," zhodnotil poslední čísla šéf odboru statistiky zemědělství, lesnictví a životního prostředí Jiří Hrbek. Poukázal na to, že v Česku i v roce 2015 rostla spotřeba potravin. Má to jen jednu vadu na kráse, bohužel tu podstatnou. Zatímco z Česka mířily do zahraničí suroviny, z ciziny k nám putovaly hotové výrobky.

Dřevo je drahé. Krade se rovnou v lese

Beroun – Topná sezona jede naplno a policisté na nejrůznějších místech republiky znovu vyšetřují krádeže dřeva v lesních porostech.Mnohým lidem se za palivové dříví nechce utrácet a raději si pro něj zajedou do lesa. Zloději odvážejí nejen kulatinu, která je nařezaná u lesních cest, ale také stromy, které si sami pokácí.

Britové poprvé utratili více za vinyly než za stažené desky

Londýn - Příjmy z prodeje vinylových desek v Británii minulý týden poprvé předstihly příjmy ze stahování nahrávek, oznámilo britské sdružení maloobchodníků v zábavním průmyslu (ERA). Za vinylové desky lidé podle ERA utratili 2,4 milionu liber (asi 76 milionů Kč), zatímco za stahování 2,1 milionu liber (zhruba 66,5 milionu Kč). Loni ve stejném období přitom tento poměr činil 1,2 milionu liber za vinyly ku 4,4 milionu liber za digitální hudbu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies