VYBERTE SI REGION

Salátová sezona je tady

Které druhy jsou nejlahodnější a jak prospějí vašemu zdraví?

10.6.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock

Letní dny jsou pro chutné pokrmy z nejrůznějších druhů salátů jako stvořené. Salát obsahujevitamin C, provitamin A, kyselinu listovou, vitaminy B1 a B2, E, draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, zinek, jód či karoten.

Kromě toho má také hodně vlákniny, která je potřebná ke správnému zažívání, a navíc váže jedovaté látky a ničí „špatný" cholesterol. Do těla dodá foláty, které jsou důležité především v těhotenství, neboť zabraňují vývojovým vadám plodu.

Není však salát jako salát. Červené druhy obsahují například vyšší množství karotenu, ty zelené zase mají více hořčíku. Rozdíl je také mezi vnitřními a vnějšími listy. Tmavší vnější listy obsahují až 50krát více karotenu než světlejší vnitřní. Výživná hodnota závisí také na čerstvosti salátu. Skladujeme-li salát v lednici, mělo by to být v lehce prodyšném sáčku (zatavený obal z obchodu otevřete), nebo přikrytý vlhkou utěrkou. Nejlepší však je čerstvý salát z vlastní zahrádky.

Jak ho pěstovat

Pokud jde o jeho pěstování, nejraději má teplotu mezi deseti až 20 °C . Při vyšších teplotách listy mohou hořknout. Měli byste salát umístit do půdy, která dlouho zadržuje vodu, na slunce či do mírného stínu. Kvůli chorobám není vhodné ho pěstovat na stejném místě dva roky za sebou. Můžete si salát předpěstovat v chráněném prostředí, a až bude mít pět až šest listů, přesaďte ho do záhonu.

Sklizeň očekávejte už za sedm týdnů po zasetí, na některé druhy (především ty, které tvoří hlávku) si budete muset počkat deset až jedenáct týdnů. Salát můžete pěstovat dokonce i na balkoně či na terase v truhlíku a v květináči vhodné jsou k tomu především listové saláty, které nevytvářejí hlávku, jejich listy se průběžně odřezávají a dorůstají nové. Vypadají dokonce velmi dekorativně. Potřebují však úrodnou půdu, kterou je dobré kypřit.

HLÁVKOVÝ SALÁT

Obsahuje vysoké množství draslíku, vápníku a hořčíku. Je také vynikajícím zdrojem kyseliny listové, která je důležitá pro správné fungování červených krvinek. Vitamin K zase podporuje správnou srážlivost krve. Vynikající bude s krutonky orestovanými na česneku, cherry rajčátky a parmazánem.

LOLLO ROSSO

Okraje tohoto druhu salátu jsou roztřepené s červeným nádechem. Chuťově je velmi podobný hlávkovému salátu, snad je jen o něco málo výraznější. Vypadá velmi dekorativně, a je proto oblíbený při přípravě slavnostních pokrmů. Vynikající bude ke grilovaným masům a v kombinaci s rukolou.

LEDOVÝ SALÁT

Jeho listy jsou velmi křehké. Nemusíte důkladně omývat každý list ty jsou totiž tak pevně u sebe, že se dovnitř hlína nedostane. Výborný bude s nivou, hruškami a ořechy.

POLNÍČEK

Má jemně ořechovou příchuť. Výrazně působí na posilování imunity. Kromě toho má příznivý vliv na krvetvorbu, srdce, látkovou výměnu, posiluje sliznice a působí proti stresu. Vyzkoušejte ho s dresinkem medu, česneku, citronové šťávy a slunečnicových semínek.

DUBÁČEK

Jeho listy tvarem připomínají dub. Má mírně nahořklou chuť s přídechem do ořechova. Vynikající bude především s houbami, uzeným lososem a smaženými krutonky. Nevydrží moc dlouho, a je proto dobré zkonzumovat ho co nejdříve.

ŘÍMSKÝ SALÁT

Má podlouhlejší a užší listy než klasický hlávkový salát a jeho chuť je lehce mandlová až nasládlá. Vnější listy jsou tmavší a hořčí. Působí preventivně proti střevním a trávicím obtížím. Nejlepší jsou jeho mladé listy. Vynikající bude se zálivkou z hořčice, zakysané smetany, pepře a šalotky.

RUKOLA

Její drobné lístky se podobají pampelišce. Má poměrně výraznou, lehce štiplavou chuť. Konzumujeme ji většinou syrovou nebo mírně podušenou třeba na oleji s česnekem. Zkuste ji se slaninou a sýrovými keksíky nebo jí na závěr posypte špagety s olejem, česnekem, cherry rajčátky a parmazánem.

Denisa Haveldová

Autor: Redakce

10.6.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Před brněnskými strážníky ujížděl řidič, který předtím úmyslně zaparkoval na chodníku před ředitelstvím městské policie ve Štefánikově ulici a odmítal auto odstranit.
1

Rychle a zběsile v Brně. Provokoval strážníky, pak ujížděl i na červenou

Poslední rozloučení s bývalým politickým vězněm a skautským činovníkem Jiřím Navrátilem proběhlo 22. ledna v Praze.
16

Skauti a přátelé se rozloučili s Jiřím Navrátilem

Po útoku kormoránů tekla Ostravicí „krvavá voda"

Doslova masakr ryb způsobila obrovská hejna kormoránů v řece Ostravici v místech, kde se do této řeky vlévá Lučina. Uvedl to jednatel Českého rybářského svazu pro severní Moravu a Slezsko Přemysl Jaroň.

AKTUALIZOVÁNO

Dívenka, která vylétla ze sjezdovky, v nemocnici podlehla vážným zraněním

Dolní Morava – Teprve jedenáctiletá lyžařka se v sobotu 21. ledna dopoledne velmi těžce zranila ve skiareálu na Dolní Moravě. Přes veškerou lékařskou péči dívenka svým zraněním v nemocnici podlehla.

Ředitel psychiatrické nemocnice: Pacienti jsou na prvním místě. Nejsme vězení

Brno /ROZHOVOR/ – Asi šest tisíc lidí ročně podstoupí léčbu v psychiatrické nemocnici v brněnských Černovicích. Podle jejího ředitele Marka Radimského si na péči v ní stěžuje jen minimum z nich. „Personál se snaží pro pacienty dělat, co může. Kdyby na psychiatrii zaměstnanci pracovat nechtěli, už tu nejsou," míní.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies