VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Salátová sezona je tady

Které druhy jsou nejlahodnější a jak prospějí vašemu zdraví?

10.6.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock

Letní dny jsou pro chutné pokrmy z nejrůznějších druhů salátů jako stvořené. Salát obsahujevitamin C, provitamin A, kyselinu listovou, vitaminy B1 a B2, E, draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, zinek, jód či karoten.

Kromě toho má také hodně vlákniny, která je potřebná ke správnému zažívání, a navíc váže jedovaté látky a ničí „špatný" cholesterol. Do těla dodá foláty, které jsou důležité především v těhotenství, neboť zabraňují vývojovým vadám plodu.

Není však salát jako salát. Červené druhy obsahují například vyšší množství karotenu, ty zelené zase mají více hořčíku. Rozdíl je také mezi vnitřními a vnějšími listy. Tmavší vnější listy obsahují až 50krát více karotenu než světlejší vnitřní. Výživná hodnota závisí také na čerstvosti salátu. Skladujeme-li salát v lednici, mělo by to být v lehce prodyšném sáčku (zatavený obal z obchodu otevřete), nebo přikrytý vlhkou utěrkou. Nejlepší však je čerstvý salát z vlastní zahrádky.

Jak ho pěstovat

Pokud jde o jeho pěstování, nejraději má teplotu mezi deseti až 20 °C . Při vyšších teplotách listy mohou hořknout. Měli byste salát umístit do půdy, která dlouho zadržuje vodu, na slunce či do mírného stínu. Kvůli chorobám není vhodné ho pěstovat na stejném místě dva roky za sebou. Můžete si salát předpěstovat v chráněném prostředí, a až bude mít pět až šest listů, přesaďte ho do záhonu.

Sklizeň očekávejte už za sedm týdnů po zasetí, na některé druhy (především ty, které tvoří hlávku) si budete muset počkat deset až jedenáct týdnů. Salát můžete pěstovat dokonce i na balkoně či na terase v truhlíku a v květináči vhodné jsou k tomu především listové saláty, které nevytvářejí hlávku, jejich listy se průběžně odřezávají a dorůstají nové. Vypadají dokonce velmi dekorativně. Potřebují však úrodnou půdu, kterou je dobré kypřit.

HLÁVKOVÝ SALÁT

Obsahuje vysoké množství draslíku, vápníku a hořčíku. Je také vynikajícím zdrojem kyseliny listové, která je důležitá pro správné fungování červených krvinek. Vitamin K zase podporuje správnou srážlivost krve. Vynikající bude s krutonky orestovanými na česneku, cherry rajčátky a parmazánem.

LOLLO ROSSO

Okraje tohoto druhu salátu jsou roztřepené s červeným nádechem. Chuťově je velmi podobný hlávkovému salátu, snad je jen o něco málo výraznější. Vypadá velmi dekorativně, a je proto oblíbený při přípravě slavnostních pokrmů. Vynikající bude ke grilovaným masům a v kombinaci s rukolou.

LEDOVÝ SALÁT

Jeho listy jsou velmi křehké. Nemusíte důkladně omývat každý list ty jsou totiž tak pevně u sebe, že se dovnitř hlína nedostane. Výborný bude s nivou, hruškami a ořechy.

POLNÍČEK

Má jemně ořechovou příchuť. Výrazně působí na posilování imunity. Kromě toho má příznivý vliv na krvetvorbu, srdce, látkovou výměnu, posiluje sliznice a působí proti stresu. Vyzkoušejte ho s dresinkem medu, česneku, citronové šťávy a slunečnicových semínek.

DUBÁČEK

Jeho listy tvarem připomínají dub. Má mírně nahořklou chuť s přídechem do ořechova. Vynikající bude především s houbami, uzeným lososem a smaženými krutonky. Nevydrží moc dlouho, a je proto dobré zkonzumovat ho co nejdříve.

ŘÍMSKÝ SALÁT

Má podlouhlejší a užší listy než klasický hlávkový salát a jeho chuť je lehce mandlová až nasládlá. Vnější listy jsou tmavší a hořčí. Působí preventivně proti střevním a trávicím obtížím. Nejlepší jsou jeho mladé listy. Vynikající bude se zálivkou z hořčice, zakysané smetany, pepře a šalotky.

RUKOLA

Její drobné lístky se podobají pampelišce. Má poměrně výraznou, lehce štiplavou chuť. Konzumujeme ji většinou syrovou nebo mírně podušenou třeba na oleji s česnekem. Zkuste ji se slaninou a sýrovými keksíky nebo jí na závěr posypte špagety s olejem, česnekem, cherry rajčátky a parmazánem.

Denisa Haveldová

Autor: Redakce

10.6.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ekonom Pavel Kohout
1

Komentář Pavla Kohouta: Jak je tomu s eurem

Donald Trump, Emmanuel Macron a Theresa Mayová na sicilském summitu G7.
AKTUALIZOVÁNO
13

Víme, jak bolí Bataclan i Manchester, shodli se Mayová s Macronem

Příběhy falešných obětí z Manchesteru. Naletěl i slavný deník Daily Mail

Každá událost přináší nejen opravdové hrdiny a oběti. Už od nepaměti se rodí nepraví hrdinové, vítězové a poražení. Titanic měl své nepravé přeživší i nepřeživší. Sociální sítě umožňují lhářům ucházet se o pozornost. Také výbuch sebevražedného atentátníka v Manchesteru už zrodil na internetu neexistující oběti.

Zkasírovat hosta před každou cigaretou? I to může „přinést" protikuřácký zákon

Jste číšníkem v restauraci a host, který vypil třeba tři piva a jednu štamprli, se zvedne s tím, že si jde ven zapálit. Budete mu důvěřovat, nebo ho zkasírujete hned? I s takovými situacemi si budou muset v restauracích poradit poté, co začne 31. května platit protikuřácký zákon.

Kamiony pustoší silnice v okolí opravovaného tahu z Holic na Vysoké Mýto

Neustálý řev motorů, výfukové zplodiny, na silnici vyjeté koleje, trhající se krajnice. Tak to v těchto dnech vypadá v Jaroslavi na Holicku. Obec doplácí na probíhající rekonstrukci páteřního tahu I/35 z Holic na Vysoké Mýto. Přes Jaroslav teď proudí veškerá silniční doprava včetně kamionové.

Na Sicílii jednají státy G7. Venku je léto, v jednacím sále bude chladno

Všechno je jednou „poprvé". Pro amerického prezidenta Donalda Trumpa je toho tento týden „napoprvé" dost. První zahraniční cesta, první setkání s papežem, první jednání v NATO. Také setkání osmi světových ekonomických velmocí pod hlavičkou G7 je pro amerického politika první. Tentokrát se na něj vydal do Taorminy na Sicílii.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies