Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Schovejte si léto do sklenice

Ovoce a zeleninu zavařuje snad každý zahrádkář. Zde je několik netradičních receptů.

25.7.2013
SDÍLEJ:

LŽIČKA SLIVOVICE. Tolik stačí ke konzervaci rybízového džemu. Foto: Shutterstock.com

Léto je obdobím, kdy se každá procházka zahradou stává pastvou pro naše čichové a především chuťové buňky. Rozmanité plody, bobule nebo bylinky sbíráme, abychom je mohli čerstvé použít do salátů, polévek, omáček a dezertů. Jak ale všichni víme, léto netrvá věčně. Každý rok proto hledáme způsob, jak výsledek naší celoroční práce na zahradě uchovat až do zimy.

V posledním vydání Receptáře jsme vyzkoušeli některé netradiční recepty, které vám pomohou tento problém vyřešit.

RYBÍZOVÝ DŽEM BEZ VAŘENÍ

Tento džem se skutečně nevaří. Je ale potřeba, abyste sbírali pouze dobře zralé bobule. Správně vyzrálou bobuli rybízu poznáte jednoduše. Musí jít od svého stonku lehce. Sbírat je budete jednotlivě, vlastně přesně podle toho, jak na jaře kvetly.

Potom stačí, abyste bobule rybízu důkladně obrali a poté propláchli studenou vodou. Podle váhy rybízu přidejte stejné množství krystalového cukru a tyčovým mixérem rozmělněte na kaši. Poté už stačí jen naplnit do sklenic a zalít lžičkou ovocného destilátu. Použijte ten, který máte právě doma (slivovici, třešňovici, meruňkovici).

Takto připravený džem už nemusíte nijak konzervovat. Stačí uložit do spíže, kde krásně zhoustne.

ZELENINOVÁ OMÁČKA NA ŠPAGETY

Tuto omáčku můžete používat celou zimu na těstoviny nebo jako omáčku k pečenému masu. Její příprava je opět velmi jednoduchá a všechny suroviny můžete sesbírat na své zahradě.

K přípravě 16 sklenic o objemu 0,3 litru budete potřebovat: 3 kg cukety, 2 kg rajčat, 1 kg papriky různých barev, 0,5 kg cibule, 1 lžíci soli, 2 lžíce cukru, 0,5 dcl vinného octa, 1 lahev kečupu (použít můžete jemný i pikantní podle vašeho výběru).

Postup:

Cibuli, papriku, rajčata i cuketu nakrájíme na tenké proužky nebo kostičky. Cibuli, rajčata a papriku podusíme na vodě do měkka. Ochutíme solí, cukrem a octem. V jiném hrnci podusíme na vodě cuketu. Když je vše měkké, stačí jen smíchat v jednom hrnci a přidat podle chuti ostrý nebo jemný kečup.

Omáčkou naplňte sklenice a zavařujte při 80 °C po dobu 20 minut.

DOMÁCÍ BEZINKOVÝ LIKÉR

Tímto likérem mile překvapíte nejenom rodinné příslušníky, ale také návštěvu.

Budete potřebovat: 2 l bezinkových kuliček, 1 l vody, 1 kg krystalového cukru, 2 lžičky mleté kávy, 0,5 l rumu

Postup:

Bezinky vařte 15 minut ve vodě. Připravte si cedník vyložený kouskem plátna a přeceďte. Přidejte cukr a vařte ještě pět minut. Ochuťte kávou a opět nechte přejít varem. Nakonec přidejte rum a uložte do chladu.

Takto uchované léto bude příjemným zpestřením podzimního a zimního období. A hodit se bude k mnoha příležitostem!

nepřehlédněte

Další informace a reportáže najdete na webové stránce www.telereceptar.cz/denik.

- Ve vysílání Receptáře prima nápadů v neděli 28. července 2013 od 12.45 na TV Prima family:

příprava ryby na kameni, výsadba dřevin

odrůdy okurek, cuket a kapust

LENKA MAHDALOVÁ

Autor: Redakce

25.7.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Nedokázal jsem si pomoci, tvrdil facebookový pedofil. Schůzce zabránili rodiče

Prodejna bývalé jednoty v Mikulovicích patří mezi nejméně ekonomicky výhodné pro COOP HB.
3 5

Venkovské prodejny končí kvůli zvyšování platů. Má je stát dotovat?

Turistika na Ibize drtí starousedlíky. Nájem za tisíc euro neseženete

Gabriel Alberto Andrade žije už rok v dodávce. Na ostrově Ibiza, který je už téměř dvě desetiletí jeho domovem, nemůže najít bydlení odpovídající jeho příjmům. Činže na tomto turisticky obléhaném ostrově rostou kvůli zájmu turistů do strmých výšin a nikdo neví, kdy a kde se zastaví.

Archeologové našli u Přerova kostry dětí staré tři a půl tisíce let

Předmostí u Přerova, které kdysi proslavil nález hromadného hrobu lovců mamutů, vydává další svědectví o nepřetržitém osídlení tohoto místa. Archeologové, kteří nyní bádají na trase dálnice D1, našli v jedné z jam kostry dvou dětí ze starší doby bronzové. Další jáma ukrývala kostru mladého muže a ženy. Skelety, pochované v typické skrčené poloze, jsou staré zhruba tři a půl tisíce let.

Piráti, sundejte mě z vězeňského autobusu, požaduje Nečasová. Hrozí právníky

Advokáti Jany Nečasové (dříve Nagyové) požadují po Pirátské straně, aby odstranila podobu někdejší šéfky kabinetu premiéra Petra Nečase z "vězeňského autobusu", s kterým tento týden vyrazila do volební kampaně. Piráti na autobusu poukazují kresbami na kauzy politických protivníků. V předžalobní výzvě, žádají zástupci Nečasové také omluvu, v opačném případě hrozí právními kroky. 

Blondýna dál okrádá opavské restaurace, policie je na ní krátká

Arogantní a značně pod vlivem. Taková je podle všeho žena, která odmítá v restauracích platit. Okradla už několik restaurací, policii zatím uniká.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení