VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Schovejte si léto do sklenice

Ovoce a zeleninu zavařuje snad každý zahrádkář. Zde je několik netradičních receptů.

25.7.2013
SDÍLEJ:

LŽIČKA SLIVOVICE. Tolik stačí ke konzervaci rybízového džemu. Foto: Shutterstock.com

Léto je obdobím, kdy se každá procházka zahradou stává pastvou pro naše čichové a především chuťové buňky. Rozmanité plody, bobule nebo bylinky sbíráme, abychom je mohli čerstvé použít do salátů, polévek, omáček a dezertů. Jak ale všichni víme, léto netrvá věčně. Každý rok proto hledáme způsob, jak výsledek naší celoroční práce na zahradě uchovat až do zimy.

V posledním vydání Receptáře jsme vyzkoušeli některé netradiční recepty, které vám pomohou tento problém vyřešit.

RYBÍZOVÝ DŽEM BEZ VAŘENÍ

Tento džem se skutečně nevaří. Je ale potřeba, abyste sbírali pouze dobře zralé bobule. Správně vyzrálou bobuli rybízu poznáte jednoduše. Musí jít od svého stonku lehce. Sbírat je budete jednotlivě, vlastně přesně podle toho, jak na jaře kvetly.

Potom stačí, abyste bobule rybízu důkladně obrali a poté propláchli studenou vodou. Podle váhy rybízu přidejte stejné množství krystalového cukru a tyčovým mixérem rozmělněte na kaši. Poté už stačí jen naplnit do sklenic a zalít lžičkou ovocného destilátu. Použijte ten, který máte právě doma (slivovici, třešňovici, meruňkovici).

Takto připravený džem už nemusíte nijak konzervovat. Stačí uložit do spíže, kde krásně zhoustne.

ZELENINOVÁ OMÁČKA NA ŠPAGETY

Tuto omáčku můžete používat celou zimu na těstoviny nebo jako omáčku k pečenému masu. Její příprava je opět velmi jednoduchá a všechny suroviny můžete sesbírat na své zahradě.

K přípravě 16 sklenic o objemu 0,3 litru budete potřebovat: 3 kg cukety, 2 kg rajčat, 1 kg papriky různých barev, 0,5 kg cibule, 1 lžíci soli, 2 lžíce cukru, 0,5 dcl vinného octa, 1 lahev kečupu (použít můžete jemný i pikantní podle vašeho výběru).

Postup:

Cibuli, papriku, rajčata i cuketu nakrájíme na tenké proužky nebo kostičky. Cibuli, rajčata a papriku podusíme na vodě do měkka. Ochutíme solí, cukrem a octem. V jiném hrnci podusíme na vodě cuketu. Když je vše měkké, stačí jen smíchat v jednom hrnci a přidat podle chuti ostrý nebo jemný kečup.

Omáčkou naplňte sklenice a zavařujte při 80 °C po dobu 20 minut.

DOMÁCÍ BEZINKOVÝ LIKÉR

Tímto likérem mile překvapíte nejenom rodinné příslušníky, ale také návštěvu.

Budete potřebovat: 2 l bezinkových kuliček, 1 l vody, 1 kg krystalového cukru, 2 lžičky mleté kávy, 0,5 l rumu

Postup:

Bezinky vařte 15 minut ve vodě. Připravte si cedník vyložený kouskem plátna a přeceďte. Přidejte cukr a vařte ještě pět minut. Ochuťte kávou a opět nechte přejít varem. Nakonec přidejte rum a uložte do chladu.

Takto uchované léto bude příjemným zpestřením podzimního a zimního období. A hodit se bude k mnoha příležitostem!

nepřehlédněte

Další informace a reportáže najdete na webové stránce www.telereceptar.cz/denik.

- Ve vysílání Receptáře prima nápadů v neděli 28. července 2013 od 12.45 na TV Prima family:

příprava ryby na kameni, výsadba dřevin

odrůdy okurek, cuket a kapust

LENKA MAHDALOVÁ

Autor: Redakce

25.7.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
3 15

Super plat za práci na páse nabízí měsíce. Málokdo to ale vydrží dlouho

Syfilis. Ilustrační foto.
2 10

Syfilis je opět na postupu, může za to lehkomyslnost

Krutá rozlučka bez odměny. Lvíčata na Euru nepostoupila ze skupiny

Žádná euforie, žádný postup. Čeští fotbalisté do 21 let skončili na mistrovství Evropy v základní skupině. Bylo to v sobotu večer trpké loučení: Lvíčata padla s Dánskem 2:4.

Kaplana na Slovensku vyhodili za názory o homosexuálech, dnes káže v Šumperku

Slovenskými médii rezonuje případ evangelického kaplana Jakuba Pavlúse. Poté, co se šestadvacetiletý duchovní z Turan u Martina zastal homosexuálních manželství, biskupové jeho pracovní poměr ukončili. Své nové působiště našel v Šumperku.

Tropické počasí vydrží i příští týden, teploty atakují 35 stupňů

Zbytek června bude nadprůměrně horký a deštivý. Příští týden teploty vystoupají až na 35 stupňů. V červenci se teploty vrátí k dlouhodobému průměru, ale aspoň z počátku bude dále velmi deštivo. 

AKTUALIZOVÁNO

Policie evakuovala obchodní centrum ve Zlíně. Poplach vyvolala fotopast

/VIDEO/ Podezřelý, nebezpečně vypadající předmět ve zkušební kabince v obchodním centru ve Zlíně – Malenovicích vyhnal v sobotu krátce před polednem tři stovky zaměstnanců a zákazníků před budovu. Nakonec se ukázalo, že jde o fotopast, kterou si doma někdo vyrobil.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies