Doplňky interiéru a drobné kusy nábytku skrývají obrovský potenciál. Zatímco podlaha či zmiňovaná kuchyňská linka s námi budou deset, dvacet i více let, osvětlení, noční stolek či věšák na kabát můžeme obměňovat daleko častěji. Relativně levně tak zajistíme našemu interiéru úplně novou tvář. Nechat si při zařizování domácnosti část rozpočtu na zdánlivé maličkosti, se tedy určitě vyplatí.

Budiž světlo

Osvětlení je v interiérech dost často Popelkou. Po investici do základního vybavení peněženka úpí, jenže právě osvětlení může interiéru nesmírně pomoci, a to nejen z hlediska fyzikálního, ale i designového.
Dnešní doba přeje především industriálnímu designu, velmi dobře vypadají velká svítidla připomínající tovární lampy. Nebojte se větších kusů, častou chybou naopak bývá volba velmi malých svítidel, která se v prostoru ztrácejí a neposkytují ani dostatek světla.

SvítidloSvítidloZdroj: Ravak, Designville

Při výběru svítidla vždy dbejte na jeho prvotní účel. Designéři mají v oblibě například využívání stropních svítidel, která visí až nad noční stolek u postele, takové řešení ale není vhodné kvůli oslňování. Opatrní buďte i u komplikovaných kusů svítidel skládaných z velkého množství segmentů. Takové svítidlo většinou funguje spíše jako drahá skulptura než funkční doplněk, navíc se špatně čistí. Jednoduché nadčasové tvary budou sloužit lépe.

Pro více soukromí

Ideální věc pro oživení domácnosti je textil. Polštáře, plédy, přehozy, přikrývky a v poslední době také záclony a závěsy. Chvíli to vypadalo, že právě textil pro zakrytí oken je minulostí a nikdy se nevrátí, jenže holá okna nejsou pro každého. Třeba v Holandsku jsou lidé zvyklí na to, že je do jejich bytu vidět, u nás to většinou neplatí, takže obliba záclon se vrací. Zapomeňte ale na krajky a složité lemování, moderní záclony jsou jednoduché, bez vzorů. Pokud nemáte předokenní žaluzie, přemýšlejte rovněž o zatemňovacích závěsech.
Čas si dejte při výběru tyčí či lanek, na kterých se stínící systém pohybuje, závěsy jsou totiž poměrně těžké a riskujete, že tyč při manipulaci může vlivem zatížení vypadnout z konzol.

PohovkaPohovkaZdroj: Ravak, Designville

Využijte zdi

Doby, kdy synonymem obýváku byla velká obývací stěna, jsou pryč. Fortelný stůl nebo rozložitá sedačka, to je jiná věc, ale na stěnách nechť panuje vzdušnost. Jenže úplně holé stěny zase vypadají dost nezabydleně. Ideální řešení? Police. Ty zažívají reminiscenci, police v mnoha případech nahrazují i horní skříňky kuchyňské linky. Prostor opticky nezatěžují jako uzavřený nábytek, přitom se do nich dá uložit celá řada věcí. Jaký je poslední policový trend? Subtilnost. Oblíbený je plech nebo tenké kusy dřeva či jeho imitace, skvěle vypadají segmentové police, ze kterých můžete poskládat celou stěnu, a oblíbené jsou i police ve tvaru písmene L.
Zbytečně je ale nezaplňujte, prostor by vypadal neuspořádaně. Pozor také na nosnost stěny, do které budeme police umisťovat, třeba sádrokarton je v tomto dost limitován a většinou vyžaduje konstrukční opatření. Tajný tip na policový nákup: tenká polička z plechu, která na první pohled není vůbec vidět, a předměty na ní vypadají jako by levitovaly.

redakce měsíčníku Dům&Zahrada