VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Škola vaření: Jak na nejlepší bramborový salát?

Další díl seriálu přináší zajímavé tipy, jak vylepšit nedílnou součást české vánoční kuchyně.

21.12.2012
SDÍLEJ:

Bramborový salát. Ilustrační fotoFoto: vseovareni.cz

Je to klasika, bez které si Štědrý večer snad ani nedokážeme představit.

Každý ho připravuje kapku jinak, ale základ je vždy stejný brambory, zelenina a kyselá okurka.

Řeč je samozřejmě o bramborovém salátu, jehož nejoblíbenější variace vám dnes chceme představit.

Většina lidí ho připravuje z brambor uvařených na loupačku, kořenové zeleniny, jemně nakrájené cibule a nakládaných okurek. Ochutí horčicí, solí a pepřem a smíchají s majonézou.

Mnoho z nás přidává také natvrdo uvařené vejce, hrášek a cukr. Ti, kteří si s tradicí hlavu nelámou a rádi experimentují, se nežinýrují přidat jablko, jemný salám či kukuřici.

Worchester, kapari nebo bylinky

Zastánci zdravějšího stravování pak majonézu nahrazují jogurtem, kuchařští mistři zase rádi přidávají vývar nebo worchestrovou omáčku a kapari či bylinky, cibuli nahrazují šalotkou a salát zakápnou olivovým olejem, případně citronovou šťávou.

Záleží tedy jen na vás, jestli jste chuťoví minimalisté a vyhovuje vám ho připravit jen ze tří ingrediencí, nebo naopak smícháte úplně vše a těšíte se z pestrosti chutí.

VYZKOUŠEJTE:

Bramborový salát s čenekem, koprem a rajčaty

Bramborový salát

Bramborový salát po italsku

Bramborový salát

Rady pro váš skvělý salát

Tak či tak, je pár základních rad, které vám můžeme doporučit pro jakýkoli salát:

1. Vyberte odpovídající brambory. Do salátu patří brambory typu A, tedy salátové. Jsou pevné a při míchání se nerozpadnou na kaši.

2. Salát připravujte z ještě teplých brambor, přestože se v řadě receptů doporučuje uvařit si brambory den předem a loupat je za studena. Chutě se při přípravě salátu z teplých brambor mnohem lépe prolnou.

3. Všechny ingredience míchejte pečlivě, ale velmi opatrně, abyste brambory a zeleninu příliš nerozmačkali.

4. Salát si připravte s předstihem, nejlépe den předem, aby se dokonale uležel. Brambory do sebe natáhnou koření a majonézu a všechny chutě se perfektně spojí.

5. Nenechte se zviklat zaručenými recepty jiných. Když chcete vyzkoušet něco nového, inspirujte se. Pokud ale do svého salátu každý rok dáváte šunku, ale jste přesvědčení, že vajíčka do něj nepatří, nedávejte je tam jen proto, že to tak už roky dělá sousedka.

Více receptů, tipů a návodů na www.vseovareni.cz.

Autor: Redakce

21.12.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Pobyty pro astmatiky. Podle kontroly pojišťovna chybovala

Titanic
19

Ke vraku Titaniku s cestovní kanceláří. Za dva a půl milionu

Dalík obnovu řízení nenavrhl, informace soudu byla chybná

Odsouzený lobbista Marek Dalík obnovu trestního řízení v kauze nákupu pandurů nenavrhl. Pražský městský soud v pátek dementoval svou předchozí informaci o podání návrhu, kterou původně uvedl v justiční databázi a následně i potvrdil. Podle mluvčí soudu Markéty Puci vznikla chyba tak, že právník v jiné, nesouvisející kauze zaslal soudu omylem návrh na obnovu řízení pod spisovou značkou Dalíkova případu.

Proti falšování. Pěstování česneku ohlídá zákon

/INFOGRAFIKA/- Český česnek je unikátní vyšším podílem silic, které mu dávají unikátní chuť a říz. Nad jeho sadbou mají bdít odborníci.

Svého "Kodiaqa" bude mít i Seat. Dorazí příští rok

Velké SUV brzy nabídne i další značka koncernu Volkswagen. V roce 2018 totiž začne Seat prodávat novinku, která bude k dispozici i se sedmi sedadly.

AKTUALIZOVÁNO

Madona z Veveří patří církvi, rozhodl znovu soud

Gotický obraz Madony z Veveří patří církvi. V pátek o tom opět rozhodl pražský městský soud, ke kterému se spor vrátil po dovolání Národní galerie (NG). Obraz byl desítky let součástí expozice galerie, v rámci církevních restitucí na něj vznesla nárok římskokatolická farnost Veverská Bítýška. Páteční rozhodnutí je pravomocné.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies