VYBERTE SI REGION

Škola vaření: S fantazií oživíte okoukané cukroví

K pečení vánočního cukroví se dá přistupovat různými způsoby. Dnes nabízíme jeden z netradičních pohledů, který může oživit vaše přípravy. Zrno kávy, kousek marcipánu, pistácie, anebo sušené ovoce udělají z vašeho cukroví originální kousky.

16.12.2011
SDÍLEJ:

Třené vanilkové cukrovíFoto: vseovareni.cz

Více receptů tipů a rad najdete na www.vseovareni.cz

Zatněte tipec klasice všech klasik. Ano, tradice má něco do sebe, ale ruku na srdce, baví nás to stále?

Někdo má své k smrti oblíbené druhy, někdo se bojí experimentovat, jiný má naučenou přípravu několika běžných kousků, kterou provede v potu tváře každoročně na poslední chvíli před ,,Ježíškem''.

Proč ale přes rok zkoušíme mušle svatého Jakuba, krvavý steak či polévku z mořského ďasa, když o Vánocích nejsme schopni s naším konzervatismem pohnout?

Zbavme se stresu, není nic, co o Vánocích musíme je jen na nás, kolik inspirace do pečení vložíme! Meze se nekladou.

První krok k ulehčení naší psychice v období Vánoc může být nákup hotového holého cukroví. Základní druhy zakoupíte kdekoliv (mně se dokonce osvědčuje sousedka, která je na mateřské), a můžete jen ,,slíznout smetanu'' v podobě zábavného zdobení. Ti statečnější pak napečou základy sami a hurá do toho.

VYZKOUŠEJTE



Kávová poleva




Třené vanilkové cukroví

Štětec či namáčení

Před každým zdobením, kdy chceme, aby nám na cukroví drželo, si samozřejmě připravíme polevu, a to zastudena (citronovou, pomerančovou, rumovou, bílkovou, kakaovou nebo třeba kávovou), anebo zatepla (čokoládová máslová poleva, vařená cukrová poleva, poleva z karobu).

Polevu nanášíme na celou plochu cukroví, zdobíme části štětečkem, anebo v ní cukroví namáčíme. Klasikou pro zdobení jsou vlašská ořechová jádra, ale své místo nacházejí již i arašídy, pistácie, pekanové a para ořechy.

Všechny uvedené je třeba odslupkovat (nemáme-li je již odslupkované), proprat, profoukat v sítku kvůli eventuálním zbylým nečistotám a rovnoměrně rozprostřít na plech nejoriginálněji a s minimálním úsilím navíc budou působit ořechy pražené.

Mandle vypadají na cukroví moc pěkně celé, půlené, nakrájené na hoblinky i tyčinky. Ale můžeme si s jejich vzhledem ještě víc pohrát.

Mandle lze třeba zajímavě namáčet do poloviny délky v čokoládě, jen je třeba počkat dostatečně dlouho, dokud čokoláda před zdobením nezatuhne. Proslazené ovoce (sušené, kandované) je také výborným pomocníkem ve tvorbě originálních a zajímavých kousků.

Lze z nich nasekat drť, proužky, vytvarovat kostičky či kuličky… Použít lze také pomerančovou kůru, hrušky, třešně, brusinky, datle, fíky apod.

Z proslazené pomerančové kůry nebo dýně lze nakrájet pásky jako základní materiál a z těch pomocí malých vykrajovátek či ostrého nože vykrajovat obrazce čtverečky, srdíčka, kolečka, záleží jen na zručnosti a fantazii.

ADÉLA HENDRICHOVÁ

ŠKOLA VAŘENÍ DENÍKU

Nový díl Školy vaření najdete vždy v sobotním tištěném vydání vašeho regionálního Deníku.
17. prosince bude našim tématem poslední vánoční zvonění aneb cukroví za pět minut dvanáct - tedy rychlá příprava vánočního cukroví

16.12.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Hlavní třídy se zcela promění, Praha dá na jejich obnovu miliardu

Praha /INFOGRAFIKA/ - Během dvou let se velké třídy v metropoli zcela promění. Začnou rekonstrukce čtyř ulic, které dostanou úplně novou podobu. Vše vyjde na více než miliardu korun.

AKTUALIZOVÁNO

V kauze Key Investments soud uložil tři až pět let vězení

Praha - Bývalí členové představenstva společnosti Key Investments (KI) mají jít na tři až pět let do vězení za pochybné spravování peněz klientů firmy, při němž vznikla škoda nejméně 873,7 milionu korun. Rozhodl o tom dnes pražský městský soud. Rozsudek není pravomocný, lze se proti němu odvolat.

Agresivní pes v Zábřehu napadl už čtvrté zvíře, skončil v útulku

Zábřeh – Policisté se zabývají případem nebezpečného křížence stafordšírského teriéra, který v Zábřehu napadl několik psů i lidí. Poslední incident se stal zkraje týdne poblíž husitského kostela u areálu bývalých kasáren, kde staford zaútočil na dalšího psa. Toho majitelka právě venčila.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies