VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Slané pokrmy s hroznovým vínem

Hrozny můžete využít nejen na dezerty, moučníky a jiné sladkosti, ale i při přípravě masových a jiných slaných jídel.

27.10.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Karolína Havlíčková

VEPŘOVÁ PEČENĚ VE SLADKOKYSELÉ OMÁČCE

Ingredience:

800 g vepřové kýty, 1 kg hroznového vína, 1 cibule, 100 g vlašských ořechů, 1 lžíce hnědého cukru, 1 lžička skořice, ½ citronu, 3 lžíce oleje, sůl, pepř

Postup:

Šťávu z hroznového vína vymačkejte přes síto a zachyťte v misce. Hrst hroznového vína nechte stranou na později. V pekáčku potřeném olejem zprudka osmahněte po všech stranách osolené a opepřené maso, které jsme předem svázali kuchyňskou nití, aby drželo tvar.

Maso vyjměte a na zbylém tuku zpěňte drobně nasekanou cibuli. Kýtu vraťte do pekáčku, podlijte trochou šťávy z hroznového vína, vmíchejte cukr, skořici, citronovou šťávu, poloviční množství nasekaných ořechů, zakryjte pokličkou nebo alobalem a vložte do středně vyhřáté trouby.

Pečte asi 30 minut a podlévejte zbývající vymačkanou hroznovou šťávou, případ- ně vodou.

Potom maso odkryjte a dopečte dočervena. Než vytáhnete maso z trouby, přidejte k němu na pět minut hrst rozpůlených a zrníček zbavených bobulek hroznů.

Maso podávejte s vypečenou šťávou, posypané na- sekanými ořechy a s bramborovou kaší nebo šťouchanými bramborami.

KUKUŘIČNÉ LUPÍNKY S TVAROHOVÝM KRÉMEM

Ingredience:

100 g kukuřičných lupínků, 500 g měkkého tvarohu, 100 ml smetany, 45 lžic moučkového cukru, 2 hrsti hroznového vína

Postup:

Tvaroh utřete s cukrem, vmíchejte smetanu a nechte vychladnout. Do pohárů vrstvěte střídavě tvarohový krém, kukuřičné lupínky a rozpůlené, vypeckované bobulky hroznového vína. Podávat můžete jako dezert i ja- ko snídani.

SALÁT S HROZNOVÝM VÍNEM A DRŮBEŽÍM MASEM

Ingredience:

400 g kuřecích nebo krůtích prsou, 200 g hroznového vína, 2 stonky řapíkatého celeru, 100 g ementálu, 125 g bílého jogurtu, 2 lžíce majonézy, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžička kari koření, cukr podle chuti, lžíce olivového oleje, 1 lžíce másla, sůl, pepř

Postup:

Medailonky z kuřecích nebo krůtích prsou nakrájejte na nudličky, poté maso osolte, opepřete a na oleji a na más- le opečte.

Vychladlé ho dejte do salátové mísy. Přidejte nadrobno nasekaný celerový řapík (předem škrabkou zbavený vláken), rozpůlené a zrníček zbavené bobule hroznového vína a na kostičky pokrájený ementál.

Jogurt smíchejte s majonézou, citronovou šťávou, trochou cukru, kari kořením, špetkou soli a zlehka pomalu vmíchejte do salátu.

Podávejte vychlazený s plátky bagety.

Ukázka z knihy Karina vaří s Deníkem / Recepty na celý rok od Kariny Havlů. Vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Autor: Redakce

27.10.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
V Rusku protestují tisíce lidí proti korupci.
AKTUALIZUJEME
8 6

V Rusku demonstrují tisíce lidí proti korupci. Šéf opozice byl zatčen

Vít Kalvoda.
9 12

Muž, který bojoval proti šmejdům: Někdo mi zapálil auto, raději jsem skončil

Premiér Sobotka zamířil ze summitu do nemocnice. Program ale nemění

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v sobotu po příletu z Říma ze summitu EU vyhledal lékařskou pomoc. Jeho zdravotní potíže podle mluvčího nejsou vážné a Sobotkův program v příštích dnech neovlivní.

Ministryně Valachová: Škola musí zveřejnit přijatého žáka s nejhorším výsledkem

Střední školy budou muset v rámci jednotných přijímacích zkoušek anonymně zveřejnit skóre přijatého žáka s nejhoršími výsledky testů. V pořadu Partie televize Prima to dnes řekla ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Podle ní to bude ukazatel kvality dané školy pro rodiče a zájemce o studium. Jednotné přijímací zkoušky se letos plošně konají poprvé, a to na maturitní obory středních škol.

Český skialpinista spadl ve Vysokých Tatrách, pád dlouhý 200 metrů prežil

Český skialpinista přežil asi 200 metrů dlouhý pád ve Vysokých Tatrách na Slovensku. Informovala o tom dnes slovenská horská služba, která zraněnému muži v sobotu večer pomáhala.

Kvůli EET nemají kamberští prodejnu potravin

Závažný problém řeší aktuálně již měsíc obec Kamberk. Obyvatelé této vsi nemají, kde v obci nakoupit základní potraviny. Provozovatelka krámku na konci února skončila. Nechtěla kupovat drahou pokladnu pro EET.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies