VYBERTE SI REGION

Slané pokrmy s hroznovým vínem

Hrozny můžete využít nejen na dezerty, moučníky a jiné sladkosti, ale i při přípravě masových a jiných slaných jídel.

27.10.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Karolína Havlíčková

VEPŘOVÁ PEČENĚ VE SLADKOKYSELÉ OMÁČCE

Ingredience:

800 g vepřové kýty, 1 kg hroznového vína, 1 cibule, 100 g vlašských ořechů, 1 lžíce hnědého cukru, 1 lžička skořice, ½ citronu, 3 lžíce oleje, sůl, pepř

Postup:

Šťávu z hroznového vína vymačkejte přes síto a zachyťte v misce. Hrst hroznového vína nechte stranou na později. V pekáčku potřeném olejem zprudka osmahněte po všech stranách osolené a opepřené maso, které jsme předem svázali kuchyňskou nití, aby drželo tvar.

Maso vyjměte a na zbylém tuku zpěňte drobně nasekanou cibuli. Kýtu vraťte do pekáčku, podlijte trochou šťávy z hroznového vína, vmíchejte cukr, skořici, citronovou šťávu, poloviční množství nasekaných ořechů, zakryjte pokličkou nebo alobalem a vložte do středně vyhřáté trouby.

Pečte asi 30 minut a podlévejte zbývající vymačkanou hroznovou šťávou, případ- ně vodou.

Potom maso odkryjte a dopečte dočervena. Než vytáhnete maso z trouby, přidejte k němu na pět minut hrst rozpůlených a zrníček zbavených bobulek hroznů.

Maso podávejte s vypečenou šťávou, posypané na- sekanými ořechy a s bramborovou kaší nebo šťouchanými bramborami.

KUKUŘIČNÉ LUPÍNKY S TVAROHOVÝM KRÉMEM

Ingredience:

100 g kukuřičných lupínků, 500 g měkkého tvarohu, 100 ml smetany, 45 lžic moučkového cukru, 2 hrsti hroznového vína

Postup:

Tvaroh utřete s cukrem, vmíchejte smetanu a nechte vychladnout. Do pohárů vrstvěte střídavě tvarohový krém, kukuřičné lupínky a rozpůlené, vypeckované bobulky hroznového vína. Podávat můžete jako dezert i ja- ko snídani.

SALÁT S HROZNOVÝM VÍNEM A DRŮBEŽÍM MASEM

Ingredience:

400 g kuřecích nebo krůtích prsou, 200 g hroznového vína, 2 stonky řapíkatého celeru, 100 g ementálu, 125 g bílého jogurtu, 2 lžíce majonézy, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžička kari koření, cukr podle chuti, lžíce olivového oleje, 1 lžíce másla, sůl, pepř

Postup:

Medailonky z kuřecích nebo krůtích prsou nakrájejte na nudličky, poté maso osolte, opepřete a na oleji a na más- le opečte.

Vychladlé ho dejte do salátové mísy. Přidejte nadrobno nasekaný celerový řapík (předem škrabkou zbavený vláken), rozpůlené a zrníček zbavené bobule hroznového vína a na kostičky pokrájený ementál.

Jogurt smíchejte s majonézou, citronovou šťávou, trochou cukru, kari kořením, špetkou soli a zlehka pomalu vmíchejte do salátu.

Podávejte vychlazený s plátky bagety.

Ukázka z knihy Karina vaří s Deníkem / Recepty na celý rok od Kariny Havlů. Vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Autor: Redakce

27.10.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto.
2 8

Miliardy za bahno. Opravdu lidem pomáhá?

Europoslanec Pavel Telička.

Pavel Telička se stal jedním z místopředsedů Evropského parlamentu

Obří aligátor vyděsil turisty na Floridě, připomínal pravěkého ještěra

Turistům v národním parku poblíž Tampy na Floridě zkřížil v neděli cestu obří aligátor. Zvíře připomínající pravěkého ještěra měřilo odhadem přes čtyři metry a vážilo 360 kilogramů, informovala americká média.

Vyhubení Židů zpečetili nacisté ve Wannsee za 90 minut

Berlín - Pouhou hodinu a půl stačilo nacistickým špičkám k definitivnímu ortelu nad miliony evropských Židů. Porada v berlínské vile Wannsee před 75 lety, 20. ledna 1942, nerozhodla o vyhubení Židů, protože holokaust probíhal už od přepadení SSSR 22. června 1941, nýbrž sloužila ke koordinaci mezi různými úřady.

Odškodnění za ptačí chřipku pokryje sotva třetinu ztrát, stěžuje si chovatel

Jižní Morava - Lidé, kteří přišli o drůbež kvůli ptačí chřipce, mohou požádat o odškodnění. Podle chovatelů je ale nižší než ztráty.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies