VYBERTE SI REGION

Slané pokrmy s hroznovým vínem

Hrozny můžete využít nejen na dezerty, moučníky a jiné sladkosti, ale i při přípravě masových a jiných slaných jídel.

27.10.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Karolína Havlíčková

VEPŘOVÁ PEČENĚ VE SLADKOKYSELÉ OMÁČCE

Ingredience:

800 g vepřové kýty, 1 kg hroznového vína, 1 cibule, 100 g vlašských ořechů, 1 lžíce hnědého cukru, 1 lžička skořice, ½ citronu, 3 lžíce oleje, sůl, pepř

Postup:

Šťávu z hroznového vína vymačkejte přes síto a zachyťte v misce. Hrst hroznového vína nechte stranou na později. V pekáčku potřeném olejem zprudka osmahněte po všech stranách osolené a opepřené maso, které jsme předem svázali kuchyňskou nití, aby drželo tvar.

Maso vyjměte a na zbylém tuku zpěňte drobně nasekanou cibuli. Kýtu vraťte do pekáčku, podlijte trochou šťávy z hroznového vína, vmíchejte cukr, skořici, citronovou šťávu, poloviční množství nasekaných ořechů, zakryjte pokličkou nebo alobalem a vložte do středně vyhřáté trouby.

Pečte asi 30 minut a podlévejte zbývající vymačkanou hroznovou šťávou, případ- ně vodou.

Potom maso odkryjte a dopečte dočervena. Než vytáhnete maso z trouby, přidejte k němu na pět minut hrst rozpůlených a zrníček zbavených bobulek hroznů.

Maso podávejte s vypečenou šťávou, posypané na- sekanými ořechy a s bramborovou kaší nebo šťouchanými bramborami.

KUKUŘIČNÉ LUPÍNKY S TVAROHOVÝM KRÉMEM

Ingredience:

100 g kukuřičných lupínků, 500 g měkkého tvarohu, 100 ml smetany, 45 lžic moučkového cukru, 2 hrsti hroznového vína

Postup:

Tvaroh utřete s cukrem, vmíchejte smetanu a nechte vychladnout. Do pohárů vrstvěte střídavě tvarohový krém, kukuřičné lupínky a rozpůlené, vypeckované bobulky hroznového vína. Podávat můžete jako dezert i ja- ko snídani.

SALÁT S HROZNOVÝM VÍNEM A DRŮBEŽÍM MASEM

Ingredience:

400 g kuřecích nebo krůtích prsou, 200 g hroznového vína, 2 stonky řapíkatého celeru, 100 g ementálu, 125 g bílého jogurtu, 2 lžíce majonézy, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžička kari koření, cukr podle chuti, lžíce olivového oleje, 1 lžíce másla, sůl, pepř

Postup:

Medailonky z kuřecích nebo krůtích prsou nakrájejte na nudličky, poté maso osolte, opepřete a na oleji a na más- le opečte.

Vychladlé ho dejte do salátové mísy. Přidejte nadrobno nasekaný celerový řapík (předem škrabkou zbavený vláken), rozpůlené a zrníček zbavené bobule hroznového vína a na kostičky pokrájený ementál.

Jogurt smíchejte s majonézou, citronovou šťávou, trochou cukru, kari kořením, špetkou soli a zlehka pomalu vmíchejte do salátu.

Podávejte vychlazený s plátky bagety.

Ukázka z knihy Karina vaří s Deníkem / Recepty na celý rok od Kariny Havlů. Vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Autor: Redakce

27.10.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

23.8.2014

Houbové hody

Babiš: Jsem manažer obyvatel této země a mám co nabídnout

Spuštění první fáze EET i snahy o zavedení různých výjimek udaly tón veřejné debatě končícího týdne. Kromě toho byl přijat zákon o střetu zájmů, který bude mít pro Andreje Babiše dalekosáhlé důsledky. Není divu, že během rozhovoru občas křičel, odbíhal pro různé materiály a maily od občanů, kroutil hlavou, ale také se srdečně smál. I když tvrdí, že je naštvaný, hlavně na Bohuslava Sobotku, evidentně je odhodlaný poprat se o vítězství ve volbách a další čtyři roky vést zemi.  

Martin Svoboda: Za jedovatý alkohol má být potrestán výrobce, ne prodejce

/ROZHOVOR/ Když v září 2012 pacient havířovské nemocnice řekl lékařům, že oslepl po vypití alkoholu, který koupil jeho bratr ve stánku pod náměstím TGM v Havířově-Šumbarku, byl to stánek, kde byl provozní Martin Svoboda a kde šťárou policie, hygieniků a celníků začala metylová kauza, která zasáhla celou republiku a dokonce překročila její hranice.

Muž, který postupně přestává ovládat své nohy a ruce: Chci žít naplno

Pracuje jako právník a každý den několik hodin cvičí, aby kvůli své nemoci neskončil nehybný na lůžku. Bojuje, a přes všechny obtíže s postupující ztrátou hybnosti rukou a nohou, které mu způsobuje nemoc nazvaná Charcot-Marie-Tooth (C-M-T), považuje svůj život za šťastný.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies