VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Slané pokrmy s hroznovým vínem

Hrozny můžete využít nejen na dezerty, moučníky a jiné sladkosti, ale i při přípravě masových a jiných slaných jídel.

27.10.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Karolína Havlíčková

VEPŘOVÁ PEČENĚ VE SLADKOKYSELÉ OMÁČCE

Ingredience:

800 g vepřové kýty, 1 kg hroznového vína, 1 cibule, 100 g vlašských ořechů, 1 lžíce hnědého cukru, 1 lžička skořice, ½ citronu, 3 lžíce oleje, sůl, pepř

Postup:

Šťávu z hroznového vína vymačkejte přes síto a zachyťte v misce. Hrst hroznového vína nechte stranou na později. V pekáčku potřeném olejem zprudka osmahněte po všech stranách osolené a opepřené maso, které jsme předem svázali kuchyňskou nití, aby drželo tvar.

Maso vyjměte a na zbylém tuku zpěňte drobně nasekanou cibuli. Kýtu vraťte do pekáčku, podlijte trochou šťávy z hroznového vína, vmíchejte cukr, skořici, citronovou šťávu, poloviční množství nasekaných ořechů, zakryjte pokličkou nebo alobalem a vložte do středně vyhřáté trouby.

Pečte asi 30 minut a podlévejte zbývající vymačkanou hroznovou šťávou, případ- ně vodou.

Potom maso odkryjte a dopečte dočervena. Než vytáhnete maso z trouby, přidejte k němu na pět minut hrst rozpůlených a zrníček zbavených bobulek hroznů.

Maso podávejte s vypečenou šťávou, posypané na- sekanými ořechy a s bramborovou kaší nebo šťouchanými bramborami.

KUKUŘIČNÉ LUPÍNKY S TVAROHOVÝM KRÉMEM

Ingredience:

100 g kukuřičných lupínků, 500 g měkkého tvarohu, 100 ml smetany, 45 lžic moučkového cukru, 2 hrsti hroznového vína

Postup:

Tvaroh utřete s cukrem, vmíchejte smetanu a nechte vychladnout. Do pohárů vrstvěte střídavě tvarohový krém, kukuřičné lupínky a rozpůlené, vypeckované bobulky hroznového vína. Podávat můžete jako dezert i ja- ko snídani.

SALÁT S HROZNOVÝM VÍNEM A DRŮBEŽÍM MASEM

Ingredience:

400 g kuřecích nebo krůtích prsou, 200 g hroznového vína, 2 stonky řapíkatého celeru, 100 g ementálu, 125 g bílého jogurtu, 2 lžíce majonézy, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžička kari koření, cukr podle chuti, lžíce olivového oleje, 1 lžíce másla, sůl, pepř

Postup:

Medailonky z kuřecích nebo krůtích prsou nakrájejte na nudličky, poté maso osolte, opepřete a na oleji a na más- le opečte.

Vychladlé ho dejte do salátové mísy. Přidejte nadrobno nasekaný celerový řapík (předem škrabkou zbavený vláken), rozpůlené a zrníček zbavené bobule hroznového vína a na kostičky pokrájený ementál.

Jogurt smíchejte s majonézou, citronovou šťávou, trochou cukru, kari kořením, špetkou soli a zlehka pomalu vmíchejte do salátu.

Podávejte vychlazený s plátky bagety.

Ukázka z knihy Karina vaří s Deníkem / Recepty na celý rok od Kariny Havlů. Vydalo nakladatelství Vyšehrad.

Autor: Redakce

27.10.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka
23 12

Odvolání Hermana? Babiš jen odvádí pozornost, tvrdí Sobotka

Tradiční výstava Zahrada.
13

Tradiční výstava Zahrada může být letos poslední. Kvůli EET

AKTUALIZOVÁNO

Češi ovládli divokou přestřelku. Švédům nasázeli osmičku a slaví prvenství

Ve svém druhém vystoupení na Carlson Hockey Games vyhrál národní tým České republiky v báječném utkání nad Švédskem 8:4 a s předstihem si zajistil prvenství v turnaji. V neděli se rozloučí s diváky na jihu Čech zápasem s Ruskem (18.30).

Učitel nic nespáchal, zato hajlující romský žák má problém. I jeho rodina

Učitel plánické základní školy Dušan Kučera, který neunesl hajlování třináctiletého romského žáka a vystartoval na něj, se nedopustil žádného trestného činu ani přestupku. K tomu závěru došla klatovská policie.

Vzkaz Česku? Jednání na vlastní pěst je jen iluzí, upozornil Tusk

Předseda Evropské rady Donald Tusk označil dnešní mimořádný summit Evropské unie kvůli schválení tzv. vodítek pro brexit za nejdůležitější v jeho dosavadním životě. Samotné schvalování trvalo jen čtyři minuty.

Turecko odstřihlo Turky od Wikipedie. Prý ohrožuje bezpečnost země

Celosvětově veřejná encyklopedie představuje prý mimořádné nebezpečí pro turecký stát. Vláda tak zablokovala uživatelům internetu tuto adresu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies