Před několika dny jeho domek získal stříbrnou cenu v projektu Obnovitelné desetiletí.

Sedmatřicetiletý IT technik, kterého formovalo hnutí Brontosaurus, má další stavitelské sny. Kruhový přírodní domek, chlebová pec, permakulturní zahrada, sauna… „Té kruhové stavbě říkám tančírna, mělo by to být čistě přírodní stavení ze dřeva, kamene, hlíny a slámy, kde bychom pořádali setkání. K němu bude přilepená saunička. Zahrada je v plenkách, ale máme velké plány," rozpovídá se stavitel o svých plánech.

Na Pavla Černého by se dalo aplikovat rčení „Řekni mi, co čteš, a já ti povím, kdo jsi" s drobnou modifikací „Řekni mi, jak bydlíš,…" „Někdo může říct, že jsem ekolog… Jsem Brontosaurus," tím Pavel vysvětluje mnohé. Třeba proč použil recyklované materiály, proč čerpá vodu z vlastního vrtu nebo energii ze slunce. Za všech okolností bere ohledy na planetu Zemi.

Teplo domova chalupě dávají nejen obrovská těžká tahová akumulační kamna, která po zatopení vydrží hřát i víc jak den, ale i použité materiály. Nový smysl pod rukama Pavla Černého dostaly jak sto let staré půdovky, které s přítelkyní očistili, ale i staré trámy a prkna. „Chodíme po sto let starých půdovkách, které jsou jako nové, je to super pocit, a nad hlavou máme prkna ze seníku, která byla děravá od brouků," líčí Pavel a shrnuje to: „Materiálu jsme jako lidstvo vyprodukovali už tolik, tak proč pořád dělat nový."

Náklady? Milion a půl

Přírodní dům v chatové a zahrádkářské oblasti s poetickým názvem Větrné kolo poutá pozornost. Jeho obyvatelé, Pavel a jeho přítelkyně, návštěvy ochotně provádějí. Na Pavla se lidé obracejí kvůli konzultacím vlastních staveb. Ochotně jim prozradí i náklady. „Přišlo mě to asi na milion a půl. Největší investice byly do obrovských kamen a elektrárny. Stavba jako taková vyšla lehce přes milion. Devadesát procent práce bylo odvedeno svépomocí, brigádníky, kamarády, na klíč by to bylo o milion dražší," přemítá Pavel. Kdyby nešlo o rekreační objekt, mohl by stavitel podobného objektu dosáhnout i na státní finanční podporu Zelená úsporám.

Dotazy se točí i kolem výhod a úskalí alternativního domku. Solární ostrovní elektrárna dodává dostatek energie pro běžné spotřebiče, jako je lednice a pračka, ale i na svícení a provoz počítačů. Zapomenout je nutné na fén nebo rychlovarnou konvici. A v zimě je potřeba se případně uskrovnit s ohledem na možný nedostatek světla. „Žije se tu krásně, energie ze slunce, vodu, kterou načerpám z vrtu, vracím přes kořenovou čističku zpět do oběhu, rodící zahrada a v zimě teplo z takových kamen, kde se dá lehnout, co více si přát," neměnil by Pavel. A kde se naučil všem řemeslům? „Jsem kluk z vesnice, už jako malý jsem si hrál s nářadím. A navíc to mám jako býk v horoskopu," uzavírá s úsměvem Pavel Černý.

Čtěte také: Studenti zaujali porotu se soběstačnými domy ve svazích Šumavy