V současné době v samostatných pokojích žijí tři chlapci. Dva z nich přišli přímo z tachovského domova, jeden pochází až z Ostravy. Jedním z těch, kteří využili nabídku na sociální bydlení je i Martin Polanský, kterému je devatenáct let a v domově žije už od sedmi let. „Jsem tu rád, žije se mi tu dobře a je to hlavně finančně výhodné," řekl Martin a doplnil: „Rád bych si našel stabilní práci a časem i založil rodinu."

Druhému ubytovanému je třicet let, jmenuje se Jaromír Schýbal a pochází z Ostravy. „Byl jsem v dětském domově v Ostravě od čtrnácti let. Tady jsem se ocitl úplně náhodně a pan ředitel mi nabídl bydlení. Rád jsem to využil, je to možnost jak pracovat, být v klidu a bez stresu. Jsem tu opravdu moc spokojený." Ani jeho představy o budoucnosti se neliší od ostatních, chtěl by se usadit, vydělat nějaké peníze a založit rodinu.

Zřízením bytů vedení domova reagovalo na aktuální potřebu dospělých klientů

S plnoletostí nebo ukončením vzdělání totiž ztrácí nárok na pobyt v dětském domově a musí se vydat do života vlastní cestou. Ta ale bývá pro mnoho z nich obtížná a ne vždy se dítěti povede do společnosti začlenit. „Jsme rádi, že se nám podařilo byty vybudovat. Máme tady čtyři samostatné místnosti, kuchyň a sociální zařízení mají společné," řekl Deníku ředitel Dětského domova v Tachově Zdeněk Kropáč a pokračoval. „Děti mají na výběr, mohou z domova odejít, jsme ale radši, pokud kývnou na naši nabídku a zůstanou tady, kde je nad nimi dohled. Snažím se jim otevřeně říct, že je venku nejspíš čeká ubytovna, peněz si ze začátku taky moc nevydělají a hlavně budou platit tržní nájem. U nás po nich chceme patnáct set, to jsou jejich veškeré výdaje," a uzavřel „Nejsou to byty bez časového omezení. Chceme děti naučit hospodařit a mít za sebe zodpovědnost. Doba po kterou jim umožníme zde bydlet bude omezená přibližně dva až tři roky. Rádi bychom dál pokračovat ve spolupráci s městem Tachov, které nám chce pomoci se začleňováním našich dětí do života tím, že nám slíbilo přidělování městských bytů."