VYBERTE SI REGION

Šťavnatý a dietní kapr na lávovém kameni

Zdravý letní oběd, který určitě oceníte při vysokých teplotách – grilovaná ryba. Naučte se, jak ji správně zbavit kůže a následně upravit.

29.7.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock

V Receptáři jsme tentokrát s panem Pavlem Kovářem grilovali ryby na lávovém kameni. Pokud chcete grilovat například kapra, je dobré jej nejdříve upravit tak, aby se na horkém kameni nekroutil. Proto jej tedy zbavte hlavy i samotné kůže. Zbavení kapra kůže není nic složitého.

Po odříznutí hlavy stačí nožem vytvořit mezi kůží a masem malou „kapsičku“ a prsty se dostat pod kůži po celé ploše jedné strany ryby a kůži stáhnout. Postup opakujte i na druhé straně ryby. Když máte kapra bez kůže, můžete si rovnou vyrobit filety bez kostí. Stačí jen maso po obou stranách ryby odříznout od páteře a přilehlých kostí.

Ale pozor! Neobejdete se bez ostrého nože! Kapří filety nemusíte před přípravou nijak nakládat. Stačí je ochutit solí a kmínem nebo česnekem.

Desku včas rozehřejte

Před samotnou přípravou nezapomeňte rozehřátý lávový kámen lehce potřít olejem. Filetu z kapra budete připravovat maximálně tři až čtyři minuty z každé strany. Ke grilovanému kaprovi doporučujeme podávat pouze čerstvý chléb a samozřejmě i dobré bílé víno nebo vychlazené pivo. A jaká je historie lávového kamene? Grilování na lávovém kameni pochází od obyvatel Sopečných ostrovů.

Už v dávných dobách používali žhavé lávové kameny nebo kamenné pece vyhřívané teplými sopečnými plyny k pečení masa. A tento způsob se stává i dnes velice populární. Kámen zabrání nezdravému připalování surovin a jejich nadměrnému vysušení. Navíc zvýrazňuje chuť připravovaných pokrmů.

Potěší i všechny, kteří dodržují dietu. Díky minimálnímu použití omastku je totiž velmi dietní.

Nutno ještě připomenout, že při přípravě jídel na lávovém kameni se suroviny nejdříve prudce osmaží a takzvaně zatáhnou. Teprve potom se dopékají ve vlastní šťávě. Zachovají si tedy chuť i vitaminy.

Prasklin a puklin se neděste

Pokud se rozhodnete pro grilování na lávovém kameni, platí několik pravidel. Nejdříve je nutné nechat alespoň patnáct minut kámen rozehřát a teprve potom jídlo připravit. Pokud vám při grilování bude deska praskat, nezoufejte. Je to přirozený jev, protože na tak intenzivní žár není „stavěná“. Drobné praskliny se samy zacelí dalším grilováním. Kamenná deska může být i v kovovém rámu. Budete mít jistotu, že zůstane pohromadě.

Příště uvidíte v TV Receptáři

Ve vysílání televize Prima 31. července 2011 ve 12.40 hodin:

- solitérní kameny do zahrady

- správná zálivka bonsají

- více zajímavostí a rad z pořadu se dozvíte na www.telereceptar.cz

LENKA MAHDALOVÁ

Autor: Redakce

29.7.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Inkluze je zločin na dětech, říká Václav Klaus mladší

Havlíčkův Brod /ROZHOVOR/ - Má všeobecní vzdělání budoucnost? Je inkluze krok tím správným směrem? To byla hlavní témata přednášky, kterou v Havlíčkově Brodě nedávno připravil Okrašlovací spolek Budoucnost.

Manželé ze Kdyně se snažili zachránit život mladému sportovci. Bohužel marně

Hluboká - Silák z Hluboké zemřel za jízdy na kole. Jeho otec děkuje manželům Homolkovým, kteří bojovali o jeho život.

Nezvládnutý staford napadl na ulici dalšího psa, skončil v útulku

Olomoucký kraj – Policisté se zabývají případem nebezpečného křížence stafordšírského teriéra, který v Zábřehu napadl několik psů i lidí. Poslední incident se stal zkraje týdne poblíž husitského kostela u areálu bývalých kasáren, kde staford zaútočil na dalšího psa. Toho majitelka právě venčila.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies