VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Šťavnatý a dietní kapr na lávovém kameni

Zdravý letní oběd, který určitě oceníte při vysokých teplotách – grilovaná ryba. Naučte se, jak ji správně zbavit kůže a následně upravit.

29.7.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Shutterstock

V Receptáři jsme tentokrát s panem Pavlem Kovářem grilovali ryby na lávovém kameni. Pokud chcete grilovat například kapra, je dobré jej nejdříve upravit tak, aby se na horkém kameni nekroutil. Proto jej tedy zbavte hlavy i samotné kůže. Zbavení kapra kůže není nic složitého.

Po odříznutí hlavy stačí nožem vytvořit mezi kůží a masem malou „kapsičku“ a prsty se dostat pod kůži po celé ploše jedné strany ryby a kůži stáhnout. Postup opakujte i na druhé straně ryby. Když máte kapra bez kůže, můžete si rovnou vyrobit filety bez kostí. Stačí jen maso po obou stranách ryby odříznout od páteře a přilehlých kostí.

Ale pozor! Neobejdete se bez ostrého nože! Kapří filety nemusíte před přípravou nijak nakládat. Stačí je ochutit solí a kmínem nebo česnekem.

Desku včas rozehřejte

Před samotnou přípravou nezapomeňte rozehřátý lávový kámen lehce potřít olejem. Filetu z kapra budete připravovat maximálně tři až čtyři minuty z každé strany. Ke grilovanému kaprovi doporučujeme podávat pouze čerstvý chléb a samozřejmě i dobré bílé víno nebo vychlazené pivo. A jaká je historie lávového kamene? Grilování na lávovém kameni pochází od obyvatel Sopečných ostrovů.

Už v dávných dobách používali žhavé lávové kameny nebo kamenné pece vyhřívané teplými sopečnými plyny k pečení masa. A tento způsob se stává i dnes velice populární. Kámen zabrání nezdravému připalování surovin a jejich nadměrnému vysušení. Navíc zvýrazňuje chuť připravovaných pokrmů.

Potěší i všechny, kteří dodržují dietu. Díky minimálnímu použití omastku je totiž velmi dietní.

Nutno ještě připomenout, že při přípravě jídel na lávovém kameni se suroviny nejdříve prudce osmaží a takzvaně zatáhnou. Teprve potom se dopékají ve vlastní šťávě. Zachovají si tedy chuť i vitaminy.

Prasklin a puklin se neděste

Pokud se rozhodnete pro grilování na lávovém kameni, platí několik pravidel. Nejdříve je nutné nechat alespoň patnáct minut kámen rozehřát a teprve potom jídlo připravit. Pokud vám při grilování bude deska praskat, nezoufejte. Je to přirozený jev, protože na tak intenzivní žár není „stavěná“. Drobné praskliny se samy zacelí dalším grilováním. Kamenná deska může být i v kovovém rámu. Budete mít jistotu, že zůstane pohromadě.

Příště uvidíte v TV Receptáři

Ve vysílání televize Prima 31. července 2011 ve 12.40 hodin:

- solitérní kameny do zahrady

- správná zálivka bonsají

- více zajímavostí a rad z pořadu se dozvíte na www.telereceptar.cz

LENKA MAHDALOVÁ

Autor: Redakce

29.7.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tragická nehoda: Na silnici z Lomnice na Kraslice zemřel člověk.
AKTUALIZOVÁNO
3

Tragická sobota. Na silnicích zemřelo devět lidí, letos nejvíc

Ilustrační fotografie.
7 30

Vyplašená zvěř, zničené porosty. Čtyřkolky dělají vrásky myslivcům

DOTYK.CZ

Česká agentura veze z Cannes několik cen. Za kampaň pro časopis, co už nevychází

Čím jsou pro světový film ceny americké filmové akadamie Oscar, tím je pro evropskou reklamu mezinárodní reklamní festival Cannes Lions. Koná se vždy koncem června ve francouzském letovisku Cannes a v posledních letech je na něm úspěšná česká pobočka reklamní sítě Young & Rubicam.

OBRAZEM: Poslední ohňostroj v Brně ukázal Nebe na Zemi. V rytmu jazzu

/VIDEO, ANKETA/ Nebem tancují miliony pestrobarevných jisker. Vlní se vesele do jazzového rytmu, rozsvítí se a zase mizí. Oblohu nad Špilberkem v sobotu prozářil závěrečný nesoutěžní ohňostroj festivalu Ignis Brunensis. Podívaná nesla název Nebe na zemi podle slov známé skladby Jaroslava Ježka.

Týdenní zkrat: Milionová milost

Paroubek to zkusil, Zaorálek mu to zarazil, Klaus slavil a dostal milion. I další zprávy měly katastrofický rozměr.

EXKLUZIVNĚ

Unikátní jako Pavel Bure, říká expert na bruslení Allard o Eratovi

/ROZHOVOR/ O své práci hovoří s opravdovým zanícením. Kanadský trenér Shawn Allard se před několika lety vydal do neprobádaného hokejového území a začal se zabývat možnostmi zlepšování techniky bruslení hráčů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies