S tím má zkušenosti i sedmačtyřicetiletý Miroslav Kopečný z Ostravy. „Prodal jsem svůj byt a nastěhoval se do společné domácnosti k přítelkyni, která už poplatky platí. Nenapadlo mě, že kromě energií jsem měl odhlásit i poplatky za rozhlas a televizi. Po roce mi pak přišel exekuční výměr na patnáct set korun," popisuje Miroslav a dodává, že dluh sice zaplatil, ale chtěl by usilovat o vrácení peněz. Může doložit, že v bytě už nějaký čas nebydlel.

Podle Sabiny Krajíčkové z Advokátní kanceláře Kausta & Zientková & partneři však Miroslav Kopečný na vrácení peněz nemá nárok.

Nepřihlásit televizi či rádio se nevyplatí
Za nepřihlášení se k placení televizních a rozhlasových poplatků hrozí nemalá pokuta. Kromě toho, že člověk musí zaplatit všechny dlužné poplatky, v případě Českého rozhlasu mu hrozí i zaplacení přirážky ve výši pět tisíc korun a u České televizi dokonce deset tisíc korun.

„Podle zákona o televizních a rozhlasových poplatcích totiž má poplatník povinnost odhlásit se u provozovatele do patnácti dní, a to ode dne, kdy nastaly skutečnosti odůvodňující odhlášení, což pan Kopečný neudělal. Kdyby ale dluh neuhradil, mohl by ještě vzrůstat," řekla Deníku a dodala, že ale může zkusit na základě čestného prohlášení oslovit provozovatele a reklamovat u něho vyměřenou částku. „Nemyslím si ale, že by byl úspěšný," uzavřela Sabina Krajíčková.

Podle zákona musí platit poplatky každý vlastník televizního či rozhlasového přijímače. Je přitom jedno, jestli má poplatník televizi v každé místnosti nebo jen jednu, koncesionářský poplatek se platí pouze z jednoho přijímače za domácnost. Měsíční sazba televizního poplatku je 135 korun a rozhlasového 45 korun.

„Záleží, jestli poplatník platí částku prostřednictvím služby SIPO, bankovním převodem nebo poštovní poukázkou. V případě soustředěného inkasa plateb obyvatel za klienta zrušení provede Česká pošta. Potřebujeme k tomu zvláštní tiskopisy a jakýkoliv doklad se spojovacím číslem. Formuláře lidé získají na kterékoliv poště a kterýkoliv zaměstnanec s nimi odhlášku projedná," uvedla mluvčí České pošty Marta Selicharová.

V případě, že poplatník neplatí koncesionářské poplatky prostřednictvím České pošty, musí se odhlásit z evidence České televize a Českého rozhlasu.