VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sýrové variace na oheň jako dělané

Hermelín, olomoucké tvarůžky, kozí sýr, eidam či niva. To vše se dá rafinovaně upravit na grilu a připravit tak skvělou přílohu k masu nebo třeba jen pikantní chuťovku na letní party.

5.5.2012
SDÍLEJ:

HERMELÍN. Dá se koupit v balíčku rovnou s kořením.Foto: Sedlčanský

Ačkoliv v českých domácnostech je pořád ještě nejrozšířenější grilování masa a uzenin doplněné zeleninou, sýry si postupně získávají stále větší oblibu. Navíc jsou další alternativou pro vegetariány. Díky nenáročné přípravě je přitom zvládne udělat i začátečník.

V alobalu

Sýry je nejlepší grilovat v alobalu. Použít můžete především různé tvrdé sýry nakrájené na kostky, ze kterých můžete vyrobit různé špízy, které doplníte uzeninou, kolečky cibule a plátky rajčat nebo papriky. Vyloučeny samozřejmě nejsou ani plátky jablek nebo jiného ovoce, včetně okapaného kompotovaného ovoce. Zde je vhodnější použít alobalovou misku, kterou teprve po naplnění překryjete alobalem. Výhodou misky je i to, že můžeme směs přelít kysanou smetanou, jogurtem nebo vlastnoručně vyrobenou marinádou.

Sýrům můžete ponechat jejich vlastní chuť, kterou pouze doplňují další použité suroviny, nebo využít ostřejších druhů koření.

Hermelín se uvnitř krásně roztéká a na povrchu jej pohromadě drží jeho kůrka. Proto je při manipulaci s tímto sýrem důležité nepoškodit jeho celistvost, jinak vyteče.

Příprava hermelínu na grilu je jednoduchá. V misce smíchejte obsah sáčku s grilovacím kořením a dvě až tři polévkovými lžícemi oleje. Hermelíny obalte v připravené směsi a zabalte do alobalu. V žádném případě nebalte sýry do původní folie. Hermelín v alobalu dejte na rozpálený rošt a grilujte pět až 10 minut z každé strany (upravte podle zkušenosti s vlastním grilem).

Neobsahují tuk

Olomoucké tvarůžky mají svou specifickou chuť a vůni, kterou si však labužníci umí vychutnat. Svým tvarem se výborně hodí pro skládané špízy, kdy na jehlu můžete spolu s tvarůžky napichovat i další suroviny. Nezbytná je samozřejmě cibule, ale může to být i česnek, plátky paprik nebo rajčat.

Tvarůžky jsou jedním z druhů sýrů, který neobsahuje žádný tuk, takže je můžete doplnit i uzenou slaninou. Kořenit můžete podle chuti, ale se solí buďte opatrní. Tvarůžky jsou samy o sobě dostatečně slané. Z ostatních sýrů přichází v úvahu kozí, tvarohové sýry typu lučina, niva nebo tavené sýry. Ty se používají spíše jako doplněk různých směsí z uzenin nebo zeleniny. Sýry na směs nastrouhejte nebo rozdrobte.

Ke grilovaným sýrům se podává především pečivo. Aby bylo křupavější, můžete ho potřít olejem nebo jen vodou a chvilku ogrilovat.

Filip Lukeš

Autor: Redakce

5.5.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
6

Ultimátum pro Katar je v rozporu s mezinárodním právem, tvrdí Erdogan

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš.
88 11

Babiš opět zrušil návštěvu České televize. Mám důležitější věci, sdělil

AKTUALIZOVÁNO

Kvitová opět šampionkou. Svůj návrat dokonala triumfem v Birminghamu

/VIDEO/ O takovém návratu se jí ani nesnilo. Tenistka Petra Kvitová korunovala svůj comeback po prosincovém napadení neznámým útočníkem triumfem na trávě v Birminghamu. Pro českou lvici šlo přitom o teprve druhý turnaj od zranění. V novém vydání žebříčku se posune na dvanáctou příčku.

Za kávu mu platí místo penězi dobrým skutkem. Inspirovala ho dalajlámova kočka

Dostat kávu, aniž by museli sáhnout do peněženky, mohou lidé od června na Zelném trhu. „U nás všichni platí dobrým skutkem," říká autor nápadu Libor Hoření.

AKTUALIZOVÁNO

V Newcastlu najelo auto do muslimů, na místě zůstalo šest zraněných

Šlo o další teroristický útok? V Newcastlu najel u sportovního centra Westgate automobil do chodců. Podle nejnovějších informací řidička zranila šest lidí, z toho tři děti. Na místě zrovna probíhaly oslavy konce ramadánu.

Hurá do plavek! Ale do jakých? Hitem jsou jednodílné, radí ostravský stylista

Léto. Rtuť teploměru šplhá výš a výš. Oblékáme se do koupacího oděvu, jehož historie sahá až do antického Řecka. Po jakém typu plavek ale letos mají ženy sáhnout? Co zrovna letí?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies