VYBERTE SI REGION

Sýrové variace na oheň jako dělané

Hermelín, olomoucké tvarůžky, kozí sýr, eidam či niva. To vše se dá rafinovaně upravit na grilu a připravit tak skvělou přílohu k masu nebo třeba jen pikantní chuťovku na letní party.

5.5.2012
SDÍLEJ:

HERMELÍN. Dá se koupit v balíčku rovnou s kořením.Foto: Sedlčanský

Ačkoliv v českých domácnostech je pořád ještě nejrozšířenější grilování masa a uzenin doplněné zeleninou, sýry si postupně získávají stále větší oblibu. Navíc jsou další alternativou pro vegetariány. Díky nenáročné přípravě je přitom zvládne udělat i začátečník.

V alobalu

Sýry je nejlepší grilovat v alobalu. Použít můžete především různé tvrdé sýry nakrájené na kostky, ze kterých můžete vyrobit různé špízy, které doplníte uzeninou, kolečky cibule a plátky rajčat nebo papriky. Vyloučeny samozřejmě nejsou ani plátky jablek nebo jiného ovoce, včetně okapaného kompotovaného ovoce. Zde je vhodnější použít alobalovou misku, kterou teprve po naplnění překryjete alobalem. Výhodou misky je i to, že můžeme směs přelít kysanou smetanou, jogurtem nebo vlastnoručně vyrobenou marinádou.

Sýrům můžete ponechat jejich vlastní chuť, kterou pouze doplňují další použité suroviny, nebo využít ostřejších druhů koření.

Hermelín se uvnitř krásně roztéká a na povrchu jej pohromadě drží jeho kůrka. Proto je při manipulaci s tímto sýrem důležité nepoškodit jeho celistvost, jinak vyteče.

Příprava hermelínu na grilu je jednoduchá. V misce smíchejte obsah sáčku s grilovacím kořením a dvě až tři polévkovými lžícemi oleje. Hermelíny obalte v připravené směsi a zabalte do alobalu. V žádném případě nebalte sýry do původní folie. Hermelín v alobalu dejte na rozpálený rošt a grilujte pět až 10 minut z každé strany (upravte podle zkušenosti s vlastním grilem).

Neobsahují tuk

Olomoucké tvarůžky mají svou specifickou chuť a vůni, kterou si však labužníci umí vychutnat. Svým tvarem se výborně hodí pro skládané špízy, kdy na jehlu můžete spolu s tvarůžky napichovat i další suroviny. Nezbytná je samozřejmě cibule, ale může to být i česnek, plátky paprik nebo rajčat.

Tvarůžky jsou jedním z druhů sýrů, který neobsahuje žádný tuk, takže je můžete doplnit i uzenou slaninou. Kořenit můžete podle chuti, ale se solí buďte opatrní. Tvarůžky jsou samy o sobě dostatečně slané. Z ostatních sýrů přichází v úvahu kozí, tvarohové sýry typu lučina, niva nebo tavené sýry. Ty se používají spíše jako doplněk různých směsí z uzenin nebo zeleniny. Sýry na směs nastrouhejte nebo rozdrobte.

Ke grilovaným sýrům se podává především pečivo. Aby bylo křupavější, můžete ho potřít olejem nebo jen vodou a chvilku ogrilovat.

Filip Lukeš

Autor: Redakce

5.5.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
13

Na víkend zvou i níže položené sjezdovky a desítky kilometrů stop

Platforma Bez komunistů.cz. uspořádala v Praze shromáždění k odkazu Jana Palacha.
4 3

Na památku Palacha, v den jeho smrti, si lidé zapalovali svíčky

AKTUALIZOVÁNO

Podívejte se na pustý stadion před zbouráním. Nástupce je ve hvězdách

Nadšený řev fanoušků vítězného týmu se rozléhal brněnským zimním stadionem za Lužánkami, když domácí hokejisté Rudé hvězdy, dnešní Komety, poprvé doma před Brňany přebírali mistrovský titul. Tehdy se psal rok 1957 a stadion měl za sebou deset let fungování a před sebou ještě mnoho radosti i smutků fanoušků brněnských hokejistů. Nyní, sedmdesát let od slavnostního otevření stadionu, už na něj odkazuje jen název zastávky hromadné dopravy. Slibovaná nová aréna je v nedohlednu.

Obamovi balí, prezidentští úředníci vyklízejí Bílý dům

Odcházející americký prezident Barack Obama se loučí s Bílým domem, v němž jako hlava státu bydlel osm let. Oficiální akce, projevy a tiskové konference má za sebou a dnes je jeho program podle poradců volnější, byť Bílý dům ještě neopouští. Hlavou státu je do pátku 12:00 místního času (18:00 SEČ), kdy složí přísahu jeho nástupce Donald Trump.

Prodej plzeňské teplárny miliardáři Křetínskému je znovu ve hře

Plzeň – Nejbohatší městský podnik se možná spojí s Plzeňskou energetikou miliardáře Daniela Křetínského.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies