VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sýrové variace na oheň jako dělané

Hermelín, olomoucké tvarůžky, kozí sýr, eidam či niva. To vše se dá rafinovaně upravit na grilu a připravit tak skvělou přílohu k masu nebo třeba jen pikantní chuťovku na letní party.

5.5.2012
SDÍLEJ:

HERMELÍN. Dá se koupit v balíčku rovnou s kořením.Foto: Sedlčanský

Ačkoliv v českých domácnostech je pořád ještě nejrozšířenější grilování masa a uzenin doplněné zeleninou, sýry si postupně získávají stále větší oblibu. Navíc jsou další alternativou pro vegetariány. Díky nenáročné přípravě je přitom zvládne udělat i začátečník.

V alobalu

Sýry je nejlepší grilovat v alobalu. Použít můžete především různé tvrdé sýry nakrájené na kostky, ze kterých můžete vyrobit různé špízy, které doplníte uzeninou, kolečky cibule a plátky rajčat nebo papriky. Vyloučeny samozřejmě nejsou ani plátky jablek nebo jiného ovoce, včetně okapaného kompotovaného ovoce. Zde je vhodnější použít alobalovou misku, kterou teprve po naplnění překryjete alobalem. Výhodou misky je i to, že můžeme směs přelít kysanou smetanou, jogurtem nebo vlastnoručně vyrobenou marinádou.

Sýrům můžete ponechat jejich vlastní chuť, kterou pouze doplňují další použité suroviny, nebo využít ostřejších druhů koření.

Hermelín se uvnitř krásně roztéká a na povrchu jej pohromadě drží jeho kůrka. Proto je při manipulaci s tímto sýrem důležité nepoškodit jeho celistvost, jinak vyteče.

Příprava hermelínu na grilu je jednoduchá. V misce smíchejte obsah sáčku s grilovacím kořením a dvě až tři polévkovými lžícemi oleje. Hermelíny obalte v připravené směsi a zabalte do alobalu. V žádném případě nebalte sýry do původní folie. Hermelín v alobalu dejte na rozpálený rošt a grilujte pět až 10 minut z každé strany (upravte podle zkušenosti s vlastním grilem).

Neobsahují tuk

Olomoucké tvarůžky mají svou specifickou chuť a vůni, kterou si však labužníci umí vychutnat. Svým tvarem se výborně hodí pro skládané špízy, kdy na jehlu můžete spolu s tvarůžky napichovat i další suroviny. Nezbytná je samozřejmě cibule, ale může to být i česnek, plátky paprik nebo rajčat.

Tvarůžky jsou jedním z druhů sýrů, který neobsahuje žádný tuk, takže je můžete doplnit i uzenou slaninou. Kořenit můžete podle chuti, ale se solí buďte opatrní. Tvarůžky jsou samy o sobě dostatečně slané. Z ostatních sýrů přichází v úvahu kozí, tvarohové sýry typu lučina, niva nebo tavené sýry. Ty se používají spíše jako doplněk různých směsí z uzenin nebo zeleniny. Sýry na směs nastrouhejte nebo rozdrobte.

Ke grilovaným sýrům se podává především pečivo. Aby bylo křupavější, můžete ho potřít olejem nebo jen vodou a chvilku ogrilovat.

Filip Lukeš

Autor: Redakce

5.5.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Mercedes míří do světa elektrických automobilů, ale policie ho nyní vyšetřuje kvůli možným falšováním dat emisí u klasických dieselových motorů.
6

Policejní razie u Mercedesu. Vyšetřovatelé pátrali po falšování emisí

Miloš Zeman a Jiří Ovčáček
2 7

Hrad bude mít k dispozici o 38 milionů víc než letos, rozpočet schválil výbor

Biozemědělství je stále oblíbenější, má ale i odpůrce. Co jim vadí?

/INFOGRAFIKA/ Biopotraviny jsou mezi spotřebiteli stále na vzestupu a najdou se i tací, kteří by nic bez označení „bio" nesnědli. Přesto se mezi zemědělci najdou jak zastánci, tak odpůrci takzvaného biozemědělství.

Expert o pražské kampani proti SUV vozům: Je to jen prázdné gesto

Vedení Prahy agituje za omezení počtu tzv. SUV aut v ulicích metropole. Názory odborníků na racionalitu kampaně „Čistou stopou Prahou" se liší. Nakolik jdou pražští radní v kampani za ekologičtější dopravu sami příkladem? Na to se pokouší odpovědět srovnání, které pro Pražský deník připravil automobilový expert.

Rehabilitující Štěpánek věří v comeback: Po operaci jsem spal s raketou

/ROZHOVOR/ Na sobě měl tričko s nápisem „Nikdy se nevzdávej", na tváři úsměv a v hlavě optimistické plány do budoucna. Ne, tenisový veterán Radek Štěpánek ještě nekončí. I když musel v březnu na operaci zad, ani v 38 letech nepřemýšlí o tom, že by raketu pověsil na hřebík. Jeho kariéra je protkána zraněními a následnými comebacky.

Poplatky za přítomnost otce u porodu jsou nefér, míní rodiče

/ANKETA/ Nervózní manžel vede do porodnice ženu, která každou chvíli porodí. Než ji podpoří na sále, musí ještě vytáhnout peněženku a zaplatit. „Poplatky za přítomnost otce u porodu jsou zrušené od roku 2012, přesto je stále v některých nemocnicích vybírají. Kvůli údajnému ošacení, občerstvení či školení, které nastávající otcové často ve spěchu ani nestihnou," upozornila Majka Staňková z brněnského Centra pro těhotné a rodinu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies