Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Sýrové variace na oheň jako dělané

Hermelín, olomoucké tvarůžky, kozí sýr, eidam či niva. To vše se dá rafinovaně upravit na grilu a připravit tak skvělou přílohu k masu nebo třeba jen pikantní chuťovku na letní party.

5.5.2012
SDÍLEJ:

HERMELÍN. Dá se koupit v balíčku rovnou s kořením.Foto: Sedlčanský

Ačkoliv v českých domácnostech je pořád ještě nejrozšířenější grilování masa a uzenin doplněné zeleninou, sýry si postupně získávají stále větší oblibu. Navíc jsou další alternativou pro vegetariány. Díky nenáročné přípravě je přitom zvládne udělat i začátečník.

V alobalu

Sýry je nejlepší grilovat v alobalu. Použít můžete především různé tvrdé sýry nakrájené na kostky, ze kterých můžete vyrobit různé špízy, které doplníte uzeninou, kolečky cibule a plátky rajčat nebo papriky. Vyloučeny samozřejmě nejsou ani plátky jablek nebo jiného ovoce, včetně okapaného kompotovaného ovoce. Zde je vhodnější použít alobalovou misku, kterou teprve po naplnění překryjete alobalem. Výhodou misky je i to, že můžeme směs přelít kysanou smetanou, jogurtem nebo vlastnoručně vyrobenou marinádou.

Sýrům můžete ponechat jejich vlastní chuť, kterou pouze doplňují další použité suroviny, nebo využít ostřejších druhů koření.

Hermelín se uvnitř krásně roztéká a na povrchu jej pohromadě drží jeho kůrka. Proto je při manipulaci s tímto sýrem důležité nepoškodit jeho celistvost, jinak vyteče.

Příprava hermelínu na grilu je jednoduchá. V misce smíchejte obsah sáčku s grilovacím kořením a dvě až tři polévkovými lžícemi oleje. Hermelíny obalte v připravené směsi a zabalte do alobalu. V žádném případě nebalte sýry do původní folie. Hermelín v alobalu dejte na rozpálený rošt a grilujte pět až 10 minut z každé strany (upravte podle zkušenosti s vlastním grilem).

Neobsahují tuk

Olomoucké tvarůžky mají svou specifickou chuť a vůni, kterou si však labužníci umí vychutnat. Svým tvarem se výborně hodí pro skládané špízy, kdy na jehlu můžete spolu s tvarůžky napichovat i další suroviny. Nezbytná je samozřejmě cibule, ale může to být i česnek, plátky paprik nebo rajčat.

Tvarůžky jsou jedním z druhů sýrů, který neobsahuje žádný tuk, takže je můžete doplnit i uzenou slaninou. Kořenit můžete podle chuti, ale se solí buďte opatrní. Tvarůžky jsou samy o sobě dostatečně slané. Z ostatních sýrů přichází v úvahu kozí, tvarohové sýry typu lučina, niva nebo tavené sýry. Ty se používají spíše jako doplněk různých směsí z uzenin nebo zeleniny. Sýry na směs nastrouhejte nebo rozdrobte.

Ke grilovaným sýrům se podává především pečivo. Aby bylo křupavější, můžete ho potřít olejem nebo jen vodou a chvilku ogrilovat.

Filip Lukeš

Autor: Redakce

5.5.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Škoda Citigo.
1 6

Škoda dál vyvíjí dostupné auto pro rozvíjející se trhy

Rozsáhlé požáry v Chorvatsku.
7

Chorvatsko dál sužují silné požáry, v některých oblastech vybuchly staré miny

AKTUALIZOVÁNO

USA uvalily nové sankce na čínské i ruské firmy, za podporu KLDR

Desítky čínských a ruských subjektů budou zatíženy novými sankcemi, které na ně uvalily Spojené státy. Důvodem je jejich „podpora“ Severní Koreje. Konkrétně jejího jaderného programu, proti kterému USA dlouhodobě vystupují. Sankce se mají týkat jak firem, tak i jednotlivců.

Rozpočet není schopen pokrýt růst platů, říká Pilný

Návrh státního rozpočtu na rok 2018 za současné situace není schopen pokrýt požadavky na zvyšování platů ve státní správě. Ministerstvo financí přitom díky dobrému vývoji ekonomiky a výběru daní navýšilo příjmy rozpočtu proti květnovému návrhu o deset miliard korun. Novinářům to dnes řekl ministr financí Ivan Pilný.

Podvodníci tahají z lidí peníze přes sbírky

Na Berounsku řádí party podvodníků. Na důvěřivé lidi si vymýšlejí různé záminky, aby je okradli o peníze. Někdy se ani neštítí toho, schovávat se za charitativní sbírky.  

Tuny drahocenného lithia chtějí brát z úpatí hory. Už za čtyři roky

Těžba vzácného kovu lithia na hoře Cínovci v Krušných Horách by mohla začít v roce 2021. V plánu to má alespoň česká firma Geomet, která zde provádí průzkumy.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení