To se týká zejména mikroprvku boru, který má u rostlin důležitou funkci v hospodaření s vodou, při oplozování květů a zabezpečení kvality ovoce. Zvyšuje také odolnost květu proti jarním mrazům a snižuje červnový propad plůdku. Nedostatek boru způsobuje špatné oplození květu, nepravidelný vývoj plodu a jejich horší kvalitu. U jablek je to korkovatění slupky a takzvané křenčení dužniny. U hrušek způsobuje kamenčitost dužniny, kde se okolo jádřince v blízkosti cévních svazků vytvářejí  sklereidy.  Jsou to  drobné tvrdé částečky (tlustostěnné kamenné buňky). U maliníku dochází k odumírání výhonu, u jahodníku je vetší podíl nevyvinutých plodů. U révy vinné dochází k nepravidelnému růstu letorostu, takže keře dostávají metlovitý tvar. Dochází k takzvanému sprchávání poupat, květu a bobulí a hrozny jsou v době zralosti velmi řídké a mají mnoho nevyvinutých bobulek.

K odstranění nedostatku boru se doporučuje postřik 0,6procentním roztokem boraxu na podzim krátce před opadem listí nebo na jaře ve stadiu zeleného až růžového poupěte. Keře révy vinné se ošetřují 0,3procentním roztokem boraxu poprvé, když se na letorostech vytvoří třetí list, podruhé před kvetením. Postřiková jícha se připravuje tak, že se práškovitý borax rozpustí v menším množství horké vody a pak se studenou vodou doplní na celkové množství potřebné podle koncentrace.

Více se dozvíte na webové stránce www.telereceptar.cz/denik.

Jan Kopřiva